Schoon je Mac en bespaar blijvend schijfruimte

31 reacties

Met de komst van flashopslag zijn Macs een stuk sneller geworden, nadeel is dat de capaciteit van flashgeheugen lang niet altijd even veel is als dat van een gewone harde schijf. Was een 500GB harddisk vroeger de basis, tegenwoordig is dat 128GB flashopslag.

Beperkte opslag vraagt om slim gebruik van de ruimte die er wel is. In dit artikel lees je vijf tips die je helpen onnodig gebruikte schrijfruimte opnieuw te claimen en blijvend schijfruimte te besparen. Ook voor Mac-computers met een gewone harde schijf handig, een volle schijf presteert minder goed.

1. Prullenmand echt overal leeg

De prullenmand aan de rechterkant van het dock is niet de enige, ook applicaties als iMovie, iPhoto, Garageband en meer hebben een eigen prullenmand die niet gekoppeld is aan de standaard prullenmand van OS X.

Schermafbeelding 2014-08-12 om 14.14.26

Denk ook aan de prullenmand in de Mail-applicatie en vergeet de ‘gewone’ prullenmand van OS X niet.

2. Oude iOS-reservekopieen opruimen

iTunes maakt automatisch backups van een iPhone, iPad of iPod als deze aangesloten op een Mac en deze optie aanstaat. Misschien gebruik je tegenwoordig iCloud of zwerven er nog backups van oude iOS-apparaten rond. Deze kunnen flink wat gigabytes ruimte innemen.

Schermafbeelding 2014-08-12 om 14.02.32

Check in het menu iTunes > Voorkeuren > Apparaten van welke iOS-apparaten een reservekopie aanwezig is en verwijder de overbodige backups.

3. Identificeer snel grote mappen en bestanden

Soms zit het meeste verbruik niet in applicaties, maar gewoon in mapjes met bestanden die onnodig zijn. In dat geval kan het handig zijn om eerst te onderzoeken wat de grootste ruimte-eters zijn. Hiervoor is GrandPerspective een handige app. Deze maakt een visuele weergave van de grootste bestanden en mappen op een harde schijf, zo is het voortvarend opruimen.

Schermafbeelding 2014-08-12 om 14.07.40

Na het openen van de app zal deze vragen om een map om in kaart te brengen. Selecteer daar je thuismap, meestal zit deze onder /gebruikers/ gebruikersnaam. Na het scannen wordt een blokkenpatroon weergegeven. Hoe groter het blok, hoe groter het bestand. Ga met de muis over een blok om onderaan de app te kunnen zien welk bestand of map de ruimte inneemt.

4. Selectief synchroniseren met de cloud

Diensten als Dropbox en Google Drive zijn handig om bestanden permanent in te bewaren. Wie meerdere computers heeft, moet zich afvragen of alle bestanden ook echt op alle computers nodig zijn. Hier komt selectief synchroniseren van pas. Door dit aan te zetten worden bestanden nog steeds in Dropbox of Google Drive bewaard, maar niet meer automatisch gedownload op iedere computer waaraan Dropbox of Google Drive gelinkt is.

Schermafbeelding 2014-08-12 om 14.40.13

Bekijk per computer kritisch welke mappen echt nodig zijn en schakel deze in via Dropbox > Voorkeuren > Account > Selectieve synchronisatie > Instellingen wijzigen. Of Google Drive via Voorkeuren > Synchronisatieopties > Alleen bepaalde mappen synchroniseren.

5. Match je muziek

Wie door de jaren heen een mooie iTunes-bibliotheek met muziek heeft opgebouwd wil deze niet zomaar weggooien en overschakelen op Spotify om ruimte te besparen. Met iTunes Match blijft de hele iTunes-bibliotheek bewaard, maar wordt deze verplaatst naar Apple’s servers waardoor. Toegang tot de fysieke bestanden blijft, maar streamen is ook mogelijk.

Schermafbeelding 2014-08-12 om 15.23.54

iTunes Match kost 25 euro per jaar en biedt praktisch onbeperkte opslagruimte voor nummers. Het is te activeren in iTunes via het menu Store > Schakel iTunes Match in. Meer informatie over iTunes Match in dit artikel.

Deze tips zijn slechts een selectie, er zijn ongetwijfeld meer manieren om schijfruimte te besparen. Welke tip zou jij mede-lezers geven?

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  iMovie heeft geen eigen prullenmand meer.

 • Profielfoto
  Rickje

  Vooral MacKeeper en TunyMyMac en die andere rommel gebruiken om je Mac op te schonen.(y) Werkt super goed! Stelt je in staat om binnen de kortste keren je Mac gewoon helemaal te formatteren en opnieuw te beginnen.;-)
  Nee, haha, bovenstaande 2 apps nooit gebruiken!!!!
  .
  Wel vind ik Omnidisksweeper handig. Vergelijkbaar met GrandPerspective (denk ik), maar ik ben Omnidisksweeper onderhand gewend. Gratis, simpel en overzichtelijk:)
  Ik bedoel, van die visuele weergave van GrandPerspective (afbeelding in artikel) wordt je toch niet vrolijk?

