8 Apple Watch-feitjes die je nog niet kende

25 reacties

Ook al duurt het nog een half jaar voordat we ‘m in het echt kunnen bewonderen, sinds deze week weet de hele wereld van het bestaan van de Apple Watch. Daags na de introductie van Apple’s entrée op de wearable-, smartwatch- én sierradenmarkt komen er steeds meer details over naar buiten. Acht feiten over de Apple Watch op een rij die je wellicht nog niet wist.

The right way for lefties
Linkshandigen over de hele wereld moesten waarschijnlijk even slikken toen Tim Cook trots vertelde over de ‘kroon’, het draaiknopje waarmee de Apple Watch bediend kan worden. Ontwerper Jony Ive had bedacht om het, heel traditioneel, aan de rechterkant van het horloge te plaatsen. Daarmee zou de Apple Watch een stuk moeilijker te bedienen zijn voor linkshandigen, toch tien procent van de wereldbevolking.

Gelukkig blijkt Ive rekening gehouden te hebben met ons ‘lefties’. De interface van de Apple Watch blijkt vanzelf om te draaien als je van pols wisselt. Ook de verwisselbare horlogebandjes kunnen moeiteloos omgedraaid worden. Zolang je er geen probleem mee hebt dat de kroon onder in plaats van boven de knop voor je contacten zit kun je het horloge dus gewoon links in plaats van rechts dragen.
apple watch crown

NFC all the way
De kogel is door de kerk: Apple kiest niet langer exclusief voor Bluetooth 4 maar heeft nu ook NFC omarmd. Deze technologie zit al jaren in smartphones van concurrenten maar wordt daar tot nu toe nog weinig gebruikt, vanwege het gebrek aan populaire toepassingen. Nu Apple Pay is aangekondigd in combinatie met NFC in de iPhone 6 en iPhone 6+ heeft de techniek meer kans van slagen.

Wat blijkt? Ook de Apple Watch heeft NFC aan boord. Zo hoef je in de toekomst dus niet je iPhone uit je broekzak te halen voor bepaalde NFC-toepassingen. Ook kan het betekenen dat bezitters van een iPhone 5, 5c of 5s ook bepaalde NFC-toepassingen kunnen gebruiken. Deze toestellen hebben weliswaar geen NFC-chip maar zijn wél compatible met de Apple Watch.

In combinatie met de Apple Watch kunnen iPhones uit de 5-generatie ook gebruik maken van Apple Pay. Het horloge voegt namelijk niet alleen NFC-functionaliteit toe, het zorgt ook voor een Touch ID-alternatief. De eerste keer dat je met Apple Pay betaalt nadat je je je Apple Watch omdoet wordt je gevraagd je pincode in te voeren. Vervolgens kun je onbeperkt betalingen doen zonder code of Touch ID, zolang de je horloge om je pols blijft zitten.
apple-pay-watch

Made in Holland
Er zit een Nederlands tintje aan de Apple Watch. Om te beginnen is de NFC-chip in het horloge afkomstig van NXP, een Nederlandse dochteronderneming van Philips die ook de NFC-chip voor de iPhone 6 en 6+ maakt. Maar naast High-tech is er ook oud-Hollands vakmanschap te vinden in de Apple Watch, of eigenlijk: er omheen.

Het optionele klassieke zwart-lederen bandje voor de roestvrijstalen Apple Watch wordt geproduceerd door het Brabantse ECCO en het gebruikte leer komt van Nederlandse koeien. Niet alleen de directeur van het bedrijf, maar ook Apple lijkt trots te zijn op deze samenwerking. Ecco is het enige toeleverende bedrijf voor de Apple Watch dat met naam genoemd wordt op de pagina van de Apple Watch.
apple watch leather dutch nederlands

Eén dag batterij of mag het ietsje meer zijn?
Vrijwel elke smartwatch die nu op de markt is heeft hetzelfde probleem: de batterij. Het lijkt nog niet goed mogelijk om een horloge met een full-color beeldscherm te maken dat het langer dan een dag uithoudt zonder opgeladen te hoeven worden. Over de Apple Watch weten we op dit moment niet meer dan dat je ‘m ‘de hele dag kunt gebruiken’, zoals Tim Cook zei tijdens de onthulling van het horloge.

