Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 september 2014
Leestijd: 2 minuten

Anna: Het Nederlandse antwoord op Nest

Wie op zoek is naar een slimme thermostaat met iOS-app, komt ongetwijfeld bij Nest uit. Hoewel deze thermostaat bekend is, mooi vormgegeven is en een prima iOS-app heeft, is Nest nog niet officieel in Nederland te koop. Maar er is een Nederlands alternatief.

Na een lange en geheimzinnige reclame­campagne, heeft de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) zijn slimme thermostaat Anna uit de doeken gedaan. Anna lijkt op het Nederlandse zusje van Nest. De thermostaat ziet er strak uit, heeft een iOS-app en bevat zelflerende functies. NLE biedt Anna in eerste instantie voor € 3,99 / maand aan bestaande klanten aan.

De website van Anna is inmiddels online en bevat alle details. Ook is er een promotiefilmpje voor de nieuwe thermostaat gemaakt.

Besparen centraal, op drie niveaus
Anna werkt om te beginnen met drie niveaus voor het besparen van energie. Wie vooral comfortabel wil leven kiest ‘Comfort’. De middenweg tussen comfor­tabel en zuinig heet ‘Eco’. Wie optimaal wil besparen kiest ‘Green Crusader’ en laat Anna een tikkie terug doen tegenover zijn huidige levensstijl.
Zelflerend met meer slimmigheden
Naast het kiezen van een bespaarniveau en het maken van een dagschema, doet Anna een hoop zelf. De thermostaat kijk naar de buitentemperatuur, geofencing zorgt ervoor dat de verwachting automatisch aan- en uit gaat als bewoners thuis zijn. Zo resulteert een avondje overwerken niet in een verwarming die vanaf 17:30 uur staat te branden. Verder belooft Anna je levensstijl en dagritme te leren.
Alles Nederlands
Amerikaanse thermostaten kunnen een ketel alleen in- en uitschakelen. In Europa wordt met een geavanceerder protocol gewerkt, het zogenaamde OpenTherm-protocol dat een ketel ook harder en zachter kan laten branden. In tegenstelling tot Nest is Anna daarop gemaakt.

Het product is ook Nederlands, Anna wordt bij Plugwise in Eindhoven gemaakt en is daar in samenwerking met NLE ontworpen en bedacht. Gebruikersgegevens blijven in Nederland en worden nooit aan derde partijen verstrekt.

Charme in de strijd
Een product met de naam Anna moet op zijn minst een beetje sexy zijn. Naast de aansturing met telefoon of tablet, werkt Anna ook met aanrakingen. Raak je de thermostaat rechts aan, dan gaat de temperatuur omhoog, linkse aanraking zorgt voor een daling. Met rood en blauw licht wordt de actie uitgebeeld.
Prijzen en verkrijgbaarheid
Anna is tijdens de lanceerfase exclusief verkrijgbaar voor abonnees van NLE als eenvulling op een energie-abonnement. De kosten zijn € 3,99 per maand. Anna blijft behouden bij het switchen van energieleverancier, zolang de € 3,99 betaald wordt. Plugwise gaat de thermostaat op termijn los verkopen voor 299 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Anna: Het Nederlandse antwoord op Nest
Sluiten