7 vragen over de Apple Watch

27 reacties

Een kleine week geleden zag de Apple Watch het levenslicht. En al heeft Apple een mooie website gebouwd voor het apparaat, er blijven nog veel vragen onbeantwoord. De allerbelangrijkste daarvan is natuurlijk de vraag hoe lang de batterij het volhoudt.

Maar we hebben nog 7 vragen waarop Apple het antwoord voorlopig schuldig blijft. Sommigen daarvan zou Apple nu al kunnen beantwoorden. Anderen kan het wellicht niet beantwoorden omdat de Apple Watch feitelijk nog in ontwikkeling is. Om het de Apple Watch divisie in Cupertino makkelijk te maken, zetten we onze vragen hier alvast op een rij.

Wat is de opslagcapaciteit van de Apple Watch?
Tijdens de keynote zei Vice President van Apple Watch Software Kevin Lynch terloops dat je je muziek kunt meenemen op je Apple Watch. Dit betekent dat er geheugen in de Apple Watch zit. Niet verwonderlijk, want apps en hun data moeten natuurlijk ergens opgeslagen worden. De vraag is echter hoeveel gigabyte aan geheugen de Apple Watch mee krijgt? Is dat voor ieder Apple Watch gelijk (zoals bij de allereerste iPod in 2001)? Of moeten we behalve een casing en een bandje ook bepalen hoeveel opslag we willen?

Hoe luister ik naar muziek?
Speaking of muziek, hoe beluister je je favoriete U2 album eigenlijk? De Apple Watch heeft geen koptelefoonaansluiting. Je zult dus een draadloze koptelefoon moeten kopen. Apple heeft deze niet in het assortiment, maar het onlangs overgenomen Beats wel. De Powerbeats 2 Wireless kost maar liefst €199,95. Of gaat Apple zelf ook nog een goedkopere draadloze koptelefoon introduceren tussen nu en begin januari?

Hoe zet je apps op de Watch
Een simpele vraag, maar Apple heeft nog niet uit de doeken gedaan hoe je apps op je Apple Watch krijgt. Komt er een speciale App Store voor Apple Watch apps? Krijgt iTunes er nóg een taak bij? Komt er een speciale app voor je iPhone waarmee je de Apple Watch configureert? De Apple Watch bevat wifi en het lijkt erop dat dit voorlopig alleen bedoeld is om verbinding met je iPhone te krijgen. Het lijkt er dus op dat je iPhone of Mac een rol krijgt in dit proces.

Hoe houd ik tijdens het hardlopen m’n route bij?
Een van de drie pijlers van de Apple Watch is gezondheid en fitness. De hardlopers onder ons zullen met liefde hun zware iPhone thuis laten ten faveure van de Apple Watch. Helaas. Wil je in Runkeeper ook de route opnemen, dan zul toch je iPhone moeten meenemen. De Apple Watch bevat geen GPS.

Hoe lang gaat de batterij mee van de kleine Apple Watch?
De Apple Watch komt in twee maten: de ene is 38 mm hoog, de ander 42 mm. De kleine variant is zelfs ietsje dunner dan z’n grote broer. Maar betekent een kleinere behuizing ook een kleinere batterij?

Hoe voer je wachtwoorden in voor apps?
De Apple Watch heeft een eigen interface met zijn eigen ‘input method’. Een virtueel toetsenbord is ondoenlijk op een scherm van 1,5 inch en daarom heeft Apple de Digital Crown uitgevonden. Maar wachtwoorden invoeren voor apps met de Digital Crown lijkt ondoenlijk en je wachtwoord inspreken lijkt niet bepaald veilig. Voer je privacygevoelige gegevens in via de iPhone?

Wat is de levensduur van een Apple Watch?
Als je in begin 2015 de Apple Watch koopt is de vraag hoe lang het duurt voordat Apple met een verbeterde versie komt. Is de Apple Watch een apparaat dat net als de iPhone een cyclus kent van een jaar? Of kun je om de 2 jaar je 18-karaats Apple Watch vervangen door een nieuwe? Of moeten we de gelijkis maken met traditionele horloges en heb je een Apple Watch voor jaren en jaren?

Heb jij nog brandende vragen? Stel ze!

