Opinie: waarom het Apple-schip niet zinkt en waarom aandeelhouders dit snappen

20 reacties

Dinsdagavond werd ik gebeld door een redacteur van BNR Nieuwsradio, die met lichte verbazing in z’n stem vertelde dat het aandeel Apple op een all time high stond en of ik daar iets over kon vertellen bij Tom van ’t Hek in de woensdagochtend-uitzending.

Uit z’n stem bleek iets wat ik vaker bemerk de laatste tijd: mensen denken dat het slecht gaat met Apple. De koers was na de piek van 702 dollar twee jaar geleden in zeven maanden tijd bijna gehalveerd en Apple is na de iPad in 2010 nog steeds niet met een nieuwe game changer op de markt gekomen. Daarbij vallen de verkopen van de iPad tegen. Je zou zomaar kunnen denken dat het Apple-schip zinkt. Wat is hier aan de hand?

Ten eerste moet je beseffen dat wat Apple gepresteerd heeft – drie keer op rij met een game changer een markt op z’n kop zetten – exceptioneel is. Ik kan geen ander beursgenoteerd bedrijf verzinnen dat hetzelfde voor elkaar heeft gebokst. Toch werd van Apple verwacht dat ze dit tempo vol moesten houden om te kunnen overleven. Toen de game changer in de ogen van beleggers te lang uitbleef, daalde de koers flink.

Ondertussen bleef Apple wel meer iPhones en Macs verkopen, waren winst en omzet elk kwartaal hoger dan het jaar ervoor en boorden ze nieuwe grote afzetmarkten (Japan en China) aan. De iPhone is het belangrijkste product voor Apple en draagt het meest bij aan de groei. In tegenstelling tot de iPad, die je pas hoeft te vervangen als hij kapot gaat, kopen veel mensen elke 12 of 24 maanden een nieuwe iPhone bij het verlengen van een telefoonabonnement. Zo’n markt raakt niet snel verzadigd.

koers
De koersontwikkeling van het aandeel AAPL in de afgelopen 5 jaar.

Het besef dat Apple zeer stabiel en succesvol is lijkt nu ook weer bij beleggers geland te zijn. De koers van AAPL staat vandaag omgerekend naar de waarde van voor de aandelensplitsing op 704 dollar. De populariteit wordt uiteraard gevoed door geruchten rond de iPhone 6 die naar verwachting op 9 september het levenslicht zal zien.

Nu maar hopen dat de aandeelhouders nog even geduld hebben om op de volgende game changer te wachten die de gezondheidszorg op z’n kop moet gaan zetten, want die verwachten we pas in 2015.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Festen

  De belangrijkste reden dat het Apple aandeel zo hoog staat, is natuurlijk doordat Apple voor ruim 40 miljard dollar aandelen heeft teruggekocht, en heeft dus niks met de verkopen/aankondigingen van iPhones/Macs/iPads te maken. Die prestaties vallen de investeerders de laatste tijd een beetje tegen (hoewel de fundamentals nu weer wat zonniger lijken).

 • Profielfoto
  bassbug

  Mooi altijd om te lezen hoe leken op het gebied van beurshandel de koers van Apple weten uit te leggen.:)

  Mensen, blijf bij je leest.

 • Profielfoto
  Buzz

  Heb je zelf dan misschien een andere uitleg, bassbug? Lijkt me wel interessant.

 • Profielfoto
  essiw

  Die aandeelhouders die vinden dat de game-changer lang uitblijft snap ik niet, de iWatch komt waarschijnlijk snel uit, vergeleken met vorige game-changers is ie ook niet laat.

 • Profielfoto
  Di May

  Misschien kan onderstaande link meer verklaren dan duizend woorden :
  https://www.worldpayzinc.com/tech-wealth/

 • Profielfoto
  streeff

  “In tegenstelling tot de iPad, die je pas hoeft te vervangen als hij kapot gaat, kopen veel mensen elke 12 of 24 maanden een nieuwe iPhone bij het verlengen van een telefoonabonnement.”

  We zijn decadent geworden. Wat een waanzinnige verspilling is dit toch.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik zie mensen juist steeds langer doen met hun iPhone.
  Juist omdat deze tegenwoordig veel minder gesponsord worden dan tot een jaar of twee terug.

