Apple stelt U2 remover beschikbaar

53 reacties

Een prachtig cadeau van U2-voorman Bono en Apple CEO Tim Cook. Gratis voor jou als consument, het kost Apple alleen een paar honderd miljoen dollar. Het nieuwe album van U2, genaamd Songs of Innocence. Het staat al in je iTunes-collectie.

Hoe goed de bedoelingen ook waren, niet iedereen was even blij met het nieuwe album van U2 dat tussen zijn iTunes-aankopen verscheen. Apple heeft speciaal voor iedereen die geen U2 wil een kleine app gemaakt waarmee het album van de rockband helemaal te verwijderen is.

Verwijderen is zo simpel als het aanklikken van de knop Remove Album, inloggen met je Apple-account en bevestigen dat je Bono en co. écht niet meer in je iTunes wil. Daarna wordt het album uit je account verwijderd. Als je het gedownload hebt, moet je de bestanden nog zelf weggooien.

cook-u2-16x9
Apple CEO Tim Cook op het podium met U2.

Het nieuwe album van U2 werd als afsluiting van het Apple-evenement op 9 september gelanceerd. U2 verzorgde een optreden. Tim Cook beloofde de band het nieuwe album binnen 5 minuten uit te rollen naar ieders iTunes-account, gratis, als cadeautje.

Niet iedereen bleek echter gecharmeerd van een U2-album dat zomaar in zijn iTunes-bibliotheek verscheen. Het zou zelfs in strijd met de Europese Cookie-wetgeving zijn. Apple heeft naar verluidt diep in de buidel getast voor het album, er is een deal van meer dan 100 miljoen dollar mee gemoeid.

Reacties

53 reacties
 • Profielfoto
  Gezalfde

  Al dat gezeik, wees blij dat je het gratis krijgt. Download toch niet automatisch dus onnodig gezeur

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Keurige oplossing. In mijn ogen is het vriendelijk om iedere Apple-klant zomaar een gratis album te geven, maar inderdaad is niet iedereen fan van U2. En dan begrijp ik ook dat bepaalde personen het redelijk opdringerig vinden als hij plotseling in je bibliotheek staat. Dat vond ik ook niet aangenaam, ook al was er nog geen enkel nummer écht gedownload naar de harde schijf. Een kleine melding om te bevestigen of je het album al dan niet wilt, had beleefder geweest.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Mooi, gelijk even gedownload.
  Maar….nu heb ik die App in mijn gedownloade Apps staan…:( zou Apple komen met een App komen die deze App uit je aangekochte Apps kan verwijderen?

 • Profielfoto
  glasgarage

  Ik wilde het graag hebben. iTunes zegt dat ik het al gekocht zou hebben?! Echter het is nergens terug te vinden. Leuke actie slecht uit gevoerd en niet helemaal over na gedacht! Maar om nu een app te moeten downloaden om het te kunnen verwijderen?

 • Profielfoto
  THX-1138

  De perfekte belediging voor een band die al jaren overrated is.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @glasgarage: Op iOS: In de iTunes Store op ‘meer’ tappen (rechtsonder). Daarna naar ‘aankopen’. Dan naar de U van U2. Dan krijg je het te zien en druk je op de cloud om te downloaden.

 • Profielfoto
  Jhollenberg

  @glasgarage Het staat anders keurig uitgelegd in iTunes bij je accounthoe je dit album kunt downloaden. Je moet het alleen wel even goed lezen.

  “Je album staat klaar om te downloaden of te streamen.
  Ga naar de Muziek-app op je iOS-apparaat of naar je iTunes muziekbibliotheek op je Mac of pc en vind daar ‘Songs of Innocence’ onder de tab Artiest of Album. Je muzie is in iCloud: tik op de afspeellijst om te luisteren, of op het symbooltje van de cloud om te downloaden.”

 • Profielfoto
  pim939

  Ze hadden het album beter als gratis in iTunes kunnen zetten en hem door iedereen die hem wilde zelf laten downloaden.