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Sandermrt

  Mij lijkt het logisch dat er in het kroontje een touch ID sensor zit verwerkt. Anders zouden er al snel aftap praktijken bevinden met apple pay en de apple watch zonder enige beveiliging!

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Ook geen rare vraag? Hoe zit het verder met de prijzen? Hoeveel meer is de 42mm verkant en zitten er prijsverschillen tussen bandjes?

 • Profielfoto
  Robberto

  Het is nog even wachten op Apple Say.
  *jemig wat een slechte grap* :roll:

 • Profielfoto
  steveb

  i call it
  apple kwatch

 • Profielfoto
  Ostinato

  Waarom heeft ie geen killer app?

 • Profielfoto
  BaldManStanding

  Voor de TouchID vraag is een simpel antwoord: die is er niet. Zodra je je Watch omdoet herkent hij dat en moet je een code invoeren. Vanaf dat punt kan je zonder touch je NFC gebruiken met Pay en dus zonder code invoer ook je apps aanschaffen. Dit is al uitgelegd in de keynote. Ik neem aan dat de Watch ook een biometric profiel aanmaakt om dat te koppelen aan die code. Cook heeft in zijn Charlie Rose interview al gemeld dat het met elke bluetooth headset de muziek kan afspelen. Ik verwacht

 • Profielfoto
  BaldManStanding

  Ik verwacht geen bluetooth headset van Apple…

 • Profielfoto
  nieuwsgroepen

  Resolutie van het scherm?

 • Profielfoto
  1984

  Op veel van de vragen : via de iPhone

 • Profielfoto
  essiw

  “Hoe houd ik tijdens het hardlopen m’n route bij?”

  Is al in de keynote besproken, idd zoals 1984 al zegt, via de iPhone. Grootste minpunt van de Watch op dit moment, je moet de iPhone meenemen.

 • Profielfoto
  floris4970

  Code invoeren zoals bij een kluis? met zo’n wieltje, kan je eigenlijk tikjes voelen tijdens het draaien?

 • Profielfoto
  voor een apple en een ei

  Apple heeft aangegeven een framework genaamd WatchKit uit te willen brengen voor Watch-apps. Hoewel het mogelijk is dat dit een framework is voor losstaande apps is het waarschijnlijker dat dit extensies zullen zijn in bestaande apps op je iPhone, op dezelfde manier als dat die met iOS 8 ook in Notidication Center kunnen staan.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik dacht ik lees dit artikel, dan weet ik meer,… Maar, nee,.. jullie weten het ook niet. Eerlijk gezegd snap ik het nut niet van dit artikel, behalve dan om een lijstje te maken van dingen die nog niet bekend zijn.
  Sorry, beetje gek stukje.
  Belangrijkste vraag staat er niet bij: waar zit de “apple logo” toets..;-) ..

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Wachtwoorden invoeren gaat straks via je gewone computer:
  – Log in op Mijn Apple ID (https://appleid.apple.com)
  – Ga naar ‘Wachtwoord en beveiliging’
  – Klik ‘Genereer een app-specifiek wachtwoord’

  Dat gaat nu nog alleen zo voor twee-staps authenticatie bij apps van derden, straks ook (denk ik) voor iWatch apps.

 • Profielfoto
  knekkie

  Wat is de opslagcapaciteit van de Apple Watch?
  8GB 16GB en 32GB

  Hoe luister ik naar muziek?
  via een BTLE nog te onthullen BEATS oordopjes

  Hoe zet je apps op de Watch
  met iTunes of via je iPhone

  Hoe houd ik tijdens het hardlopen m’n route bij?
  GPS van de iPhone of 3e partij BTLE GPS module

  Hoe lang gaat de batterij mee van de kleine Apple Watch?
  13uur

  Hoe voer je wachtwoorden in voor apps?
  touch ID op de iPhone. of een geheime ritmische code tappen en drukken op het drukgevoelige scherm

  Wat is de levensduur van een Apple Watch?
  tot de volgende Spectial event over Apple watch… daarna is ie obsolete.

 • Profielfoto
  Noest

  @knekkie

  “Wat is de levensduur van een Apple Watch?
  tot de volgende Spectial event over Apple watch… daarna is ie obsolete.”

  Dat was inderdaad de meest lachwekkende vraag die er tussen zat:)

  Zeker bij de eerste generatie zal je antwoord opgaan;) daarna zullen ze wel iets langer meegaan.

