Cook: dalende iPad-verkopen ‘speed bump’

27 reacties

Dat Apple’s CEO Tim Cook zelf een iPad-grootgebruiker is, staat vast. Hij doet maar liefst 80% van zijn werk op de tablet en adviseerde onlangs iedereen dit ook te doen. Toch vielen de iPad-verkopen tegen. Tegen­over Re/code kwam Cook met een reactie.

Tijdens de bekendmaking van de laatste kwartaalcijfers bleken de verkopen van de iPad met 9% gedaald. In het derde financiële kwartaal van 2014 verkocht Apple 13,2 miljoen iPads, terwijl er in hetzelfde kwartaal vorig jaar 14,6 miljoen exemplaren over de toonbank vlogen. Toch maakt Tim Cook zich geen enkele zorgen. Hij doet de daling af als een ‘speed bump’ en zegt dat dit bij elk product voorkomt. 

Trends van iPod, iPhone en iPad
Trends van iPod, iPhone en iPad

Dat de verkopen van de iPad eerder afnemen dan van de iPhone is logisch, zo vertelde onze eigen Jan-David laatst op BNR nieuwsradio. De iPad is niet verbonden aan een abonnement, terwijl de iPhone dit vaak wel is. Dit maakt dat er bij de iPhone veel sneller een mogelijkheid en trigger is om een nieuwe te kopen dan bij de iPad. Een iPad doet keurig zijn werk op de bank of onderweg, maar is pas aan vervanging toe als deze stuk of niet werkbaar meer is.

De letterlijke woorden van Tim Cook tegenover Walt Mossberg van Re/code:

“We couldn’t be happier with how we’ve done with the first four years of the iPad, I’d call what’s going on recently a speed bump, and I’ve seen that in every category.”

De uitspraak van Tim Cook over de ‘speed bump’, kan ook te maken hebben met nieuwe iPads die wij nog niet kennen. Gisteren verscheen er het gerucht dat begin 2015 de productie van een nieuwe, grotere iPad kunnen verwachten met een 12,9 inch scherm. Wijst de zelfverzekerde uitspraak van Apple’s eindbaas toch op een nieuwe tablet die markt op zijn kop gaat zetten?

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Petje

  Met een Speedbump bedoeld hij vast een snellere processor en verbeterde videokaart. Verder meer cache geheugen en de extra chip voor beweging.

 • Profielfoto
  Pog MiPhone

  Een “speed bump” is (Amerikaans) Engels voor “verkeersdrempel”.

 • Profielfoto
  knekkie

  De verkopen zakken elk jaar in vlak voor een aankondiging. Niet meer dan logisch. steeds meer mensen hebben door dat Apple elk jaar rond de zelfde tijd iets nieuws heeft.

  Maar zou het Apple dit jaar wederom lukken om weg te komen met een iets dunner exemplaar dat niks extra kan dan de modellen van 4 jaar terug?

  de iPad is sinds de eerste versie alleen dunner en lichter geworden en heeft retina en meer megapixels gekregen. Functioneel is er niet veel veranderd.

  iOS zorgt er voor dat een hoop functionaliteit ook op oudere modellen bruikbaar is waardoor de noodzaak om een nieuwe te kopen kleiner is. Of een iPad met Touch iD die net weer dunner is en een groter scherm heeft voldoende gaat zijn weet ik niet. Handig voor twee apps tegelijkertijd op je scherm.

  Gelukkig voor Apple dat ze een grote following hebben die elk model bind koopt.
  Daarnaast heb je mensen die gewoon hun oude model willen vervangen door schade of wat dan ook. die optelsom zorgt voor genoeg inkomsten.

 • Profielfoto
  jorgdane

  Mijn 1e generatie iPad (4 jaar oud) werkt nog prima.
  Gelukkig voor apple zijn er ook mensen die altijd meer en beter willen…

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Heb ik iets gemist? Volgens mij bestaat er nog geen iPad met TouchID…

 • Profielfoto
  Arthur345

  speed bump is ook wel een speedboost;)

 • Profielfoto
  Maarten

  Om verwarring weg te nemen heb ik even de uitspraken van Cook in het artikel gezet. In deze context gaat het inderdaad over een ‘verkeersdrempel’ en niet een snelheidsboost.

  “We couldn’t be happier with how we’ve done with the first four years of the iPad, I’d call what’s going on recently a speed bump, and I’ve seen that in every category.”

