Apple Watch is waterbestendig, maar niet waterdicht

51 reacties

Ondanks dat Apple tijdens de presentatie van de Apple Watch een boel details over het apparaatje uit de doeken heeft gedaan, zijn sommige vragen nog onbeantwoord. Of de wearable waterdicht of waterbestendig is werd bijvoorbeeld niet duidelijk.

Apple blijkt het antwoord tijdens hands-on sessies hebben gegeven. De Apple Watch is waterbestendig, maar niet waterdicht. Dat wil zeggen dat het geen probleem is om ermee door de regen te lopen en zweet geen schade aanricht. Bij het douchen of zwemmen moet de wearable af. 

De Apple Watch is verkrijgbaar in verschillende versies, waaronder een Apple Watch Sport. Hoewel verwacht werd dat deze editie waterdicht zou zijn, is dit niet het geval. De Apple Watch bevat geen poorten voor kabels, het is daarom opmerkelijk dat de smartwatch niet waterdicht is.
Schermafbeelding 2014-09-10 om 10.42.17
Hoewel de Apple Watch niet waterdicht is, is het apparaatje wel dan materialen die tegen een stootje kunnen gemaakt. Zo is het scherm van saffier ende achterzijde van het horloge is van zirkoon, een exotisch en zeldzaam metaal. Concurrerende smartwatches of fitness trackers als Fitbit en Pebble zijn wel waterdicht.

[Via: Yahoo!]

Reacties

51 reacties
 • Profielfoto
  Ansems

  Oke, dit vind ik echt heel slecht…

 • Profielfoto
  Sirll

  Kan het me niet voorstellen dat ie niet waterdicht is….

 • Profielfoto
  iFlorens

  Misschien word dit voor de release nog veranderd? Ik denk dat, net als in het geval van de batterij, deze onderdelen simpelweg nog niet 100% zeker zijn

 • Profielfoto
  tomhhw

  Hetzelfde als de iPhone dus.

 • Profielfoto
  glasgarage

  Hij kan wel in de regen, maar niet onder de douche?!

 • Profielfoto
  Pjotr

  Hoe zit het nu met de batterij?

 • Profielfoto
  XX-ray

  Ehm, de voorkant van de sport-versie is niet van saffier, maar van X-ion glas. In verband met het gewicht denk ik… Erg jammer dat ie niet waterdicht is. Je zult er maar mee in het water vallen…

 • Profielfoto
  EL Mystica

  Ik heb nog nooit van het metaal zirkoon gehoord …

  Bedoelen jullie http://nl.wikipedia.org/wiki/Zirkoon_(mineraal) ? Dat is hetgeen je ziet in de “ogen van de sensors”

 • Profielfoto
  Tomac5

  En daarom koop ik NOOIT de eerste versie van een nieuw device

 • Profielfoto
  jwdw

  Dat is een misser van de hoogste orde ! Zeker voor een “sport” horloge !

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Ik vind ook dat het ontzettend slecht is van Apple dat het apparaat niet waterdicht is.
  Dit zou geen probleem mogen zijn gezien hij draadloos oplaad, er niet gebruik wordt gemaakt van een actieve koeling en er ook geen openingen zijn voor een speaker.

  Bovendien leven we in 2014, waar er al tientallen high-end telefoons zijn die waterdicht zijn. Zwemmen of douchen met je telefoon zie ik het nut niet van in, overigens kun je onderwater toch het touch screen niet gebruiken, dus echt toegevoegde waarde heeft het niet in mijn ogen.
  Voor een Watch, die ook nog eens in een speciale sport editie komt, is het een gemiste kans dat deze niet waterdicht is omdat zwemmers deze dus al niet kunnen gebruiken. Overigens bedien je het apparaat vooral met dat wieltje aan de zijkant, dus zou je geen problemen hebben met het touch screen onderwater en zou hij, mits hij waterdicht zou zijn, onderwater ook functioneel kunnen zijn.

