Oud-Apple-topman verwacht Mac met ARM-chip binnen twee jaar

12 reacties

Er wordt al jaren gesproken over een MacBook of iMac die geen Intel, maar een ARM processor zou hebben. Precies zo’n chip als ook in de iPhone zit. Met de introductie van de 64-bit A7-chip in de iPhone 5s werden de verwachtingen weer aangewakkerd.

Ondanks dat Apple het graag heeft over dedesktop class prestaties van de A7-chip, zijn de huidige ARM-chips volgens oud Apple-manager Jean-Louis Gassée nog niet rijp voor gebruik in de Mac. Hij verwacht dat in 2016 de eerste MacBooks en iMacs met ARM-processor op de markt verschijnen.

In een bijdrage op Monday Note noemt Gassée, voorheen erg sceptisch over ARM in Mac, een aantal redenen voor Apple om zo snel mogelijk naar eigen ARM-chips over te stappen en niet langer bij Intel in te kopen.

Allereerst haalt de oud-topman aan dat Apple graag zelf het hele ontwerp­proces van zijn componenten beheerst. Dit is sinds Steve Jobs aan het roer van het bedrijf stond in het DNA van Apple gekropen en nog steeds actueel. Kijk maar naar de lancering van Swift, een door Apple zelf gemaakte programmeertaal. Ook de A7-chip voor de iPhone en iPad wordt door Apple zelf ontworpen, maar de chips voor Macs zijn kant-en-klare inkoop van Intel.

Daarnaast is Intel volgens Gassée tegenwoordig geen aangename zakenpartner meer. Nieuwe MacBooks zijn vertraagd omdat Intel zijn Broadwell-chips niet op tijd afkrijgt, bovendien zouden Intel Core processors duur zijn om in te kopen. ARM-chips zijn eenvoudiger van samenstelling en dus goedkoper om te maken. Wat Apple’s winstmarge ten goede zou komen.

Intel is de oorzaak van de mogelijke vertraging.
In 2016 verwacht de ex-topman de eerste Mac op basis van ARM.

In voorgaande artikelen over een mogelijke overstap naar ARM werden al voordelen als energiezuinigheid en minder warmteproductie genoemd. Als de oud-topman gelijk krijgt, hebben iOS en OS X nog precies twee jaar om dermate naar elkaar te groeien dat een overstap van Intel naar ARM zonder al te grote problemen verloopt. Zie jij een Mac(Book) met A10-chip zitten?

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Nora Nora

  Nu, ik zie de huidige iPhone chip nog niet met de 3,5 quad core i7 chip die ik in mijn iMac heb zitten concurreren, ook niet met nog enkele jaren ontwikkeling.

  Maar misschien stoppen ze er dan twee of drie in m eenzelfde prestatie te krijgen.

 • Profielfoto
  polansky

  Zou een hele domme zet zijn van Apple.
  Voor mij in ieder geval een reden om Apple dan te verlaten.

  Voor Illustratoren, fotografen, grafici en videomakers heeft Apple al eigenlijk niets meer te bieden. De hele markt voor creatieven. Heeft Apple reeds vakkundig onderuit getrokken.

  Deze zet zou dan ook betekenen dat alle software van Adobe moetworden omgezet. Eerlijk gezegd denk ik niet dat Adobe zich opnieuw zal inspannen om al hun software opnieuw om te bouwen…

 • Profielfoto
  Dennissimeau

  Ik maak me veel meer zorgen over de software.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Nee liever niet nog een keer al die ellende om over te stappen naar een andere architectuur. Ook al zoveel geouwehoer toen we van PPC naar i386 gingen.

  Allereerst haalt de oud-topman aan dat Apple graag zelf het hele ontwerp­proces van zijn componenten beheerst. Dit is sinds Steve Jobs aan het roer van het bedrijf stond in het DNA van Apple gekropen en nog steeds actueel. Kijk maar naar de lancering van Swift, een door Apple zelf gemaakte programmeertaal.

  Wat hebben hardware componenten met Swift te maken? Swift is een te hoge programmeertaal dat zelf geen architectuur specifieke machine code maakt. Net als in C, C++ en Objective-C is het afhankelijk van de compiler (LLVM en Clang).