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  Hm. Ik heb Match een tijdje geleden aangeschaft. Het maakte een zootje van de metadata van mijn (grotendeels klassieke) muziek, het duurde ongeveer twee maanden voordat het matchen (step 2) lukte en het uploaden is nooit helemaal gelukt. Het web staat vol met zulke verhalen, dus weet waar je aan begint. Ik heb me er maar mee verzoend dat die 25 euro leergeld is geweest.

 • Profielfoto
  Maxx1987

  In plaats van GrandPerspective vind ik DaisyDisk een betere applicatie, weliswaar betaald maar veel duidelijker!

  Daarnaast is Gemini ook wel een handige app voor het vinden van dubbele items op je Mac.

  En voor het schoonmaken van je Mac is CleanMyMac ook wel een goeie tool!

  Let daarnaast op dat je vooral een SSD NOOIT “Veilig verwijderen” gebruikt! en hem ook NOOIT defragmenteert (voor de voormalig Windows gebruikers een bekend verhaal ;))

  Verder heb ik iTunes Match al sinds de introductie in gebruik en werkt perfect, ik moet wel zeggen dat de eerste keer het wel lang duurde, maar als je een keer op een locatie zit waar ze een 1gbps verbinding hebben is er niks aan het handje:D

 • Profielfoto
  PB

  Ik gebruik al jaren Monolingual. Verwijderd overbodige taalbestanden. Dit scheelt ook zo 1 a 2 gig!

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Ik zou geen Clean my mac gebruiken. Dat kan nog wel eens bestanden verwijderen die niet verwijderd moeten worden.

 • Profielfoto
  Erwal

  Ik gebruik CleanMyMac(2) inmiddels al een kleine twee jaar zonder problemen. Ook Gemini en Daisydisk gebruik in nog wel eens, prima:)

 • Profielfoto
  Applesir

  Ik heb net GrandPerspective gedownload, werkt fantastisch. Ben er nu een half uurtje mee bezig geweest en mijn Mac is inmiddels weer 20GB aan oude rotzooi kwijt. Nu kunnen we er weer flink tegenaan.

  Niet alleen voor de nieuwe Macs met Flash is dit een goed idee; die oude roestbakken van voor 2012 worden vreselijk traag wanneer je ze niet schoon houdt.

  @rickje: Wanneer je echt aan de slag gaat met GrandPerspective merk je dat de interface juist erg handig is. Grote bestanden zijn duidelijk zichtbaar; nadat deze verwijderd zijn het programma even refreshen en nu worden de andere programma’s weer duidelijker. Je kunt zelf bovendien nog andere kleurenthema’s en indelingen kiezen.

 • Profielfoto
  P3t3r

  Hoi, ik heb met http://www.xslimmer.com/ al die oude apple software weggegooid die niet voor intel processors is geschreven en dus 1Gb ruimte vrij gemaakt op mijn OSX SL.

 • Profielfoto
  donut

  Ik gebruik voor het standaard cleanen ( cache) en tunen ONYX.
  http://www.titanium.free.fr

  Het verwijdert niet alleen cache, maar onderhoudt je mac ook met tools door Apple zelf in je mac gestopt. Het gooit vaak een aantal GB aan cache weg en je mac werkt weer wat sneller.

  (Clean my mac gooit zomaar van alles weg waarvan je wel moet weten of dat wel handig is… bv talen waarvan Clean My Mac vind dat je die waarschijnlijk nooit gaat gebruiken)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Hoi, ik heb met http://www.xslimmer.com/ al die oude apple software weggegooid die niet voor intel processors is geschreven en dus 1Gb ruimte vrij gemaakt op mijn OSX SL.

  .
  Haha. Je wilt toch niet beweren dat je nog steeds PowerPC software op je Mac had staan?!:)

 • Profielfoto
  diederikb

  Gebruik ook chameleon SSD optimiser om je SSD gezond te houden. Hiermee kan je ook op 3rd party SSD’s TRIM support activeren. Hiermee krijg je niet alleen een snelheidsboost maar blijft hij ook langer gezond! Gratis app

 • Profielfoto
  willemlinders

  Ik gebruik ook Daisy Disk. Bij mij zijn er heel wat verborgen bestanden (70 GB). Ook als ik bij de andere accounts inlog, kom ik daar niet bij. Iemand een idee ?

 • Profielfoto
  koen

  IHet gooit vaak een aantal GB aan cache weg en je mac werkt weer wat sneller.