 • Profielfoto
  UtregCity

  @Gezalfde: helemaal met je eens!

 • Profielfoto
  polansky

  Can we get this album removed in 5 – 4 – 3 – 2 – 1 seconds?

  Yes we can!

 • Profielfoto
  m.wilmer

  @glasgarage even uitloggen en inloggen met itunes account hielp bij mij

 • Profielfoto
  Sven De Mey

  De perfekte belediging voor een band die al jaren overrated is.

  Hoe zat dat ook alweer met “smaken verschillen”? Ik kan je anders ook mijn menig geven over die film waar je jezelf naar noemt…;-)

 • Profielfoto
  Tuvok

  Goede actie van Apple. Ik vind U2 maar niets en daarom erg vervelend dat het ineens in mijn muzieklijst te vinden was. De keuze om het niet te downloaden maar had toch aan album van een band die ik helemaal niet goed vind.

  Nu heb ik een keus, en dat is mooi.

 • Profielfoto
  THX-1138

  @Sven Mag!;! (Het gegeven van de film is interessant, de uitvoering wat minder)

 • Profielfoto
  queenfan

  Wat een gezeik het is gratis,

 • Profielfoto
  steveb

  hupla 2 keer reclame voor de prijs van 1
  tis te hopen dat hun miljoenen contractje nu af is.

 • Profielfoto
  l-win

  Gelukkig maar, een cadeau is leuk, maar het moet wel een keuze blijven, en dit was wel heel erg opdringerig, helemaal van een band en vooral Bono die zichzelf sowieso al erg de hemel in prijst. Arrogantie ten top naar mijn mening. Daar komt geen liedje van in mijn library.

 • Profielfoto
  GForce85

  Ik had gewoon iedereen met een itunes account op dat e-mail adres een mailtje gestuurd dat ze het album tot 13 oktober gratis kunnen downloaden en het ook in de itunes store vertoond. Het is wel duidelijk dat het onderdeel was van die deal tussen Apple en U2 dat het op deze manier moet worden opgedrongen.
  Stel dat je het album wat vindt dan ga je misschien ook andere muziek van U2 kopen.

 • Profielfoto
  Psvu2

  Netjes dat ze het zo oplossen, ben er zelf heel blij mee(wat wil je met zo’n username). Ze hadden beter de cd gratis in de store kunnen zetten. Maar er zijn ook mensen(zelfs dj op 538) die er over klagen dat het weer ruimte inneemt, maar dat doet het juist niet want je kan het ook gewoon streamen. Beetje te overdreven allemaal, maar dat is mijn mening.

 • Profielfoto
  JeePee123

  Beetje off topic, maar hoe kan ik het booklet downloaden? Of staat dat ergens anders. Zie het dus ook niet in iBook.

 • Profielfoto
  Tuvok

  @queenfan

  Moet je omdat het gratis is het dan maar verplicht aannemen?

  Als iemand gebak trakteert of op straat wat uitdeelt, kun je toch ook kiezen om het aan te nemen of niet.

 • Profielfoto
  Noest

  Het waarom van heel die actie blijft mij toch onduidelijk.

  Voor zo’n bedrag moet het wel een marketing-blunder worden.

  Ik blijf het een beetje onzinnige geldverkwisting vinden.

  Maar goed, voor de mensen die U2 leuk vinden is het natuurlijk mooi meegenomen, maar dat het nu bedrijfstechnisch zo’n goede zet is, ik vraag het mij echt af.

  Oja, ik heb ook even het removal tootje gebruikt;)

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Apple Bloody Apple

 • Profielfoto
  belfortmac

  Zo gezegd zo gedaan, en nu foutmelding 5002.

  Bedankt @Raymon, kan nu niet meer inloggen in de Store!!

 • Profielfoto
  ro_me

  is dit nu 100 miljoen dure reclame campagne die in Apples gezicht explodeert?
  Zo een hele domme actie van Apple!

 • Profielfoto
  Psvu2

  @JeePee123 in itunes op je PC of je Mac staat het.