We kunnen er dus vanuit gaan dat de Apple Watch vooralsnog één dag, maar niet langer meegaat op een acculading. De doorgaans goed-ingelichte website Re/code zegt echter gehoord te hebben dat het management bij Apple hier niet tevreden over is. Er zou op dit moment hard gewerkt worden aan manieren om de Apple Watch langer te laten doen met een acculading. Dit kan een reden zijn voor het feit dat Apple nog een kwartaal tot een half jaar de tijd nodig zegt te hebben om het horloge op de markt te kunnen brengen.
applewatch-magsafe-laden

Niet al saffier wat de klok slaat
Nadat eerder dit jaar bekend werd dat Apple een lease had genomen op een grote saffierfabriek is lang gespeculeerd over het doel van al dit doorzichtige materiaal dat het alleen tegen diamant moet afleggen als het om sterkte gaat. Eerder deden de geruchten dat de iPhone een saffieren scherm zou krijgen, maar dat blijkt niet zo te zijn.

De Apple Watch blijkt wel een scherm van saffier te krijgen, al geldt dat niet voor élk model. De schermpjes van de roestvrijstalen en gouden versies van het horloge zijn van saffier gemaakt, maar voor de sport-editie is gekozen voor ander materiaal. Naast de lichtere aluminium behuizing vond Apple het blijkbaar belangrijk om ook bij het glas gewicht te besparen. Daarom is gekozen voor ‘Ion-X’-glas. Volgens Apple is dit materiaal krasbestendig en veel sterker dan gewoon glas.
apple watch lifestyle

Ik zou je het liefste in een doosje willen doen
We weten dat de Apple Watch te koop zal zijn vanaf 350 dollar. De prijs voor de chique gouden ‘Edition’-versie houdt Apple echter angstvallig geheim. Niet zo gek, want met een scheef oog kijkend naar de goudprijs lijkt het voor de hand te liggen dat de 18-karaats gouden Apple Watch schrikbarend duur zal worden.

Of je waar voor je geld zult krijgen is natuurlijk afhankelijk van je smaak, maar één ding is zeker: Edtion-kopers worden door Apple wel extra in de watten gelegd. Het gouden horloge wordt namelijk geleverd in een heus sieradendoosje, zo ontdekte techjournalist David Pogue. De Apple Watch wordt automatisch opgeladen in het doosje via een inductie-connector en een Lightning-kabel die achterin het sierradendoosje geprikt wordt.
apple-gold

Kitt Kitt, I need you!
Er is een keur aan apps gedemonstreerd tijdens de onthulling van de Apple Watch. Toch is lang niet alles langsgekomen waar in Cupertino aan gewerkt wordt. Sommige apps en functies kwamen zo kort ter sprake dat je ze zomaar gemist zou kunnen hebben.

Zo vertelde CEO Tim Cook tussen neus en lippen door dat hij zijn horloge graag gebruikt als afstandsbediening voor zijn Apple TV. Omdat de Apple Watch een microfoon én een speaker heeft blijk je er ook iPhone-telefoongesprekken mee te kunnen beantwoorden. Alsof de Knight Rider-ervaring daarmee nog niet compleet is kan het horloge ook als walkie-talkie gebruikt worden. Leuk voor als je er genoeg van hebt om steeds via je hartslag te communiceren. Mocht je je iPhone kwijt zijn, dan kun je die met een ping-functie ook terugvinden via je Apple Watch.
knightrider

One More Thing voor OMT
De komende maanden zullen er vast nog meer feitjes en geruchten boven komen drijven over Apple’s eerste smartwatch, maar zeker weten wat de Apple Watch wel en niet kan weten we pas in de eerste helft van 2015 als het horloge daadwerkelijk in de winkels ligt.

Natuurlijk kan een actieve Apple-community als OMT niet zolang wachten. Daarom is vandaag een nieuw Apple Watch-subforum toegevoegd aan de OMT community. Daar kun je nu al terecht om naar hartelust te speculeren, analyseren en fantaseren over de Apple Watch.
tim cook one more thing

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  MacToob

  Leuk stuk!
  Kleine tip: de serie met KITT en David Hasselhoff heette Knight Rider.

 • Profielfoto
  Jonkie

  Grootste struikelblok om hem te kopen lijkt me nog steeds dat de watch niet waterproof is. Ik ga dat ding geheid een keer vergeten onder de douche en daar lijkt hij niet tegen te kunnen. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat de hoge heren dat accepteren bij de release…

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Wat dus betekent dat je met een iPhone 5S toch contactloos kan gaan betalen i.c.m. een WATCH.
  Dan heb je namelijk Touch ID én NFC tot je beschikking.

  Hopelijk…

 • Profielfoto
  Mistique

  Hoe kan je nu je horloge vergeten als je gaat douchen?
  Je heb dan alles uit en afgedaan.
  Of heb je wel eens gehad dat je je schoenen nog aan had als je onder de douche staat?

 • Profielfoto
  ro_me

  @jonkie
  Helemaal mee eens, vooral omdat een horloge normaal gewoon water dicht is. Dat is idd een beetje vreemd, dat Apple hier voor kiest.

