Veelbelovende solid state accu komt eraan

9 reacties

Een accu die twee keer langer meegaat, maar niet groter is. Klinkt goed? De solid state accu kan het en wordt, in tegenstelling tot super­accu’s die alleen in laboratoria bestaan, al geproduceerd. De eerste zal vermoedelijk in een smartwatch geplaatst worden.

Applied Materials, de fabrikant die de apparatuur levert om solid-state accu’s te vervaardigen, wil niet zeggen welke klant de nieuwe accutechniek gaat gebruiken. Misschien Apple in de iWatch? De productie van de accu’s was voorheen erg duur, maar de productie is nu goedkoper geworden waardoor deze in gadgets en smartphones toegepast kan worden.

Net als een solid state disk (SSD) werkt een solid state accu niet met een vloei­bare of bewegende vloeistof waarin elektronen kunnen bewegen. Door het toepassen van een vaste structuur kunnen elektrodes van lithium-metaal gemaakt worden. Deze kunnen meer energie opnemen.

solidstateaccu
Verschil in werking tussen traditionele en sold-state accu.

Naast de hogere capaciteit zijn er nog meer voordelen. Een solid state accu kan beter tegen temperatuurschommelingen en geeft een stabieler voltage af.

[Via: Tweakers]

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Wauw, dat is best groot nieuws eigenlijk. Ik direct even zoeken naar meer achtergrond informatie over die nieuwe techniek, dit beloofd veel!

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Gaat dit artikel over de lithium-zwavel accu (Li-S)? Solid-state is namelijk een bepaalde groep accu’s en er zijn al tal van wegwerp batterijen gemaakt waarbij het chemische proces niet omkeerbaar was maar ook onder de solid-state groep valt. De lithium-zwavel heeft ongeveer 2 tot 5 keer hogere energiedichtheid als de huidige lithium-ion (li-ion) accu’s. Terwijl de lithium-zwavel al in verschillende voertuigen heeft gezeten en door veel autofabrikanten nog in test fase zit voor accu’s in hybride voertuigen is het aantal keren herladen niet erg hoog. De garantie is 300 keer herladen wat bij een gemiddelde iPhone gebruiker zou betekenen dat na één tot jaar hij/zij zijn accu moet vervangen. BMW, Toyota maar ook Tesla zijn bezig dit probleem te verhelpen en zullen we dit type solid-state dan ook in 2016 (Testla) en 2020 (Toyota) in de elektrische auto’s verwachten.

 • Profielfoto
  Pokerface

  Twee keer zo lang is een stap in de goede richting, maar er is nog een lange weg te gaan om weer in de pas te lopen met de ontwikkeling van bijvoorbeeld processors. Die schijnen iedere x jaar in snelheid te verdubbelen. Dat kan je van de levensduur van een batterij niet zeggen.

 • Profielfoto
  Aerea

  Tof. Kom maar op.:D

 • Profielfoto
  dennisdejong1998

  Lijkt ke een goed begin van een betere accu, hoop dat die accu straks snel in mobiel versie is te krijgen met name voor iphone.

 • Profielfoto
  Humain

  Dan kunnen er 2 dingen gebeuren.

  1: ze houden de specs van nieuwe toestellen regulier en ze gaan veel langer mee op een lading.

  2: om marketingtechnische redenen mikken ze octacores en dikke gpu power in telefoons want dat verkoopt goed en gaan ze net zo lang mee als nu…

 • Profielfoto
  MEEUW

  Het is zelfde als met de belasting:
  We horen allemaal dat het beter gaat worden, maar ervaren er niks van in de praktijk.
  En we zijn al jaren aan wachten tot er echt een verbetering komt.

 • Profielfoto
  AT024

  Ookal haal ik met intensief gebruik van mijn Iphone 5s tussen 7:45 en 9:45 uur, wil ik toch zo’n SSD accu:)

 • Profielfoto
  AddVariety

  De eerste zin is misleidend: “Een accu die twee keer langer meegaat, maar niet groter is”.

  Daar staat dat de accu qua levensduur twee keer langer meegaat. Dat is niet het geval, de accu zal in hetzelfde formaat een twee keer zo grote capaciteit hebben, waardoor het apparaat waar het in gebruikt wordt twee keer zo lang meegaat.

  Vermoedelijk begrijpen de meesten dit wel, maar wou het toch even helder krijgen.;-)