 • Profielfoto
  bca303

  Beste app in jaren!

 • Profielfoto
  Willem-A

  Zielig zeg, ik zeg gewoon bedankt Apple..!!

 • Profielfoto
  donut

  Vreselijke band die U2! en dan nog afgezien van de muziek: de hypocriete wereldverbeteraar Bono betaald niet eens belasting…wat een triest gedoe.

  Cook had met een andere nu relevante band op de proppen moeten komen en niet met die oude Steve Jobs geiten. + nog eens 100 miljoen wegsmijten… zonde… Graag een removal knop voor het hele U2 repertoire :)

 • Profielfoto
  Johnyw

  Ik wilde deze op CD branden, en dat lukt me niet ???

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  CD?? we leven in 2014.

 • Profielfoto
  maconly

  Vreselijke band die U2! en dan nog afgezien van de muziek: de hypocriete wereldverbeteraar Bono betaald niet eens belasting…wat een triest gedoe.

  Cook had met een andere nu relevante band op de proppen moeten komen en niet met die oude Steve Jobs geiten. + nog eens 100 miljoen wegsmijten… zonde… Graag een removal knop voor het hele U2 repertoire :)

  Apple betaalt ook geen belasting net als alle andere multinationals.
  Zou de eu zo op kunnen lossen maar onze regenten vinden het makkelijker om de burger uit te persen want die begrijpt er toch niets van.

  Maar wat een jankers over het U2 album, het neemt geen ruimte in het is gratis en Apple heeft te veel geld op de bank .
  Voor alle zuurpruimen ik ben ook niet te spreken over het laatste werk maar u2 is wel degelijk een van de grootste bands ooit .

 • Profielfoto
  bca303

  Ik ben een ontzettende muziekliefhebber en heb gewoon een hekel als mensen mij muziek opdringen waar ik niets mee heb. Aan de muziek van U2 heb ik altijd al een grondige hekel gehad, dus ik wil die hele bandnaam nergens in mijn iTunes tegenkomen. Voor wie er blij mee is, heel erg leuk, maar prima van Apple om het verwijderen mogelijk te maken. Dat het gratis is en je dan dus je niet miet zeuren is een ridicuul argument.

 • Profielfoto
  bca303

  miet = niet:-)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Apple had er slimmer aan gedaan om een link te geven waarmee iedereen die dat zou willen, het album binnen kon halen. Het is altijd tricky om je naam te openlijk te verbinden met iets dat erg aan smaak onderhevig is. De één houdt van opera en krijgt tranen van blijdschap in zijn ogen; de ander vindt het puur kattengejank.
  Sommigen houden van André Hazes en anderen dus van U2.
  Niet raar dat Apple dit met U2 heeft bedacht. Apple heeft al veel met Bono en U2 samen gedaan: het nummer Vertigo werd in 2009 gebruikt voor een hele iPod+iTunes campagne en in 2004 werd zelfs de speciale Product Red U2 iPod uitgebracht met muziek en video’s van U2 daar al bij aankoop op en de handtekeningen van de bandleden met laser ingegrafeerd. Heftig dus.


  De introductie van de U2 product red iPod in 2004 – tien jaar geleden.

  Steve met het hele stel op een rij.

  De introductie door Steve Jobs van de U2 product red iPod in 2004

  Het lijkt nu of veel mensen niet van U2 houden, maar vooral veel mensen houden ook wel van U2. Wat je ook van Bono mag vinden – ik vind de man zelf ook irritant in houding en gedrag, maar vind hem wel mooi zingen – U2 is al 35 jaar één van de meest succesvolle live-bands ter wereld en na The Beatles de meest verkopende band ooit. Om een vergelijking te maken met The Rolling Stones, een andere band uit top 10 van meest succesvolle bands ooit:
  U2 heeft twee en een half keer zoveel platen/CD’s/DVD’s/downloads verkocht als The Rolling Stones. Terwijl U2 maar 12 studioalbums hebben uitgebracht en The Rolling Stones 24 albums.

