Betalen op z’n Apple’s met Apple Pay

19 reacties

Het is officieel, als het aan Apple ligt komt er snel een einde aan het op zak hebben van allerhande betaalpassen. Met de nieuwe betaaldienst Apple Pay moet betalen niet alleen sneller en handiger, maar ook veiliger en vertrouwder worden.

Apple’s betaaldienst werkt met NFC in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van Touch ID. Betalen met Apple Pay is zo simpel als de iPhone voor een betaalterminal houden, vingerafdruk scannen, klaar. De dienst is voorlopig alleen in de Verenigde Staten beschikbaar.
applepay-mooi

Samenwerking creditcardmaatschappijen, winkelketens, apps
Voor Apple Pay wordt samengewerkt met de drie grootste en belangrijkste creditcardmaatschappijen: Visa, Mastercard en American Express. Winkelketens als Staples, ToysRus en restaurants van McDonald’s en Subway gaan Apple Pay accepteren. Het wordt ook mogelijk om in-app betalingen te doen met Apple Pay. Zo kan een taxirit met Uber afgerekend worden door middel van Apple Pay.
applepay-inapps

Passbook als basis
In de Passbook-app, waar al langer klantkaarten en coupons in bewaard kunnen worden, komt ook ruimte voor betaalpassen. Credit Cards die al in iTunes aanwezig zijn, kunnen makkelijk geïmporteerd worden. Een andere creditcard toevoegen kan door er een foto van te maken. De gegevens worden dan automatisch door passbook overgenomen.
applepay-passbook

Beveiliging: Secure Element, Touch ID, Find my iPhone
Op gebied van beveiliging maakt Apple gebruik van een Secure Element, een speciale chip waar de betaalinformatie geëncrypt in opgeslagen is. Deze informatie is alleen te ontgrendelen met Touch ID, waarschijnlijk maakt Apple gebruik van dezelfde chip als waar de vingerafdrukken in opgeslagen worden. Bij iedere betaling wordt een unieke token aangemaakt voor eenmalig gebruik. Informatie als creditcardnummer of naam wordt niet gedeeld met de winkelier.

applepay-specs
Apple zegt geen gegevens over aankopen te verzamelen, er wordt alleen een korte transactielijst bijgehouden in de Passbook-app. In geval van nood kan Find my iPhone gebruikt worden om Apple Pay te blokkeren.
ApplePlay-640

Ook met Apple Watch en iPhone 5, 5c en 5s
Hoewel de precieze uitwerking nog onduidelijk is, is het ook mogelijk om met de Apple Watch te betalen. Betalen met je pols, de iPhone kan in je broekzak blijven. Hoewel de iPhone 5, 5c en 5s geen NFC hebben, kunnen deze telefoons in combinatie met de Apple Watch toch gebruikmaken van Apple Pay. Hierbij wordt de NFC-chip in de Apple Watch gebruikt.
applwatch-pay

Beschikbaarheid
Apple Pay werkt standalone met de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Voor werking met de iPhone 5, 5c en 5s is een Apple Watch nodig. De betaaldienst is in oktober beschikbaar in de Verenigde Staten, waneer Nederland gebruik kan maken van Apple Pay is nog onduidelijk.

 

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  leuk, handig, ….

  ik hoop alleen dat het veel breder wordt dan betalen alleen.
  klantenkaarten moeten er ook in volgens mij

  en aansluitend bij health zouden ook de siskaart, dkv kaart (hospitalisatie verzekering), vaccinatie en bloedgroep kaart er in moeten

  spijtig dat ik geen developper ben, ik zit al meer dan een jaar met deze i wallet in mn hoofdf maar ik ken niets van programeren

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Dat gaat waarschijnlijk weer jaren duren voordat we hier eindelijk zover zijn dat we dit kunnen gaan gebruiken. Net als bij iTunes films downloaden. Zo jammer…..
  Dit Pay functie vindt ik nou juist gaaf.

 • Profielfoto
  steveb

  ik hoop toch dat de europese verspreiding iets vlotter loopt dan met siri

  is het over 3 max5 jaar niet overal in europa beschikbaar dan is het voor mij een regelrechte flop

 • Profielfoto
  madcat

  Ik ben ook erg benieuwd wanneer de nederlandse of europese banken gaan aanhaken.

  Deze introductie vind ik de meest innovatieve van deze avond, mits het ook buiten amerika gaat werken.
  Als ik nu ga lunchen zit mijn iphone al in mijn zak en moet ik vaak voor mijn portemonnaie zoeken. Het zou super tof zijn als je de ABN, Rabo en ING kan “uploaden” naar je iPhone en daarmee kan gaan betalen.

 • Profielfoto
  Bas_H_Design

  Ing houd morgen een event waar ze warschijnlijk apple pay samenwerking aankondigen

 • Profielfoto
  steveb

  @basje07
  dat zou mooi zijn.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Erg handig maar wanneer werkt dit in NL?

