Apple Watch: de sensoren onder de loep

45 reacties

De teerling is geworpen: geen iWatch, geen iBand, geen iWearable, maar de Apple Watch. Er is al hevig gespeculeerd over de 10 sensoren die het apparaatje volgens de Wall Street Journal (WSJ) zou hebben. In dit artikel zoomen we in op de Health & Fitness sensoren van de Apple Watch.

Dat het geen 10 volwaardige sensoren zouden worden, was al vroeg duidelijk. Toch zitten er een aantal interessante sensoren in de Apple watch. Het verlanglijstje bestond na wat wikken en wegen uit 7 sensoren. Welke daarvan hebben de Apple Watch gehaald en welke niet? Zijn er nog nieuwe sensoren bijgekomen waarvan we het bestaan niet wisten?

sensoren2
De vier ‘vensters’ onder de Apple Watch.

De achterzijde van het horloge  is van zirkoon, een exotisch en zeldzaam metaal dat veel gebruikt wordt door de professionele horlogebouwers. De Apple Watch ingenieurs hebben niet alleen talent ingekocht uit Zwitserland (TAG Heuer), maar ook goed gekeken naar de in de horlogeindustrie gebruikte materialen: saffier, roestvrij staal en zirkoon.

Op de achterzijde van de Apple Watch prijken vier ronde ‘vensters’: vermoedelijk gaat het hier om twee sensoren (wit-licht led en IR-led) en hun bijbehorende ‘camera’s’:een optische hartslagsensor en een vermoedelijk een zuurstofsaturatiemeter (niet met zoveel woorden tijdens de keynote genoemd). Met IR-licht kun je helaas geen bloedsuiker bekijken, maar waarschijnlijk kan de Apple Watch iets wat de Samsung Gear Live en de Gear S niet kunnen: tijdens het sporten nauwkeurig de hartslag meten.

Sensoren, ideaal voor sport.
Sensoren, ideaal voor sport.

Vermoedelijk 5 health-sensoren, met wat creatief rekenen.
Laten we de sensoren van de Apple Watch – onder voorbehoud – nog even op een rij zetten.

 1. Optische hartslagmeter
 2. Zuurstofsaturatie (waarschijnlijk):
  Apple kon het waarschijnlijk niet laten om een zuurstofverzadigings(saturatie) meter in het toestel te stoppen: je krijgt ‘m ‘gratis’ bij de optische hartslagmeter.  Deze toepassing werd in een eerder artikel al als minder nuttig aangeduid, en ook al kleven er nog wat onzekerheden aan de aanwezigheid van deze sensor, de kans is groot dat ‘ie er inzit.
 3. Stappenteller / energieverbuiksmeter. Bestaat uit twee gebundelde sensoren: de three-axis accelerometer en de gyroscoop. Absoluut noodzakelijk voor het meten van calorieën, in samenwerking met de iPhone en diens M7 of M8 coprocessor (indien aanwezig). 
 4. Ambient light sensor. Niet genoemd, maar het ligt voor de hand dat de helderheid van het scherm zich automatisch aanpast aan het daglicht. Deze sensor zit vermoedelijk aan de voorzijde onder de zwarte band rondom het scherm verstopt.

Niet gehoord, wel verwacht
Deze sensoren hebben het niet in de (eerste generatie van de) Apple Watch gehaald. Wellicht iets voor in de toekomst?