  Zaken doen kunnen de mannen in elk geval ook, want met deze Apple-deal heeft U2 waarschijnlijk zijn grootste slag ooit geslagen. Meer verkocht dan van welk album ooit en meer geld verdiend dan met welke deal ooit.

  Wat je er ook van mag vinden: het is de grootste en meest succesvolle nog spelende en tourende band ter wereld. Als je ervan houdt is dit een prachtig kado. Als je er niet van houdt, gooi je het album gewoon weg en luister je wat anders.
  Misschien komt er een volgende keer een album van New Republic, de Einsturzende Neubauten of De Heideroosjes. Je weet het maar nooit:lol:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Kleine toegift: hier de Bono commercial van de grote iPod+iTunes campagne in 2009 met het nummer Vertigo.

  De iPod+iTunes commercial met U2 in 2009

 • Profielfoto
  appelsenperen

  Ik wilde het graag hebben. iTunes zegt dat ik het al gekocht zou hebben?! Echter het is nergens terug te vinden. Leuke actie slecht uit gevoerd en niet helemaal over na gedacht! Maar om nu een app te moeten downloaden om het te kunnen verwijderen?

  Ik weet het niet zeker, maar probeer is naar de gewone Muziek app te gaan, het album op te zoeken in je bibliotheek en het dan binnen te halen met het iCloud icoontje.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ Appelsenperen: Ik kon het album eerst ook niet vinden. Je moet niet op internet zoeken op iTunes, maar in je eigen muziekbibliotheek. En dan niet zoeken onder U2, maar onder de albumtitel Songs Of Innocence, dán vind je het wel en kan je het downloaden door op het wolkje te klikken.

 • Profielfoto
  iMachia

  @MacAanZee

  Is het nu allemaal zo relevant hoe goed (of slecht U2) is?
  De vraag is gewoon of Apple hier, in combinatie met U2, een perfecte marketing-stunt heeft uitgehaald of dat ze zichzelf ermee in de vingers hebben gesneden.

  Mijn mening is dat Apple zichzelf voorbij gerend is. Tim Cook verklaart zijn bedrijf inmiddels heilig. Dus kan hij zichzelf niet voorstellen dat mensen welk product dan ook, in casu dit plaatje van U2, niét willen hebben. Anders had hij respectievelijk Apple bij voorbaat al een opt-out mogelijkheid aangeboden.

  U2 doet het daarentegen beter. Alhoewel de critici niet èrg positief zijn of deze zoveelste muzikale herhaling en gebrekkige creativiteit van U2, zijn ze volop in het nieuws en hebben ze inmiddels de eerste vele miljoenen dollars via Apple binnen.

  En ja, ik heb zonet de opt out-mogelijkheid gebruikt. Ik wil geen muziek in mijn bibliotheek die ik niet wil. Of het nu zogenaamd gratis is of niet…

 • Profielfoto
  ro_me

  @MacAanZee
  Het is reclame!
  Hou op met dat sentimentele gedoe. het gaat om geld. De enigste band die Apple en U2 hebben is dat ze geld kunnen verdienen aan elkaars diensten.

 • Profielfoto
  NapO

  krijgen we een keer wat gratis, is het weer niet goed.
  azijnzeikers zeg ik.

  je hoeft t niet te downloaden, je hoeft t niet te installeren,…en al helemaal niet te streamen, dus whats the fuzz about it?!:?

 • Profielfoto
  koen

  Ik kreeg ooit van mijn oma een CD van Dries Roelvink. Ik heb haar lief bedankt, en een dikke kus gegeven. Ik heb ooit eens een liedje afgespeeld, en de CD staat nog steeds in mijn collectie naast de Rolling Stones.

