Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 augustus 2014

Apple zegt nee tegen afstaan health data

Met de komst van steeds meer fitness- en gezondheidsapps, HealthKit in iOS 8 en mogelijk de iWatch wordt iOS dé verzamel­plaats voor een grote hoeveelheid gezond­heidsdata. Adverteerders en andere partijen zouden daar graag inzicht in hebben.

Apple heeft de privacy policy van HealthKit voorzien van een nieuwe clausule. Deze verbiedt ontwikkelaars verzamelde gezondheidsdata door te verkopen aan adverteerders of dataverzamelaars niet is toegestaan. Apps mogen de health data voor niets anders gebruiken dan het informeren van de gebruiker over zijn gezondheid.

De aanpassing aan de privacy policy werd gisteren ontdekt door The Financial Times. Waarschijnlijk is Apple met de naderende release van iOS 8 bezig met het perfectioneren van HealthKit, dat dient als verzamelplaats voor het uitwisselen van gezondheidsdata.

Verzamelde data wordt via de health-app in grafieken gepresenteerd.

Het bewaken van de privacy van de gebruiker op alle fronten, kan Apple een belangrijke voorsprong geven tegenover Google. Gezondheidsdata is vertrouwelijk en bij zelfs bij het geanonimiseerd verzamelen kunnen morele bezwaren ontstaan. Het is niet de eerste keer dat Apple duidelijk de kant van de eindgebruiker kiest. Eerder werd al bekend dat iOS 8 Wi-Fi trackers gaat dwarsbomen zodat consumenten niet ongewenst gevolgd worden.

“Your application must not access the HealthKit APIs unless it is primarily designed to provide health and/or fitness services, and this usage is clearly evident in your marketing text and user interface.

“You and your application may not use the HealthKit APIs, or any information obtained through the HealthKit APIs, for any purpose other than providing health and/or fitness services in connection with your application (eg not for serving advertising).”

Reageer op artikel:
Apple zegt nee tegen afstaan health data
Sluiten