  En toch blijf ik erg geneigd om er toch eentje te kopen. Wil het wel eens ervaren hoe het nu werkelijk functioneert.

  Wat denken jullie, gaan er veel gekocht worden, ergens al met de intentie in het achterhoofd om ‘m binnen twee weken weer terug te brengen?

  Ik wil ‘m echter wel langer blijven gebruiken aangezien het tijd nodig heeft eer je echt alle toepassingen doorhebt en het ding een beetje hebt kunnen leren kennen:) Dus voor mij geen binnen twee weken inruilen, maar gewoon de Apple Watch en deze binnen korte tijd afschrijven.

  Ik verwacht namelijk dat de volgende Apple Watch wederom tegelijkertijd met de volgende iPhone gepresenteerd zal worden, en dan ook eerder beschikbaar zal zijn. Dus de huidige Apple Watch is wellicht in februari beschikbaar in NL, en in oktober of zo komt het volgende model alweer op de markt. Dus dan gaat het wel even snel;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Volgens mij gaat alles via de iPhone of via iTunes, via bluetooth, want een kabeltje kan er niet in. Muziek zal alleen via een wireless hoofdtelefoon kunnen gaan en natuurlijk levert Apple die er niet bij. Te duur.
  De Watch wordt een onweerstaanbaar hebbeding, dat erg veel mensen willen hebben. Voor de leukigheid, voor de functionaliteit bij beweging en sport en later ook met -naar verwachting – belangrijke gezondheidsfuncties.

  De officiële schrijfwijze van het apparaat is volgens mij Watch, dus je zou het zo moeten schrijven! Het appeltje zit in je toetsenbord: Shift-Option-K
  Apple schrijft zelf op zijn website ook wel Apple Watch, maar boven in de menubalk staat simpelweg: Watch.
  Ik denk dat Apple het met opzet zo schrijft, zodat de mensen het op de duur gewoon “Watch” noemen. “De” Watch!

 • Profielfoto
  eezacque

  Speaking of muziek, …

  Teveel MTV gekeken?

 • Profielfoto
  polansky

  Ik ben echt benieuwd wat de verkoopcijfers gaan doen en of het de hele operatie en kosten die al gemaakt zijn en nog gedaan moeten worden rechtvaardigt.

  Apple heeft immers een flink aantal kopstokken aangetrokken, maar wat nu gepresenteerd is valt eigenlijk best wel een beetje tegen.

  Mijn gevoel zegt me dat dit geen gamechanger is, maar ik hoop voor de fans dat ik er helemaal naast zit.

 • Profielfoto
  Nlson

  8e Vraag.
  Hoelang duurt het opladen van de batterij ???

 • Profielfoto
  macpro

  Will it blend?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Polansky: je zit er denk ik helemaal naast. Als ik zie hoe enorm kritische mensen nu al beginnen warm te lopen voor de Watch, dan gaat het straks enorm lopen. Veel mensen weten nog niet dat er zoveel verschillen mogelijk zijn in uiterlijk en stijl. Als dat in reclame goed wordt geventileerd, zijn er nog meer mensen die er een willen. Qua mode/fashion effect is het volgens mij vergelijkbaar met de Swatch, waarmee je in de jaren tachtig allemaal je eigen stijl kon vinden. Mensen willen iets waarmee ze hun eigen stijl kunnen uitdrukken. Voeg daarbij nog een stuk functionaliteit en een hoog ‘speelgoed’ gehalte…. en je wilt hem absoluut hebben. Voortaan kan je bij elk saai gesprek, vergadering, verjaardag, les etc ongestraft de tijd doden door onopvallend met je Watch te spelen:lol:

 • Profielfoto
  chielr

  De meest interessante analyse over de Apple watch komt (natuurlijk) van John Gruber.
  Lees hier het volledige artikel: http://daringfireball.net/2014/09/apple_watch

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Erg lang, maar boeiend verhaal. Ik heb het tot de helft gered, toen afgehaakt. Zelf was ik nog niet op het idee gekomen dat de Stainless Steel Watch wellicht een stuk duurder is dan de Sport versie. Maakt mij niet uit, ik (en de meeste Apple gebruikers die ik ken) vinden de Sport versie ook het coolst en het meest “Apple” in looks. En dat de gouden versie duur is en misschien heel duur lijkt me logisch. Er was kort geleden ook al een Amerikaanse bron die meldde dat de duurste versies van de Watch wel zo’n 10.000 dollar zou kunnen kosten.

