Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 augustus 2014
Leestijd: 1 minuut

Apple moet meer betalen voor verboden salarisafspraken

Apple, Adobe, Google en Intel moeten meer schadevergoeding betalen aan medewerkers die getroffen zijn door de ‘do not hire‘ policy. De bedrijven hadden afgesproken geen getalenteerde medewerkers bij elkaar weg te kapen door hogere salarissen te bieden.

Toen dit aan het licht kwam, spanden 64.000 medewerkers een rechtszaak aan en eisten 3 miljard dollar van Apple en de andere bedrijven. In mei van dit jaar werd er geschikt voor 324 miljoen dollar, 4000 dollar per medewerker. Hoewel de zaak daarmee afgedaan leek, heeft een rechter een streep door deze schikking gezet, volgens de beoordelaar is de vergoeding te laag.

De medewerkers en bedrijven moeten nu opnieuw gaan onderhandelen en met een nieuw schikkingsvoorstel komen. Als dat naar oordeel van de rechter weer te laag is, moet de zaak opnieuw voorkomen. Dit laatste zullen de bedrijven willen voorkomen omdat dat een erg dure aangelegenheid wordt.

Als blijkt dat er kartelafspraken gemaakt zijn, kan een extra boete van maximaal 9 miljard dollar opgelegd worden. De techbedrijven zullen een oordeel van de rechter daarom willen voorkomen en opnieuw met de gedupeerde employees schikken.

Apple en Google waren volgens de rechter de initiators van de verboven salarisafspraken.

De zaak kwam aan het licht door e-mails van overleden Apple-voorman Steve Jobs aan Google-CEO Eric Schmidt. Daarin werkden afspraken gemaakt om elkaars medewerkers niet zomaar weg te kopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple moet meer betalen voor verboden salarisafspraken
Sluiten