Anna: Het Nederlandse antwoord op Nest

29 reacties

Wie op zoek is naar een slimme thermostaat met iOS-app, komt ongetwijfeld bij Nest uit. Hoewel deze thermostaat bekend is, mooi vormgegeven is en een prima iOS-app heeft, is Nest nog niet officieel in Nederland te koop. Maar er is een Nederlands alternatief.

Na een lange en geheimzinnige reclame­campagne, heeft de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) zijn slimme thermostaat Anna uit de doeken gedaan. Anna lijkt op het Nederlandse zusje van Nest. De thermostaat ziet er strak uit, heeft een iOS-app en bevat zelflerende functies. NLE biedt Anna in eerste instantie voor € 3,99 / maand aan bestaande klanten aan.

De website van Anna is inmiddels online en bevat alle details. Ook is er een promotiefilmpje voor de nieuwe thermostaat gemaakt.

Besparen centraal, op drie niveaus
Anna werkt om te beginnen met drie niveaus voor het besparen van energie. Wie vooral comfortabel wil leven kiest ‘Comfort’. De middenweg tussen comfor­tabel en zuinig heet ‘Eco’. Wie optimaal wil besparen kiest ‘Green Crusader’ en laat Anna een tikkie terug doen tegenover zijn huidige levensstijl.
anna-standjes

Zelflerend met meer slimmigheden
Naast het kiezen van een bespaarniveau en het maken van een dagschema, doet Anna een hoop zelf. De thermostaat kijk naar de buitentemperatuur, geofencing zorgt ervoor dat de verwachting automatisch aan- en uit gaat als bewoners thuis zijn. Zo resulteert een avondje overwerken niet in een verwarming die vanaf 17:30 uur staat te branden. Verder belooft Anna je levensstijl en dagritme te leren.
anna-schema

Alles Nederlands
Amerikaanse thermostaten kunnen een ketel alleen in- en uitschakelen. In Europa wordt met een geavanceerder protocol gewerkt, het zogenaamde OpenTherm-protocol dat een ketel ook harder en zachter kan laten branden. In tegenstelling tot Nest is Anna daarop gemaakt.

Het product is ook Nederlands, Anna wordt bij Plugwise in Eindhoven gemaakt en is daar in samenwerking met NLE ontworpen en bedacht. Gebruikersgegevens blijven in Nederland en worden nooit aan derde partijen verstrekt.

Charme in de strijd
Een product met de naam Anna moet op zijn minst een beetje sexy zijn. Naast de aansturing met telefoon of tablet, werkt Anna ook met aanrakingen. Raak je de thermostaat rechts aan, dan gaat de temperatuur omhoog, linkse aanraking zorgt voor een daling. Met rood en blauw licht wordt de actie uitgebeeld.
anna-glow

Prijzen en verkrijgbaarheid
Anna is tijdens de lanceerfase exclusief verkrijgbaar voor abonnees van NLE als eenvulling op een energie-abonnement. De kosten zijn € 3,99 per maand. Anna blijft behouden bij het switchen van energieleverancier, zolang de € 3,99 betaald wordt. Plugwise gaat de thermostaat op termijn los verkopen voor 299 euro.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  Lifelogger

  Erg mooi apparaat om te zien qua design. Heeft wat betreft functies veel weg van de Nest. Vind het alleen wel jammer dat je verplicht bent een abonnement af te sluiten naast de aanschaf prijs.

 • Profielfoto
  Koezel

  Jammer van het abonnement, daar gaat je besparing….

 • Profielfoto
  CvB1988

  Leuk, die markt begint zich echt te ontwikkelen. Overigens komt Google binnenkort met de NEST naar Nederland: http://tweakers.net/nieuws/98263/google-introduceert-slimme-nest-thermostaat-in-nederland-en-belgie.html

 • Profielfoto
  Hydræ

  Amerikaanse thermostaten kunnen een ketel alleen in- en uitschakelen

  Waar zijn al deze aansluitingen op de Nest dan voor?

 • Profielfoto
  MacToob

  Was dit niet al een tijdje beschikbaar met Toon van Eneco?

 • Profielfoto
  ianus keller

  Doet me denken aan de ICY slimme thermostaat. http://www.icy.nl/consument/producten/de-slimme-thermostaat
  Die werd ooit ontwikkeld voor van die vakantiebungalows en heeft een bewegingssensor.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Never mind, is keurig opgelost.(y)

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Mooi hoor, maar je denkt toch niet dat ik 48 euro per jaar ga betalen aan abonnement voor mijn thermostaat!! Dan laat ik hem wel een keertje langer aan staan. Het is procenteel gewoon te veel….

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @Sunkeeper houwt tog eenz op met dad gezeek over speling.Stuurt hem un persoonleik berichtje of zo. We hoefen dit soord dingen tog niet alle maal uitgebrijd te lesu hierzo. We hebben het over een thermostaat.

  Dat spelling onbelangrijk is toont bovenstaande tekst aan. Wie begreep niet wat er stond?