 • Nabijheidssensor (proximity sensor):
  De Apple Watch onder je mouw vandaan halen om het apparaat te ‘wekken’ gaat niet. Activeren moet derhalve met de – vermoedelijk gepatenteerde – digital crown of door te tappen op het touchscreen.
 • Kompas & magnetometer:
  Een beetje een gemiste kans. Leek aanvankelijk overbodig: deze sensor zat toch al in de iPhone? Maar realiseer je dat de positie van je pols (tijdens het navigeren in de Maps app) niet dezelfde hoeft te zijn als die van je iPhone. Sterker: je iPhone 5/5c/5s/6/6Plus – alle modellen die werken met de Apple Watch – zit in je zak of handtas als je je weg probeert te vinden met je Apple Watch. Diens positie t.o.v. het magnetische Noorden hoeft niet dezelfde te zijn als die van de telefoon. Een kompas en bijbehorende magnetometer zorgen daarvoor, maar zijns ook al in de iPhone aanwezig. Om ‘handsfree’ te kunnen navigeren was een kompas in de Apple Watch nuttig geweest, maar wij hebben het niet uit de keynote kunnen opmaken. En wellicht lukt het in samenspel met de iPhone – contact via Bluetooth4/Low Energy (BT4/LE) is een noodzakelijke vereiste – al uitstekend.
 • Bloedsuikermeter:
  De kans dat er een bloedsuikermeter in de Apple Watch zou zitten was al niet groot, omdat voor bloedsuiker een spectroscoop in het toestel zou moeten zitten. Met een IR-led en -camera is bloedsuiker niet te meten. Met de bloedsuiker meter zou Apple – net als met een bloeddrukmeter, zie verderop – een bom in de vijfer van Android hebben laten vallen, maar een spectroscoop was in elk geval voor de eerste generatie van de Apple Watch vermoedelijk te duur om te verkleinen, te patenteren FDA-toestemming voor te verkrijgen.

Nooit verwacht en niet gekregen
De volgende sensoren werden vooraf al als zeer onwaarschijnlijk geacht, en zitten ook niet in de Apple Watch:

 • Bloeddruk.
  Onmogelijk met de Apple Watch. Een bloeddruksensor zou van onschatbare waarde geweest voor miljoenen mensen wereldwijd, maar helaas.
 • Zweetsensor.
  Het nut hiervan werd al betwist, maar een zweetsensor zit niet in de Apple Watch.

Niet verwacht, maar toch gekregen
Een welkome toevoeging.

 • Digital Touch:
  Een trillend element in de Apple Watch dat hartslag van anderen, zoals vrienden en familie, kan doorgeven. En misschien wel van jezelf kan versterken. Digital Touch krijgt een eigen API, waar ontwikkelaars van 3rd party apps op kunnen inhaken. Dat biedt interessante perspectieven, en hier kunnen je je fantasie de vrije loop laten.

Wat vind jij interessante toepassingen voor Digital Touch? Vind je de Apple Watch qua health & fitness toepassingen voldoende of mis je nog zaken? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  sanderman

  De Apple Watch onder je mouw vandaan halen om het apparaat te ‘wekken’ gaat niet. Activeren moet derhalve met de – vermoedelijk gepatenteerde – digital crown of door te tappen op het touchscreen.

  Eh, was je pols op een bepaalde manier draaien/bewegen niet genoeg? Dat begreep ik in elk geval… (correct me if I’m wrong).

 • Profielfoto
  laserape

  Ik vind het niks. Een smartwatch die een smartphone vereist is het predicaat ‘smart’ niet waard.
  Wie volgt?

 • Profielfoto
  jorgdane

  De Apple Watch onder je mouw vandaan halen om het apparaat te ‘wekken’ gaat niet.

  Niet???

  Van de apple site:
  “And silence incoming calls by covering Apple Watch with your hand.”

  Hoe doen ze dat dan?

 • Profielfoto
  steveb

  Ik vind het niks. Een smartwatch die een smartphone vereist is het predicaat ‘smart’ niet waard.
  Wie volgt?

  het lijkt wel een slave watch (made in china?)
  doet waar de iphone geen zin in heeft

 • Profielfoto
  Noest

  En geen Touch ID:(

 • Profielfoto
  Alles-apple

  @jorgdane,

  Lichtsensor?

 • Profielfoto
  polansky

  Iedereen enthousiast over het horloge, of valt het allemaal toch een beetje tegen?

