‘Dunnere MacBook eind 2014 / begin 2015’

Door: Maarten - 21 reacties

Snel na het bericht over een grotere iPad, is er een gerucht verschenen over een nieuwe MacBook met een nog dunner design. DigiTimes heeft het nieuws over deze nieuwe, dunnere MacBook vanuit een schakel in Apple’s Taiwanese productieketen.

De bron heeft aan DigiTimes laten weten dat de productie van componenten voor de nieuwe MacBook, in kleine oplage is begonnen. Dit kan er op wijzen dat we de nieuwe MacBook eind dit jaar of begin 2015 kunnen verwachten. De lancering komt dan misschien samen met de nieuwe iPad en mogelijk de iWatch. Staat het langverwachte leger van Tim Cook dan nu echt voor de deur? 

Het MacBook Air design is in de jaren niet veel veranderd.
Het MacBook Air design is in de jaren niet veel veranderd.

Behalve de voorspelling over de release en het gerucht dat de laptop dunner wordt, noemt DigiTimes geen verdere details. Toch komt het gerucht niet uit de lucht vallen. Een MacBook Air met een Retina-display wordt al een tijd verwacht en het design is in de afgelopen jaren niet veel veranderd. Samen met de innovaties op het gebied van accu’s en energiezuinige chips, wordt een superdunne, enorm snelle MacBook Air met een Retina-display steeds realistischer.

Met een nog dunnere MacBook Air en een iPad met een 12,9 inch display wordt de scheidslijn tussen iPad en MacBook steeds dunner. Het risico dat Apple met zichzelf gaat concurreren wordt dan steeds groter. Met de opleving van de geruchten lijkt het waarschijnlijk dat we snel het nieuwe speelgoed kunnen verwachten. Vaak ontstaan deze geruchten namelijk op het moment dat de productie start. De vraag blijft echter hoe Apple de nieuwe apparaten in de markt gaat zetten, zonder zichzelf in de vingers te snijden.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  michiel112

  De vraag blijft echter hoe Apple de nieuwe apparaten in de markt gaat zetten, zonder zichzelf in de vingers te snijden.

  “If you don’t cannibalize yourself, someone else will” – S. Jobs

 • Profielfoto
  maessam

  Ik zie niet in hoe de iPad ooit de MacBook zal vervangen… Voor het basic gezin misschien, maar toch niet als je wat functionaliteit wil.

 • Profielfoto
  IOS dude

  “De vraag blijft echter hoe Apple de nieuwe apparaten in de markt gaat zetten, zonder zichzelf in de vingers te snijden.”

  Door functies in de software van het ene apparaat te schrappen en in het andere te houden zodat je nog steeds verplicht bent om beide toestellen te kopen…

 • Profielfoto
  eezacque

  Wie zit er nog te wachten op een nóg dunnere MacBook? Poliokindjes voor wie de last van een MacBook Air te zwaar is? Softenonkids die het ding niet meer in hun mond kunnen klemmen? Het enige waar nog op te scoren valt is de repairability index van ifixit, waar de oude MacBook Air nog beroerd scoort (4/10), en waar de MacBook Pro als niet meer te repareren te boek staat (1/10). Ik vrees dat de nieuwe nog dunnere MacBook Air een klont lijm en soldeer wordt, die na het verlopen van AppleCare zo de prullie in kan…

 • Profielfoto
  YoupLotgerink

  Inderdaad. De huidige MBA is toch van een prima formaat? Waarom nog dunner. Ander (Retina) scherm kan ik mij nog in vinden maar thats it.

 • Profielfoto
  ---

  Omdat iedereen een paar jaar geleden ook tevreden was met MacBook 13 inch. Tot de Air kwam. Inmiddels heeft de concurrentie de MacBook Air ingehaald qua Specs. Met name het beeldscherm. Ook snap ik niet waarom er zo wordt gehamerd op het repareren of uitbreiden van je Mac. Het enige wat je eerder kom doen was het RAM en de HDD vervangen. Inmiddels heeft elke MacBook Air standaard ssd, wat nog wel te vervangen is, maar wat duurder is om later uit te breiden dan meteen de juiste keuze te maken. Met het RAM kan ik nog enigszins inkomen. Maar dat zal na de update ook wel standaard 8Gb worden.

 • Profielfoto
  Edwin

  Hoop nog steeds tegen beter weten in op een optie voor een mat scherm en een RJ45 netwerkaansluiting (zonder conversie adapter)

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @biker: zelfde hier. laatste MacBook heeft al 3 keer een thunderbolt RJ45 adapter gekost. Ook glans scherm kan ik nog steeds niet aan wennen.

 • Profielfoto
  steveb

  grote ipad en dunnere macbook air?
  dat lijkt wel heel toevallig.

  dit lijkt me een stap richting macbook arm

 • Profielfoto
  eezacque

  Ook snap ik niet waarom er zo wordt gehamerd op het repareren of uitbreiden van je Mac.

