Geknutselde iPhone 6 verklapt resolutie

18 reacties

Feld & Volk, een in Moskou gestationeerd bedrijf dat exclusieve iPhonehoesjes maakt, heeft het voor elkaar gekregen om van verzamelde 4,7 inch iPhone 6 componenten een werkend exemplaar te maken. Gisteren verscheen op Instagram hun video-bewijs.

Het apparaat zal vast niet helemaal functioneel zijn en mogelijk is het binnenwerk zelfs deels van andere iPhone-modellen, maar het is wel interessant om te zien dat ze het scherm hebben aangekregen. Hun beelden tonen het ‘Verbind met iTunes’-scherm, dat verschijnt wanneer een iPhone in herstelmodus zit.

iPhone-6-scherm-1
De afbeeldingen worden op de iPhone 5 en vermeende iPhone 6 even groot weergegeven.

Opvallend is dat de Lightning-kabel die is afgebeeld niet tot de rand van het scherm loopt, maar wel even groot wordt weergegeven als op een iPhone 5(s). Hieruit is met een beetje rekenwerk in Photoshop af te leiden wat de resolutie van de 4,7 inch iPhone 6 zal zijn.

iPhone-6-scherm-2
Aan beide zijden 99 pixels erbij.

De resolutie van de 4,7 inch iPhone 6 wordt naar verwachting 1334 x 750 pixels in plaats van de huidige 1136 x 667 pixels. De pixeldichtheid blijft hetzelfde. Deze afmetingen komen overeen met eerdere voorspellingen van Daring Fireball’s John Gruber. Gruber voorspelde verder dat de 5,5 inch iPhone 6 een 2208 x 1242 pixel resolutie zal krijgen. Dit staat gelijk aan 3x in plaats van de huidige 2x retina. Deze voorspelling wordt ondersteund door iOS 8 beta, die sporen vertoont van 3x-afbeeldingen.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  IcyDragon68

  De huidige iPhone 5 scherm is toch 1136×640 px?
  En hoe zou 2208×1242 nou 3x kunnen zijn?

  En ik vraag mij eigenlijk ook af hoe dit handig moet zijn voor ontwikkelaars. Ik bedoel van geen van deze resoluties eindigt op een tiental. Ik ben geen ontwikkelaar maar het lijkt mij best onhandig.

  Nou, ik ben benieuwd en vooral naar de 5,5-inch variant!

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Zolang je een resolutie evenredig hoger maakt, dus zodat de verhouding hetzelfde blijft, is er niets aan de hand. Dat heeft niets met het eindigen op een tiental te maken.

  Verder is 2x en 3x Retina niet hetzelfde als de resolutie vermenigvuldigen, maar het heeft te maken met wat het oog kan waarnemen. Op een bepaald punt kan het oog de afzonderlijke pixels niet meer waarnemen. Doe dat punt (aantal ppi) x2 of x3 en dan heb je een bepaalde hoeveelheid pixels die je in een 16:9-vorm giet en dan krijg je een resolutie.
  De iPhone (4?) was iets van 326 ppi (correct me if i’m wrong) en dat is meer dan eenmaal Retina.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Dat verhaal met de verhoudingen snap ik volledig.
  Maar dat andere verhaal over 2x en 3x heb jij, denk ik, verkeerd.

  De originele iPhone was 480×320 px. De ppi van 163 was te laag en werd verdubbelt met 2x. (Het werd inderdaad 326 ppi.) Of wel het werd 960×640 px. Bij de iPhone 5 werd het een (soort van) 16:9 verhouding en werd het 1136×640.
  Dus als men dan spreekt van 3x zou het dus moeten zijn: 1136/2×3 & 320×3. Uitgerekend is dat 1704×960 px, wat dus niet klopt met wat in de tekst staat over 2208×1242 px.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  OK, de resoluties die in de tekst staan gaan over x3,88… en nog wat pixels.
  Als je het zo uitrekent:
  2208×2/1136=3,887…
  1242×2/640=3,881…
  Of wel het wordt dus ‘normaal x 3,88…’.
  Of wel dit is niet boeiend en ik verspil jullie tijd met dit.

 • Profielfoto
  polansky

  een in Moskou gestationeerd bedrijf heeft het voor elkaar gekregen om van verzamelde 4,7 inch iPhone 6 componenten een werkend exemplaar te maken.

  Ach binnenkort moeten alle Russen dat gaan doen wanneer ze nog een iPhone willen.:twisted::)

 • Profielfoto
  Davidv

  Jammer dat er niet gewoon een full HD scherm in is gedaan. Je merkt echt het verschil tussen de DPI van een iPhone en een 4,7 inch HD telefoon, die HD telefoon heeft gewoon meer detail in het scherm

 • Profielfoto
  csteelooper

  Jammer dat er niet gewoon een full HD scherm in is gedaan. (…)

  Er is nog helemaal niks ingedaan, althans niet voorzover wij weten. Op 9 september zullen we wéten wat de specificaties van de nieuwe iPhone(s) is/zijn. Al dat ge**l in de ruimte over welke specificaties de iPhone mogelijk zal hebben is ronduit zinloos. Oké, er mogen dan delen gelekt zijn; daarmee is echter nog niet alles bekend. Een van die zaken is de resolutie van het scherm.
  Is het nou werkelijk zo moeilijk om gewoon te wachten tot Apple de specificaties zélf naar buiten brengt, in plaats van kritiek te uiten op specificaties die wellicht niet eens juist zijn??