 • Profielfoto
  flappah

  @laserape, ik vind het juist prima! Dit is de waardige opvolger van de Pebble die ik al weer een poosje gebruik. Kan nu al niet meer de deur uitlopen zonder dat ding om m’n pols (voel me zelfs vaak naakt zonder) en met wat er nu aangekondigd is lijkt focus van de Apple Watch (gezondheid) een prima richting van het apparaat.

 • Profielfoto
  Noest

  Ik zie het wel zitten, zeker de versie na de s-versie van deze. Maar dat is meer dan 2 jaar wachten. Voor die tijd zal ik toch wel om gaan, dus ik koop er dan maar meteen eentje bij de introductie. Of iig in de eerste weken tzt. Lekker voor tuidens het sporten, maar verder zal ik ‘m wel niet veel dragen ben ik bang;)

  Maar over een jaar of twee zal het er allemaal heel anders voorstaan. Zal de ontwikkeling echt veel verder zijn en ook het ontwerp:) En dan zal het niet meer weg te denken zijn.

  En voor die 350€ is het best nog wel een leuk speledingetje:)

  Ik heb er wel zin in! En ik ben heel benieuwd wat de developers ervan gaan maken en mee gaan doen:)

 • Profielfoto
  WillemZ

  Apple Watch is geweldig in bed!
  Neem beide een Watch en je voelt elkaars hartslag. Met de verschillende bandjes kan je hem ook op andere plaatsen aanbrengen dan jouw pols. De stappenteller zal daar ook wel werken en het te meten calorieverbruik kan fors oplopen.
  Met de HomeKit ontdek je wanneer jouw man/vrouw ineens voor de deur staat om de lamp aan te doen, waardoor je sneller in actie komt.
  Ook de stopwatch kan je instellen, waardoor de activiteiten beter (of in elk geval lang genoeg) naar wens kunnen plaatsvinden. Bij het verkrijgen van nieuwe contacten kan je er zo een routeplanner tegenaan gooien, zodat je snel genoeg geholpen wordt.
  Bij het eten buiten de deur kan je direct afrekenen.

  Hij zal er toch wel in het rood zijn?

 • Profielfoto
  FrietjeMac

  Wat een prachtig ding.

  Na ruim zes jaar met mijn iPhone 3g te werken ben ik wel toe aan een nieuwe, dus die zes komt er. En nu mét de Apple Watch, mits die accuraat is!

  De hoeveelheid sensoren vind ik minder belangrijk dan de precisie.
  Als ik een hartslag heb van bijv. 85 moet de watch ook 85 aangeven, dat is bij andere watches nog niet het geval, dus daar heb je dan ook hélemaal niets aan!
  Als serieuze sporter kun je niet zonder hartslag meter.
  Digital Touch is al nuttig als ik mijn maximale ingestelde hartslag bereik, dat heb ik liever als een piepje.

  Als het al mogelijk zou zijn om de exacte bloedsuikerspiegel en bloedruk te meten, op zo’n precieze manier dat die gegevens ook in ziekenhuizen gebruikt konden worden, dan zou zo’n horloge €1000.- of meer mogen kosten.

  Ik verwacht dat de Apple Watch, nogmaals, indien accuraat, een mega succes gaat worden.

 • Profielfoto
  McNismo

  Zeiken, zeiken, zeiken,….
  Nooit enthousiast!!!

  Ik vind ‘m gaaf!!!

 • Profielfoto
  McNismo

  FrietjeMac, ik deel je enthousiasme!

 • Profielfoto
  macha

  geen camera op de apple watch??????
  ik wil mijn skype en FaceTime calls voeren met z on ding. zou voor mij het primaire gebruik lijken…. ik wacht op V2….