 • Profielfoto
  ro_me

  krijgen we een keer wat gratis, is het weer niet goed.
  azijnzeikers zeg ik.

  je hoeft t niet te downloaden, je hoeft t niet te installeren,…en al helemaal niet te streamen, dus whats the fuzz about it?!:?

  hahaha, onder welke steen lag jij deze week? Heb je het artikel hierboven wel gelezen?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ro_me: heb ik gezegd dat het geen reclame is? Ik heb geschreven dat U2 in elk geval ook goed zaken kunnen doen en de grootste deal in hun bestaan hebben gesloten. Zoveel geld hadden ze bij gewone verkoop van hun album niet gekregen en zoveel publiciteit ook niet (meer). Ik doe nergens sentimenteel, maar laat zien hoe U2 en Apple al jarenlang samen optrekken en dat het op zich niet raar is dat Apple een wereldberoemde band als U2 inzet als reclamestunt. Dat niet iedereen de manier waarop dat gedaan is kan waarderen is intussen wel duidelijk.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  @MacAanZee: Haha U2 meer albums verkocht dan Rolling Stones..?
  Ik denk eerder andersom. Pink floyd, Queen, Abba, Led Zeppelin heeft meer albums verkocht dan U2. U2 was vroeger mooi, maar na Zooropa is de band achteruit gegaan.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Daanstjie: harde cijfers liegen niet. Zoek maar na op internet. Top 10 van meest succesvolle, meest verkopende bands. The highest earning bands. U2 heeft 150 miljoen “certified unit sales” verkocht (het totaal aan precies omschreven platen/CD’s/DVD/downloads) en The Rolling Stones komen niet verder dan 66 miljoen. Dus U2 zit bijna twee en een half keer zo hoog. Pink Floyd, Queen zitten er ook onder. ABBA komt ondanks hun (redelijk kortdurende hoge populariteit) niet hoger dan 58 units,

  TOP 10 HIGHEST EARNING BANDS OF ALL TIMES
  (in verkoop certified unit sales: zeg maar verkochte muziek dragers)

  1. THE BEATLES – certified unit sales: 250 million
  2. U2 – certified unit sales – 150 million
  3. LES ZEPPELIN – certified unit sales – 111,5 million
  4. THE EAGLES – certified unit sales – 100 million
  5. PINK FLOYD – certified unit sales – 74,5 million
  6. AC/DC – certified unit sales – 71 million
  7. AEROSMITH – certified unit sales – 66,5 million
  8. THE ROLLING STONES – certified unit sales – 66 million
  9. QUEEN – certified unit sales – 62 million
  10. ABBA – certified unit sales – 58 million

 • Profielfoto
  Daantsjie

  10. AC/DC – 200 miljoen
  9. Bee Gees – 220 miljoen
  8. Elton John – 250 miljoen
  7. Queen – 300 miljoen
  6. Led Zeppelin – 300 miljoen
  5. Madonna – 300 miljoen
  4. ABBA – 370 miljoen
  3. Michael Jackson – 750 miljoen
  2. Elvis Presley – 1 miljard
  1. The Beatles – 1 miljard

  Dit is de goede lijst…

 • Profielfoto
  ro_me

  MacAanZee;
  Jouw harde cijfertjes liegen wel! Google het effe zou ik zeggen! Toch U2
  sentiment;-)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dit is regelrecht van internet. Via Google, so don’t worry. Maar er zijn veel verschillende lijsten, op andere manieren berekend, sommigen op miljoenen dollars winst van muziekverkoop en live concerten en ga zo maar door. Die van mij is gebaseerd op basis van gecontroleerde “certified unit sales”. Er zijn ook andere lijsten die elke single etc en van alles en nog wat meetellen, waardoor het moeilijk vergelijkbaar wordt.

 • Profielfoto
  iMachia

  @MacAanZee
  Zegt ‘het meest verkocht’ iets over kwaliteit? De smaak van de massa zegt me niks…

 • Profielfoto
  r.sharp

  Hoe meer mensen de Remover gebruiken, des te minder U2 vangt;-)

 • Profielfoto
  celie

  Waanzinnig goed album trouwens. Songs of Innocence

 • Profielfoto
  vanadium

  Wat een onzin die ophef.