Bescherm de persoonlijke data op je iPhone in 5 stappen

17 reacties

Van bankieren tot een heleboel familiefoto’s, de iPhone kan steeds meer en wordt ook voor steeds meer gebruikt. Aan mogelijke back­doors en de NSA is niet te ontkomen, maar tegen gelegenheidsdieven kun je je wapenen door de juiste iOS-instellingen te gebruiken.

In dit artikel lees je vijf tips die voor goede privacy bij dagelijks gebruik zorgen, maar ook iPhone-dieven geen kans geven met je persoonlijke data aan de haal te gaan. Er worden alleen apps en instellingen gebruikt die standaard in iOS 7 aanwezig zijn. Extra apps downloaden is niet nodig.

Gebruik Find My iPhone

Een van de meest nuttige ingebouwde functies van iedere iPhone is Find My iPhone. Met deze service kan je niet alleen je iPhone opsporen, maar ook op afstand wissen. In geval van diefstal komt je data niet in criminele handen.

Find My iPhone is te activeren via het menu Instellingen > iCloud > Zoek mijn iPhone. In geval van diefstal kan de iPhone vanaf afstand gewist worden door in te loggen op iCloud.com en daar te kiezen voor Zoek mijn iPhone.

Schermafbeelding 2014-08-01 om 11.55.56
iPhone vanaf afstand opsporen en waar nodig wissen via iCloud.com

Zet veelbezochte locaties uit

Het is wellicht een eng idee, maar standaard houdt een iPhone veelbezochte locaties bij. Dit om bijvoorbeeld in het notificatiecentrum te tonen hoe lang het duurt om naar huis te rijden vanaf de huidige locatie.

Wie niet op registratie van zijn voetsporen zit te wachten, kan deze functie uitzetten via het menu Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > Veelbezochte locaties.

Geen locatiegebaseerde advertenties

Door middel van iAds locatietracking kunnen adverteerders op basis van de huidige locatie advertenties tonen. Ook worden bepaalde gegevens opgeslagen in een advertentie-id. Wie gesteld is op zijn privacy kan deze opties uitschakelen.

Allereerst is reclametracking uit te zetten via het menu Instellingen > Privacy > Reclame > Beperkt reclametracking. Stel ook het adverntie-ID opnieuw in. iAd locatietracking kan ook via het menu Privacy uitgeschakeld worden, daar zit het onder Locatievoorzieningen > Systeem > iAds op locatiebasis.

Beperk reclametracking aan, iAds op locatiebasis uit.
Beperk reclametracking aan, iAds op locatiebasis uit.

Gebruik een complexe toegangscode

De toegangscode is de eerste laag in het beveiligen van je iPhone. Vier cijfers zijn niet ingewikkeld, ook combinaties als 8911, 2580 of 7744 zijn niet erg veilig. Een combinatie van letters en cijfers maakt het een stuk lastiger om de code te raden.

Om een complexe toegangscode in te stellen ga je naar Instellingen > (Touch ID en) Toegangscode en zet daar eenvoudige code uit. Nu kan een code ingesteld worden die uit meerdere cijfers of letters en cijfers bestaat.

Geef apps alleen toegang tot noodzakelijke data

Veel apps willen toegang tot alle aanwezige informatie op de iPhone. Van contacten en foto’s tot de microfoon. Maar is het echt nodig om een game toegang te geven tot je foto’s en contacten? Hoewel apps bij het opstarten om toestemming vragen, is het goed om alle permissies na te lopen.

In het menu Instellingen > Privacy kan bepaald worden welke apps toegang krijgen tot locaties, contacten, agenda’s, foto’s en meer. Bekijk per item welke apps toegang hebben en schakel deze waar nodig uit.

Geef per item
Bekijk de permissies per app kritisch.

Jouw tips?

Deze vijf stappen zijn een begin, er zijn ongetwijfeld meer maatregelen te nemen. Welke instellingen of apps gebruik jij om je privacy op je iPhone te beschermen?

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Chiel1990

  Ik ben beperkingen aanstaan op accounts. Hierdoor kan er niks veranderd worden aan de accounts die ik heb ingesteld waaronder iCloud. hierdoor is het veranderen van de status van ‘Find my iPhone’ vrij lastig voor de gelegenheidsdief.

  In combinatie met een sterk wachtwoord heb je twee wachtwoorden nodig voordat je de beperkingen uit kan zetten, toegangscode en cijfercode van de beperkingen.

