Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 augustus 2014

Spionagesoftware kan niets met iPhone

Veiligheid en privacy zijn twee onderwerpen die in iOS goed geregeld zijn. Een vooraan­staand leverancier van spionagesoftware voor veiligheids- en inlichtingendiensten heeft dit door het uit laten lekken van interne documenten per ongeluk bevestigd.

De software van het bedrijf The Gamma Group kan van praktisch iedere smartphone op afstand gesprekken tappen, berichten en e-mail doorsluizen, bestanden en foto’s uitlezen, screenshots maken, GPS-locatie in de gaten houden en meer. Alleen op de iPhone is dit alles onmogelijk, tenzij het toetsel voorzien is van een jailbreak.

Sheet met ondersteunde systemen van FinSpy.

Jailbreaken is tegenwoordig met een tool die Pangu heet, maar slechts een select groepje iOS-gebruikers gebruikt nog een jailbreak. Dat wil zeggen dat het grootste deel van de iPhones onvatbaar is voor de software die onder andere door de overheid in de VS, UK, Rusland en vele andere landen gebruikt wordt.

Apple kwam recent in het nieuws omdat een beveiligingsonderzoeker een groot aantal backdoors in iOS gevonden claimde te hebben. Apple reageerde door te stellen dat deze voor ontwikkeling en debugging zijn en niet toegankelijk zijn voor overheidsinstanties. De gelekte documenten bevestigen deze claim van Apple.

Wie geïnteresseerd is in een gedetailleerdere blik op de spionagesoftware kan diverse handleidingen, offertes, brochures en andere gelekte documenten van The Gamma Group vinden bij Netzpolitik.

[Via: The Washington Post]

Reageer op artikel:
Spionagesoftware kan niets met iPhone
Sluiten