Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 12 augustus 2014

Schoon je Mac en bespaar blijvend schijfruimte

Met de komst van flashopslag zijn Macs een stuk sneller geworden, nadeel is dat de capaciteit van flashgeheugen lang niet altijd even veel is als dat van een gewone harde schijf. Was een 500GB harddisk vroeger de basis, tegenwoordig is dat 128GB flashopslag.

Beperkte opslag vraagt om slim gebruik van de ruimte die er wel is. In dit artikel lees je vijf tips die je helpen onnodig gebruikte schrijfruimte opnieuw te claimen en blijvend schijfruimte te besparen. Ook voor Mac-computers met een gewone harde schijf handig, een volle schijf presteert minder goed.

1. Prullenmand echt overal leeg

De prullenmand aan de rechterkant van het dock is niet de enige, ook applicaties als iMovie, iPhoto, Garageband en meer hebben een eigen prullenmand die niet gekoppeld is aan de standaard prullenmand van OS X.

Denk ook aan de prullenmand in de Mail-applicatie en vergeet de ‘gewone’ prullenmand van OS X niet.

2. Oude iOS-reservekopieen opruimen

iTunes maakt automatisch backups van een iPhone, iPad of iPod als deze aangesloten op een Mac en deze optie aanstaat. Misschien gebruik je tegenwoordig iCloud of zwerven er nog backups van oude iOS-apparaten rond. Deze kunnen flink wat gigabytes ruimte innemen.

Check in het menu iTunes > Voorkeuren > Apparaten van welke iOS-apparaten een reservekopie aanwezig is en verwijder de overbodige backups.

3. Identificeer snel grote mappen en bestanden

Soms zit het meeste verbruik niet in applicaties, maar gewoon in mapjes met bestanden die onnodig zijn. In dat geval kan het handig zijn om eerst te onderzoeken wat de grootste ruimte-eters zijn. Hiervoor is GrandPerspective een handige app. Deze maakt een visuele weergave van de grootste bestanden en mappen op een harde schijf, zo is het voortvarend opruimen.

Na het openen van de app zal deze vragen om een map om in kaart te brengen. Selecteer daar je thuismap, meestal zit deze onder /gebruikers/ gebruikersnaam. Na het scannen wordt een blokkenpatroon weergegeven. Hoe groter het blok, hoe groter het bestand. Ga met de muis over een blok om onderaan de app te kunnen zien welk bestand of map de ruimte inneemt.

4. Selectief synchroniseren met de cloud

Diensten als Dropbox en Google Drive zijn handig om bestanden permanent in te bewaren. Wie meerdere computers heeft, moet zich afvragen of alle bestanden ook echt op alle computers nodig zijn. Hier komt selectief synchroniseren van pas. Door dit aan te zetten worden bestanden nog steeds in Dropbox of Google Drive bewaard, maar niet meer automatisch gedownload op iedere computer waaraan Dropbox of Google Drive gelinkt is.

Bekijk per computer kritisch welke mappen echt nodig zijn en schakel deze in via Dropbox > Voorkeuren > Account > Selectieve synchronisatie > Instellingen wijzigen. Of Google Drive via Voorkeuren > Synchronisatieopties > Alleen bepaalde mappen synchroniseren.

5. Match je muziek

Wie door de jaren heen een mooie iTunes-bibliotheek met muziek heeft opgebouwd wil deze niet zomaar weggooien en overschakelen op Spotify om ruimte te besparen. Met iTunes Match blijft de hele iTunes-bibliotheek bewaard, maar wordt deze verplaatst naar Apple’s servers waardoor. Toegang tot de fysieke bestanden blijft, maar streamen is ook mogelijk.

iTunes Match kost 25 euro per jaar en biedt praktisch onbeperkte opslagruimte voor nummers. Het is te activeren in iTunes via het menu Store > Schakel iTunes Match in. Meer informatie over iTunes Match in dit artikel.

Deze tips zijn slechts een selectie, er zijn ongetwijfeld meer manieren om schijfruimte te besparen. Welke tip zou jij mede-lezers geven?

Reageer op artikel:
Schoon je Mac en bespaar blijvend schijfruimte
Sluiten