Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 11 september 2014

8 Apple Watch-feitjes die je nog niet kende

Ook al duurt het nog een half jaar voordat we ‘m in het echt kunnen bewonderen, sinds deze week weet de hele wereld van het bestaan van de Apple Watch. Daags na de introductie van Apple’s entrée op de wearable-, smartwatch- én sierradenmarkt komen er steeds meer details over naar buiten. Acht feiten over de Apple Watch op een rij die je wellicht nog niet wist.
The right way for lefties
Linkshandigen over de hele wereld moesten waarschijnlijk even slikken toen Tim Cook trots vertelde over de ‘kroon’, het draaiknopje waarmee de Apple Watch bediend kan worden. Ontwerper Jony Ive had bedacht om het, heel traditioneel, aan de rechterkant van het horloge te plaatsen. Daarmee zou de Apple Watch een stuk moeilijker te bedienen zijn voor linkshandigen, toch tien procent van de wereldbevolking.

Gelukkig blijkt Ive rekening gehouden te hebben met ons ‘lefties’. De interface van de Apple Watch blijkt vanzelf om te draaien als je van pols wisselt. Ook de verwisselbare horlogebandjes kunnen moeiteloos omgedraaid worden. Zolang je er geen probleem mee hebt dat de kroon onder in plaats van boven de knop voor je contacten zit kun je het horloge dus gewoon links in plaats van rechts dragen.
NFC all the way
De kogel is door de kerk: Apple kiest niet langer exclusief voor Bluetooth 4 maar heeft nu ook NFC omarmd. Deze technologie zit al jaren in smartphones van concurrenten maar wordt daar tot nu toe nog weinig gebruikt, vanwege het gebrek aan populaire toepassingen. Nu Apple Pay is aangekondigd in combinatie met NFC in de iPhone 6 en iPhone 6+ heeft de techniek meer kans van slagen.

Wat blijkt? Ook de Apple Watch heeft NFC aan boord. Zo hoef je in de toekomst dus niet je iPhone uit je broekzak te halen voor bepaalde NFC-toepassingen. Ook kan het betekenen dat bezitters van een iPhone 5, 5c of 5s ook bepaalde NFC-toepassingen kunnen gebruiken. Deze toestellen hebben weliswaar geen NFC-chip maar zijn wél compatible met de Apple Watch.

In combinatie met de Apple Watch kunnen iPhones uit de 5-generatie ook gebruik maken van Apple Pay. Het horloge voegt namelijk niet alleen NFC-functionaliteit toe, het zorgt ook voor een Touch ID-alternatief. De eerste keer dat je met Apple Pay betaalt nadat je je je Apple Watch omdoet wordt je gevraagd je pincode in te voeren. Vervolgens kun je onbeperkt betalingen doen zonder code of Touch ID, zolang de je horloge om je pols blijft zitten.
Made in Holland
Er zit een Nederlands tintje aan de Apple Watch. Om te beginnen is de NFC-chip in het horloge afkomstig van NXP, een Nederlandse dochteronderneming van Philips die ook de NFC-chip voor de iPhone 6 en 6+ maakt. Maar naast High-tech is er ook oud-Hollands vakmanschap te vinden in de Apple Watch, of eigenlijk: er omheen.

Het optionele klassieke zwart-lederen bandje voor de roestvrijstalen Apple Watch wordt geproduceerd door het Brabantse ECCO en het gebruikte leer komt van Nederlandse koeien. Niet alleen de directeur van het bedrijf, maar ook Apple lijkt trots te zijn op deze samenwerking. Ecco is het enige toeleverende bedrijf voor de Apple Watch dat met naam genoemd wordt op de pagina van de Apple Watch.
Eén dag batterij of mag het ietsje meer zijn?
Vrijwel elke smartwatch die nu op de markt is heeft hetzelfde probleem: de batterij. Het lijkt nog niet goed mogelijk om een horloge met een full-color beeldscherm te maken dat het langer dan een dag uithoudt zonder opgeladen te hoeven worden. Over de Apple Watch weten we op dit moment niet meer dan dat je ‘m ‘de hele dag kunt gebruiken’, zoals Tim Cook zei tijdens de onthulling van het horloge.

