Snapwire: Verdien geld met iPhone-foto’s

11 reacties

Dankzij de iPhone heeft iedereen een redelijk goede camera op zak en zijn er meer mensen met fotografie bezig dan ooit. De mooiste foto’s belanden op Twitter, Instagram en misschien Flickr, maar brengen behalve een aantal likes en reacties niets op.

Aan de andere kant zijn er bedrijven en andere afnemers die het zat zijn telkens dezelfde stockfoto’s te gebruiken en op zoek zijn naar unieke plaatjes. De iOS-app Snapwire brengt iPhone-fotografen en afnemers samen. Zo kan iedereen geld verdienen door het maken van prachtplaten met de iPhone.

Het idee is simpel: Iedereen kan via de iOS-app direct een account aanmaken en een klein portfolio opbouwen door vier mooie foto’s te uploaden. Opdracht­gevers die een unieke foto willen, zetten voor een bepaald bedrag een verzoek uit. Gebruikers van de app kunnen vervolgens een foto insturen. De fotograaf wiens foto gekozen wordt krijgt de beloning, tussen 5 en 100 dollar.

Snapwire_iOS_Requests_July-2014
Reageren op aanvragen van opdrachtgevers kan direct via de iOS-app.

Het is toegestaan om foto’s die eerder gemaakt zijn te gebruiken. Door aan opdrachten deel te nemen wordt ook automatisch een portfolio opgebouwd, daar kunnen opdrachtgevers ook direct in shoppen. Momenteel is PayPal de enige manier om uitbetaald te krijgen. Deelnemen kost niets.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Een érg leuk idee, dat stimulerend werkt voor iedereen die graag fotografeert! Het stimuleert om de kwaliteit van je foto’s zo goed mogelijk te krijgen. Ik doe mee!

 • Profielfoto
  MrHammond

  Klinkt heel leuk ja, ga het ook maar eens bekijken;-)

 • Profielfoto
  l-win

  Geweldig! Direct aangemeld en portfolio aangemaakt:)

 • Profielfoto
  jeroentje

  wat steekt er achter?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik denk niet dat er wat achter steekt. Met name voor websites hebben veel bedrijven foto’s nodig. Denk bijvoorbeeld aan reisorganisaties. Nu zijn ze aangewezen op stockshots of eigen fotografen. Dat kost veel geld. Voor websites is een professionele resolutie van foto’s niet nodig en zelfs niet gewenst in verband met de snelheid. Stockshots zijn vaak ook saai en weinig geïnspireerd. Met een app als dit kunnen bedrijven makkelijk en voordelig aan goed bruikbare en originele foto’s komen uit de hele wereld, waarvan ze voor erg weinig geld de copyrights afkopen. Slim idee dus, zo’n app.

 • Profielfoto
  iFlorens

  Ik heb me ook even ingeschreven, maar ik zie nu al dat het hele idee al weg is. Alle gekozen foto’s zijn met professionele camera’s gemaakt, niet met iPhones.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hoe zie je dat iFlorens? Dat de foto’s met spiegelreflex camera’s zijn gemaakt en niet met iPhones? Aan het formaat? Een spiegelreflexcamera is overigens nog lang geen professionele camera. Een professionele camera kost zo’n €4000 tot €5000 (zonder lens!) terwijl eenvoudige spiegelreflexmodellen (met resoluties van zo’n 24Mp) van Nikon en Canon al te koop zijn vanaf €350. Voor het doel waarvoor de meeste foto’s gebruikt zullen worden, is vooral een goed onderwerp en goede compositie belangrijk. De kwaliteit van de iPhone 5(S) – 8Mp – en straks iPhone 6 – wellicht 12 Mp? – kan daarvoor zeker genoeg zijn.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Hé, dit is leuk. Bedankt voor de tip.

 • Profielfoto
  jan buidel

  Grappig en kan handig zijn…;-)

 • Profielfoto
  Melle

  Heb er ook eens een paar upgeloaded… Benieuwd als er iets komt…

 • Profielfoto
  janvanes

  Misschien een goed idee om alle kleine lettertjes van zo’n dienst ook eens te lezen. In de regel betekent het insturen van zulke foto’s namelijk, dat je als fotograaf ook (financieel) aansprakelijkheid aanvaardt als er na publikatie auteursrechtelijke of portretrechtelijke claims binnenkomen.

  Misschien denk je: “ik heb de foto zelf gemaakt, en er staan geen herkenbare mensen op, dus geen probleem.” Dan kun je bedrogen uitkomen. Ook als er op je foto een kunstwerk, een gebouw of iets dergelijks staat is de kans niet denkbeeldig dat jij later een forse rekening gepresenteerd krijgt.

  Voorbeeldje? De verlichting van de Eiffeltoren in Parijs. Een foto van de verlichte Eiffeltoren mag aleen gepubliceerd worden met voorafgaande (en ik neem aan, betaalde) toestemming van de S.E.T.E.. Ontdekt diezelfde S.E.T.E. gepubliceerde beelden waar ze geen toestemming voor gegeven hebben, dan volgt snel een extra gepeperde rekening. Via-via komt die dan bij de fotograaf terecht. Ik geloof dat zoiets ook geldt voor bijv. de Erasmusbrug in Rotterdam. De architect daarvan wil betaald worden voor commercieel gepubliceerde beelden daarvan.

  Fotobureaus, kranten, tv-stations e.d. weten dat natuurlijk best. Maar voor hen zijn zulke gratis of bijna-gratis foto’s van amateurfotografen natuurlijk een prima deal…