Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 18 september 2014

Aangepaste toetsenborden: Swype, Fleksy en SwiftKey

De evolutie van iOS kende in de afgelopen 7 jaar een aantal groeistuipjes. Zo was daar in 2008 de App Store die de apprevolutie ontketende en zo overleefden we in 2013 ternauwernood Jony Ive’s nieuwe design in iOS 7. De nieuwe revolutie heet: Extensions.

‘Extensibility’ is nieuw in iOS 8. Het geeft ontwikkelaars de ruimte om functionaliteit toe te voegen aan iOS. Waar dit eerst beperkt was tot de ‘sandbox’ van een app, kunnen functionaliteiten nu buiten de app treden. Een voorbeeld hiervan is het aangepaste toetsenbord.

Het is nu mogelijk om het standaard toetsenbord van iOS te vervangen door een ander van een third-party ontwikkelaar. Blackberry- en Androidgebruikers zullen Swype waarschijnlijk wel kennen. Met dit toetsenbord kun je woorden vegen in plaats van te tikken. Vanaf vandaag is Swype ook beschikbaar voor iOS. Alsmede de toetsenborden Fleksy en SwiftKey.

Installeren
Een toetsenbord installeren is eenvoudig. Ze komen in de vorm van apps. Je vindt Swype, Fleksy en SwiftKey dus gewoon in de App Store. Nadat je ze hebt geinstalleerd moet je de toetsenbord toevoegen. Dit doe je bij de Instellingen: Algemeen > Toetsenbord > Toetsenborden. Vervolgens kun je een geinstalleerd toetsenbord kiezen bij het wereldbolletje op het toetsenbord.

Van links naar rechts: Fleksy, Swype en SwiftKey

Swype en SwiftKey zijn veegtoetsenborden en dat betekent dat ze jouw geveeg moeten relateren aan woorden. En helaas hebben ze geen van beiden een Nederlandse woordenlijst. Swype beschikt over Engels, Duits, Spaans, Frans en Italiaans. Swiftkey beschikt over de talen Engels, Portugees, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.

Fleksy heeft een ander uitgangspunt én ondersteunt Nederlands. Fleksy is een traditioneel toetsenbord waarbij je met ‘gestures’ slimmer en sneller typt. Zo zorgt een veeg naar rechts voor een spatie en een veeg naar links verwijdert woorden. Daarnaast gaat Fleksy slim om met verkeerd gespelde woorden. Met een veeg naar rechts plaat hij niet alleen een spatie, maar corrigeert hij het verkeerd gespelde woord. Het duurt even voordat je de werking onder de knie hebt, maar dan kun je sneller typen dan met het standaard toetsenbord.

Keerzijde
In de komende maanden zullen voor zowel iOS en OS X veel interessante extensies verschijnen (een speciale afdeling in de App Store zou welkom zijn). Hierdoor zullen nieuwe functionaliteiten zoals toetsenborden het levenslicht zien en zullen apps onderling beter gaan samenwerken. Er is echter wel een ‘maar’. Met extensies levert Apple je namelijk over aan de interfacegruwelen van third-party-ontwikkelaars. Zo is het switchen naar een ander toetsenbord bij Swype, Fleksy en SwiftKey net even anders geregeld. De door Apple zo goed bewaakte grenzen van de gebruikservaring komt hiermee dus op de tocht te staan.

Tot slot is het vreemd dat Apple ervoor kiest om extensies in de vorm van apps aan te bieden. De apps Swiftkey en Fleksy bevatten de voorkeuren van het toetsenbord. Zo kun je er de taal bijvoorbeeld kiezen. Maar de Swype app is niets meer dan een splashscreen. Heb je veel extensies geinstalleerd, dan is het dus aan te raden om een special map aan te maken voor alle ‘Extensie apps’. Work in progress, zullen we maar zeggen…

UPDATE
In de reacties wordt terecht de vraag opgeroepen of deze toetsenborden wel veilig zijn. Apple heeft hier over nagedacht, want:

  • Deze toetsenborden hebben geen toegang tot internet waardoor keyloggen niet kan, tenzij jij er expliciet toestemming voor geeft
  • Als je een wachtwoord in moet vullen op een website of in een app, dan zal je automatisch het standaard toetsenbord van Apple krijgen. Dit om te voorkomen dat wachtwoorden stiekem doorgestuurd worden naar groezelige servers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aangepaste toetsenborden: Swype, Fleksy en SwiftKey
Sluiten