Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 21 augustus 2014

Opinie: waarom het Apple-schip niet zinkt en waarom aandeelhouders dit snappen

Dinsdagavond werd ik gebeld door een redacteur van BNR Nieuwsradio, die met lichte verbazing in z’n stem vertelde dat het aandeel Apple op een all time high stond en of ik daar iets over kon vertellen bij Tom van ‘t Hek in de woensdagochtend-uitzending.

Uit z’n stem bleek iets wat ik vaker bemerk de laatste tijd: mensen denken dat het slecht gaat met Apple. De koers was na de piek van 702 dollar twee jaar geleden in zeven maanden tijd bijna gehalveerd en Apple is na de iPad in 2010 nog steeds niet met een nieuwe game changer op de markt gekomen. Daarbij vallen de verkopen van de iPad tegen. Je zou zomaar kunnen denken dat het Apple-schip zinkt. Wat is hier aan de hand?

Ten eerste moet je beseffen dat wat Apple gepresteerd heeft – drie keer op rij met een game changer een markt op z’n kop zetten – exceptioneel is. Ik kan geen ander beursgenoteerd bedrijf verzinnen dat hetzelfde voor elkaar heeft gebokst. Toch werd van Apple verwacht dat ze dit tempo vol moesten houden om te kunnen overleven. Toen de game changer in de ogen van beleggers te lang uitbleef, daalde de koers flink.

Ondertussen bleef Apple wel meer iPhones en Macs verkopen, waren winst en omzet elk kwartaal hoger dan het jaar ervoor en boorden ze nieuwe grote afzetmarkten (Japan en China) aan. De iPhone is het belangrijkste product voor Apple en draagt het meest bij aan de groei. In tegenstelling tot de iPad, die je pas hoeft te vervangen als hij kapot gaat, kopen veel mensen elke 12 of 24 maanden een nieuwe iPhone bij het verlengen van een telefoonabonnement. Zo’n markt raakt niet snel verzadigd.

De koersontwikkeling van het aandeel AAPL in de afgelopen 5 jaar.

Het besef dat Apple zeer stabiel en succesvol is lijkt nu ook weer bij beleggers geland te zijn. De koers van AAPL staat vandaag omgerekend naar de waarde van voor de aandelensplitsing op 704 dollar. De populariteit wordt uiteraard gevoed door geruchten rond de iPhone 6 die naar verwachting op 9 september het levenslicht zal zien.

Nu maar hopen dat de aandeelhouders nog even geduld hebben om op de volgende game changer te wachten die de gezondheidszorg op z’n kop moet gaan zetten, want die verwachten we pas in 2015.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opinie: waarom het Apple-schip niet zinkt en waarom aandeelhouders dit snappen
Sluiten