  Je gelooft echt dat Macs niet kapot gaan? Als Apple echt zoveel vertrouwen had in hun hardware, dan boden ze standaard 5 jaar Applecare, en zouden ze rennen om de paar zeldzame defecten de wereld uit te helpen. Het tegendeel is waar.

 • Profielfoto
  Xcode

  “Het risico dat Apple met zichzelf gaat concurreren wordt dan steeds groter.” Ik zie er niet het risico van in.

 • Profielfoto
  ---

  Ook snap ik niet waarom er zo wordt gehamerd op het repareren of uitbreiden van je Mac.

  Je gelooft echt dat Macs niet kapot gaan? Als Apple echt zoveel vertrouwen had in hun hardware, dan boden ze standaard 5 jaar Applecare, en zouden ze rennen om de paar zeldzame defecten de wereld uit te helpen. Het tegendeel is waar.

  Komt hij ook weer aankakken. Reageer inhoudelijk en anders gewoon niet.
  Ik heb nergens beweerd dat Macs niet kapot kunnen gaan, maar als dat zo is breng ik hem naar een APR of de Store. Ik zal er zelf niet mee gaan kloten.

 • Profielfoto
  eezacque

  Komt hij ook weer aankakken. Reageer inhoudelijk en anders gewoon niet.
  Ik heb nergens beweerd dat Macs niet kapot kunnen gaan, maar als dat zo is breng ik hem naar een APR of de Store. Ik zal er zelf niet mee gaan kloten.

  En je hebt er geen probleem mee als die meteen het hele logic board moeten vervangen, wat meestal niet opweegt tegen de restwaarde? Hoe inhoudelijk wil je het hebben? Als je geen constructieve bijdrage kunt leveren aan aan discussie, en meteen met modder gooit, houd je er dan verder buiten.

 • Profielfoto
  Gezellig

  Het wordt tijd dat de hele lijn met MB en MBP’s eens anders wordt. Die aluminium behuizing en dat zwarte toetsenbord hebben we nu al sinds 2008!

  Vroeger ging je van witte iBook naar zilveren PowerBook naar zwarte MacBook naar witte MacBook naar aluminium MacBook Pro… Dan had je tenminste nog het gevoel dat je iets meer kreeg dan alleen een processor die een klein beetje sneller is.

 • Profielfoto
  plonserd

  Dat ze al maar eens beginnen met een quad core processor in de 13″ MBPr te proppen. M’n 15″ MBP uit 2008 is dringend aan vervanging toe, en zou graag een kleiner formaat willen, maar wel met de volledige power van een 15″

 • Profielfoto
  RJG

  Ik ga toch een heel eind mee met eezacque, Apple doet niet voor niets moeilijk over langere garanties omdat ze als geen ander weten hoe veel er kapot gaat. Hij lijkt mij heel normaal als een A merk 3 tot 5 jaar garantie geeft!
  Apple heeft een weg ingeslagen waar disign de boventoon voert en functionaliteit en betrouwbaarheid op een tweede plaats.
  Wellicht zijn ze nu in een situatie terecht gekomen waar ze met goed fatsoen niet uit kunnen komen.
  Zo kunnen ze niet met bijvoorbeeld een dikkere MacBook komen omdat die zo lekker kan koelen lees langer mee gaat. Of, ook leuk dikkere iPhone om een zwaardere accu kwijt te kunnen.
  Ik benijd de designers van Apple in deze niet! Een keer houd de lol van dunner op, zeker als dit ten koste gaat van functionaliteit zoals bijv. een simpele RJ45 poort.

 • Profielfoto
  Noest

  Ik weet niet waar jullie 3, laat staan 5, jaar echt garantie krijgen? 3 komt soms wel eens voor, maar 5, is dat niet een beetje overdreven. Na 5 jaar is de gemiddelde computer toch echt wel afgeschreven voor de oorspronkelijke eigenaar. Betekent niet dat de computer nog mee kan, maar niet meer op het oorspronkelijke niveau.

  En hoe zit het dan bij de dunne computers van andere merken met ssd, kan je in een Samsung/dell/acer/etc. laptop met eenzelfde formaat en specs nog wel RAM bijsteken? Of is het daar eenzelfde verhaal? Alles vast op logicboard?

  In mijn ogen heeft het meer te maken met het soort product dat je koopt. Wil je meer kunnen uitbreiden en repareren, dan moet je een wat grotere computer kopen, bijvoorbeeld de oude non-retina MB, of een ander merk. Apple houdt zich er niet meer mee bezig en richt zich op een ander gebied. Dat weet je wanneer je er eentje koopt, dus ik begrijp niet helemaal waarom het dan opeens iets is dat je Apple moet gaan verwijten.