 • Profielfoto
  DiscoveryV8

  Dit concept bestaat toch al? Ook in het nederlands en zonder abb kosten
  http://www.thermosmart.nl

 • Profielfoto
  hamersvelt

  Heel leuk allemaal, alleen ben ik verplicht om stadsverwarming af te nemen en daar zijn helaas geen ‘smart’ thermostaten voor. Wanneer gaan ze daar nou ook eens aan werken?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik heb al 15 jaar intelligente, zelf-lerende thermostaten bij mijn Atag verwarmingsketel. Dat had ik al op de “blauwe engel”, mijn vorige ketel en ook op de nieuwe, die nog veel zuiniger is en geen boiler meer nodig heeft, dus ook geen heet water om continue warm te houden. Dat scheelt veel energie. En dat helemaal gratis bij de ketel…! Toegegeven: hij werkt volgens het ingestelde schema én leert van gebruik, opwarmingstijden etc.en als je wilt ook de buitentemperatuur, maar weet niet als ik onverwacht later thuis kom.

 • Profielfoto
  SteveJ

  Een Nest werkt bij mij prima! Als je een installatie hebt die werkt met On/Off (dus niet modulerend) dan kun je een Nest gebruiken, ook in Nederland.

 • Profielfoto
  ro_me

  Raymon zegt doen!
  Dit is gewoon reclame! Foei!

 • Profielfoto
  Lifelogger

  @thabemmz klopt dat de Nest naar NL komt. Helaas ondersteund de Nest geen opentherm. Daarmee kan de ketel zuiniger aangestuurd worden en bespaar je nog meer.

 • Profielfoto
  Lifelogger

  @Hydrae is de Amerikaanse standaard. In NL moet je een extra kastje op 230v aansluiten waarmee de nest communiceert. Dat extra kastje stuurt de cv-ketel dan weer aan.

 • Profielfoto
  Willem-Jan

  Je kan dan net zo goed TOON nemen van Eneco….

 • Profielfoto
  RickDeRaaf

  ik zeg Homewizard i.c.m. de Heatlink;-) niks geen abonnementskosten en heel gebruiksvriendelijk.

 • Profielfoto
  polansky

  TOON van Eneco is leuk, maar wat je bespaard ben je kwijt aan abonnementskosten;)

 • Profielfoto
  SteveJ

  @Hydrae is de Amerikaanse standaard. In NL moet je een extra kastje op 230v aansluiten waarmee de nest communiceert. Dat extra kastje stuurt de cv-ketel dan weer aan.

  Extra kastje is (in mijn geval) niet nodig. De twee draadjes uit mijn oude Honeywell Round On/Off gehaald en aangesloten op de Nest (W1/Rh).

 • Profielfoto
  Lifelogger

  @SteveJ klopt dat je het zo kan doen. Maar de versie van de Nest die in Nederland uit komt heeft een extra kastje tussen de thermostaat en de cv ketel zitten.

 • Profielfoto
  phd1975

  Nefit heeft ook een slimme thermostaat die je met een app kan bedienen. En hij ziet er ook nog eens gelikt uit.

  http://www.nefit.nl/consument/producten/product_detail/product_11776

 • Profielfoto
  reven

  Anna is Samsung en Nest Apple…

 • Profielfoto
  Wsjack

  De NEST is binnenkort gewoon via Essent te bestellen en gaat ook werken op modulerende ketels

  https://www.essent.nl/content/particulier/energie-besparen/nest-thermostaat/index.html?ecmp=20140902SEA001I#

 • Profielfoto
  Stofzuigersslang

  Haha. Weten ze precies wanneer jij welk apparaat gebruikt. Handige informatie die ook naar derden gespeeld zal worden. Fijn!

 • Profielfoto
  olafd72

  Beetje vreemd om in dit artikel te noemen dat dit niet zou werken met de Nest omdat Amerikaanse en Europese ketels anders werken. Mensen zouden dus gelijk afhaken bij de Nest terwijl dit niet zo is. Je kan op Nest.com een test doen en dan zie je of je de Nest icm jouw ketel kan gebruiken. Ik heb draadje W en R (kan je zo zien als je jouw huidige thermostaat even het kapje er afhaalt) en die is volgens de site gewoon compatible. Ook Intergas gevraagd, ik heb namelijk een Intergas H22 ketel, en zij geven ook aan :De NEST thermostaat is een zgn. aan / uit thermostaat. Wat dat betreft zou het moeten werken.Wij hebben echter zelf nog geen testen kunnen uitvoeren dus met 100% zekerheid kan ik u dit niet toezeggen.
  Lijkt mij voldoende om het te proberen. Via Amazon in de Uk te bestellen;-)

 • Profielfoto
  Karim Bizid

  Ik heb een Tado Thermostaat.
  (https://www.tado.com/nl/heating-control)

  Kan niet alles wat een Nest kan, maar wel alles wat ik graag zie in een hippe thermostaat.
  Hij is betaalbaar en iedereen kan hem installeren.

  Je kiest middels plaatjes hoe je ketel en huidige thermostaat eruit zien en hij verteld je stap voor stap met foto’s hoe je de Tado installeert.

  Ben er erg blij mee en ga dan ook niet overstappen naar een andere energie leverancier voor de Anna..

 • Profielfoto
  Soetrood

  Hallo allemaal,

  heb even contact gehad, maar Nest werkt hier ook op Nederlandse ketels!

 • Profielfoto
  olafd72

  Ik heb er al één binnen, werkt prima in Nederland. Ik vind toch wel dat de auteur even zijn artikel moet aanpassen. Nogal misleidend om te melden dat je er in Nederland niets aan hebt. Niet echt goed laten informeren?