  Hoewel ik kan begrijpen dat er veel mensen de horloge daarom niet willen of kunnen gebruiken. Ik zwem echter maar een paar keer per jaar, en heb ik onder het douchen geen behoefte aan een horloge, ook als deze waterdicht zou zijn, zou ik hem af doen bij deze activiteiten. Ik ga er dus geen nadelen aan ondervinden, voor mij dus ook geen reden om hem niet te kopen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het ongelooflijk dat de Apple Watch niet waterdicht is. Het zijn normaal gesproken alleen de goedkope ‘kermis’ horloges die alleen ‘water-resistent’ zijn en niet ‘water-proof’. Juist omdat er geen openingen in zitten, lijkt het mij een kleine moeite om hem echt waterdicht te maken. En zeker voor die prijs. Elk Casiootje van €80 is volledig waterproof tot op een diepte van 10 meter of zo. Ik vind dat eigenlijk gewoon noodzakelijk. Een iPhone kan je nog in jas- of broekzak stoppen, maar “de” Watch moet je kunnen dragen onder alle weersomstandigheden. En zeker de Sports Edition. Het hoeft niet echt problematisch te zijn, maar het is niet handig. Ik had een aantal jaren geleden een duur Suunto horloge met barometer, thermometer, hoogtemeter en GPS. Een groot ding van ruim €600. Die was ook niet waterdicht. Maar ja…toen ik die per ongeluk aan de rand van een zwembad een paar seconden onder water hield, was die ook direct kapot…

 • Profielfoto
  polansky

  @Sirri

  Het is helaas écht waar.
  En inderdaad absoluut niet wat je van een sporthorloge mag verwachten.

  Een regenbuitje kan hij weerstaan, maar onder de douche of even mee gaan zwemmen is er domweg niet bij.:confused:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het glas van de Watch is volgens mij ook géén saffierglas, kijk maar even goed naar de onderstaande foto: onder de Watch staat “Ion-X Glass” en dat is het zelfde glas dat – volgens de Keynote gisteren – op de iPhone 6 en 6+ zit.

 • Profielfoto
  polansky

  Zou dat niet alleen zijn voor de onderkant MacAanZee omdat dit glas beter geleid?

 • Profielfoto
  nebilem

  Dus koop je een sport horloge, maar kan je het niet dragen bij veel sportuitoefeningen? Zal wel weer een wit stikkertje inzitten wat rood kleurt bij zweet.

 • Profielfoto
  wouwout

  mijn hemel wat is dat ding lelijk. Een nerd watch.
  De iPhone 6 is wel mooi, hoe kan hetzelfde bedrijf zo’n lelijk horloge maken?

 • Profielfoto
  koen

  Zirkoon is een mineraal (ZrSiO4), zirkonium (Zr) is het metaal.:nerd:

 • Profielfoto
  Jor1

  Een niet waterdicht sporthorloge waar wel muziek op staat maar waar je geen koptelefoon in kunt pluggen is NOG stommer. (Alsnog iphone in je zak)

 • Profielfoto
  jebman

  En hoe moet dat dan als het in de stromende regen aan het sporten bent?
  Wat een domper.
  En om je sportrondje goed te kunnen tracken moet je iphone ook nog mee voor de gps. Verschrikkelijk onhandig vindt ik dat, waarom niet een iphone op ipod nano formaat hiervoor?
  De polar en suunto sporthorloges zien er misschien lomper uit maar zijn wel echte sporthorloges. Kan je geen 007 mee spelen door gifjes te versturen maar ach een gewone sterveling kan ook zonder dat.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Sla deze eerste generatie lekker over. Vandaag een jawbone up/24 gehaald. Ook omdat hij slaap bijhoud en je niet constant moet opladen. Apple watch is veel te uitgebreid met kinderachtige dingen

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  @MacAanZee Als ik het goed heb is de sports versie de enige met Ion X glas.

 • Profielfoto
  Mensmetb

  Ik zie het probleem eigenlijk niet. Het is natuurlijk wel handig als hij tegen water kan, maar ik ga niet douchen met een horloge om. Ook als je serieus zwemt doe je geen horloge om. Dit geeft simpelweg te veel weerstand. En als ie tegen een regenbui kan dan lijkt dat me prima. Toch hoop ik wel dat ie waterproof kan worden voor als ie toevallig in het water komt.