  Huh, cache is er juist om je Mac sneller te laten werken.:confused:

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Ik gebruik al jaren Monolingual. Verwijderd overbodige taalbestanden. Dit scheelt ook zo 1 a 2 gig!

  Een paar 100 MB, maar geen GB’s.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Let daarnaast op dat je vooral een SSD NOOIT “Veilig verwijderen” gebruikt! en hem ook NOOIT defragmenteert (voor de voormalig Windows gebruikers een bekend verhaal ;))

  Defragmenteren ? Wat schiet een Mac gebruiker daar mee op? HFS+ hoeft niet te worden gedefragmenteerd.

 • Profielfoto
  steveb

  al 8 jaar tevreden met c cleaner

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Let daarnaast op dat je vooral een SSD NOOIT “Veilig verwijderen” gebruikt! en hem ook NOOIT defragmenteert (voor de voormalig Windows gebruikers een bekend verhaal ;))

  Defragmenteren ? Wat schiet een Mac gebruiker daar mee op? HFS+ hoeft niet te worden gedefragmenteerd.

  Ja… neem nog een glaasje van de Kool-Aid.

  ELK bestandssysteem moet op den duur gedefragmenteerd worden. Sommigen zoals HFS (en NTFS btw) bijvoorbeeld gaan iets efficiënter om met data en dan duurt het wat langer voordat het echt noodzakelijk wordt, maar alle bestandssystemen, zonder uitzondering, moeten op een gegeven moment even glad gestreken worden. En dan hebben we het echt niet over jaren. En naarmate je schijf voller raakt, gaat de fragmentatie sneller.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Let daarnaast op dat je vooral een SSD NOOIT “Veilig verwijderen” gebruikt!

  Quatsch. Weet je eigenlijk wel wat ‘veilig verwijderen’ doet? Het overschrijft de locatie van verwijderde bestanden met nullen. Weet je wat trim doet? Juist, het overschrijft de locatie van verwijderde bestanden met nullen.

  Sterker nog, als je een SSD gebruikt zonder TRIM kun je beter *altijd* ‘veilig verwijderen’ gebruiken. In tegenstelling tot een gewone harddisk kan een SSD namelijk niet schrijven in cellen waar geen 0 in staat, maar moet deze eerste leeg gemaakt worden. Dus als je geen trim gebruiken kan, en je probeert te schrijven naar een deel waar ooit al eens iets gestaan heeft, dan moet eerst alle benodigde ruimte met 0-en volgeschreven worden om daarna je data pas weg te schrijven. Dat is traag, en dat is precies de reden dat vroege ssd’s na verloop van tijd vreselijk traag werden.

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Ik heb zojuist monolingual gebruikt, en het verwijderde zo’n 2,5 GB aan ongebruikte talen.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Nou fijn Raymond, over twee weken verschijnt een artikel van mij over exact hetzelfde onderwerp in MacFan. Gelukkig is mijn oplossing grotendeels anders.
  OS X zet ook TM-kopieën op de ssd zolang hij niet aan een externe hangt, dat vreet ook ruimte.

 • Profielfoto
  Ree

  Defragmenteren ? Wat schiet een Mac gebruiker daar mee op? HFS+ hoeft niet te worden gedefragmenteerd.

  Ja… neem nog een glaasje van de Kool-Aid.

  ELK bestandssysteem moet op den duur gedefragmenteerd worden…

  Je hebt gelijk; elk bestandssysteem fragmenteert op den duur, maar wat je helemaal vergeet is dat HFS+ een zelf-defragmenterend bestandssysteem is.

  Dit automatisch defragmenteren hangt aan een aantal voorwaarden maar de meeste files zullen uiteindelijk vanzelf rechtgetrokken worden.

  [ http://osxbook.com/software/hfsdebug/fragmentation.html, http://en.wikipedia.org/wiki/Talk%3AFile_system_fragmentation, http://support.apple.com/kb/ph5862 ]

  Defragmenteren mag natuurlijk wel, maar de kans is zeer groot dat het praktisch niets helpt; OSX zal veelgebruikte bestanden toch zelf weer naar het begin van de schijf verplaatsen.

  Een SSD mag je NOOIT defragmenteren. Een SSD schrijft data zelf al gefragmenteerd op en defragmenteren kost je enkel writecycles.

 • Profielfoto
  Ree

  Let daarnaast op dat je vooral een SSD NOOIT “Veilig verwijderen” gebruikt!

  Quatsch. Weet je eigenlijk wel wat ‘veilig verwijderen’ doet? Het overschrijft de locatie van verwijderde bestanden met nullen.

  Stierenpoep!

  “Veilig verwijderen” zorgt dat de (write-)cache wordt geleegd naar de drive. Het heeft niets te maken met zero-fill.

