Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 september 2014

Betalen op z’n Apple’s met Apple Pay

Het is officieel, als het aan Apple ligt komt er snel een einde aan het op zak hebben van allerhande betaalpassen. Met de nieuwe betaaldienst Apple Pay moet betalen niet alleen sneller en handiger, maar ook veiliger en vertrouwder worden.

Apple’s betaaldienst werkt met NFC in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van Touch ID. Betalen met Apple Pay is zo simpel als de iPhone voor een betaalterminal houden, vingerafdruk scannen, klaar. De dienst is voorlopig alleen in de Verenigde Staten beschikbaar.
Samenwerking creditcardmaatschappijen, winkelketens, apps
Voor Apple Pay wordt samengewerkt met de drie grootste en belangrijkste creditcardmaatschappijen: Visa, Mastercard en American Express. Winkelketens als Staples, ToysRus en restaurants van McDonald’s en Subway gaan Apple Pay accepteren. Het wordt ook mogelijk om in-app betalingen te doen met Apple Pay. Zo kan een taxirit met Uber afgerekend worden door middel van Apple Pay.
Passbook als basis
In de Passbook-app, waar al langer klantkaarten en coupons in bewaard kunnen worden, komt ook ruimte voor betaalpassen. Credit Cards die al in iTunes aanwezig zijn, kunnen makkelijk geïmporteerd worden. Een andere creditcard toevoegen kan door er een foto van te maken. De gegevens worden dan automatisch door passbook overgenomen.
Beveiliging: Secure Element, Touch ID, Find my iPhone
Op gebied van beveiliging maakt Apple gebruik van een Secure Element, een speciale chip waar de betaalinformatie geëncrypt in opgeslagen is. Deze informatie is alleen te ontgrendelen met Touch ID, waarschijnlijk maakt Apple gebruik van dezelfde chip als waar de vingerafdrukken in opgeslagen worden. Bij iedere betaling wordt een unieke token aangemaakt voor eenmalig gebruik. Informatie als creditcardnummer of naam wordt niet gedeeld met de winkelier.


Apple zegt geen gegevens over aankopen te verzamelen, er wordt alleen een korte transactielijst bijgehouden in de Passbook-app. In geval van nood kan Find my iPhone gebruikt worden om Apple Pay te blokkeren.
Ook met Apple Watch en iPhone 5, 5c en 5s
Hoewel de precieze uitwerking nog onduidelijk is, is het ook mogelijk om met de Apple Watch te betalen. Betalen met je pols, de iPhone kan in je broekzak blijven. Hoewel de iPhone 5, 5c en 5s geen NFC hebben, kunnen deze telefoons in combinatie met de Apple Watch toch gebruikmaken van Apple Pay. Hierbij wordt de NFC-chip in de Apple Watch gebruikt.
Beschikbaarheid
Apple Pay werkt standalone met de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Voor werking met de iPhone 5, 5c en 5s is een Apple Watch nodig. De betaaldienst is in oktober beschikbaar in de Verenigde Staten, waneer Nederland gebruik kan maken van Apple Pay is nog onduidelijk.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Betalen op z’n Apple’s met Apple Pay
Sluiten