Aangepaste toetsenborden: Swype, Fleksy en SwiftKey

14 reacties

De evolutie van iOS kende in de afgelopen 7 jaar een aantal groeistuipjes. Zo was daar in 2008 de App Store die de apprevolutie ontketende en zo overleefden we in 2013 ternauwernood Jony Ive’s nieuwe design in iOS 7. De nieuwe revolutie heet: Extensions.

‘Extensibility’ is nieuw in iOS 8. Het geeft ontwikkelaars de ruimte om functionaliteit toe te voegen aan iOS. Waar dit eerst beperkt was tot de ‘sandbox’ van een app, kunnen functionaliteiten nu buiten de app treden. Een voorbeeld hiervan is het aangepaste toetsenbord.

Het is nu mogelijk om het standaard toetsenbord van iOS te vervangen door een ander van een third-party ontwikkelaar. Blackberry- en Androidgebruikers zullen Swype waarschijnlijk wel kennen. Met dit toetsenbord kun je woorden vegen in plaats van te tikken. Vanaf vandaag is Swype ook beschikbaar voor iOS. Alsmede de toetsenborden Fleksy en SwiftKey.

Installeren
Een toetsenbord installeren is eenvoudig. Ze komen in de vorm van apps. Je vindt Swype, Fleksy en SwiftKey dus gewoon in de App Store. Nadat je ze hebt geinstalleerd moet je de toetsenbord toevoegen. Dit doe je bij de Instellingen: Algemeen > Toetsenbord > Toetsenborden. Vervolgens kun je een geinstalleerd toetsenbord kiezen bij het wereldbolletje op het toetsenbord.

Van links naar rechts: Fleksy, Swype en SwiftKey
Van links naar rechts: Fleksy, Swype en SwiftKey

Swype en SwiftKey zijn veegtoetsenborden en dat betekent dat ze jouw geveeg moeten relateren aan woorden. En helaas hebben ze geen van beiden een Nederlandse woordenlijst. Swype beschikt over Engels, Duits, Spaans, Frans en Italiaans. Swiftkey beschikt over de talen Engels, Portugees, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.

Fleksy heeft een ander uitgangspunt én ondersteunt Nederlands. Fleksy is een traditioneel toetsenbord waarbij je met ‘gestures’ slimmer en sneller typt. Zo zorgt een veeg naar rechts voor een spatie en een veeg naar links verwijdert woorden. Daarnaast gaat Fleksy slim om met verkeerd gespelde woorden. Met een veeg naar rechts plaat hij niet alleen een spatie, maar corrigeert hij het verkeerd gespelde woord. Het duurt even voordat je de werking onder de knie hebt, maar dan kun je sneller typen dan met het standaard toetsenbord.

Keerzijde
In de komende maanden zullen voor zowel iOS en OS X veel interessante extensies verschijnen (een speciale afdeling in de App Store zou welkom zijn). Hierdoor zullen nieuwe functionaliteiten zoals toetsenborden het levenslicht zien en zullen apps onderling beter gaan samenwerken. Er is echter wel een ‘maar’. Met extensies levert Apple je namelijk over aan de interfacegruwelen van third-party-ontwikkelaars. Zo is het switchen naar een ander toetsenbord bij Swype, Fleksy en SwiftKey net even anders geregeld. De door Apple zo goed bewaakte grenzen van de gebruikservaring komt hiermee dus op de tocht te staan.

Tot slot is het vreemd dat Apple ervoor kiest om extensies in de vorm van apps aan te bieden. De apps Swiftkey en Fleksy bevatten de voorkeuren van het toetsenbord. Zo kun je er de taal bijvoorbeeld kiezen. Maar de Swype app is niets meer dan een splashscreen. Heb je veel extensies geinstalleerd, dan is het dus aan te raden om een special map aan te maken voor alle ‘Extensie apps’. Work in progress, zullen we maar zeggen…

UPDATE
In de reacties wordt terecht de vraag opgeroepen of deze toetsenborden wel veilig zijn. Apple heeft hier over nagedacht, want:

 • Deze toetsenborden hebben geen toegang tot internet waardoor keyloggen niet kan, tenzij jij er expliciet toestemming voor geeft
 • Als je een wachtwoord in moet vullen op een website of in een app, dan zal je automatisch het standaard toetsenbord van Apple krijgen. Dit om te voorkomen dat wachtwoorden stiekem doorgestuurd worden naar groezelige servers.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  bArtificial

  Het werkt nog verre van goed. Heb het fleksy toetsenbord geïnstalleerd, maar soms zie ik het standaard toetsenbord verschijnen (gewoon in de berichten app) en als ik dan een ander toetsenbord wil kiezen verdwijnt alles en moet ik de app opnieuw opstarten.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Swiftkey werkt uitstekend.
  Ben er verbaasd over dat ik er zo snel aan gewend ben.