 • Profielfoto
  essiw

  @knekkie, Niet meer functionaliteit? Updates van iOS vallen bij jou zeker niet onder functionaliteit. Verder is ie niet alleen dunner geworden, maar ook kleiner (zijkanten er af). En er is een ipad mini uitgekomen. “kan niks extra dan de modellen van 4 jaar terug”, probeer maar eens al de dingen te doen op een iPad1 die je nu op een iPad air wilt doen, ik garandeer je, meer dan 80% van de dingen is niet mogelijk, mede omdat de iPad1 te weinig RAM geheugen heeft crasht bijna alles, het is tergend traag enz. Hoewel een upgrade van RAM en processor zelf geen functionaliteit toevoegt, geeft dit wel de mogelijkheid om meer functies aan een apparaat te geven, mede door third-party apps. Ook vergeet je dat hij inmiddels een camera heeft (had de iPad1 niet). Ik kan volgensmij nog wel een tijdje zo door gaan, maar nee alles heeft te maken met dat je een fanboy moet zijn om een iPad te kopen…

 • Profielfoto
  knekkie

  @essiw iets genuanceerder dan:
  Op een iPad 1 prima kan je nogsteeds prima surfen, aantekeningen maken, je mail en foto’s en bankzaken doen. zelfs de games uit die tijd draaien ook prima. De beperking is de iOS versie. Maar zelfs dan kan je zowat alle dingen die je vandaag de dag op een modernere iPad zou willen doen ook op de iPad 1.

  Pak je de iPad 2 of 3 is het al een ietsie pietsie ander verhaal maar mn punt blijft het zelfde.Tussen de recentere versies zowel ios als de fisieke ipad versie zelf is er functioneel teveel overlap waardoor de noodzaak om een recenter model te kopen niet aanwezig is. Dat kan je niet ontkennen.

  Elke iteratie van iOS probeert je meer mogelijkheden te geven maar die stappen zijn zo klein dat er geen wereld schokkende nieuwigheden zijn waarvoor je percee moet upgraden naar de nieuwe iPad om die functies mogelijk te maken. Vaak kan je oude iPad ook de nieuwere iOS versie draaien en daarmee heb je 1 op 1 de zelfde mogelijkheden. (Tenzij je er nieuwere hardware voor nodig hebt) De basis functionaliteit die vaak 1 op 1 aanwezig is op een ouder model blijft werken.

  Dus al koop je de iPad AIR…. pak je nog steeds regelmatig je laptop om dingen die je gestart bent op een de iPad verder af te maken. Dat was met de 1e gen iPad zo en met de laatste iPad is er vrijwel niks veranderd. het zou mooi zijn als de nieuwe iPad familie dat gat eindelijk gaat dichten.

  Een iPad die je macbook volledig kan vervangen. zal Cook ook wel leuk vinden. als hij nu al 80% op de iPad gedaan krijgt. waarom die laatste 20% dan niet ook?

  Dat Apple’s CEO Tim Cook zelf een iPad-grootgebruiker is, staat vast. Hij doet maar liefst 80% van zijn werk op de tablet en adviseerde onlangs iedereen dit ook te doen. Toch vielen de iPad-verkopen tegen. Tegen­over Re/code kwam Cook met een reactie.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is niet zo dat de verkopen van de iPad nu zijn ingezakt vlak voordat er een nieuwe iPad wordt aangekondigd. De daling van de verkopen gaat niet – zoals in het artikel is gemeld – over het derde kwartaal van 2014, dat is namelijk nog niet eens afgelopen, daar zitten we nog middenin.
  Het gaat om het derde kwartaal in het (gebroken) boekjaar van Apple, dat volgens mij van 1 oktober tot 1 oktober loopt.
  Apple laat het boekjaar liever zo lopen omdat ze dan vrijwel altijd kunnen melden dat het eerste kwartaal van het boekjaar (= het laatste kwartaal van het jaar waarin de feestdagen zitten en er het meeste verkocht wordt) topverkopen heeft gehad. Dat klinkt leuk natuurlijk.
  De dalende verkopen zijn dus in het derde kwartaal van Apple’s boekjaar = het tweede kwartaal van 2014: dus tussen 1 april en 1 juli zijn er 9% minder iPads verkocht en dat heeft niets te maken met het aankondigen van nieuwe iPads. Toen zouden er juist volop iPad mini’s en iPad Airs verkocht moeten zijn.