 • Profielfoto
  GuitarMacHero

  Ze hebben bij Apple 1 klein detail over het hoofd gezien… linkshandig mensen. Ik ben namelijk linkshandig en raag mijn horloge dus rechts … ik wordt dus nu eig door Apple verplicht om hun Apple watch aan mijn linkerhand te dragen terwijl dit niet handig is in mijn geval.. Ik hoop dat ze tegen 2015 nog een linkshandige versie bijmaken.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is een mooi apparaat. Vormgeving niet verrassend maar wel stijlvol en vooral in iedere stijl is er wel een model te vinden. Dat is winst. Ziet er leuk uit. Een gadget die veel mensen willen hebben. Hebbeding en van betaalbaar tot erg duur in goud. Draaiknopje een vondst. Erg slim dat je de combi mrt iPhone moet maken om hem te kunnen gebruiken.

  Toch vallen de medische/gezondheidstoepassingen mij tegen. Alleen hartslag en stappenteller, wat niks bijzonders is. Waarom ervan uit gaan dat de zuurstofsaturatiemeter er wél in zit, terwijl daar geen énkele aanwijzing voor is! Dat zou echt bijzonder zijn geweest en voor veel mensen (echte sporters en mensen met hartklachten) van groot belang zijn geweest. Nu dit niet is aangekondigd, ga ik ervan uit dat het er niet zit. Apple Watch. Mooi, stijlvol, maar niet onmisbaar. Eigenlijk niet veel meer dan een stijlvol uitgevoerd remote schermpje voor je iPhone.

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Mooi, stijlvol, maar niet onmisbaar. Eigenlijk niet veel meer dan een stijlvol uitgevoerd remote schermpje voor je iPhone.

  True, maar de tijd zal uitwijzen wat voor cultuur zich ontwikkelt rondom dit nieuwe platform, daar zorgen gebruikers zelf wel voor. Ik ben zelf nogal benieuwd wat dit ding kan zonder telefoon in de buurt.

 • Profielfoto
  Godfather

  Ze hebben bij Apple 1 klein detail over het hoofd gezien… linkshandig mensen. Ik ben namelijk linkshandig en raag mijn horloge dus rechts … ik wordt dus nu eig door Apple verplicht om hun Apple watch aan mijn linkerhand te dragen terwijl dit niet handig is in mijn geval.. Ik hoop dat ze tegen 2015 nog een linkshandige versie bijmaken.

  Hoezo is dat? Je kunt hem toch omdraaien? Het is software die de tijd aan geeft en dat beeld is te ‘flippen’.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ik mis hier over het opladen.

 • Profielfoto
  seek

  Het is ongelofelijk dat ze een complete en zeer mooie collectie Apple WATCHes hebben ontworpen. Apple betreed hiermee de mode en fashion wereld vind ik.

  Ook de software is bijzonder en van een heel ander, meer artistiek, karakter dan wat je ziet op telefoons en andere smartwatches.

  Samsung, Pebble en alle anderen kunnen zijn de klos.

  Versie 2 zal vast en zeker meer sensoren in de bodem hebben.

  Ook verwacht ik een apps revolutie.

 • Profielfoto
  Rhapsody

  Ik vind de Apple Watch een mooi horloge, denk dat ik hem koop.
  Mensen klagen te veel over een apparaat dat nog niet eens te krijgen is, en vergeten dat dit een eerste versie is.
  Opvolgende versies worden zeker nog verfijnd.
  Kijk maar naar de eerste iPhone en de iPhone 5s, dat komt wel goed met Apple.

 • Profielfoto
  ElsR

  Als je veel sport of erg met je gezondheid bezig bent is het een leuk hebbedingetje, maar anders heeft het nauwelijks toegevoegde waarde. Niet voor mij dus.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Begin 2015 is het ding pas te koop.
  Tegen die tijd staat er een shitload aan apps voor je klaar, waarvan je nu nog niet weet dat je ze wilt hebben.

  Ik heb nu al rijen voorbeelden voorbij zien komen, waar Android Wear alleen maar van kan dromen.

