‘iPhone 6 wordt nog Nederlandser’

7 reacties

Apple shopt graag bij het Nederlandse bedrijf NXP, dat is voortgekomen uit Phillips en chips voor onder andere mobiele telefoons maakt. De M7-chip die in de iPhone 5s zit, komt al van het bedrijf uit Eindhoven. De iPhone 6 krijgt nog een extra Nederlandse chip.

Volgens The Financial Times levert NXP Semiconductors ook de NFC-chip die Apple gebruikt in de iPhone 6 en de iWatch. Het is niet de eerste keer dat het gerucht over NFC in een iPhone opduikt, al zorgt de combinatie van een ophanden zijnde Apple-betaalsysteem met NFC ervoor dat het dit jaar zomaar eens zou kunnen gebeuren.

NXP en Apple werken al enige tijd samen. Het Nederlandse bedrijf zou enkele jaren geleden al NFC-chips voor in prototypes van iPhones geleverd hebben. Toen besloot Apple op het laatste moment NFC niet in te bouwen. Het Nederlandse NXP is samen met Broadcom een toonaangevende leverancier van NFC-chips.

De eerder genoemde M7-chip in de iPhone 5s zorgt voor het registeren van bewegingen de gyroscoop, het kompas en de bewegingssensor meten. Hierdoor kunnen fitness-apps nauwkeuriger en energie-zuiniger werken. Ook deze wordt door het Nederlandse NXP geleverd.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  SanderApple

  Toen ik de titel las hoopte ik meer op Siri in het Nederlands

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het opmerkelijke is dat innovatie bij Philips vooral schijnt te gebeuren bij bedrijven die daarvan afgesplitst zijn! Zie ook ASML. Leuk om te weten dat de NFC chip waarschijnlijk bij het Nederlandse NXP vandaan komt. Dat ook de M7 chip in mijn iPhone 5S daar vandaan komt, wist ik niet. Die ‘bewegingschip’ is één van de slimste toevoegingen geweest in de iPhone 5S. Scheelt volgens mij veel batterijgebruik en geeft inderdaad zuinige toepassingen voor bewegings-apps, omdat GPS daarbij niet altijd meer nodig is.

 • Profielfoto
  sciletto

  Tering. Waarom geven wij zoveel weg aan het buitenland? Als je is wist waar Nederland allemaal goed voor is. Ons kleine landje is dan ineens heel groot! Dit mag wel eens meer erkend worden met onze stomme nuchterheid.

 • Profielfoto
  Xcode

  Mooi. Heb ik gelijk een reden om een nieuwe te kopen: ondersteuning van Nederlandse economie.

 • Profielfoto
  Apple Focus

  Toen ik de titel las hoopte ik meer op Siri in het Nederlands

 • Profielfoto
  Akoni

  Pas als Siri ook Nederlands praat, wil ik over zo’n toestelletje denken.

 • Profielfoto
  seek

  Pas als Siri ook Nederlands praat, wil ik over zo’n toestelletje denken.

  Precies wat ik wilde schrijven en toen zag ik jouw reactie al. Man man, wat een bagger die iOS stem; totaal onverstaanbaar al met wat lichte auto ruis. De Engelse is iets beter, maar ook niet goed genoeg.