 • Profielfoto
  iPodzz

  Hier staan de scherm soorten, de sport versie heeft inderdaad ION-X Galss, de rest Saffier.
  http://www.apple.com/watch/gallery/

 • Profielfoto
  BaldManStanding

  Ik snap sowieso niet waarom men een first gen zou willen kopen van elk Apple apparaat. Je gaat er hoe dan ook spijt van krijgen…

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Ik vind het verbijsterend, en onbeschrijfelijk knullig van Apple. Ik vond tot nu toe al die mensen die zeurden dat het ‘zonder Steve niks meer zou worden’ doemdenkers. Nou, gisteren tijdens die keynote heb ik meermalen gedacht: Dit zou Steve nooit geaccepteerd hebben, en de bedenker die het durfde voor te stellen zou met een driftbui met bijbehorende scheldkanonades afgeserveerd zijn. Wat punten:

  – die lijnen achterop de iPhone. Hoe lelijk! Vind het echt spuuglelijk. Zal wel heel praktisch zijn vanwege de ontvangst, maar sinds wanneer houdt Apple op met nadenken als de praktische oplossing LELIJK is?
  – een horloge dat niet waterdicht is? In welke eeuw zitten ze bij Apple? terug naar de tekentafel!
  – die bewegende smiley’s die je op dat horloge naar elkaar kunt sturen. Doet me denken aan MSN Messenger, aan Microsoft, aan wansmaak. Kinderachtig, totaal niet des Apples, lelijk, niet passend in het design van de interface.
  – al die overbodige ‘gimmicks’ die op dat horloge zitten: een ‘astronomy’ look waarmee je naar de maan kunt vliegen… tsss… Je hartslag die je kunt delen met iemand, en dan die nerd die het zo grappig vind dat ze met drie taps hebben afgesproken dat dat ‘whats for lunch?’ betekent…. mijn hemel.

  Ik heb echt met verbazing zitten kijken.

  Verder lijkt me de iPhone een minimale innovatie. Ok, dat groter scherm. Leuk, maar gewoon een inhaalslag t.o.v. Samsung etc. De chip is weer wat sneller, weer wat langere batterijduur. Fijn uiteraard, geen revolutie.
  Moet wel zeggen dat het uiterlijk van de iPhone me op zich aanstaat, los van die debiele strepen.

  Het horloge. Ik snap de toegevoegde waarde. Ik snap ook dat een iPhone verplicht is (hoe lastig dat voor sommigen is), alhoewel ik deze keuze wel betreur. Ik vind het concept leuk. Maar ik krijg telkens het gevoel dat ze het hebben gedaan om maar de concurrentie aan te gaan. Maar waarom? De concurrentie komt niet verder dan wat nerderige dingen waar je nu niet echt hip mee voor de dag komt. Zeg maar de Casio horloges met rekenmachine uit de jaren 80: heel geinig dat het kan maar je loopt giga voor lul met zo’n ding.
  Wat ik wel slim vind, en een innovatie, is dat ze dit horloge hip hebben gekregen. Hij ziet er mooi uit (!!) en de variatie aan bandjes is slim gekozen. Ook het feit dat er een kleine (dames) en een grote (heren) variant is is slim.

  Al met al: ik ben ‘not impressed’. Sterker: ik ben redelijk verbijsterd over de in mijn ogen toch wel grote fouten. Ik ben heel erg benieuwd of ze hiermee weg gaan komen. Ik denk het wel, Apple heeft nog een enorme goodwill, en omdat het van Apple is en het nieuwste van het nieuwste zullen velen het kopen.

  Voor mij geen Apple Watch, die ik ook nog vrij groot en grof vind. Wellicht een nieuwe iPhone als het contract verloopt, maar het zou ook goed kunnen dat ik eens oversla…

 • Profielfoto
  essiw

  Ik snap sowieso niet waarom men een first gen zou willen kopen van elk Apple apparaat. Je gaat er hoe dan ook spijt van krijgen…

  Precies, stel het een jaar uit en je krijgt veel meer voor je geld.

 • Profielfoto
  ArMac

  Omdat zwemmen met een horloge teveel weerstand oplevert? Gast, denk je serieus dat het maar iets uitmaakt?! Dat is dezelfde onzin als vele wielrenners zeggen bij scheren van hun benen. Alsof ze ook maar een seconde tijd daarmee verliezen.

  Gewoon een enorme misser van Apple. Niet alleen omdat je niet kunt zwemmen, ook voor duiken zou ik ‘m graag willen gebruiken. Diepte meter erop, kompas etc. Zou een topper zijn!!!