We kunnen er dus vanuit gaan dat de Apple Watch vooralsnog één dag, maar niet langer meegaat op een acculading. De doorgaans goed-ingelichte website Re/code zegt echter gehoord te hebben dat het management bij Apple hier niet tevreden over is. Er zou op dit moment hard gewerkt worden aan manieren om de Apple Watch langer te laten doen met een acculading. Dit kan een reden zijn voor het feit dat Apple nog een kwartaal tot een half jaar de tijd nodig zegt te hebben om het horloge op de markt te kunnen brengen.
Niet al saffier wat de klok slaat
Nadat eerder dit jaar bekend werd dat Apple een lease had genomen op een grote saffierfabriek is lang gespeculeerd over het doel van al dit doorzichtige materiaal dat het alleen tegen diamant moet afleggen als het om sterkte gaat. Eerder deden de geruchten dat de iPhone een saffieren scherm zou krijgen, maar dat blijkt niet zo te zijn.

De Apple Watch blijkt wel een scherm van saffier te krijgen, al geldt dat niet voor élk model. De schermpjes van de roestvrijstalen en gouden versies van het horloge zijn van saffier gemaakt, maar voor de sport-editie is gekozen voor ander materiaal. Naast de lichtere aluminium behuizing vond Apple het blijkbaar belangrijk om ook bij het glas gewicht te besparen. Daarom is gekozen voor ‘Ion-X’-glas. Volgens Apple is dit materiaal krasbestendig en veel sterker dan gewoon glas.
Ik zou je het liefste in een doosje willen doen
We weten dat de Apple Watch te koop zal zijn vanaf 350 dollar. De prijs voor de chique gouden ‘Edition’-versie houdt Apple echter angstvallig geheim. Niet zo gek, want met een scheef oog kijkend naar de goudprijs lijkt het voor de hand te liggen dat de 18-karaats gouden Apple Watch schrikbarend duur zal worden.

Of je waar voor je geld zult krijgen is natuurlijk afhankelijk van je smaak, maar één ding is zeker: Edtion-kopers worden door Apple wel extra in de watten gelegd. Het gouden horloge wordt namelijk geleverd in een heus sieradendoosje, zo ontdekte techjournalist David Pogue. De Apple Watch wordt automatisch opgeladen in het doosje via een inductie-connector en een Lightning-kabel die achterin het sierradendoosje geprikt wordt.
Kitt Kitt, I need you!
Er is een keur aan apps gedemonstreerd tijdens de onthulling van de Apple Watch. Toch is lang niet alles langsgekomen waar in Cupertino aan gewerkt wordt. Sommige apps en functies kwamen zo kort ter sprake dat je ze zomaar gemist zou kunnen hebben.

Zo vertelde CEO Tim Cook tussen neus en lippen door dat hij zijn horloge graag gebruikt als afstandsbediening voor zijn Apple TV. Omdat de Apple Watch een microfoon én een speaker heeft blijk je er ook iPhone-telefoongesprekken mee te kunnen beantwoorden. Alsof de Knight Rider-ervaring daarmee nog niet compleet is kan het horloge ook als walkie-talkie gebruikt worden. Leuk voor als je er genoeg van hebt om steeds via je hartslag te communiceren. Mocht je je iPhone kwijt zijn, dan kun je die met een ping-functie ook terugvinden via je Apple Watch.
One More Thing voor OMT
De komende maanden zullen er vast nog meer feitjes en geruchten boven komen drijven over Apple’s eerste smartwatch, maar zeker weten wat de Apple Watch wel en niet kan weten we pas in de eerste helft van 2015 als het horloge daadwerkelijk in de winkels ligt.

Natuurlijk kan een actieve Apple-community als OMT niet zolang wachten. Daarom is vandaag een nieuw Apple Watch-subforum toegevoegd aan de OMT community. Daar kun je nu al terecht om naar hartelust te speculeren, analyseren en fantaseren over de Apple Watch.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
8 Apple Watch-feitjes die je nog niet kende
Sluiten