  Daarnaast heb ik geen wachtwoord op mijn sim-kaart zitten (ik heb tenslotte al een toegangscode) waardoor de telefoon bij het opstarten altijd contact met het netwerk kan maken. Anders heeft ‘Find my iPhone’ nog steeds weinig zin als je telefoon geen internetverbinding kan creëren nadat de batterij leeg is en weer wordt opgeladen.

 • Profielfoto
  Ostinato

  Eh was er niet onlangs tweestapsverificatie geïntroduceerd? Zou dat niet moeten worden genoemd in het artikel?

 • Profielfoto
  iDennisV

  Mijn toegangscode is een keer geraden door de vinger afdrukken op het scherm:) Nu gebruik ik een 5s met touch id dus ik nergens last van.

 • Profielfoto
  donut

  Vroeger werkte ‘Find my iPhone’ ook zonder iCloud-

  Ik vind iCloud niet veilig en wil er niet aan dus daar zit ik dan..

  Hetzelfde met de synchronisatie van mijn contacten en agenda… Apple heeft dat deels opgelost.. echter
  voor het synchroniseren van je bookmarks in Safari heb je nog steeds iCloud nodig- flauwekul natuurlijk, maar Apple probeert je toch die Cloud in te duwen…

 • Profielfoto
  cids

  “Wie niet op registratie van zijn voetsporen zit te wachten”

  Registratie, bij wie, door wie…?

  “Aan mogelijke back­doors en de NSA is niet te ontkomen”

  Waar zijn de bewijzen…? Mochten er daadwerkelijk backdoors in iOS zitten dan kan je als gebruiker alles uitschakelen maar dat zal weinig helpen… overigens ontkent Apple dit ten stelligste…

 • Profielfoto
  JTD

  “Wie niet op registratie van zijn voetsporen zit te wachten”

  Registratie, bij wie, door wie…?.

  Bij en door diegene die dat kunnen…

  “Aan mogelijke back­doors en de NSA is niet te ontkomen”

  Waar zijn de bewijzen…? Mochten er daadwerkelijk backdoors in iOS zitten dan kan je als gebruiker alles uitschakelen maar dat zal weinig helpen… overigens ontkent Apple dit ten stelligste…

  Misschien ontgaat de ironie je, dat kan. Ik zelf vond het wel een leuke opmerking

  @OMT,
  Leuk stukje. Heb meteen 2 dingen aangepast. Had ik geen weet van, bijv die “veel bezochte locaties”

 • Profielfoto
  Luukjannsen

  Twee-staps-verificatie, Facebook en Twitter apps, iCloud sleutelhanger, Airdrop, berichtencentrum op toegangsscherm, noem het maar op. Veel meer tips…

 • Profielfoto
  Jasperr

  Mooi stuk van Chiel1990! Ik had geen idee van de werking van Find My iPhone. Ik heb gelijk het wachtwoord van mijn simkaart gehaald zodat de iPhone meteen kan opstarten.

  Een andere optie die Apple standaard uit zou moeten zetten is het bedieningspaneel laten zien op het toegangsscherm. Zo zou je zonder code, vanuit het toegangsscherm, de iPhone in vliegtuigsmodus kunnen zetten. Waardoor de iPhone niet meer traceerbaar is.

  Ik heb alleen één vraag, wat als je simkaart wordt verwisseld, werkt Find My iPhone dan nog wel?!

 • Profielfoto
  sanderman

  Wat ik niet zo goed snap, is dat het zónder de toegangscode/touchID nog steeds mogelijk is om de iPhone volledig uit te schakelen.

  Ik ben een keer bestolen van mijn iPhone, en binnen 5 minuten zat ik op iCloud via een vriend zijn mobiel, maar de telefoon was onvindbaar. En dat terwijl GPS/FindMyiPhone/3G allemaal aanstonden en de batterij niet leeg was. Met mijn nieuwe toestel heb ik het geprobeerd: uitschakelen is gewoon mogelijk, dus is het traceren van je toestel niet meer mogelijk. Waarom is de functie ‘uitschakelen’ niet beveiligd met dezelfde toegangscode?

 • Profielfoto
  mekker

  Wat ik niet zo goed snap, is dat het zónder de toegangscode/touchID nog steeds mogelijk is om de iPhone volledig uit te schakelen.

  dat snap ik ook niet, exact het zelfdemeegemaakt .

 • Profielfoto
  Tony smeT

  @ sanderman: dat is inderdaad een dikke vette fail van Apple! Misschien toch eens melden aan de heren in Cupertino…

 • Profielfoto
  leavestone

  Mocht je iPhone iPad e.d gejat zijn: !!! verander direct je iCloud wachtwoord!!!

