‘Iers belastingavontuur gaat Apple miljarden kosten’

18 reacties

De Europese Commissie kondigde eerder dit jaar een onderzoek naar belasting­constructies van multinationals aan. De vraag is of grote belasting­voordelen als verkapte staatshulp gezien worden. Apple komt er waarschijnlijk niet ongeschonden vanaf.

Hoewel de resultaten van het onderzoek later worden verwacht, zegt The Financial Times de uitslag al te weten. Op basis van anonieme bronnen meldt de krant dat de belastingafspraken die Apple met Ierland heeft gemaakt als illegale staatssteun gezien worden. In ruil voor belastingvoordelen zou Apple voor werkgelegenheid in Ierland zorgen.

Apple is sinds 1980 in Ierland gevestigd en opereerde tot 1991 tax free. Dat dreigde te veranderen door een wetswijziging die dat jaar in zou gaan. De Ierse overheid en het bedrijf uit Cupertino sloten toen, volgens FT, een geheime deal. Apple zou in Ierland blijven en de oude tax free belastingregels bleven onder de noemer ‘overgangsregeling’ nog tot 2007 gelden.

Apple-kantoor in de Ierse stad Cork.
Apple-kantoor in de Ierse stad Cork.

Het is overheden toegestaan om belastingafspraken met multinationals te maken, maar deze moeten wel op marktconforme vergoedingen gebaseerd zijn. Als dit niet het geval is, krijgt de onderneming een gunstigere behandeling dan andere belastingplichtigen. In dat geval is er sprake van ongeoorloofde staatssteun. Nu de Europese Commissie Apple en Ierland waarschijnlijk schuldig acht, zullen die belastingvoordelen deels of helemaal terugbetaald moeten worden. Dat kan in de miljarden gaan lopen. De definitieve uitslag van het onderzoek wordt later deze week verwacht.

Apple wordt vaak pionier op het gebied van ‘belastingoptimalisatie’ genoemd. Vorig jaar werd de top van het bedrijf over het belastingbeleid gehoord in Amerikaanse senaat. Tim Cook (CEO) en Peter Oppenheimer (CFO) verklaarden toen dat Apple keurig belasting betaalt waar dat moet, en zich altijd en overal aan de wet houdt.

Niet alleen Apple, maar ook bedrijven als Starbucks en Fiat maken graag gebruik van belastingconstructies via het buitenland. Naar de koffieketen, die via een Nederlandse constructie belasting­voordelen geniet, loopt een apart onderzoek.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  H.deweg

  Dat een bedrijf (welk dan ook) met zulke winstmarges, zijn thuisland ontvlucht en een taxfree deal sluit met een hulpbehoevend land. Vind ik immoreel; van belastinggeld worden scholen, ziekenhuizen, infrastructuur etc… gebouwd. Dat je zo self-rightheous bent dat je geen enkele noodzaak voelt daar ook maar iets aan bij te dragen, omdat het kan en niet verboden is, vind ik ziek en evil.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Je kunt Apple toch niet kwalijk nemen dat ze op het Ierse aanbod om minder belasting te betalen ingaan!?
  De boete zou naar de Ierse overheid moeten gaan.

 • Profielfoto
  makasa

  Dat zijn meestal ook de bedrijven die zogenaamd maatschapelijk verantwoord ondernemen. MVO is vaak alleen voor het imago naar buiten bedoeld. Intern is het geld verdienen natuurlijk het belangrijkste. Anders had Apple uit zichzelf een dergelijke deal niet gemaakt. Daarin staan ze helaas niet alleen.van mij mogen ze dat als commercieel bedrijf maar dan niet MVO ook gebeuiken voor het imago.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Double Irish With A Dutch Sandwich

 • Profielfoto
  SvS

  Dat een bedrijf (welk dan ook) met zulke winstmarges, zijn thuisland ontvlucht en een taxfree deal sluit met een hulpbehoevend land. Vind ik immoreel; van belastinggeld worden scholen, ziekenhuizen, infrastructuur etc… gebouwd. Dat je zo self-rightheous bent dat je geen enkele noodzaak voelt daar ook maar iets aan bij te dragen, omdat het kan en niet verboden is, vind ik ziek en evil.

