Apple zegt nee tegen afstaan health data

12 reacties

Met de komst van steeds meer fitness- en gezondheidsapps, HealthKit in iOS 8 en mogelijk de iWatch wordt iOS dé verzamel­plaats voor een grote hoeveelheid gezond­heidsdata. Adverteerders en andere partijen zouden daar graag inzicht in hebben.

Apple heeft de privacy policy van HealthKit voorzien van een nieuwe clausule. Deze verbiedt ontwikkelaars verzamelde gezondheidsdata door te verkopen aan adverteerders of dataverzamelaars niet is toegestaan. Apps mogen de health data voor niets anders gebruiken dan het informeren van de gebruiker over zijn gezondheid.

De aanpassing aan de privacy policy werd gisteren ontdekt door The Financial Times. Waarschijnlijk is Apple met de naderende release van iOS 8 bezig met het perfectioneren van HealthKit, dat dient als verzamelplaats voor het uitwisselen van gezondheidsdata.

health_hero_2x
Verzamelde data wordt via de health-app in grafieken gepresenteerd.

Het bewaken van de privacy van de gebruiker op alle fronten, kan Apple een belangrijke voorsprong geven tegenover Google. Gezondheidsdata is vertrouwelijk en bij zelfs bij het geanonimiseerd verzamelen kunnen morele bezwaren ontstaan. Het is niet de eerste keer dat Apple duidelijk de kant van de eindgebruiker kiest. Eerder werd al bekend dat iOS 8 Wi-Fi trackers gaat dwarsbomen zodat consumenten niet ongewenst gevolgd worden.

“Your application must not access the HealthKit APIs unless it is primarily designed to provide health and/or fitness services, and this usage is clearly evident in your marketing text and user interface.

“You and your application may not use the HealthKit APIs, or any information obtained through the HealthKit APIs, for any purpose other than providing health and/or fitness services in connection with your application (eg not for serving advertising).”

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Macnido

  Laat Google dat maar lekker doen, ze hebben de rest van je gegevens toch al verkocht.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Prima dat Apple het op deze manier professioneel aanpakt! Dan wordt het niet alleen door gebruikers maar ook door medische instellingen serieus genomen.

 • Profielfoto
  knekkie

  De strijd tussen de giganten gaat straks niet meer om de snelste dunste en lichtste maar om features vs privacy

 • Profielfoto
  iNicky

  Privacy is een illusie, dus geef mij maar features.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Apps mogen de health data voor niets anders gebruiken dan het informeren van de gebruiker over zijn gezondheid.

  Zo staat het er niet en hoeft ook niet zo te zijn. Ik mag gegevens delen, zolang het maar in context is met zowel de app als de API.

 • Profielfoto
  chrisvers12

  Ze zijn duidelijk voorzichtig met de introductie en willen dat de medische wereld hier aan mee gaat werken. Lijkt me ook nodig gezien de discussie omtrent het EPD in nederlan

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Wat is Apple toch een fijn idealistisch bedrijf…:mrgreen:

 • Profielfoto
  polansky

  De kop van dit artikel staat wel héél ver van de werkelijkheid.

  Data die over jou gezondheid verzameld wordt mag wel degelijk verkocht worden. Alleen niet aan adverteerders. Maar wel aan verzekeraars die onderzoek willen doen naar jou ‘gedrag’.

  http://www.theguardian.com/technology/2014/aug/29/apple-health-data-privacy-developers-advertisers

 • Profielfoto
  serum

  Strak stukje marketing!

 • Profielfoto
  Airswing

  Wat een gezwam. Zeiken om het zeiken.

 • Profielfoto
  Damio

  @polansky Nee, zo staat het er niet. In het artikel wat je citeert staat het volgende:

  But, they stated, the developers “must not sell an end-user’s health information collected through the HealthKit APIs to advertising platforms, data brokers or information resellers”. Although, the rules add that they could share their data with “third parties for medical research purposes” as long as they get users’ consent.

  Dat vetgedrukte zinnetje is belangrijk. Ontwikkelaars mogen dus niet zomaar je data doorverkopen aan verzekeraars of aan welke andere partij dan ook zonder toestemming van de eindgebruiker.

 • Profielfoto
  ameal

  Maar dat doen ze dus wel. Er staat vast wel een klein zinnetje in de EULA als “door het gebruiken van deze app gaat u akkoord….”
  Dus verwacht een telefoontje van de zorgverzekeraar. “Ja meneer. We zien hier dat u niet zo gezond bent maar volgens uw AH bonuskaart heeft u wel 2 zakken chips gekocht. Uw premie wordt uit voorzorg alvast verdubbeld.”
  Leuk man, privacy:)