  Waarschijnlijk heeft het te maken met verzadiging van de tabletmarkt. Veel mensen die een tablet wilden hebben er al één. Ook andere merken hebben dalende verkopen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Dat geeft de zwart gestippelde boog die dwars door de oranje lijn loopt ook aan.

  De markt verzadigt. een drastisch andere iPad kan die dalende lijn vast weer doen stijgen.

  Maar misschien is het concept van de tablet zoals Apple die invult ook wel aan zijn eind. Er zijn genoeg manieren te bedenken hoe de iPad naar een nieuw niveau getild kan worden zonder er een hybride zoals de surface van te maken. Maar ik vrees dat een groter scherm voor split screen en weer 1 mm platter dan de laatste iPad niet voldoende gaan zijn.

  ook al zal de verkoop weer eventjes pieken zoals dat elk jaar gebeurt na de lancering.

 • Profielfoto
  Sosumi

  Als je die grafiek zo bekijkt zit daar wel een “speed bump” in.
  Ga je daar in snelheidstrein vaart over heen dan wordt je vanzelf gelanceerd de hoogte in.
  Of dat ook met de iPad gaat gebeuren is maar weer afwachten.

 • Profielfoto
  koen

  De volgende iPad heeft vleugeltjes.:lol:

 • Profielfoto
  polansky

  Tijd voor een iPad Pro met Mac OS X erop.
  Wie zegt dat hij 80% van zijn werk met een iPad kan doen, heeft of niet veel te doen, of hoeft alleen maar wat tekst te typen.

  De surface pro 3 is een leuke vervanger voor je ipad én macbook of macbook air.
  Hoop dat ze dat bij Apple ook eens gaan beseffen!

 • Profielfoto
  knekkie

  idd

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …De surface pro 3 is een leuke vervanger …
  Hoop dat ze dat bij Apple ook eens gaan beseffen!

  .
  Zodra Apple gaat beseffen dat iets wat bij een ander succesvol is, ook bij hen zal kunnen gaan werken, is het afgelopen met Apple.

  Laat Apple nu maar lekker een eigen koers varen. Soms gaan ze daarmee keihard op hun bek, om ‘even’ later weer te laten zien dat het gelijk geheel aan hun kant is.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @polanski: Helemaal mee eens.

 • Profielfoto
  Ce

  @MacAanZee. Mee eens. Ook op de Android en Windows sites lees je over dalende verkoopcijfers van tablets. Een tablet gaat over het algemeen langer mee (niet technisch maar economisch) omdat ie vaak door meerdere personen in een huishouden gebruikt wordt. Een verzadiging van de markt treedt dan eerder op.

  @knekkie. Ik heb zelf een iPad 1 en een iPad air. Op de iPad 1 kan ik steeds minder. Mijn Rabobank app werkt niet meer, mijn Sonos app werkt niet meer, mijn Weahterpro app is niet meer te updaten met een abbo. Een aantal andere programma’s werkt nog wel maar is niet meer te updaten. Kortom, voor enkele basis functies is het nog een prima ding maar beetje bij beetje wordt het toestel minder bruikbaar.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Ce

  Een aantal andere programma’s werkt nog wel maar is niet meer te updaten. Kortom, voor enkele basis functies is het nog een prima ding maar beetje bij beetje wordt het toestel minder bruikbaar.


  beetje bij beetje minder bruikbaar vanwege het niet mee kunnen in de laatste mogelijkheden die een nieuwere versie van iOS vereisen ja…

  De Jailbreak circuit heeft al meerdere malen bewezen dat een hoop dingen alsnog konden op verouderde hardware. Dit is gewoon Apples mechanisme om je te doen overstappen naar nieuwe hardware.

  Apple haalt functionaliteit weg bij de oudere modellen door iOS trager te laten draaien zodat je voor de zelfde functionaliteit een nieuwe iPad moet kopen.

  mooi voorbeeld

  Dat had allemaal geen probleem geweest als je met dat nieuwe model ook nieuwe dingen kon die op de oude onmogelijk waren. inplaats van bewust onmogelijk gemaakt zijn door Apple.

  Je krijgt met de nieuwe iPad exact de functies die je op je oude iPad tot vlak voor een iOS update ook al kon. De unieke features die dan overblijven waar een nieuwer model zich in onderscheid van de rest zijn slechts: platter lichter sneller energie zuiniger.

  Niks dat je gelijk over de streep trekt om een goed werkend exemplaar te vervangen. Het lijkt er op dat Apple dat saboteert om jou vervolgens iets nieuws te kunnen verkopen.