 • Profielfoto
  J-P-H

  Leuk speeltje. Ik had verwacht dat Apple nieuwe functionaliteit zou toevoegen waardoor er weer een echte gamechanger zou zijn. Dat zie ik nog niet gebeuren.
  Afhankelijkheid van iPhone is bij sporten toch echt minpunt.

 • Profielfoto
  koolenboer

  Nee, ik houd het wel bij mijn Pebble……

 • Profielfoto
  Blackie

  dik groot log apparaat. maar goed, zal vast hier en daar wel een slimmigheidje in zitten.

  en dit is inderdaad een eerste versie… maar van een bedrijf dat zoveel geld spendeert aan R&D en ook nog Apple heet, mag je tegenwoordig toch wel verwachten dat ze eindelijk eens iets bij lancering goed maken.

  Of ze willen natuurlijk bij elke generatie dat je een nieuwe koopt, werkt bij de iPhone ook prima blijkt;-)

 • Profielfoto
  wensink

  Allemaal heel leuk, maar kan iemand mij vertellen hoelang dat ding meegaat op één lading..?
  Ik kan het nergens vinden namelijk..

 • Profielfoto
  Noest

  @J-P-H Hij is gewoon ook stand alone te gebruiken hoor, zoals in de keynote ook werd gezegd. Maar in combinatie met de iPhone krijgt ie meer functionaliteit in Healthbook aangezien er in de iPhone chips zitten die niet in de Apple Watch zitten, doch wel dingen registreren.

  @Blackie Dat is inderdaad een strategie. Niet meteen alles implementeren. Laat het maar rustig op de plank liggen voor een volgend model. Anders koopt niemand meer een nieuwe. De opvolger zal echt grote sprongen vooruit zijn gegaan, en dan kopen we er weer allemaal 1. Daarna komt er een nieuw design. Ook weer kopen. En dan weer een grote spec-bump, etc.:)

  Heerlijk!!!!! Altijd een excuus om jezelf weer even een cadeautje te geven;)

 • Profielfoto
  seek

  Allemaal heel leuk, maar kan iemand mij vertellen hoelang dat ding meegaat op één lading..?
  Ik kan het nergens vinden namelijk..

  Ze noemden ergens ‘overnight charging’.

 • Profielfoto
  H.deweg

  Ik ben altijd uitermate sceptisch geweest over een dergelijk horloge, maar ik moet erkennen dat Apple dan toch wel weer met iets heel speciaals komt. Het is veel mooier dan ik dacht. Met name het persoonlijke en dat een horloge ook een sieraad moet zijn, hebben ze naar mijn idee uitstekend uitgewerkt. Maar ik blijf toch sceptisch of dit het echt bij het grote publiek zal aanslaan, uiteindelijk voegt het niet genoeg functionaliteit toe en dan is het toch wel wat duur.

  Ik heb zelf een poos met zo’n Fitbit bandje gelopen, onvergelijkbaar met dit, maar ik werd daar niet vrolijker van, vooral gestrest en dat zal met dit ding vermoed ik niet veel anders zijn; moet ik nu op mijn horloge of op mijn telefoon kijken. Gaat het mijn leven nier vooral meer ingewikkeld maken i.p.v makkelijker.

 • Profielfoto
  BatMotor

  Ja, precies wat ik dacht, na het overlijden van Jobs is het alleen maar downwards gegaan met Apple. Niks innovatiefs meer en ja na de ipod en ipad, wat heb je nog meer nodig?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Tijdens de Keynote werd gezegd dat de nieuwe iPhones “Ion-X glass” over het beeldscherm hadden en de Apple Watch saffierglas. Nou zie ik op de foto van de Apple Watch Sport op de achterkant ook “Ion-X Glass” staan. Hoe zit dat. Is dat nu wel of niet saffierglas?

 • Profielfoto
  polansky

  De belangrijkste sensor wordt vergeten.
  Dat is de waterschade sensor waardoor de garantie vervalt….