 • Profielfoto
  donkeyd

  Kleine toevoeging op het artikel:
  “Betalingen via Apple Pay zullen waarschijnlijk niet mogelijk worden met de NFC-chip in de Apple Watch. Hiervoor is immers ook Touch ID nodig.”
  Bovenstaande klopt niet:
  http://www.macrumors.com/2014/09/10/apple-watch-apple-pay-security/

 • Profielfoto
  ro_me

  Hoe kan je nu je horloge vergeten als je gaat douchen?
  Je heb dan alles uit en afgedaan.
  Of heb je wel eens gehad dat je je schoenen nog aan had als je onder de douche staat?

  Ik laat mijn horloge altijd om! Douche, als ik ga zwemmen met de kinderen, de kleine in bad doe etc etc. een horloge hoort (en is normaal)normaal waterdicht te zijn. 3 bar is het minimum tegenwoordig. er zijn nog maar weinig horloges die dat niet bieden!

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Leuke marketing, op al die marketing fotos staat de apple watch aan, maar in werkelijkheid staat die natuurlijk altijd uit.

 • Profielfoto
  Edwin377

  Zolang je er geen probleem mee hebt dat de kroon onder in plaats van boven de knop voor je contacten zit kun je het horloge dus gewoon links in plaats van rechts dragen.

  Andersom dan he?;-) Linkshandigen dragen meestal rechts.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Grappig: een telefoon die ik amper gebruik om mee te bellen, verbind ik met een horloge waar ik de klokfunctie amper van zal gebruiken.;!

 • Profielfoto
  eezacque

  Grappig: een telefoon die ik amper gebruik om mee te bellen, verbind ik met een horloge waar ik de klokfunctie amper van zal gebruiken.

  Je kunt toch op je telefoon zien hoe laat het is?:confused:

 • Profielfoto
  Marius1976

  Leuk speelgoed, maar niet meer dan dat. Zonde van het geld; ik kan me nog voorstellen dat sportfanaten hier wel iets aan hebben, maar voor de rest, wat een decadent, overdreven gehypt artikel. (Artikel -> de Watch, niet het geschreven stuk van Koen).

 • Profielfoto
  wimbo

  In plaats van dat iedereen op zijn telefoon bezig is (waar dan ook), staan (of zitten) ze elkaar nu massaal te porren via hun horloge.

 • Profielfoto
  Ni3l55

  Linkshandigen over de hele wereld moesten waarschijnlijk even slikken toen Tim Cook trots vertelde over de ‘kroon’, het draaiknopje waarmee de Apple Watch bediend kan worden.

  Als linkshandige had ik daar geen probleem mee. Heb mijn horloge al jaren aan mijn linker pols.

  Verder vind ik de Apple Watch een prachtig ding, en kijk er naar uit wanneer die uitkomt.

 • Profielfoto
  knekkie

  Het zelfde concept in het rond vind ik al veel mooier.
  Maar ik zie er nogsteeds het nut niet van in. Voor alles wat dat ding doet pak ik mn smartphone en heb ik een groter scherm en meer input mogelijkheden om vervolgens iets uit te kunnen voeren.

 • Profielfoto
  caers_bart

  Ben ik echt de enige die zo’n ding rond je pols oerlelijk vind?

 • Profielfoto
  AppelJuice

  Ik vind deze Apple watch vooralsnog niks, zal hem ook niet kopen. Mocht ik een soort smartwatch overwegen dan zal het eerder de vívosmart van Garmin worden. Bij lange na niet zo gehyped, heeft ook niet alle functies zoals de Apple Watch maar vind ik al een stuk stijlvoller, is waterdicht en gaat 7 dagen mee!!

  https://buy.garmin.com/nl-NL/NL/wearables/wearables/vivosmart-/prod154886.html

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is een leuk hebbeding. Niet onmisbaar, maar leuk om mee te spelen. Een echte gadget die straks heel wat meer mensen willen hebben dan je nu zou denken. Toch is het vooral een verlengstuk van je iPhone. Soort remote terminal van je iPhone en vooral alles op het schermpje heel fraai en speels weergegeven. Het model van de Watch zelf vind ik minder. Hij is vooral te dik en ik denk dat dat in de komende jaren wel gaat veranderen. De ronde vorm van Knekkie apart om te zien, maar ik hou er niet van. Ik vind zo’n ronde meer iets voor kinderen. Het ding lijkt nu al teveel op een ‘gewoon’ horloge. De naam Watch vind ik erg slim. Ik verwacht dat mensen hem op de duur gewoon “Watch” noemen. Want Apple Watch is te lang. Apple zet hiermee toch ‘de’ nieuwe “Watch” standaard.
  En de prijs valt naar verhouding mee. Natuurlijk heb je vergeleken met de functionaliteit van de iPhone minder value for money, maar mensen bekijken dat anders. De Watch heeft een heel hoog lifestylegehalte. En er zit voor iedereen wel een model-combinatie bij dat je leuk vindt. Jij kunt jouw stijl daarmee uitdrukken. En dat willen mensen.

