Menno
Menno Nieuws 9 september 2014

Apple Watch: de sensoren onder de loep

De teerling is geworpen: geen iWatch, geen iBand, geen iWearable, maar de Apple Watch. Er is al hevig gespeculeerd over de 10 sensoren die het apparaatje volgens de Wall Street Journal (WSJ) zou hebben. In dit artikel zoomen we in op de Health & Fitness sensoren van de Apple Watch.

Dat het geen 10 volwaardige sensoren zouden worden, was al vroeg duidelijk. Toch zitten er een aantal interessante sensoren in de Apple watch. Het verlanglijstje bestond na wat wikken en wegen uit 7 sensoren. Welke daarvan hebben de Apple Watch gehaald en welke niet? Zijn er nog nieuwe sensoren bijgekomen waarvan we het bestaan niet wisten?

De vier ‘vensters’ onder de Apple Watch.

De achterzijde van het horloge  is van zirkoon, een exotisch en zeldzaam metaal dat veel gebruikt wordt door de professionele horlogebouwers. De Apple Watch ingenieurs hebben niet alleen talent ingekocht uit Zwitserland (TAG Heuer), maar ook goed gekeken naar de in de horlogeindustrie gebruikte materialen: saffier, roestvrij staal en zirkoon.

Op de achterzijde van de Apple Watch prijken vier ronde ‘vensters’: vermoedelijk gaat het hier om twee sensoren (wit-licht led en IR-led) en hun bijbehorende ‘camera’s’:een optische hartslagsensor en een vermoedelijk een zuurstofsaturatiemeter (niet met zoveel woorden tijdens de keynote genoemd). Met IR-licht kun je helaas geen bloedsuiker bekijken, maar waarschijnlijk kan de Apple Watch iets wat de Samsung Gear Live en de Gear S niet kunnen: tijdens het sporten nauwkeurig de hartslag meten.

Sensoren, ideaal voor sport.

Vermoedelijk 5 health-sensoren, met wat creatief rekenen.
Laten we de sensoren van de Apple Watch – onder voorbehoud – nog even op een rij zetten.

 1. Optische hartslagmeter
 2. Zuurstofsaturatie (waarschijnlijk):
  Apple kon het waarschijnlijk niet laten om een zuurstofverzadigings(saturatie) meter in het toestel te stoppen: je krijgt ‘m ‘gratis’ bij de optische hartslagmeter.  Deze toepassing werd in een eerder artikel al als minder nuttig aangeduid, en ook al kleven er nog wat onzekerheden aan de aanwezigheid van deze sensor, de kans is groot dat ‘ie er inzit.
 3. Stappenteller / energieverbuiksmeter. Bestaat uit twee gebundelde sensoren: de three-axis accelerometer en de gyroscoop. Absoluut noodzakelijk voor het meten van calorieën, in samenwerking met de iPhone en diens M7 of M8 coprocessor (indien aanwezig). 
 4. Ambient light sensor. Niet genoemd, maar het ligt voor de hand dat de helderheid van het scherm zich automatisch aanpast aan het daglicht. Deze sensor zit vermoedelijk aan de voorzijde onder de zwarte band rondom het scherm verstopt.

Niet gehoord, wel verwacht
Deze sensoren hebben het niet in de (eerste generatie van de) Apple Watch gehaald. Wellicht iets voor in de toekomst?

 • Nabijheidssensor (proximity sensor):
  De Apple Watch onder je mouw vandaan halen om het apparaat te ‘wekken’ gaat niet. Activeren moet derhalve met de – vermoedelijk gepatenteerde – digital crown of door te tappen op het touchscreen.
 • Kompas & magnetometer:
  Een beetje een gemiste kans. Leek aanvankelijk overbodig: deze sensor zat toch al in de iPhone? Maar realiseer je dat de positie van je pols (tijdens het navigeren in de Maps app) niet dezelfde hoeft te zijn als die van je iPhone. Sterker: je iPhone 5/5c/5s/6/6Plus – alle modellen die werken met de Apple Watch – zit in je zak of handtas als je je weg probeert te vinden met je Apple Watch. Diens positie t.o.v. het magnetische Noorden hoeft niet dezelfde te zijn als die van de telefoon. Een kompas en bijbehorende magnetometer zorgen daarvoor, maar zijns ook al in de iPhone aanwezig. Om ‘handsfree’ te kunnen navigeren was een kompas in de Apple Watch nuttig geweest, maar wij hebben het niet uit de keynote kunnen opmaken. En wellicht lukt het in samenspel met de iPhone – contact via Bluetooth4/Low Energy (BT4/LE) is een noodzakelijke vereiste – al uitstekend.
 • Bloedsuikermeter:
  De kans dat er een bloedsuikermeter in de Apple Watch zou zitten was al niet groot, omdat voor bloedsuiker een spectroscoop in het toestel zou moeten zitten. Met een IR-led en -camera is bloedsuiker niet te meten. Met de bloedsuiker meter zou Apple – net als met een bloeddrukmeter, zie verderop – een bom in de vijfer van Android hebben laten vallen, maar een spectroscoop was in elk geval voor de eerste generatie van de Apple Watch vermoedelijk te duur om te verkleinen, te patenteren FDA-toestemming voor te verkrijgen.

Nooit verwacht en niet gekregen
De volgende sensoren werden vooraf al als zeer onwaarschijnlijk geacht, en zitten ook niet in de Apple Watch:

 • Bloeddruk.
  Onmogelijk met de Apple Watch. Een bloeddruksensor zou van onschatbare waarde geweest voor miljoenen mensen wereldwijd, maar helaas.
 • Zweetsensor.
  Het nut hiervan werd al betwist, maar een zweetsensor zit niet in de Apple Watch.

Niet verwacht, maar toch gekregen
Een welkome toevoeging.

 • Digital Touch:
  Een trillend element in de Apple Watch dat hartslag van anderen, zoals vrienden en familie, kan doorgeven. En misschien wel van jezelf kan versterken. Digital Touch krijgt een eigen API, waar ontwikkelaars van 3rd party apps op kunnen inhaken. Dat biedt interessante perspectieven, en hier kunnen je je fantasie de vrije loop laten.

Wat vind jij interessante toepassingen voor Digital Touch? Vind je de Apple Watch qua health & fitness toepassingen voldoende of mis je nog zaken? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Reageer op artikel:
Apple Watch: de sensoren onder de loep
Sluiten