 • Profielfoto
  Di May

  Stoute vraag :

  Is een omschakeling van software absoluut noodzakelijk bij mutatie naar ARM ?
  Is Apple zelf niet bewust van dergelijke hindernissen ?

 • Profielfoto
  macpro

  Zeker is Apple zich daar bewust van. En ze zullen ook weer met een Rosetta achtige oplossing komen. Daarmee kunnen we dan weer een paar jaar doorgaan met “oude software”.

  De grootste uitdaging zie ik echter in de groep Apple gebruikers die ook Windows software nodig heeft. Daarvoor is VMware Fusion/Parallels/VirtualBox prima geschikt, maar hoe zit dat als daar een emulatie laag tussen komt?

  Ik kan me de tijden van VirtualPC op de Mac nog herinneren. Een 66 Mhz PowerPC kon daardoor Windows draaien en dan heb je een 6,6MHz Pentium bak. Kan je zeggen dat dat niet echt lekker draait.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Het zou kunnen dat die ARM-processoren zó krachtig zijn (of zó energiezuinig, maar dat is in wezen hetzelfde), dat ze met gemak een Intel-processor kunnen emuleren zonder al teveel snelheidsverlies… Dus toch Windows als het moet, maar de kracht van ARM als het kan.
  Dan zie ik geen probleem: dé professionele software die nu gebruikt wordt (zoals Final Cut Pro) zal dan sowieso native worden.

  Verder zal Apple echt niet zo gek zijn om niet in het geheim met Adobe te gaan werken aan native versie van de paradepaardjes van Adobe.

  Over een paar jaar weten we meer!

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik weet niet meer in Welke OMT podcast het voorbij kwam maar daar hoorde ik de heren over dat de A7 ARM processor even snel is al die van een Macbook uit 2012.

  Met een beetje doorontwikkeling zou het dus best kunnen om de zelfde snelheden te behalen als je nu met de intel processoren hebt. Maar idd dan zit je met de software. Apple krijgt het voor zijn eigen software wel voor elkaar. En heeft inmiddels met de Appstore een grote schare ontwikkelaars die ook wel mee gaan in een iOS versie omkatten naar een desktop versie in de zelfde architectuur. Adobe heeft op dat vlak ook al software liggen. dus voor hun is de stap ook niet zo heel groot zou je denken.

  Maar wat is nu het effectieve voordeel om alles over te zetten op ARM? Niet meer vast zitten aan de (relatief trage) ontwikkelingen van Intel?

 • Profielfoto
  henkdejonghoorn

  Het lijkt me heel logisch om over te gaan naar de ARM processor ALS AANVULLING op een Intel processor. Dan heb je 2 vliegen in 1 klap: Je kunt alle bestaande OS X applicaties draaien maar je kunt via de ARM processor ook alle honderdduizenden uitstekende ipad apps draaien. Dat zou een fantastische “Windows-killer” worden

 • Profielfoto
  Hydræ

  ^ dit zou wel prima aansluiten op het iPad PRO idee. Een dual-CPU tablet met ARM+Intel.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @knekkie: Een risc vs. cisc is appels en peren vergelijken. Gooi die vergelijking in die podcast maar in de prullenbak. Nee zelfs op basis van instructies per seconde kan je de waarden van een risc niet naast een cisc processor houden. Daarbij heeft de i7 een twee keer zo lange pipe line in de processor zodat het net als een risc processor meerdere instructies per thick kan uitvoeren. Daarbij, in de praktijk moet een risc veel meer instructies uitvoeren dan een cisc processor om hetzelfde resultaat te krijgen (omdat je ontbrekende functies gaat ondervangen in de compiler met software). Nee, een Intel is niet voor niets duurder.

 • Profielfoto
  Giels

  Net als henkdejonghoorn dacht ik aan een Arm processor naast een Intel processor, maar dan voor de Pro Mac’s. In de MacBook Pro zitten tenslotte ook twee grafische processoren. Waarvan de sterkste alleen bij grafisch intensieve processen gebruikt wordt en normaal gebruik de stroom besparende processor. Dat zou dan Arm voor stroombesparende en Intel voor rekenintensieve programma’s worden.
  En de truc van fat-binaries (programma’s gecompileerd voor twee processoren) kent Apple natuurlijk nog steeds.