Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 september 2014

Apple verbiedt handige Launcher-widget

Nu iOS 8 een stukje opener is geworden met widgets en extensions kunnen ontwikkelaars helemaal los met het maken van mooie en handige toevoegingen. Een van die toevoegingen zijn widgets die in het notificatiecentrum te plaatsen zijn.

De app ‘Launcher’ maakt het mogelijk om snelkoppelingen naar de meest gebruikte acties in notificatie­centrum te maken. Dat kan het openen van een app zijn, maar ook het bellen van een nummer of het openen van een webpagina. Handig, maar het mag niet van Apple. De app is uit de App Store verwijderd omdat deze widgets op de verkeerde manier gebruikt.

De ontwikkelaar van Launcher laat op zijn website weten dat Apple widgets niet toestaat direct andere apps openen, hoewel dit technisch gezien wel mogelijk is. Beveiligingstechnisch was de app in orde, het invoeren van de toegangscode of Touch ID was nog steeds nodig om een app te openen.

Launcher maakte als het ware een klein homescreen op het notificatie­centrum.

Gebruikers die de app geïnstalleerd hebben, kunnen deze blijven gebruiken. Er zullen alleen geen updates via de app store meer mogelijk zijn. Een deel van de app is cloud-gebaseerd dus kan nog wel worden geüpdatet.

Op Reddit wordt gesuggereerd dat het cloud-gebaseerde deel van de app ook het pijnpunt zou kunnen zijn. Veel acties, zoals het bellen van een nummer, werden afgeroepen door een URL op te vragen. Dit geeft dit de ontwikkelaar de mogelijkheid bij te houden welke gebruiker welke actie onderneemt, zoals wie welk nummer belt.

De precieze reden voor het verwijderen blijft onduidelijk. Zouden we shotcuts op het notificatiecentrum misschien in iOS 9 terug zien?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple verbiedt handige Launcher-widget
Sluiten