Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 1 augustus 2014

Bescherm de persoonlijke data op je iPhone in 5 stappen

Van bankieren tot een heleboel familiefoto’s, de iPhone kan steeds meer en wordt ook voor steeds meer gebruikt. Aan mogelijke back­doors en de NSA is niet te ontkomen, maar tegen gelegenheidsdieven kun je je wapenen door de juiste iOS-instellingen te gebruiken.

In dit artikel lees je vijf tips die voor goede privacy bij dagelijks gebruik zorgen, maar ook iPhone-dieven geen kans geven met je persoonlijke data aan de haal te gaan. Er worden alleen apps en instellingen gebruikt die standaard in iOS 7 aanwezig zijn. Extra apps downloaden is niet nodig.

Gebruik Find My iPhone

Een van de meest nuttige ingebouwde functies van iedere iPhone is Find My iPhone. Met deze service kan je niet alleen je iPhone opsporen, maar ook op afstand wissen. In geval van diefstal komt je data niet in criminele handen.

Find My iPhone is te activeren via het menu Instellingen > iCloud > Zoek mijn iPhone. In geval van diefstal kan de iPhone vanaf afstand gewist worden door in te loggen op iCloud.com en daar te kiezen voor Zoek mijn iPhone.

iPhone vanaf afstand opsporen en waar nodig wissen via iCloud.com

Zet veelbezochte locaties uit

Het is wellicht een eng idee, maar standaard houdt een iPhone veelbezochte locaties bij. Dit om bijvoorbeeld in het notificatiecentrum te tonen hoe lang het duurt om naar huis te rijden vanaf de huidige locatie.

Wie niet op registratie van zijn voetsporen zit te wachten, kan deze functie uitzetten via het menu Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > Veelbezochte locaties.

Geen locatiegebaseerde advertenties

Door middel van iAds locatietracking kunnen adverteerders op basis van de huidige locatie advertenties tonen. Ook worden bepaalde gegevens opgeslagen in een advertentie-id. Wie gesteld is op zijn privacy kan deze opties uitschakelen.

Allereerst is reclametracking uit te zetten via het menu Instellingen > Privacy > Reclame > Beperkt reclametracking. Stel ook het adverntie-ID opnieuw in. iAd locatietracking kan ook via het menu Privacy uitgeschakeld worden, daar zit het onder Locatievoorzieningen > Systeem > iAds op locatiebasis.

Beperk reclametracking aan, iAds op locatiebasis uit.

Gebruik een complexe toegangscode

De toegangscode is de eerste laag in het beveiligen van je iPhone. Vier cijfers zijn niet ingewikkeld, ook combinaties als 8911, 2580 of 7744 zijn niet erg veilig. Een combinatie van letters en cijfers maakt het een stuk lastiger om de code te raden.

Om een complexe toegangscode in te stellen ga je naar Instellingen > (Touch ID en) Toegangscode en zet daar eenvoudige code uit. Nu kan een code ingesteld worden die uit meerdere cijfers of letters en cijfers bestaat.

Geef apps alleen toegang tot noodzakelijke data

Veel apps willen toegang tot alle aanwezige informatie op de iPhone. Van contacten en foto’s tot de microfoon. Maar is het echt nodig om een game toegang te geven tot je foto’s en contacten? Hoewel apps bij het opstarten om toestemming vragen, is het goed om alle permissies na te lopen.

In het menu Instellingen > Privacy kan bepaald worden welke apps toegang krijgen tot locaties, contacten, agenda’s, foto’s en meer. Bekijk per item welke apps toegang hebben en schakel deze waar nodig uit.

Bekijk de permissies per app kritisch.

Jouw tips?

Deze vijf stappen zijn een begin, er zijn ongetwijfeld meer maatregelen te nemen. Welke instellingen of apps gebruik jij om je privacy op je iPhone te beschermen?

Reageer op artikel:
Bescherm de persoonlijke data op je iPhone in 5 stappen
Sluiten