  Juist dat voelt een beetje vreemd.

 • Profielfoto
  Akoni

  Bluffen kun je heel lang vol houden, maar eens….

 • Profielfoto
  H.deweg

  Hij doet maar liefst 80% van zijn werk op de tablet en adviseerde onlangs iedereen dit ook te doen.

  Ha ha die Tim, die tikt dus met twee vingers. Kennelijk heeft hij het niet zo druk. Echt geen idee welk gedeelte van mijn werk ik op een iPad zou kunnen doen.

  Ik vind het een geweldig ding, ik zou niet meer zonder willen, maar op werken, nou nee.

 • Profielfoto
  essiw

  @knekkie, ik snap je punt. Echter games met updates zijn niet speelbaar. Je hebt of een hogere versie nodig, of ze eisen meer RAM en crashen continu, ben zelf van de iPad1 naar de iPad Air gegaan omdat bijna alle spellen die ik speelde crashden of niet update-baar waren. Het ligt er allemaal aan waar je de iPad voor gebruikt, internetten en e-mailen gaat idd gewoon goed op een iPad1

 • Profielfoto
  Noest

  Of Touch ID zoveel gaat uitmaken op een iPad vraag ik mij af. Voor de iPhone is het echt een verademing en een geweldige vernieuwing, vooral ook de soepele implementatie, het aankopen in de iTunes Store gaat ook erg veel makkelijker, etc. Maar ik zet mijn ipad vooral thuis aan en werk er dan langere tijd achter elkaar op. Heel anders dan het even kijken op de telefoon zo door de dag heen…..

  De iPad is gewoon zo een goed uitgedacht product, in al zijn eenvoud, dat vernieuwing inderdaad niet makkelijk is. Voor je het weet verpest je de succesformule, de eenvoud. Wel merk ik duidelijk het verschil door de updates. Ik volg ze niet allemaal, maar niet de komende maar degeen uit 2015, daar ga ik denk ik toch wel weer voor. Ook al werkt de huidige dan nog prima, het snelheidsverschil is dan toch fijn, idem dat ie weer lichter en kleiner is. Ik heb er zelfs geen hoes meer omheen. Gebruiksvoorwerp geworden, des te lichter, des te beter!

 • Profielfoto
  RJG

  qTijd voor een iPad Pro met Mac OS X erop.
  Wie zegt dat hij 80% van zijn werk met een iPad kan doen, heeft of niet veel te doen, of hoeft alleen maar wat tekst te typen.

  Daar sluit ik me bij aan!
  Ik zit voor het echte werk altijd achter mijn laptop!
  Alleen als ik op pad ben komt soms de iPad uit de tas!
  Eerlijk gezegd gebruik ik voornamelijk mij IPhone en laptop, ook als ik op pad ben….

 • Profielfoto
  knekkie

  @Noest. Apple kan nog zo veelkanten op met een iPad gebaseerd op iOS in combinatie met touc id.

  Denk aan gebruikers accounts en hoe dat de iPad in scholen kan veranderen. Nu is een iPad die op school moet blijven praktisch niet handig om student resultaten op te verzamelen. De iPad als digitaal schriftje persoonlijk lesboek en inventief leergerij als de iPad kan veel persoonlijker als Apple gebruikers accounts mogelijk zou maken.

  Dit geeft de scholen tal van mogelijkheden. Een simpele aanpassingen in iOS8 in combinatie met TouchID maakt het voor scholen mogelijk gebruikers accounts te hebben voor hun studenten.
  Data die in de apps verzameld wordt kan aan de scholier gekoppeld worden en zo kan er met minder investeringen het zelfde doel bereikt worden.

  Op basis van Touch ID kan de docent een master account openen met data van al zijn studenten en de studenten onderling kunnen op basis van hun vinger afdruk alleen hun eigen content en data zien.
  De hardware hoeft er niet drastisch anders voor te zijn. De software in iOS wel.
  Touch ID bewaakte gebruikers accounts zou best wel een geweldige geheime feature zijn. Een die niet alleen bruikbaar in school situaties.

 • Profielfoto
  Noest

  Klinkt interessant:)

 • Profielfoto
  Macwerk

  Laat die nieuwe 12,9 inch iPad maar komen. Zelf vind ik de huidige 9,7 inch erg fijn.
  Voor tekenen lijkt me de 12,9 fijner.