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Wat doen we moeilijk?

  Voor je het weet is er een case die je eromheen kan doen, zodat die toch waterdicht is. Is er toch voor iPhone/iPad/iPod ook al?

 • Profielfoto
  SvS

  Tja, blij met mn nieuwe horloge met saffier glas, merk Swiss Military, gekocht in Zwitserland, voor €129. En wat kan ie wel overleven? Tot wel 5 meter onder water. Dieper wil ik ook niet eens. En de rest van de features van Apple Watch? Doe ik wel op de iDevices;-)

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Wedden dat de apple watch 2 wel waterdicht is;)

 • Profielfoto
  sunapple

  Wat veel mensen die gaan zwemmen met hun horloge zeg, is het echt zo’n ramp of zijn we weer lekker aan het overdrijven (zie ook: reacties op iPhone, iPad)?

 • Profielfoto
  IsSidha

  wat een malloten commentaar toch weer

  hoe wordt een horloge waterdicht gemaakt? Door binnenin een hogere druk te creeren dan buiten is.. oftwel, kan je 10 meter onderwater dan is er een druk die groter is dan dat 10 meter water creeert binnenin je horloge (ja, 10 bar, oftwel 5 maal de bandenspanning van je auto)

  ummmm… zou de luidspreker het dan nog doen?? of die taptic engine?? en zouden de sensoren dan nog correct werken??

  natuurlijk zijn er ook goedkope oplossingen zoals een rubber stripje tussen de twee delen van het horloge, maar dat is juist nog lelijker en alleen weg gelegd voor die goedkope casio modellen en ik denk niet dat Apple zit te wachten op berichten over lekkende rubbertjes

  :x

 • Profielfoto
  SvS

  Zwemmen & watersport, tja, liever zorgeloos het water in dan risico nemen dat horloge gestolen wordt, zoekraakt of krasjes krijgt door zand.

 • Profielfoto
  polansky

  @iSshidha

  Nee, nu krijgt Apple binnenkort te maken met boze klanten waarvan hun horloge niet werkt omdat Apple niet duidelijk is geweest dat hun sporthorloge niet waterdicht is. Dat is pas slim van Apple:cry:

 • Profielfoto
  Noest

  Hey hallo Zaphod_B! Steve Jobs is dood. Punt. Klaar. Over en uit! Laat dat toch eens rusten. Mijn hemel, nu jog met dergelijk commentaar komen. Ondertussen stond het aandeel onlangs weer op een all time high volgens mij en gaat het hier om een eerste versie van een product.

  Ga lekker in 2010 leven, wat was er toen. IPhone 4? Veel plezier ermee, maar zet Steve Jobs nu toch echt niet meer in voor je drogredenen, dat is zó 2011.

  Ps: Steve Jobs heeft Tim Cook zelf aangewezen en Apple aan hem toevertrouwd. Wanneer je Steve Jobs zo geweldig vindt, en je bent heel ontevreden over wat er nu bij Apple gebeurt, dan moet je Steve Jobs dit aanrekenen,men niemand anders!

  Ik vind het persoonlijk gewoon prima hoe het gaat. Mooi prototype op de markt gebracht. Kan dat eens flink reallife getest worden. Alle defecten komen zo mooi boven en dan kan versie twee de eerste echt serieuze poging worden. En het product wel zo presenteren dat je voortdurend wat achter de hand hebt om goed up te daten zodat het blijft verkopen. Commercieel en productie technisch gewoon heel goed gedaan en het past helemaal in de lijn die Apple al jaren volgt, als commercieel bedrijf zijnde.

  En ja, ik koop er eentje, gewoon voor de leuk:) wanneer dit product jou nu nog tegenvalt, dan moet je nog even een jaartje geduld hebben, maar laat het alsjeblieft om hier je gal te spuien over de rug van Steve Jobs heen. Die is door en heeft er niets meer mee te maken, en heeft verder de man die nu verantwoordelijk is aangewezen als zijn opvolger.