  Insluiper had 3 iPhones gestolen helaas in Flight modus (nachts) Ondanks lock code werd de vier cijferige code gekraakt van 2 iPhones 3e had 6 cijferige en is nog niet gekraakt.

  Find my iPhone werd inderdaad uitgezet nadat er een wachtwoord reset werd uitgevoerd: hetgeen betekend dat de dief toegang heeft tot je hele cloud!

  Helaas wordt dit door Apple niet geadviseerd nadat ik contact met hen had gehad met betrekking tot de diefstal.

  @Chiel1990 hoe werkt dat en hoe doe je dat beperkingen aanzetten.

  Meest vervelende is dat het dus mogelijk blijkt find my iPhone uit te zetten.

 • Profielfoto
  rdesign

  Wat ik niet zo goed snap, is dat het zónder de toegangscode/touchID nog steeds mogelijk is om de iPhone volledig uit te schakelen.

  Kom net terug van vakantie, en de iPhone (met toegangscode) van een vriend van mij is daar gejat. De dief heeft hem direct uitgezet: iPhone nergens meer te vinden op Find my iPhone.

  Heb hier net een Feature Request voor ingevuld op de Apple Developers website. Hopelijk dat het in iOS8 is opgelost.(y)

 • Profielfoto
  csteelooper

  Tony SmeT: het is niet alleen een “dikke vette fail” (yuck, wat haat ik die uitdrukking; we hebben daar Nederlandse equivalenten voor, hoor) van Apple — Android heeft hetzelfde probleem. Je toestel kan te allen tijde worden uitgeschakeld.

  Gezien het feit dat Find My {toestel} achtige functies dan niet werken, is dat inderdaad een denkfout. Aan de andere kant zijn er situaties denkbaar waarin je je toestel snel moet kunnen uitzetten of in ieder geval de zenders de nek om moet kunnen draaien. Zie tussen deze twee maar eens een middenweg te vinden.
  Overigens: denken jullie in dezen ook aan Vliegtuigmodus? Ook als je toestel zich in vliegtuigmodus bevindt, kan het niet zenden/ontvangen. En ook dat is standaard mogelijk zonder toegangscode (via Control Centre in Lockscreen).

 • Profielfoto
  Macman

  Prey
  Als extra kun je ook ‘Prey’ installeren op je iPhone(ook op je mac), al zet de dief find my iphone gelijk uit, als je Prey inschakelt via een website blijft Prey gewoon werken en is ook onzichtbaar op de iPhone. Tevens kan Prey foto’s maken van de dief:evil: en die gelijk doorsturen naar een e-mail adres. Als je iPhone wordt uitgezet kan je niet veel doen natuurlijk, maar op een gegeven moment zal hij toch even aangezet worden om te wissen bijvoorbeeld… het is in ieder geval nog een extra mogelijkheid om hem terug te krijgen, al blijft voorkomen dat hij gejat wordt het beste, dus niet zomaar ergens laten liggen of in een tas die openhangt b.v.
  Klik hier om naar de Prey-pagina te gaan:

 • Profielfoto
  Lutjemac

  @Macman

  Prey-pagina is niet bereikbaar!

 • Profielfoto
  Jurien73

  Ik heb ook “Beperkingen” Aan staan waardoor het lastig word om aan de locatie voorzieningen te zitten (natuurlijk helpt hier de 2 stappen verificatie ook mee als ze hem willen resetten). Maar zo weet ik uit eigen ervaringen dat een “Turk” op de hoek van de straat er altijd wel iets mee kan tegen een lichter vergoeding.

  Veder vind ik het ook erg belangrijk om je privacy te waar borgen, hier voor gebruik ik Encrypted berichten diensten voor zoals Telegram en (de betaalde app) Threema (Na deel er van is dat door dat het betaald is het bijna niemand het gebruikt). Ook kan je de app SIMSme gebruiken (een app die in duitsland is ontwikeld en Duitse servers gebruikt). Deze app heeft zelfs een TUV certificaat en is bovendien gratis!.

  Voor mail gebruik ik Gmail (ik vind het een veiliger gevoel om data van bedrijven te schrijden). Deze zijn encrypted met PGP en het wachtwoord maakt gebruik van 2 Stappen autorisatie (beetje het idee van ideal).

  Voor het beveiligen van de data verbinding gebruik ik SecureLine by Avast. Deze maakt een VPN naar een server van hun (deze kan gekozen worden uit een aantal landen). De kosten hiervoor zijn €18,-

  Ook helpt het altijd om moeilijke wachtwoorden te maken! Iemand anders nog Tips?