  ++

 • Profielfoto
  Noest

  De kop klopt niet helemaal. Het Ierse belastingavontuur heeft Apple jaren lang heel veel opgeleverd, en nu krijgen ze een boete die allang ingecalculeerd is en nooit boven het voordeel uit kan komen dat ze jaren lang hebben gehad.

  Het avontuur eindigt gewoon, en nu moeten ze achteraf het entreekaartje nog even voldoen, maar ondertussen hebben ze flink vruchten geplukt.

  Wel kan het wat gevolgen hebben voor de winstmarge en de aandelenkoers. Maar voor je het weet is er wel een ander land dat Apple een leuk aanbod doet;)

 • Profielfoto
  strigoi

  @Swiftly
  Ik neem aan dat je de Amerikaanse overheid bedoelt?

 • Profielfoto
  defores

  De overheid is zelf degene die de wet overtreedt en het bedrijf moet er voor boeten?
  Dat slaat werkelijk nergens op en wat zien we als burgers van EC hiervan terug? uiteindelijk niks kortom ze vullen hun eigen zakken op een zeer laffe manier.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Nu dan alsnog betalen is nauwelijks als een boete aan te merken. Fijn dat de EU nu wat aan gaat doen aan die belastingontduiking. Een mooie lijst met bedrijven die hetzelfde doen of hebben gedaan is de volgende stap. Een mooie lijst met landen die dit hebben mogelijk gemaakt zou ook niet misstaan.

  De wereld is groter dan de EU. Helaas zijn er ook landen buiten de EU die als belastingparadijs te beschouwen zijn. Wellicht wordt het dan ook tijd deze landen vriendelijk te verzoeken deze “staatssteun” te staken.

  Het lijkt me ook een goed idee te komen tot een goede definitie van bedrijven is op deze wijze maatschappelijk ONverantwoord ondernemen. Te denken valt aan organisatie wereldkampioenschappen voetbal of Olympische spelen. Speciale afspraken met als doel: geen belasting, please. Dan maar voetballen in Quatar. Helemaal geen belasting, wel subsidie.

 • Profielfoto
  maconly

  al die kut multinationals gewoon inkomsten belasting laten betalen, dan kan de btw omlaag en hoeven de mkb bedrijven en de inwoners niet op te draaien voor het verlies aan inkomsten van de ( r) overheid.

  Dit is iets wat de eu makkelijk op kan lossen , gewoon afdragen op de plek waar je omzet genereert of waar je klant zich bevindt, anders donder je maar op , geen multinational die Europa links laat liggen .

 • Profielfoto
  sedikit

  De hete brij waar steeds omheen gelopen wordt:
  -belastingverhoging op kapitaal
  -belastingverlaging op arbeid

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @MacOnly: Al die kut multinationals levert onze staatskas nog steeds 3 miljard op waar we niets voor hoeven te doen. Dus denk eerst even na voordat je zomaar wat weg schreeuwt.

 • Profielfoto
  defores

  @Pjotr

  Het is ten eerste geen belasting ontduiking.
  Ten tweede is deze situatie al sinds 1980 zo.

  Het is de schuld van EC zelf die blijkbaar niet in staat zijn hun werk uit te voeren.
  Daarbij is het om te schamen om er na 24 jaar nog eens mee aan te komen zetten.

  Vergeet overigens ook maar dat wij als burgers (de belasting betaler) er niks beter van worden. Het is overigens ook nog zo dat deze bedrijven wel werkgelegenheid creëren. Ik denk dat we wel eens terecht mogen af gaan vragen wat als die miljarden boete betaald wordt waar dat geld heen gaat (m.a.w. Wie gaat zijn zakken vullen daar binnen de EC).

 • Profielfoto
  draugminaion

  Volgens iemand op Forbes gaat FT erg kort door de bocht. Als Ierland al illegale steun heeft gegeven, en dat is vooralsnog helemaal niet aan de orde, dan betaalt Apple niets.