  Dus, kijkend naar de huidige resultaten van Apple, de verwachtingen van beleggers even daar gelaten en gewoon naar de resultaten gekeken, is er in het geheel niets aan de hand. Behalve dan dat er wat halve zolen lopen te roeptoeteren omdat ze och zo ontevreden zijn. Daar kan je heel eenvoudig iets aan doen hoor, of het niet kopen of een ander merk kopen. Maar je gal hier spuien zal weinig verschil maken;)

 • Profielfoto
  Churchil

  Rechthoekige horloges krijg je niet waterdicht ( of er moeten schroeven op de kast zoals bij de Santos van Cartier).

 • Profielfoto
  jf

  hoe wordt een horloge waterdicht gemaakt? Door binnenin een hogere druk te creeren dan buiten is.. oftwel, kan je 10 meter onderwater dan is er een druk die groter is dan dat 10 meter water creeert binnenin je horloge (ja, 10 bar, oftwel 5 maal de bandenspanning van je auto)

  Waar haal je deze wijsheid vandaan? Horloges worden “waterdicht” gemaakt door middel van schroefverbindingen en afdichtingen. Zelfs een Rolex. Hoef je van buiten niks van te zien, overigens, maar inderdaad: rechthoekig wordt lastiger, want geen schroefverbinding mogelijk.

 • Profielfoto
  Churchil

  Rechthoekige kasten kan je niet vacuum zuigen omdat er geen gelijke verdeling van drukmis zoals bij een rond horloge. Dat is de reden.

 • Profielfoto
  jf

  Er wordt niks vacuum gezogen bij een “waterdicht” horloge. Doormiddel van [edit]strak aandraaien/schroeven, perfecte afsluiting/passing (liefst met een schroefdekselverbinding) en “pakkingen” wordt ervoor gezorgd dat er gewoon geen water naar binnen kan komen.

 • Profielfoto
  steveb

  ik hoop dat ze op de keynote meer verzwegen hebben dan ze verteld hebben.

  mooi is hij wel maar vooral de slaaf van de iphone.
  boring
  nerd gadget

 • Profielfoto
  SunKeeper

  ^Ben jij even blij dat je geen nerd bent.

 • Profielfoto
  Ton van der Molen

  Ben nu blij met mijn TomTom Sports cardio. Zwemmen, rennen , alles.

 • Profielfoto
  dushi

  Is Apple Watch al op de markt ? Is nog minstens 4 maanden en kan nog veel veranderen, nee ?
  Waarom geeft Apple anders al die top designers binnen gehaald ?

 • Profielfoto
  leavestone

  Met mijn rechthoekige pebble kan ik gewoon zwemmen. Lekker verdien model laten we het maar niet waterdicht maken kunnen we meer omzetten ongelukjes komen meer dan eens voor.

 • Profielfoto
  semen

  Ik zie absoluut de toegevoegde waarde van dit horloge, maar als surfer (wave/wind/kite/SUP), is een waterdichte variant toch echt een voorwaarde om tot aankoop van een sportversie, over te gaan.
  Dit geld volgens mij ook voor de zeilers en andere wat actievere watersport gebruikers.
  Gebruik nu tijdens kite-downwinders en SUP toertjes regelmatig een waterdichte hoes voor mijn Iphone dus een waterdichte Apple watch zou een uitkomst zijn.

 • Profielfoto
  olafnagels

  Als het waar is, schande.

 • Profielfoto
  1984

  Concurrerende smartwatches of fitness trackers als Fitbit en Pebble zijn wel waterdicht.

  Sony Mobile Communications has launched two new waterproof wearables, SmartBand Talk and SmartWatch 3 (Waterproof houd normaal in waterdicht tot 5 meter diepte)

 • Profielfoto
  Noest

  Hoezo schande? Apple bepaalt betreffende haar producten. Vind ik persoonlijk niet vreemd en ook niet schandalig;)

  Dat ik telkens wil updaten en dus opnieuw geld uitgeef toont alleen maar dat de strategie werkt;) Maar ik heb de keuze om niet meteen up te daten, dit doe ik dan meestal ook, sla ik enkele generaties over.

  Het is een beetje hetzelfde om te zeggen dat ontwikkeling schandalig is. Of niet altijd meteen alles geven dat je hebt. Dit heeft echter niets met schandalig te maken, maar gewoon met winst-maximalisatie, strategie, etc. Het is maar net vanuit welk oogpunt je handelt, werkelijk.