  [ http://www.howtogeek.com/172931/why-exactly-do-you-need-to-safely-eject-usb-media/ ]

  TRIM geeft aan de dommere SSD’s door dat deze gerecyclede cellen moet gaan zero-fill-en, slimmere SSD’s hebben daar garbage collection voor en is TRIM geheel niet nodig.

  Het “Veilig verwijderen” van een SSD kan ik niet zelf over meepraten, ik gebruik geen Windows. Een beetje googlen gaf me een artikel dat zegt “In geval van marvel SATA chipset met Hot-Swap mogelijkheid geeft Windows de Veilig Verwijderen optie, maar het doet niets.” Ik weet het verder niet, lees hier verder;

  [ http://www.overclock.net/t/1324647/ssd-drive-showing-in-safely-remove-hardware-icon-help-please ]

 • Profielfoto
  Steven Paul

  Lekker dit, bijna iedere reactie hier spreekt de vorige weer tegen, wat is het nu?
  Ik ga gewoon voor een schone Yosimite installatie straks, daarna selectief bestanden terugzetten.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik gebruik al jaren Monolingual. Verwijderd overbodige taalbestanden. Dit scheelt ook zo 1 a 2 gig!

  Een paar 100 MB, maar geen GB’s.

  .
  ;-)
  .

 • Profielfoto
  JJmac

  Je bent me net voor KW… Hahaha

 • Profielfoto
  Tegenwind

  @ Ree,
  Maxx1987 bedoelt hier het veilig verwijderen van bestanden, NIET het loskoppelen van een aangesloten (externe) drive. Zegmaar als je rechtsklik op de prullenmand en dan command indruk.

  Er staat me overigens iets van bij dat bij veilig verwijderen de bestanden 7x worden overschreven door nullen. Zonder TRIM zou dit dus nog steeds niet de beste optie zijn aangezien je nog steeds meer write cycles verbruik dan nodig, en de data op een SSD/flash medium waarschijnlijk nog steeds terug te halen is.
  (tenzij een SSD bij het schrijven van een 0 naar en cel waar al een 0 staat niks aanpast, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen)

 • Profielfoto
  Sumar

  Monolingual slechts een keer gebruikt. Daarna werkten een aantal programma’s niet meer (oa. Mamp).

 • Profielfoto
  NapO

  er is maar 1 echt programma,…
  http://www.piriform.com en t heet ccleaner.

  Voor windows gebruik ik dit al ruim 10 jr. voor mac is het er sinds een jaar of 2, snijdt hout, ruimt je caches op, leegt je browser cache zonder goeie zaken te verwijderen.

  top app!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  “Defragmenteren” is bij een Mac nooit nodig geweest, dat is alleen een Windows kwaal. Zoiets doet de Mac altijd zelf. Het was altijd zo dat je Mac ’s nachts om een uur of 3 even wakker werd om dat soort klusjes op te knappen en alles op de schijf netjes te rangschikken. Ik denk dat het nog zo gaat. Daarom je iMac nooit na gebruik echt uit zetten, maar op sluimer laten staan. Zo was het en ik denk dat het nog zo is.

  Voor inzicht in wat er allemaal op mijn HD staat gebruik ik altijd al Omnidiscsweeper en die bevalt prima: even draaien en je hebt precies met naam en toenaam (en grootte) alle bestanden op een rij. Dan kom je wel eens voor aardige verrassingen en kan je onnodige dingen opruimen.

  iTunes Match is alleen geschikt voor mensen die voornamelijk thuis muziek luisteren (mobiel streamen kost veel data) en voor mensen die geluidskwaliteit niet belangrijk vinden. EN ook nog eens niet zoveel muziek hebben. Ik heb 80Gb aan muziek in mijn iTunes, een deel daarvan in Apple Lossless files (zou bij iTunes Match omgezet worden in AAC-tjes van veel slechtere geluidskwaliteit). Is dus absoluut geen oplossing voor mij.

  Ik wil graag de muziek écht op mijn iPhone, want ik luister vooral vaak onderweg en op vakantie. Probleem is wél dat sinds iOS 7 mijn iPhone niet meer gesynct kan worden met mijn iMac (2006/Leopard) waar al mijn muziek opstaat. Alleen nog op mijn MacBook Pro uit 2011 met Mavericks. Dat is een probleem! Het lukt me ook niet om volledige afspeellijsten uit iTunes van oude iMac naar m’n MBP te krijgen. Eigenlijk zou ik de volledige iTunes bibliotheek van mijn oude iMac op een externe HD moeten zetten, maar hoe ik dát doe…..?!!

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  Da’s niet zo lastig. Ga naar iTunes > Preferences, daar de tab ‘Advanced’ en geef de nieuwe locatie voor je bestanden op je externe schijf aan. Ga vervolgens naar File > Library > Organize Library en selecteer ‘Consolidate Files’. iTunes verplaatst nu de hele rambam naar je externe schijf.