 • Profielfoto
  Drexciyan

  Dat zal nog wel even duren. Toevallig heeft de Rabobank vandaag aangekondigd met de Rabo Wallet te komen. Een app waarmee je contactloos kan betalen.
  Het zou ook met klantenkaarten en zelfs de OV-Chipkaart moeten gaan werken?!

  Vooralsnog komen er eerst apps voor Android, maar nu de iPhone 6 met NFC is aangekondigd, zal een iOS app vast niet lang op zich laten wachten.

  Het is dan wel geen Pay, maar wel een eerste stap.

 • Profielfoto
  RobbieB

  @Drexciyan:
  Zou de Rabobank deze wallet alleen maar introduceren voor Android omdat ze ook gebruik gaan maken van ApplePay? ING heeft morgen een event, dan kan de Rabo niet lang achterblijven…

 • Profielfoto
  Noest

  Wat is die “secure element” nu precies?

  Is dat iets hardware-matigs?

  Is dat dezelfde chip die je vingerafdruk opslaat?

  Kan het artikel daar dieper op ingaan?

 • Profielfoto
  WillemZ

  ApplePay zonder mogelijke toepassing op Android, hoe gaan ze dat oplossen?

  Voordat winkeliers enthousiast worden zal Android mee moeten gaan doen.
  Anders mag je als winkelier iedereen uitleggen dat het alleen bij de iPhone werkt…

  Als winkelier wil je dat niet.

 • Profielfoto
  smacdab

  Ik heb in berlijn mensen in de kroeg zien betalen met iphone en bitcoins;-)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Wat is die “secure element” nu precies?

  Is dat iets hardware-matigs?

  Is dat dezelfde chip die je vingerafdruk opslaat?

  Kan het artikel daar dieper op ingaan?

  Artikel is bijgewerkt met alle informatie die ik daar over kon vinden.

 • Profielfoto
  eezacque

  Ik zie mezelf nog niet zo gauw mijn credit card gegevens afgeven aan een bedrijf in de VS…

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Nou, ik vond het demonstratiefilmpje van Apple Pay wel grappig, zo kort.:) Dat het complete publiek uit z’n dak ging gaf echter alleen aan dat ze nooit eerder NFC-payments gezien hebben, zoals ze al sinds 2012 op Android werken. Ik hoopte al vanaf de iPhone 5 dat er support voor NFC zou komen, maar Apple bleef in 2013 maar bij hoog en laag beweren dat iBeacons veeeeeeel handiger waren. En nu komen ze een jaar later alsnog met NFC.

  En dát, mensen, is hoe goed de marketing van Apple werkt.:P

  OMT was dus ook weer te vroeg met ‘OMT Café: het einde van NFC’ (http://www.onemorething.nl/shows/omt-cafe-het-einde-van-nfc/)

 • Profielfoto
  Buzz

  franklinvv: iBeacons dienen een ander doel dan betalen. Apple heeft nooit anders beweerd.

 • Profielfoto
  Noest

  Dank je:)

  Wat zou Apple als Secure Element gebruiken in de 5 en de 5c, aangezien die niet zo’n vingerafdrukchip hebben?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  franklinvv: iBeacons dienen een ander doel dan betalen. Apple heeft nooit anders beweerd.

  Er is niet ‘een doel’ van iBeacons, althans, geen concreet doel in niet-technische zin. Natuurlijk, met iBeacons kun je méér dan alleen betalen. Maar dat is iets anders dan wat jij beweert. Ik weet overigens niet of Apple ooit specifiek een voorbeeld heeft aangehaald van contactloos betalen met een iBeacon, maar Apple heeft wel vaak aangehaald dat ze de voorkeur geven aan iBeacons boven NFC, en NFC wordt veel gebruikt voor contactloos betalen. Volgens mij waren er tijdens de WWDC in 2013 of misschien zelfs 2014 nog sessies waarin men aanhaalde wat de voordelen waren van iBeacons t.o.v. NFC.

  Overigens, van Wikipedia:

  iBeacons can help a phone show notifications of items nearby that are on sale, and it can enable payments at the point of sale (POS) where customers don’t need to remove their wallets or cards to make payments.

 • Profielfoto
  Loewie

  Noest 11 uur geleden
  Dank je

  Wat zou Apple als Secure Element gebruiken in de 5 en de 5c, aangezien die niet zo’n vingerafdrukchip hebben?

  Dat vraag ik me dus ook af. En hoe werkt dat dan met de authenticatie als je een iPhone 5/5c hebt in combi met een Apple Watch?
  (En als je vinger niet goed gescand kan worden?) Dan toch maar een code invoeren?

  En je iPhone in je broekzak houden als je een Apple Watch gebruikt? Is je vingerafdruk dan ineens niet meer nodig?