 • Profielfoto
  snipper

  De overheid is zelf degene die de wet overtreedt en het bedrijf moet er voor boeten? Dat slaat werkelijk nergens op

  De overheid heeft liever dat er gewoon belasting betaalt wordt, want daar is het economische systeem op gebaseerd. Het zijn de bedrijven die proberen onder de belasting uit te komen. Natuurlijk zou de overheid niet toe moeten geven aan die druk maar een indertijd arm land als Ierland kon alle werkgelegenheid maar wat goed gebruiken.

  Het probleem is natuurlijk dat indertijd de verschillende landen tegen elkaar op ‘boden’ qua lage belastingen voor multinationals. Reken maar dat Shell in Pernis ook minimaal beladingen afdraagt want ‘anders gaan we toch naar Antwerpen?’

  en wat zien we als burgers van EC hiervan terug? uiteindelijk niks kortom ze vullen hun eigen zakken op een zeer laffe manier.

  Waar denk je dat dat geld naar toe gaat?

  De burgers van de EEG (OK, in dit geval vooral die van Ierland, maar toch) hebben nu miljarden meer aan belasting te verdelen. Belasting die een ander bedrijf, met ene minder sterke onderhandelingspositie, ook gewoon zou hebben moeten betalen.

 • Profielfoto
  snipper

  @Pjotr

  Het is ten eerste geen belasting ontduiking.
  Ten tweede is deze situatie al sinds 1980 zo.

  Het is de schuld van EC zelf die blijkbaar niet in staat zijn hun werk uit te voeren.
  Daarbij is het om te schamen om er na 24 jaar nog eens mee aan te komen zetten.

  Vergeet overigens ook maar dat wij als burgers (de belasting betaler) er niks beter van worden. Het is overigens ook nog zo dat deze bedrijven wel werkgelegenheid creëren. Ik denk dat we wel eens terecht mogen af gaan vragen wat als die miljarden boete betaald wordt waar dat geld heen gaat (m.a.w. Wie gaat zijn zakken vullen daar binnen de EC).

  Apple kan 1) kiezen welk land het binnen Europa kiest om te ‘zetelen’ en 2) overheden onder druk zetten, onderhandelen over belastingen omdat ze zo groot zijn, dus werkgelegenheid meenemen.

  De meeste andere bedrijven kunnen dat niet. Misschien kun je het geen belastingontduiking noemen maar op minst wordt hier het gelijkwaardigheidsprincipe met voeten getreden.

  Wij als belastingbetalers gaan er wel degelijk op vooruit, want er komt meer geld binnen. Hoe meer belasting Apple, Shell, Ikea etc. betalen, des minder hoeft er nog door ons te worden betaald. Of dacht je dat Barroso die boetes op zijn privé-rekening gestort kreeg?

 • Profielfoto
  Zakske

  Volgens iemand op Forbes gaat FT erg kort door de bocht. Als Ierland al illegale steun heeft gegeven, en dat is vooralsnog helemaal niet aan de orde, dan betaalt Apple niets.

  Dat is een ingezonden stuk van iemand die bij het Adam Smith Institute werkt, een libertijnse denktank. Inmiddels staat er een nieuw artikel op Forbes, deze keer geschreven door een fiscaal jurist, en daar wordt wel degelijk gesproken over het vreemde belastingsysteem in Ierland en de mogelijke boete voor Apple.

 • Profielfoto
  FerryPiekart

  Blijft altijd een boeiende kwestie… stel dat ik iedereen hier op het forum een tip zou geven over een maas in de wet waardoor je volstrekt legaal géén belasting hoeft te betalen dit jaar. Zonder regels te overtreden; je houdt je aan de wet. Het enige wat je hoeft te doen, is de Belastingdienst bellen en een speciale afspraak maken.Wie zou dan zeggen: ‘Hee jongens, ik vind dit ethisch gezien niet juist, ik betaal graag alsnog belasting.’ Wie?
  Ik ben benieuwd, haha!