  De iWatch is overigens steeds meer vaporware aan het worden.
  Eerst nog maar zien of dat een ‘gamechanger’ wordt. Ik denk eerder aan een flop. Maar we zullen het zien.

 • Profielfoto
  SvS

  Mensen doen er idd langer over met een iPhone, simpelweg omdat iOS erg fijn werkt en een nieuwe gewoon prijziger is geworden. Maar ik ben wel benieuwd naar de ontwikkelingen.

 • Profielfoto
  Erick van der Ende

  Waarom zou het Apple schip niet kunnen zinken?
  Wel eens van de grootste NV ooit gehoord, de V.O.C.?
  Daarvan dacht men ook dat het nooit kon falen omdat het te groot was en iedereen wel kruiden en specerijen nodig zou hebben en dus niet om de V.O.C. heen kon.
  En wanneer je de waarde van Apple vergelijkt met een aantal andere giganten uit de geschiedenis (omgerekend naar de huidige waarde) is Apple echt nog maar een kleintje hoor. De V.O.C. was ‘slechts’ zo’n 10x zo groot…
  En wat te denken van Saudi Aramco? Nu zo’n 3.500 miljard(!!!) dollar waard, maar niet beursgenoteerd.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  De VOC werd in 1602 opgericht, dat is ruim 4 eeuwen geleden. Een bedrijf uit 2014 moet je niet gaan vergelijken met een naamloze vennootschap uit de 17e eeuw. De zaken die we kopen, wanneer we ze kopen, hoe we ze kopen etc. veranderen wel op 400 jaar. De markt evolueert.

 • Profielfoto
  Erick van der Ende

  @NoPlasticPhones (rare naam overigens gezien de eerste iphone’s en 5c…)
  Ah… Dus terugkijken mag niet, maar jij durft een bedrijf uit 2014 al wel te vergelijken met een bedrijf uit, zeg, 2083?
  Tijden veranderen nu eenmaal….

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Terugkijken is altijd verstandig. Maar de toekomst van een hedendaags bedrijf proberen te voorspellen aan de hand van het faillissement van een ander bedrijf in een andere sector en vooral in een andere tijd: neen, dat lijkt me niet echt correct. En hoe gaan we Apple vergelijken met een bedrijf uit 2083? Het is bij mijn weten onmogelijk om te kijken hoe een bedrijf het binnen 70 jaar zal doen. Je zegt zelf dat tijden veranderen, bedrijven dus ook. Je spreekt jezelf dus tegen. De VOC is met z’n leeftijd van 4 eeuwen geen vergelijking waard met Apple. Apple kan uiteraard ooit failliet gaan, maar dat hoeft niet hetzelfde te gaan als bij de VOC.

  In verband met mijn naam: ik zal nooit een plastic telefoon kopen (enkel als het niet anders kan), ook geen 5c en de eerste iPhones vind ik simpelweg niet mooi.

 • Profielfoto
  wwrensink

  In die koers zitten een hoop verwachtingen over hoeveelheid toekomstige verkopen, productlanceringen enz.. Als Apple die hooggespannen geruchten niet waarmaakt of overtreft, dan zal de koers wel weer kelderen.

  Als die iWatch weinig voorstelt, die iPhone 6 magere verkoopcijfers haalt of een productlancering uitgesteld wordt… ik vermoed dat er maar 1 tegenvaller hoeft te zijn voor een ‘mooie’ koers-duik omlaag.

 • Profielfoto
  MacMartino

  Tsja, ik ben ook een leek, maar toch fijn dat mn aandelen inmiddels weer verdubbeld zijn! De beurskoersen zijn tegenwoordig vooral ook gevoelig voor bloggers. Na de vorige piek (700 USD) is er -men beweert vanuit Samsung- veel negatief geschreven over Apple, vooral ook in combinatie met Steve Jobs die er niet meer was. Dus nu zou het gestroomlijnde schip roerloos voortdobberen. Zoiets.
  Op zich kan ‘de boog niet altijd gespannen zijn’, dus bij een volgende koersduideling stap ik ook uit (had het ritje 2 x kunnen maken, helaas).

