Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 16 augustus 2014

Nieuw Apple-datacentrum op Curaçao?

Potentieel Apple-nieuws uit één van de overzeese gebiedsdelen van het Nederlands Koninkrijk. Op Curaçao is een bijna gestrand datacentrum-project gered door de ontwikkelaar die ook achter het datacentrum van Apple in Reno, Nevada zit.

Het gaat om het Ctex-project, ofwel de Curaçao Technology Exchange. Een ambitieus project waarmee Curaçao met een modern datacentrum een plek wilde veroveren als technologische hub in de Antilliaanse en Zuid-Amerikaanse regio. De eerste van vier gebouwen is gerealiseerd, maar vervolgens dreigde het project te stranden en failliet te gaan. Voor 75% van de waarde wordt het nu overgenomen door Unique Infrastructure Group (UIG) uit Reno, Nevada.

Het Antilliaans Dagblad schrijft dat UIG nagenoeg exclusief voor Apple werkt en dat Apple daardoor een plek op het eiland krijgt, maar daarover is nog niets zeker. 20% van het terrein in Nevada wordt gebruikt door Apple en uit profielen van UIG-medewerkers op Linkedin blijkt dat UIG ook voor andere grote techbedrijven als Facebook en Google werkt.

Ook een mogelijk argument dat Curaçao interessant zou zijn voor Apple om hun overzeese tegoeden in te kunnen zetten lijkt niet op te gaan, omdat Curaçao belastingtechnisch onafhankelijk is van Nederland en het, net als de Verenigde Staten, een belastingverdrag heeft met Nederland om dubbele belastingen te voorkomen.

Voor Curaçao is het wel prettig dat de technologische hub nu met Amerikaans geld wordt afgebouwd. Wanneer eilandbewoners over een tijdje merken dat het synchroniseren met iCloud stukken sneller gaat, dan horen wij dat natuurlijk graag!

Reageer op artikel:
Nieuw Apple-datacentrum op Curaçao?
Sluiten