 • Profielfoto
  jackybe67

  MacAanZee,

  volgens mij gaat de dikte goed meevallen eens aan je pols. Vind het design echt wel goed, zeker met die verschillende bandjes. Iedereen zeurt maar over de Moto 360, maar deze is zeker niet dunner en dat rond design past gewoon niet met de UI van Android Wear. Hetzelfde hoop ik dat die dikke strepen van de iPhone ook gaan meevallen in het echt, want nu vind ik ze echt niet mooi en vraag mij eigenlijk af, wie bij Apple dit goedgekeurd heeft.:evil:

 • Profielfoto
  AppelJuice

  Op de Apple site staat nog wel een disclaimer vermeld, het hele feestje zou ook nog wel eens niet door kunnen gaan (niet dat ik dat verwacht, maar theoretisch is het mogelijk)

  “This device has not been authorized as required by the rules of the Federal Communications Commission. This device is not, and may not be, offered for sale or lease, or sold or leased, until authorization is obtained.”

 • Profielfoto
  Needler

  Rond ziet er misschien mooier uit. Maar het heeft voor de rest alleen maar nadelen.

 • Profielfoto
  Daandejong1908

  Aangezien er geen opening is, ook niet voor het opladen, had et met een beetje moeite waterdicht kunnen zijn lijkt me.

 • Profielfoto
  sjonnie

  Ik geloof dat de Apple Watch een game changer zal zijn.
  Het is geen horloge maar een iPhone extensie om je pols.
  En toepassingen komen er genoeg.
  Zelfs toepassingen die wij nu niet kunnen bedenken.
  Ik grabbel ca. 20 keer per dag de iPhone uit mijn broekzak en als ik alleen even op de iWatch hoef te kijken vind ik dat erg makkelijk.
  We kunnen met iOs 8 echt aan het dicteren slaan. Zal ook handig zijn via de watch. En als Siri straks eindelijk in het Nederlands is biedt dat ongekende mogelijkheden voor deze watch.
  Ik vind hem niet perfect, maar goed het is een eerste versie.
  Geloof echt dat veel mensen zich over een jaar geen leven meer zonder kunnen voorstellen.
  Iedereen beoordeelt hem nu vanuit ons huidige perspectief met de daarbijbehorende verwachtingen. Over een paar jaar heeft deze watch (en die van concurrenten) die verwachtingen zo veranderd dat alles er anders uit zal zien.
  Nu vinden veel mensen het een slecht gelukt horloge.
  Over een paar jaar zal de verkoop van echte horloges, die deze functionaliteiten niet bieden misschien wel marginaliseren.
  Iemand zei in de laatste uitzending van OMT dat er wellicht samenwerking gaat ontstaan tussen een of meer gevestigde horlogemerken en bedrijven als Apple. Zoals car-audio bij automerken.
  Misschien lukt het zelfs wel om het glas van een mooi analoog horloge te gebruiken als scherm in de nabije toekomst. Transparant als je hem niet gebruikt met zicht op je mooie horloge.
  Ik weet het ook niet maar geloof wel dat we over een jaar heel anders tegen de Apple Watch aankijken dan nu.

 • Profielfoto
  iSponge

  Klinkt misschien stom, maar ben wel erg blij dat de interface kan draaien voor gebruik om de rechter pols… Zat tijdens de keynote ook eigenlijk meer te letten op om welke pols ze’m droegen, en ze hadden hem allemaal links om, en niet rechts zoals ik gewend ben:) Had ook wel een extreme fail geweest als het niet kon…

 • Profielfoto
  Pokerface

  Ik vind sommige modellen er echt gaaf uit zien en als fitness gadget zie ik hem ook wel zitten, maar toch zie ik 3 grote minpunten:
  – De batterij die dagelijks moet worden opgeladen. Ik heb m’n horloge altijd om. Als ik die iedere dag af en aan moet doen, dan ga ik hem geheid vergeten. Maar ja, Apple en batterijen, dat is nog niet zo’n goed huwelijk… Een echte innovatie zou ik het vinden als dat ding zichzelf oplaadt door de beweging die je de hele dag door met je pols maakt.
  – Dat je altijd je iPhone bij je moet hebben. Ik had gehoopt dat je hem ook zonder iPhone kon dragen, vooral tijdens bijvoorbeeld het sporten.
  – Dat hij niet waterdicht is vind ik ook een misser.

  Maar de AppleWatch 2 wordt vast beter. Daar wacht ik nog wel even op.