Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 augustus 2014

Apple verbant gevaarlijke chemicaliën

Apple zet opnieuw een stap om zowel milieuvriendelijker te worden als het welzijn van fabrieksarbeiders te verbeteren. Het bedrijf uit Cupertino heeft aangekondigd te stoppen met het gebruik van twee potentieel gevaarlijke chemicaliën tijdens de productieproces.

De stoffen benzeen en n-hexaan worden in de ban gedaan, voorheen werden deze in enkele fabrieken gebruikt tijdens het produceren van iPhones en iPads. Hoewel deze chemicaliën in kleine hoeveelheden niet gevaarlijk zijn, kan dagelijkse blootstelling aan een grote dosis kanker veroorzaken.

Benzeen wordt vooral gebruikt om oppervlakken snel schoon te krijgen, n-hexaan is een krachtig oplosmiddel. Chinese vakbonden en Amerikaanse milieuorganisaties wezen Apple eerder dit jaar op het gebruik van de stoffen tijdens de assemblage van producten.

Uit eigen onderzoek van Apple blijkt dat in 4 van de 22 fabrieken gebruik gemaakt werd van deze stoffen. Hoewel de hoeveelheden binnen het maximaal toegestane bleven, wil de iPhone-maker het goede voorbeeld geven en gaan de stoffen op de zwarte lijst. Goed nieuws voor de fabrieks­arbeiders die de Apple-gadgets in elkaar zetten.

We think it’s really important that we show some leadership and really look toward the future by trying to use greener chemistries. – Lisa Jackson, Vice President of Environmental Initiatives

In een uitgebreid statement op zijn website laat Apple weten te beginnen met het verbannen van de stoffen bij de assemblage van de iPhone en iPad, later moeten de stoffen ook in eerdere fasen van de productie verdwenen zijn. Apple ziet zichzelf als voorloper en beïnvloeder van andere fabrikanten op dit gebied. Aldus CEO Tim Cook tegenover persbureau AP.

Reageer op artikel:
Apple verbant gevaarlijke chemicaliën
Sluiten