3 apps die met HealthKit werken: FitPort, Carrot en Yummly

6 reacties

HealthKit is Apple’s verzamelplek van alle mogelijke gegevens over jouw fysieke gesteldheid. Van het aantal stappen dat je dagelijks zet tot je bloedsuikerspiegel tot je maximale uitademsnelheid. Deze bak met data is vooral interessant voor ontwikkelaars. De eerste apps maken er al gebruik van. Zo behandelen we FitPort, Carrot en Yummly die ieder op hun eigen manier gebruik maken van HealthKit.

FitPort
FitPort is een app waarvan je er in de komende tijd meer zult zien. Het doet eigenlijk niks meer dan de data die in HealthKit zit op een aantrekkelijke manier visualiseren. Voordat je gegevens wilt laten tonen in FitPort vraagt je iPhone je wel eerst om toestemming voor het ophalen en wegschrijven van gegevens in HealthKit.

Vervolgens laat de app je in mooie cirkels de progressie zien. Heb je een aantal kilometer gelopen zonder je iPhone? Geen probleem, deze gegevens kun je handmatig invoeren door een cirkel ingedrukt te houden. Deze handmatig ingevoerde data wordt ook weer weggeschreven naar de verzamelbak HealthKit. Hierdoor zijn andere apps die HealthKit gebruiken altijd up-to-date.

FitPort kost €1,79

Je gezondheid in een fraai dashboard
Je gezondheid in een fraai dashboard

Carrot
Carrot is een sadistische workout app. Het draait om de bekende 7-minute-workout en Carrot begeleid je hierbij. Maar Carrot is niet lief voor je. Je wordt in het begin weergegeven als een dikkerdje en tijdens de workout word je toegeschreeuwd door een venijnige stem. Breek je een workout voortijdig af dan krijg je de wind van voren.

Kortom, Carrot is ideaal voor een ieder die niet graag met fluwelen handschoentjes wordt aangepakt. De resultaten van je workouts (verbranding calorieën, gewicht, stappen) worden uiteraard weggeschreven in HealthKit. Zodrat Carrot merkt dat je met bijvoorbeeld het hieronder genoemde Yummly lekker aan het eten bent, dan krijg je meteen een notificatie met de melding: “Was it worth it?!”

Carrot kost €2,99

Carrot probeert niet lief voor je te zijn
Carrot probeert niet lief voor je te zijn

Yummly
Yummly is een website en app die helemaal over eten gaat. Je kunt er duizenden recepten vinden en met je eigen account kun je je eigen collecties maken van gerechten. Per recept vind je er uiteraard de ingrediënten, maar ook de voedingswaarden. En daar komt HealthKit om de hoek kijken. Maak je bijvoorbeeld Hash Browns, dan kun je de voedingswaarden van dit gerecht wegschrijven in HealthKit. Denk aan: calcium, koolhydraten, natrium, suiker, vetgehalte, vezels, vitames, ijzer, etc…

Yummly is gratis

Voeg voedingswaarden toe aan Health
Voeg voedingswaarden toe aan Health

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  thomas_apple

  ook FitStar werkt al goed, het is ook een workout app maar vind ik erg fijn werken

 • Profielfoto
  steveb

  ik ben eens benieuwd op apple er zo zal in slagen om de amerikaan gezonder te maken

 • Profielfoto
  Vilscon

  Blij dat ik FitPort niet gekocht had. Dacht dat het een app was die data zou bijhouden, maar het is puur visualisatie van bestaande info.. Meh..

  Ik baal ervan dat Moves nog steeds niet is geïntegreerd met HealthKit, maar geloof dat ie ook nog niet is geüpdatet voor iOS 8. Al is die aanname met name doordat de app niet is geoptimaliseerd voor de 6+, welke iOS 8 vereist, om te ondersteunen..:)

  Wil sowieso Healthkit meer gaan gebruiken, lijkt me leuk!:)

  Stiekem zou ik overigens Carrot héél graag willen halen, maar ik gebruik liever Sleep Cycle (welke helaas ook nog niet verwerkt is in HealthKit (want dat kan, toch?:) ). Concept van Carrot is wel geniaal.

 • Profielfoto
  ismirnoff

  Myfitnesspal werkt ook al met HealthKit.

 • Profielfoto
  ralpharma

  Zijn er ook Nederlandse apps die geïntegreerd gaan worden? Ik denk aan de Eetmeter van het voedingscentrum… Want helaas is het bij de app zoals ie nu bestaat alleen mogelijk om de hoeveelheid macro- en micronutriënten in te geven, terwijl je daar vaak geen idee van hebt…

 • Profielfoto
  csteelooper

  Is de Health-app (en HealthKit) ook enigszins bruikbaar met een iPhone 4S of is dat helemaal zinloos (laat ik zeggen dat ik uitga van het laatste, maar goed). De 4S heeft namelijk geen M7 of M8 co-processor en kan dus zelf nog niet veel aan informatie bijhouden aangaande lichaamsbeweging. Maar ik vraag me af in hoeverre het dan (meer) informatie oplevert dan gewoon de vorige versies van de losstaande Apps te gebruiken, voorzover die er waren voordat iOS 8 uitkwam.

  PS > Ik laat hier de functie Medisch Profiel binnen de Health-app even buiten beschouwing.