  De Apple Watch is immers niet zo waterdicht dat je er gewoon het water mee in kunt. Dat vind ik persoonlijk een grote misser voor een horloge dat je om en nabij de 350 euro gaat kosten en zich profileert als sporthorloge.

  Dat is geen azijnpissen, zoals ik wel als reactie zal verwachten. Waterdicht tot ±5 meter is gewoon heel normaal anno 2014 voor zowat ieder horloge. Zeker in deze prijsklasse.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Is hij niet waterdicht dan?

 • Profielfoto
  jackybe67

  Polansky,

  de Watch is wel waterdicht. Waar haal je dit?

  En je bent een azijnpisser, al weken loop je zeuren en nu weer moet je iets kunnen schrijven zonder duidelijk bewijs.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Polansky,

  linkje :

  https://www.yahoo.com/tech/apple-watch-update-more-details-and-hands-on-97091024129.html

  Er word wel aangeraden om bij het zwemmen deze uit te doen, maar ja in Amerika waarschuwen ze je voor het minste.:evil:

 • Profielfoto
  polansky

  Jackybe67 – Als je er niet mee onder de douche mag en je er niet mee kunt zemmen is hij niet waterdicht! Hij is dus alleen beschermd tegen de regen en kan dus maar tegen een klein beetje water.

  Ieder sporthorloge dat er op deze wereld te koop is kan gewoon tot minimaal 5 meter onderwater gebruikt worden. Apple’s horloge kan alleen tegen een beetje regen, daardoor mag het de naam sporthorloge nauwelijks dragen.

  Cult of Mac:
  http://www.cultofmac.com/295055/apple-watch-water-resistant-waterproof/

  Tech journalist David Pogue learned a couple of things about Apple’s new wearable in a private briefing during today’s media event. Apple told him that its watch is “water resistant,” not waterproof. “Sweating, wearing it in the rain, washing your hands, or cooking with it is fine. Take it off before the swim or get in the shower, though.”
  That’s a major bummer for those hoping to use the watch’s fitness tracking abilities in the water. It also means you’ll have to take it off every time you hop in the shower.

 • Profielfoto
  KrijnB

  Sorry, maar wat een hoop hele domme opmerkingen hier. Lijkbaar verwacht iedereen een apparaat wat meer kan dan de iPhone, maar zo klein is als een Apple watch. Als dat technisch zomaar zou kunnen, hadden ze de iPhone ook wel kleiner gemaakt (niet over het scherm gesproken). Zelfde discussie als met de iPad waarvan veel hem vergeleken met een laptop. NEE! Dit zijn compleet andere apparaten. Elk met zijn voor en nadelen! En iedereen die zeurt over de noodzaak van een iPhone om de Apple watch te werken. Voor zover ik zie is hier nog lang niet alles over bekend. Dus heb gewoon geuld!!

 • Profielfoto
  Dennvdam

  Met een horloge zwem je niet punt. Daarnaast ben ik ook niet geneigd om te douchen met mijn horloge aan. Dat is net een moment om ff rustig te zijn en waarbij ik met niet druk moet maken over mails, sms, iMessages enz.

  Water resistent is, lijkt mij, meer dan genoeg.

 • Profielfoto
  polansky

  @KrijnB
  Dus jij vind het normaal dat je eerst een device van bijna 799 euro moet aanschaffen om vervolgens de volledige functionaliteit van een horloge van minimaal 350 euro te kunnen gebruiken?

  Voor een smart horloge dat leunt op een iPhone om ‘smart’ te kunnen worden en dat niet eens gebruikt kan worden onder de douche of in het zwembad is 1100 euro toch een boel geld.

  Ik wil niet lullig doen, maar zelfs voor het samsung android prulletje heb je geen samsung of andere android telefoon nodig.