  Apple heeft 1x eerder een ‘luxe’ apparaat uitgebracht, de 20th Anniversary Mac, ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan in 1996. Die kostte toen 10.000 gulden terwijl hij technisch niet beter was dan een Mac van 3000 gulden. Maar…de toegevoegde kwaliteit en het prachtige design maakte het wel tot een kunstwerk: het design was van B & O, de ingebouwde speakers en enorme woofer speaker van Bose. Het was de eerste desktop met een LCD scherm en de computer ingebouwd in het scherm en je kon er ook radio mee luisteren en TV kijken – iets bijzonders toen, er was een speciale tuner voor ingebouwd.
  Hij werd – werd gezegd – thuis bezorgd met een limousine door een man in chique butler kostuum. Hij staat dan ook in het New York museum of modern art, als kunstwerk én bij mij thuis in de kast. (plaatje: zie avatar). Alleen heb ik de butler in limousine nooit gezien… Die van mij kwam ‘gewoon’ via de ICT afdeling van de omroep waar ik werkte. Het was het laatste exemplaar dat in Nederland te krijgen was en we kregen hem voor de helft van de prijs.

  Ik verwacht voor álle modellen Watch een groot verkoopsucces. De Sports zal het meeste verkopen, maar de andere modellen ook. De gouden Watch bij types als Paris Hilton en andere artiesten. Zitten ook lekker dichtbij Apple in Californië! Misschien verzint Apple weer een leuk bezorg-ideetje voor de ongetwijfeld erg dure gouden Watch! (Wordt persoonlijk bezorgd door Paris Hilton?!)

 • Profielfoto
  polansky

  @MacAanZee.

  Mijn scepsis komt met name voort doordat je aan een Apple Watch zonder Iphone eigenlijk niets hebt. Al die nog onbekende functionaliteit wordt uiteindelijk geleverd door je iPhone niet door het horloge zelf. Die is technisch gezien vrij dom.

  Wanneer je dan in het achterhoofd houdt dat Apple nog slechts 20% marktaandeel heeft is de Apple watch dus ook gericht op iPhone gebruikers. De kans dat er mensen switchen van Android naar iOS omwille van een horloge lijkt mij vrijwel uitgesloten. Zeker ook omdat ze bij Google natuurlijk niet stilzitten.

  Ook denk ik niet dat veel ‘niet’ horloge dragers, nu ineens tegen zichzelf zullen zeggen dat wel te gaan doen. De toegevoegde waarde is mijn inziens (nu nog) te klein.

  Ik ben dus oprecht gewoon heel benieuwd hoe dit voor Apple gaat uitpakken.
  Het geld om dit tot een hype te kunnen maken hebben ze op zich wel, het ligt dus voornamelijk ook aan de uitvoering en overtuigingskracht.

 • Profielfoto
  Zakske

  Hij werd – werd gezegd – thuis bezorgd met een limousine door een man in chique butler kostuum. Hij staat dan ook in het New York museum of modern art, als kunstwerk én bij mij thuis in de kast. (plaatje: zie avatar). Alleen heb ik de butler in limousine nooit gezien…

  Als je de helft van $10.000 voor dat ding betaald hebt was dat een érg slechte deal. De TAM verkocht namelijk voor geen meter. Aanvankelijk was hij $9.000 en werd inderdaad met een limousine bij je thuis afgeleverd en geïnstalleerd door een butler. Dat was geen succes, waarna de prijs zakte naar $7.500. Dat was nog steeds geen succes, dus Apple verlaagde de prijs naar $3.500. Ook dat werkte niet, waarna ze de hele voorraad voor $2.000 hebben gedumpt.

 • Profielfoto
  Ce

  De meest interessante analyse over de Apple watch komt (natuurlijk) van John Gruber.
  Lees hier het volledige artikel: http://daringfireball.net/2014/09/apple_watch

  dank voor de link, inderdaad een interessant stuk. Mocht dit waar zijn zou die 350 dollar alleen voor een paar instapmodelletjes zijn.