  Type vrij vaak lange vrij specifieke woorden in, en dat doet Swiftkeys wonderlijk fijn.

 • Profielfoto
  Martink

  Aan de 1ne kant denk ik dat extensies in apps raar is aan de andere kant is het toetsenbord de enige extensie waarbij je geen app zou willen. De andere extensies zijn meer uitbreidingen voor de apps.

 • Profielfoto
  tq255

  Ben hier erg blij mee. Ik ben van Android naar IOS gegaan en dit was voor mij het grootste gemis. Ik hoop dan ook snel op een swype toetsenbord met Nederlandse ondersteuning.

 • Profielfoto
  guide506

  Wat is mis in het verhaal is het privacy-aspect. Swiftkey vereist inloggen met Facebook of Google en kan al je gegevens van deze sites inzien. Daarbij moet je swiftkey volledige toegang geven waardoor alles wat je typt kan worden doorgestuurd naar Swiftkey. Ik meen me uit de iOS-Keynote juist te herinneren dat de privacy gewaarborgd was met externe toetsenborden.

 • Profielfoto
  Pacorob

  Voorlopig voor de meeste van ons die dagelijks Nederlands gebruiken is Swiftkey, Swype en vergeet ook niet Touchpal nog geen volwaardig swype alternatief zolang ze niet de Nederlandse taal ondersteunen.

  Ik wacht met veel spanning op de switch van een al bestaande iPhone (tot vandaag 1,79 euro, daarna 3,59 euro) en iPad (3,59 euro) app swype app van ‘Path Input Pro’ die al jaren in de App Store zit en binnenkort ook naar iOS8 toetsenbord omgaat en al wel de Nederlandse taal ondersteund!
  De huidige iOS7 app werkt heerlijk alleen is dus ‘nog’ een gewone app.

  Er zijn al wel andere iOS8 toetsenbord apps zoals Fleksy die jullie noemen maar ook MyScript Stack die Nederlands ondersteunen echter zijn dit geen volwaardige swype toetsenborden waar ik naar op zoek ben.

 • Profielfoto
  farl4web

  Op zich wel cool, maar als ik de waarschuwing lees dat de ontwikkelaar alle informatie kan lezen (zoals wachtwoorden), dan ga ik niet verder. Teveel hacks de laatste tijd.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Wat betreft veiligheid:

  1. Deze toetsenborden hebben geen toegang tot internet waardoor keyloggen niet kan, tenzij jij er toestemming om geeft
  2. Als je een wachtwoord in moet vullen op een website of in een app, dan zal je automatisch het standaard toetsenbord van Apple krijgen. Dit om te voorkomen dat wachtwoorden stiekem doorgestuurd worden naar groezelige servers.
 • Profielfoto
  ¿`„

  Ik kreeg er een beetje een ongemakkelijk gevoel bij. Toen ik na installatie van een toetsenbord de mededeling kreeg dat mijn toets ingevingen verstuurd kunnen worden naar de maker van het toetsenbord.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Extensies kan Apple zo makkelijk als een categorie in de Settings zetten. Probleem opgelost!

  Als er een ‘swipe’toetsenbord komt mét Nederlandse spelling, grammatica e.d., laat het ons a.u.b. weten.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik zie trouwens geen Fleksy toetsenbord meer, maar wel eentje van Minuum van € 1,79.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Voorlopig voor de meeste van ons die dagelijks Nederlands gebruiken is Swiftkey, Swype .. … nog geen volwaardig swype alternatief zolang ze niet de Nederlandse taal ondersteunen.

  .
  Na drie regels typen in SwiftKey krijg ik vrijwel niet anders dan Nederlandse voorstellen. En vrijwel elk woord wat ik ook maar vaag goed swype wordt in het Nederlands geplaatst.

  Prima alternatief dus.

 • Profielfoto
  StarDesign

  Om eerlijk te zijn… ik ben sneller met normaal tikken, zelfde geld voor de suggesties van apple zelf. Het werkt lekker op de psvita, maar op de iphone is ie te langzaam met het geven van suggesties. Ik ben zoals ik al zeg sneller met zelf tikken dan alle andere extra software erbij

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Wat is mis in het verhaal is het privacy-aspect. Swiftkey vereist inloggen met Facebook of Google en kan al je gegevens van deze sites inzien.

  Vereist? Dan heb je dat scherm gewoon niet goed bekeken denk ik. Het is namelijk gewoon optioneel.