 • Profielfoto
  Morknl

  En wie garandeerd ons dat dit filmpje echt is?
  Laat je niet gek maken !

 • Profielfoto
  Mich

  een in Moskou gestationeerd bedrijf heeft het voor elkaar gekregen om van verzamelde 4,7 inch iPhone 6 componenten een werkend exemplaar te maken.
  Ach binnenkort moeten alle Russen dat gaan doen wanneer ze nog een iPhone willen.:twisted: :)

  I Lol’d!:)

 • Profielfoto
  Buzz

  DavidV: Onzin, er komt dus juist een nog hogere resolutie in dan Full HD, volgens de voorspellingen.

  En Sunkeeper: Het 2x en 3x verhaal betekent dat ontwikkelaars hun grafische elementen simpelweg op een exact 2x en 3x grotere resolutie moeten maken dan voor de oorspronkelijke iPhone. Deze beeldelementen worden dan exact even groot weergegeven op het scherm (bij de 4.7 inch is het net niet exact), maar zijn wel veel gedetailleerder/scherper.

 • Profielfoto
  Noest

  Welke resolutie heeft Full HD dan?

 • Profielfoto
  ISS

  Ok, en nog beetje leuke abonnementen erbij met flinke data-bundels.

  Ik dacht Apple met een “eigen” mini-usb-variant zou komen?

 • Profielfoto
  steveb

  retina = maximale pixeldichtheid dat bruikbaar is voor het oog (326ppi)

  dus
  2x retina en 3x retina zou ik echt belachelijk zinloos vinden

  2 redenen om dit belachelijk te vinden
  1. de batterij zal zeer hard afzien met deze nutteloze resolutie
  2. ze zouden het met de iphone doen maar niet met de macbook air of cinema display? absurd al u het mij vraagt.

  geef mij eens 1 reden waarom u 600 of 900ppi wenst?

  als ik het goed berkend heb dan is een 13inch retina scherm (326ppi) al 4k.
  en ze zijn nog niet in staat om een 30 inch 4k te maken bij apple. wat nogthans heel nuttig zou zijn in de wereld van video en andere grafische kunsten en ontwerpers.

 • Profielfoto
  Jesper

  Full HD is 1920 x 1080 px

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  @steveb
  Correctie: Retina is wat het gemiddelde oog kan waarnemen op een bepaalde gebruikelijke afstand. Bij de iPhone was dat een geval van >300 ppi op 10-12 inches (±30 cm).

  De meest zinloze (maar waarschijnlijk ook de enige) reden om 600 en 900 ppi te gaan gebruiken is omdat het dan haarscherp uitziet alsof het professioneel uitgeprint papier in je handen hebt.

  Het Retina op een 13 inch scherm zou rond de 240 ppi liggen.
  30 inch scherm met 4K bestaan volgans mij al (bij de concurrenten).
  Maar ja, dan hadden wij weer die afbeeldingen die gevonden zijn op Mavericks en Yosemite met een resolutie van 5120×2880 px en 5418×3048 px, wat meer dat 4K is.

 • Profielfoto
  Buzz

  steveb, lycragon68:

  2x en 3x slaat helemaal niet op 2x en 3x retina, maar op 2x en 3x de resolutie van de eerste iPhones. Dat staat een beetje slordig in het artikel. 3x betekent dus dat afbeeldingen op de nieuwe iPhone 1.5x (=3x/2x) zoveel pixels per lengte-eenheid zullen nodig hebben dan dezelfde afbeeldingen op de iPhones van nu. Daar hoeven alleen programmeurs zich druk om te maken. Beide varianten gaan uit boven wat het oog kan onderscheiden en worden dus door Apple “retina” genoemd. Waarschijnlijk ga je alleen verschil in scherpte zien als je met je oog vlakbij de iPhones hangt en ze zij aan zij vergelijkt.

  Het precieze aantal pixels per inch is slechts een uitkomst van de rekensom, en niet het uitgangspunt (zie de link naar Daring Fireball). Kort gezegd is er een beperkt aantal mogelijkheden voor de resolutie als je een iPhone iets groter maakt dan de bestaande modellen. Iedere mogelijkheid is een compromis van een aantal factoren. De resolutie uit de huidige geruchtenmolen is gewoonweg het beste compromis, die vanzelf uit de rekensom rolt als je meer informatie wil kunnen weergeven, niet te kleine tekst en icoontjes wil, en ook rekening houdt met hoe het geproduceerd moet worden en hoe ervoor geprogrammeerd moet worden.

 • Profielfoto
  steveb

  @Icydragon68

  proffesioneel geprint papier of posters gaan ook op 300 dpi. scherper is dus niet nodig.

  4k idd het bestaat al bij concurenten. maar nog niet in imac of macbook pro. dus vind ik het vreemd indien de iphone weer (onnodig) verscherpt zou worden en de grotere toestellen niet (terwijl zij het wel kunnen gebruiken).

  de resoltie mogelijkheden van boven de 5k in het besturingssysteem vind ik logisch. zo kunnen pro ’s werken in een volledige 4k afgespeelde video terwijl ze daarrond nog hun tools hebben. al blijf ik het raar vinden dat apple wacht (of niet wil komen) met een eigen thunderbold 2 4k+scherm.

 • Profielfoto
  cids

  @SteveB de markt voor 4K schermen met professionele kwaliteit en navenant prijsniveau is niet erg groot, dus Apple kan wel maar wil (nog) niet…