Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 augustus 2014

Oud-Apple-topman verwacht Mac met ARM-chip binnen twee jaar

Er wordt al jaren gesproken over een MacBook of iMac die geen Intel, maar een ARM processor zou hebben. Precies zo’n chip als ook in de iPhone zit. Met de introductie van de 64-bit A7-chip in de iPhone 5s werden de verwachtingen weer aangewakkerd.

Ondanks dat Apple het graag heeft over dedesktop class prestaties van de A7-chip, zijn de huidige ARM-chips volgens oud Apple-manager Jean-Louis Gassée nog niet rijp voor gebruik in de Mac. Hij verwacht dat in 2016 de eerste MacBooks en iMacs met ARM-processor op de markt verschijnen.

In een bijdrage op Monday Note noemt Gassée, voorheen erg sceptisch over ARM in Mac, een aantal redenen voor Apple om zo snel mogelijk naar eigen ARM-chips over te stappen en niet langer bij Intel in te kopen.

Allereerst haalt de oud-topman aan dat Apple graag zelf het hele ontwerp­proces van zijn componenten beheerst. Dit is sinds Steve Jobs aan het roer van het bedrijf stond in het DNA van Apple gekropen en nog steeds actueel. Kijk maar naar de lancering van Swift, een door Apple zelf gemaakte programmeertaal. Ook de A7-chip voor de iPhone en iPad wordt door Apple zelf ontworpen, maar de chips voor Macs zijn kant-en-klare inkoop van Intel.

Daarnaast is Intel volgens Gassée tegenwoordig geen aangename zakenpartner meer. Nieuwe MacBooks zijn vertraagd omdat Intel zijn Broadwell-chips niet op tijd afkrijgt, bovendien zouden Intel Core processors duur zijn om in te kopen. ARM-chips zijn eenvoudiger van samenstelling en dus goedkoper om te maken. Wat Apple’s winstmarge ten goede zou komen.

In 2016 verwacht de ex-topman de eerste Mac op basis van ARM.

In voorgaande artikelen over een mogelijke overstap naar ARM werden al voordelen als energiezuinigheid en minder warmteproductie genoemd. Als de oud-topman gelijk krijgt, hebben iOS en OS X nog precies twee jaar om dermate naar elkaar te groeien dat een overstap van Intel naar ARM zonder al te grote problemen verloopt. Zie jij een Mac(Book) met A10-chip zitten?

Reageer op artikel:
Oud-Apple-topman verwacht Mac met ARM-chip binnen twee jaar
Sluiten