  De aandelen splitsing maakte het aandeel weer verhandelbaar voor kleinere beleggers (particulieren) en er werd al een koersstijging voorspeld, alleen al door de splitsing. Dat bleek dus zo’n 25% in 3 maanden. Lekker rendementje.
  Maar goed, net voor de aankondiging van another game-changer wat aandelen kopen kan denk ik geen kwaad. Dus kom maar op;)

 • Profielfoto
  Di May

  “In tegenstelling tot de iPad, die je pas hoeft te vervangen als hij kapot gaat, kopen veel mensen elke 12 of 24 maanden een nieuwe iPhone bij het verlengen van een telefoonabonnement.”

  We zijn decadent geworden. Wat een waanzinnige verspilling is dit toch.

  Het gegeven dat sommigen onder ons hun iPhone vrij vlug vervangen betekent niet noodzakelijk dat die toestellen op de vuilnis terechtkomen. Ze krijgen een tweede leven als tweedehands, of wie weet, nadien derdehands.

  Op die manier verruimen ze de markt. En de bezitters van die tweedehandse toestellen kopen later, op basis van hun ervaring, misschien een eerstehands.

  Wat de markt weer verder uitbreidt.

  Het decadente aspect kan alleen van toepassing zijn op de motivatie van de houder : Waarom wil die zijn iPhone al vervangen.

 • Profielfoto
  ozzie X

  “gamechanger die de gezondheidszorg op zijn kop gaat zetten” ??

  Ik geloof best dat Apple met een slimme wearable gaat komen en er een mooi ecosysteem omheen heeft ontworpen, maar dat dit een met de iPhone vergelijkbare gamechanger gaat worden geloof ik niet.

  De iPhone is voor iedereen, een megadoelgroep. Een gezondheidsding zal misschien een grote impact hebben, maar uiteindelijk voor een veel kleinere doelgroep interessant zijn. En ook hier ligt Samsung op de loer. Gepokt en gemazeld in het razendsnel kopiëeren zie ik nog wel wat beren op de weg voor Apple. En het zal eerst wel weer US-only interessant zijn vrees ik.

  Maar als belegger zeker interessant omdat het na de introductei skyhigh zal gaan. Een mooie piek zit eraan te komen, maar daarna zal het snel terugzakken. Denk ik althans.

  Een herhaling van het iPhone en iPad succes zie ik gewoon niet meer gebeuren de komende jaren. Maar Apple zal het verder wel prima blijven doen.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Leuk dat dit onderwerp besproken wordt.

  Het is wel grappig hoe sommige mensen reageren. Die zeggen dan dat OMT ook een leek is en vervolgens hun eigen verklaring geven. Iedereen heeft zijn eigen visie. En dat is exact hoe de koers bepaald wordt, …het is een gemiddelde van al die visies.

 • Profielfoto
  bassbug

  Hoe werk de beurs etc.? Genoeg informatie te vinden op internet.
  Hoe een koers te beoordelen is het vak van een beurshandelaar. Die kijkt niet naar de koers met een Apple-hart maar zoveel mogelijk naar feiten.

  Zomaar een leuk stukje over waarom de koers van Apple (informatie is weliswaar een paar maanden terug maar er zal niet veel veranderd zijn) niet (te) hoog is:
  http://www.beurs.com/2014/02/25/hoe-word-ik-een-betere-belegger-2-de-koerswinstverhouding/40852

 • Profielfoto
  jooh-de-manne

  Maar is dat nu net wat bij Apple anders is. Namelijk dat de wetten van de beurs bij hen minder van toepassing zijn. Dat is toch hoe ik het begrijp als we zien dat de mensen ‘in het vak’ niet goed verstaan hoe Apple aan die beurskoers komt.
  Ja, en dan ga je beginnen zoeken naar andere oorzaken.

 • Profielfoto
  bassbug

  Dat Apple een bijzonder bedrijf is, daar is iedereen over eens.

  Maar als je een investeerder bent die op de beurs handelt, dan laat je dat toch echt achter je en ga je af op de rationele rekenmodellen om de beurskoers te analyseren en te beoordelen.

  Je kan toch moeilijk tegen de opdrachtgever die zijn geld aan jou toevertrouwt om de juiste aandelen aan te kopen met het verhaal aankomen van ‘laten we Apple aandelen kopen want ik ben een iSheep’?…:)