  En wellicht kunnen ze ‘m echt nog niet waterdicht maken, maar dat komt dan doordat ze dit in de ontwikkel-fase niet als prioriteit hebben gesteld. Het is een heel mooie reden om voor alle mensen die versie 1 (en zelfs wellicht 2) hebben gekocht, om dan toch versie 3 te kopen. Maar wat de werkelijke reden voor het besluit is zullen we wel nooit zeker weten. Doch voor mij zou ook na het aangeven van de tijd prioriteit nummer 1 waterdicht tot 10 of 20 meter of zo zijn bij het ontwikkelen van een horloge. Dus dat er andere redenen achter zitten zou mij niets verbazen:)

  Het feit dat je het schandalig,vindt heeft volgens mij meer te maken met het feit dat je ontevreden bent met wat je krijgt, je wilt meer. Zeg dat dan, maar ga niet iets schandalig vinden dat het niet is. Dat doen kleine kinderen ook die nog niet goed hebben leren omgaan met het feit dat anderen ook wel eens wat bepalen in deze wereld en dat je vaak afhankelijk bent van anderen en niet altijd meteen alles krijgt of dat niet alles is zoals jij het wilt.

  En of het gedrag van Apple in deze voldoet aan mijn maatstaven? Nee, niet echt. Maar ik heb dan ook niet 1 van de grootste bedrijven op deze aarde opgezet, welke heel veel ontwikkeling mogelijk maakt.

  En nee, ik zou me er ook niet goed bij voelen, maar zo werkt management in de zakenwereld nu eenmaal, en helemaal zodra je wat macht hebt. Het gaat er dan vooral om dat jij bepaalt en daar zoveel mogelijk geld aan verdienen. Ik zit ook vast in de Apple wereld, en ik vind dat best prettig. Maar ik moet er wel voor waken niet van alles te gaan zitten verwachten en ik koet me beseffen dat het Apple om geld te doen is, wat ze verder ook zeggen.

  En wellicht was mijn initiële schets iets te cru. Want ze kunnen het natuurlijk al wel, maar ze kiezen ervoor om andere dingen eerst te ontwikkelen. En dit heeft ook gewoon te maken met het nog iets achter de hand hebben. Maar het zijn ook gewoon keuzes omdat je nu eenmaal niet alles tegelijkertijd kan doen. Tijdens de ontwikkeling van een product stel je prioriteiten, en wanneer je slim bent doe je dat zo dat je nog mooie verbeterpunten achter de hand houdt.

  (Ooit de film gezien over dat automerk Trucker? Of iets van die strekking…)

  Verder wil je natuurlijk ook gewoon aan iedere uitvinding of vernieuwing van je product verdienen. Stop je te veel van beide in een nieuw product, dan verdien je per saldo gewoon niet voldoende aan de verschillende aspecten, en al helemaal niet wanneer je in de Apple wereld moet functioneren, waar de verdienmodellen wel wat andere marges kennen dan bij veel andere bedrijven:)

  Maar het is ze gegund en ik vind daar allemaal niets schandaligs aan. Ik heb een keuze het te kopen of niet. Punt. Dus voordat je een ander beschuldigt en veroordeelt, kijk voortaan eerst even of je eigenlijk wel iets zinnigs zegt, of dat je jezelf te kijken zet doordat je onbewust en indirect het infantiele en/of puberale deel dat in ie leeft op de voorgrond zet terwijl dit toch echt niet meer bij je leeftijd hoort en dus een behoorlijk gebrek aan emotionele ontwikkeling prijsgeeft:)

  Daar kan Apple verder weinig aan doen, maar jij wel;) Dus, succes!:D

 • Profielfoto
  klonic

  @ glasgarage,
  Snap je nou het verschil niet tussen die twee? Debiet, druppergrootte zijn bijdoe groter onder de douche. Waarschijnlijk moet je hem dus ook tijdens een monsoon beschermen.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Ik heb nog nooit van het metaal zirkoon gehoord …

  Bedoelen jullie http://nl.wikipedia.org/wiki/Zirkoon_(mineraal) ? Dat is hetgeen je ziet in de “ogen van de sensors”

  Het gaat om het metaal Zirkonium. Wordt ook veel gebruik in o.a. kerncentrales:-)