  Je koopt een bepaald product, en je kent de risico’s. Wanneer je meerzekerheid wil qua uitbreiding of reparatie, wellicht moet je dan niet voor Apple gaan. Ik heb deze ervaring echter niet. Bij mij is er nog nooit iets van Apple kapot gegaan, ben al meer dan 15 jaar gebruiker. Bij de grotere aanschaffen neem ik Apple Care, ben ik voor drie jaar verzekerd van goed product, en alles dat daarna komt is mooi meegenomen. Gaat het kapot, dan ben ik in staat dit financieel op te vangen. Is natuurlijk wel jammer en ook ik ga uit van een langere levensduur. Maar goed, shit happens;)

  Maar Apple verwijten dat ze bepaalde producten maken vind ik persoonlijk wat onlogisch:) en dat ze bepaalde garantie geven idem. Dat weet je. Waarom erover klagen? Koop dan iets anders zou ik zeggen. Dit zijn nou typisch zaken waar een dergelijke dooddoener gebruikt kan worden, aangezien het hier om relatief inwisselbare keuzes gaat en het iets anders is dan bijvoorbeeld het land waar je leeft.

  Dus, wanneer je de producten van Apple niet meer vindt voldoen, koop je toch iets anders, dat zou ik in ieder geval doen als ik het gevoel zou hebben dat ik niet voldoende waar voor mijn geld krijg bij Apple. Dit is echter niet het geval en met veel plezier gebruik ik al mijn producten, geniet er iedere dag van en het kost met wellicht een euro of 2 a 3 per dag. En mocht er eens iets kapot gaan, dan is het mooi wanneer er nog garantie is of wellicht een tegemoetkoming, en verder hoort het gewoon bij het gebruik van een product, het bezitten ervan. Daarover een groot probleem maken begrijp ik persoonlijk niet helemaal.

  En natuurlijk zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld ontwerp en of fabricage fouten. Maar daar gaat het hier nu niet om toch?

 • Profielfoto
  arturo

  @noest, goed gesproken. Hier sluit ik mij helemaal bij aan !!

 • Profielfoto
  eezacque

  Maar Apple verwijten dat ze bepaalde producten maken vind ik persoonlijk wat onlogisch:) en dat ze bepaalde garantie geven idem.

  Wat die garantie betreft kan ik kort zijn: er zijn nu eenmaal wettelijke eisen waaraan een product moet voldoen, zoals het conformiteitsbeginsel, dat stelt dat de consument bepaalde verwachtingen mag hebben van een product. En, nee, accepteren dat een Mac van EU 2500 niet meer dan twee jaar meegaat, anders had je maar Applecare moeten kopen, valt daar niet onder.

  Ik verwijt Apple niet zozeer dat ze tegenwoordig goedkope rommel maken, daar zijn ze vrij in, binnen de grenzen van de wet. Ik vind het wel triest dat nog niet zo heel lang geleden Apple producten kwalitatief hoogwaardig waren, met een heel behoorlijk serviceapparaat, en dat ik tegenwoordig wordt afgescheept door een middelbare scholier die me vertelt dat ik toch al heel blij mag zijn met een heeeeeeel jaar garantie op een logic board van EU 700, terwijl hij niet eens kan aantonen dat het ook echt vervangen is, in plaats van opgelapt.

 • Profielfoto
  RJG

  Ik weet niet waar jullie 3, laat staan 5, jaar echt garantie krijgen? 3 komt soms wel eens voor, maar 5, is dat niet een beetje overdreven. Na 5 jaar is de gemiddelde computer toch echt wel afgeschreven voor de oorspronkelijke eigenaar. Betekent niet dat de computer nog mee kan, maar niet meer op het oorspronkelijke niveau.

  Heeft niets te maken of de computer nog “mee” kan maar hij moet nog gewoon werken! En ja, daar kan dan niet de nieuwste software op draaien! En in deze tijd is dat toch niet zo spannend? Zo hard gaat dat ook niet, zeker als je een zware uitvoering koopt. Ik heb nog een oude MacBook liggen die ik alleen op vakantie gebruik voor filmpjes en een beetje internetten, prima, zo hoort het.
  3 jaar garantie voor een A merk vindt ik, mijn mening, heel normaal! 5 jaar geef ik toe is mooi maar discutabel.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  5 Jaar garantie hoeft van mij ook niet maar zoals bij de laatste grote order waarbij in totaal van de 27 iMacs het er nog maar 13 van doen na 5 jaar is ook niet normaal. Voor een individueel/sporadish gevalletje hoeft een maker niet voor op te draaien maar zeker wel wanneer een groot percentage de verwachte levensduur niet kan halen. Met de iMac G3’s en eMacs hebben we dit nog nooit gehad.

  En ja, in het bedrijfsleven is het heel normaal om werkplekken pas na 5 jaar te vervangen. Het feit dat er in bedrijsleven nog zoveel Macs zijn die Snow Leopard gebruiken zegt denk ik al genoeg (uiteraard mede omdat Lion, Mountain Lion en Mavericks minder stabiel zijn).

  Daarom is er niets mis met een “Snow Leopard” update voor Apple’s hardware. Zelfde body, zelfde componenten maar alleen degelijker. Dat een MacBookPro of een MacPro de snelste machines zijn is allang niet meer, waarom doen alsof?