  @DenvanDam
  Ik heb jarenlang gezwommen met een horloge. Het is ook heel normaal om te zwemmen met een horloge om.
  Zeker als je wil weten hoe lang en hoe snel je de baantjes in het zwembad zwemt. We hebben het hier over een sporthorloge. Geen prulletje van 18 euro bij de HEMA.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik ben het helemaal met Polansky eens deze keer. de Apple Watch zou absoluut waterproof moeten zijn en niet water resistant. Alleen goedkope kermishorloge zijn water resistant en elk Casiootje van een paar tientjes is volledig waterproof tot 5 of 10 meter onder water. Een iPhone kan je nog in je zak of tas stoppen, maar de Apple Watch moet je ook in slecht weer om je pols kunnen dragen. Of moeten we straks een apart regenkapje aanschaffen om hem droog te houden?
  @Polansky: de gewone versie van de iPhone 6 is €699 en geen €799.
  Ik vind het wel volstrekt normaal dat je de Apple Watch voor volledige functionaliteit samen moet gebruiken met de iPhone. Dat is heel logisch en met andere smartphones ook zo. Je kunt hem trouwens wel zonder iPhone gebruiken (denk ik) maar een aantal functies werkt dan niet. Heeft de Apple Watch eigenlijk zelf internet of gaat dat ook allemaal via de iPhone? Want anders blijft inderdaad wellicht alleen de tijdmelding over.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Water resistant is helemaal niet genoeg en komt normaal gesproken alleen voor bij hele goedkope kermishorloges van een tientje of minder. Elk Casiootje van een paar tientje is volledig waterproof tot 5 of 10 meter. Dat vind ik wel belangrijk! Een iPhone kan je in je zak of tas stoppen als het regent, maar een Apple Watch zit in weer en wind aan je pols en dan moet je er niet bang voor hoeven zijn dat ie nat wordt. Waar slaat dat op! Er zitten geen openingen op de Watch, dus het lijkt me een kleine moeite om hem volledig waterdicht te maken. En zeker de Sports versie zou dat moeten zijn. Ik vind dat je wel moet kunnen douchen en zwemmen met je Apple Sports Watch!

 • Profielfoto
  Mensmetb

  De apple watch gaat aan als je de beweging maakt om naar het scherm te kijken. Dit werkt dus beter dan als je hem onder je mouw vandaan moet halen. Stel dat je korte mouwen hebt…
  En dat je een iphone nodig hebt voor je apple watch is ook niet zo raar. Als de iwatch geen iphone nodig zou hebben zouden:
  De verkopen van iphone misschien een beetje kunnen dalen
  Er extra functies toegevoeg worden waardoor de applewatch duurder wordt
  En waarschijnlijk iedereen die er een zou willen hebben heeft toch al een iphone…

 • Profielfoto
  KrijnB

  @polansky
  Tel eens tot 10 en geef een eerlijke schets van de situatie. Je wil de specificaties die gewoon niet realistisch zijn voor zo’n klein device. Als je zoveel wilt, koop dan een iPhone. Daar past veel meer in, dus kan het apparaat ook meer. Logisch toch?…. Geen eisen stelen die niet realistisch zijn (op dit moment).

  En daarnaast: je vult van alles in. Maar helemaal niemand weet op dit moment exact wat je precies kan met je Apple watch zonder en met iPhone. Dus kraam geen onzin uit, wacht gewoon een af

 • Profielfoto
  Dennvdam

  @Polansky
  Ik heb 15 jaar competitief baantjes gezwommen. Geen één competitieve zwemmer die ook maar denkt om een horloge aan te doen. Er zijn klokken genoeg in een zwembad. Je moet maar eens crawl zwemmen en iemand meehebben terwijl je je arm overhaalt. Zal lekker pijn doen, en goed voor het horloge is het ook al niet.
  Als je wil weten hoeveel baantje je hebt gezwommen, dan tel je ze gewoon. Aan andere dingen moet je toch helemaal niet denken als je aan het zwemmen bent.

  Dat de Apple Watch waterproef zou moeten zijn, oké. Daar kan ik inkomen, gezien de technologische ontwikkelingen van deze tijd.