Apple moet meer betalen voor verboden salarisafspraken

17 reacties

Apple, Adobe, Google en Intel moeten meer schadevergoeding betalen aan medewerkers die getroffen zijn door de ‘do not hire‘ policy. De bedrijven hadden afgesproken geen getalenteerde medewerkers bij elkaar weg te kapen door hogere salarissen te bieden.

Toen dit aan het licht kwam, spanden 64.000 medewerkers een rechtszaak aan en eisten 3 miljard dollar van Apple en de andere bedrijven. In mei van dit jaar werd er geschikt voor 324 miljoen dollar, 4000 dollar per medewerker. Hoewel de zaak daarmee afgedaan leek, heeft een rechter een streep door deze schikking gezet, volgens de beoordelaar is de vergoeding te laag.

De medewerkers en bedrijven moeten nu opnieuw gaan onderhandelen en met een nieuw schikkingsvoorstel komen. Als dat naar oordeel van de rechter weer te laag is, moet de zaak opnieuw voorkomen. Dit laatste zullen de bedrijven willen voorkomen omdat dat een erg dure aangelegenheid wordt.

Als blijkt dat er kartelafspraken gemaakt zijn, kan een extra boete van maximaal 9 miljard dollar opgelegd worden. De techbedrijven zullen een oordeel van de rechter daarom willen voorkomen en opnieuw met de gedupeerde employees schikken.

Apple-Google-Jobs-Schmidt-16x9-crop
Apple en Google waren volgens de rechter de initiators van de verboven salarisafspraken.

De zaak kwam aan het licht door e-mails van overleden Apple-voorman Steve Jobs aan Google-CEO Eric Schmidt. Daarin werkden afspraken gemaakt om elkaars medewerkers niet zomaar weg te kopen.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Laatste zin: werkden.

 • Profielfoto
  mrchablis

  Dit bewijst nog maar eens dat Apple zeker niet het brandschone bedrijf is waar velen het voor aanzien.
  Net zoals andere bedrijven van die grootte maakt het gebruik van gangsterpraktijken om het enige doel te verwezenlijken: zo veel mogelijk winst maken.
  In die zin gaat de vergelijking tussen Apple inc. en een sekte ook op. De vele Apple-adepten die zich netjes de broek laten afsteken door het zogezegd perfecte bedrijf Apple.

 • Profielfoto
  Pappapaul

  Vreemd, dacht dit wat nu als nieuws wordt gebracht al jaren algemeen bekend was.

 • Profielfoto
  Wyodor

  Als de buit moet worden verdeeld, kan je dat beter niet door OMT laten doen. Je wordt dan flink gebijld.

 • Profielfoto
  The Gimp

  Apple zou niet het bedrijf zijn dat het nu is zonder dergelijke dingen te doen.
  Zo kunnen we ook de belastingvoordelen e.d. Erbij nemen en al.
  Bedrijven kunnen maar echt groeien als men af en toe de kantjes eraf loopt..

 • Profielfoto
  Soulshaker

  En probeer je dat nu goed te praten, Gimp ? Er is geen enkel excuus om dit te rechtvaardigen .

 • Profielfoto
  Nora Nora

  OMT houdt gewoon alvast rekening met haar fee;)

 • Profielfoto
  Buzz

  Dit bewijst nog maar eens dat Apple zeker niet het brandschone bedrijf is waar velen het voor aanzien.
  Net zoals andere bedrijven van die grootte maakt het gebruik van gangsterpraktijken om het enige doel te verwezenlijken: zo veel mogelijk winst maken.
  In die zin gaat de vergelijking tussen Apple inc. en een sekte ook op. De vele Apple-adepten die zich netjes de broek laten afsteken door het zogezegd perfecte bedrijf Apple.

  Dat is een Stropopredenering. Volgens mij is er niemand die Apple voor een brandschoon bedrijf aanziet.

 • Profielfoto
  The Gimp

  @ soul shaker, goed praten? Goh, er zijn ergere dingen. Ik zou liever hebben dat Apple iets doet aan de omstandigheden waarin hun toestellen gemaakt worden.
  Dit gaat ‘maar’ over loonafspraken.. En de echte talenten, die krijgen hun zin wel, er zijn genoeg high-tech bedrijven waar ze terecht kunnen..
  In België en heel Europa is dit niet minder , de war for talent is bezig, en wordt nog erger de komende jaren: de échte talentvolle mensen krijgen steeds wat ze willen en zijn het dan ook waard..

 • Profielfoto
  Romper

  ,Dit bewijst nog maar eens dat Apple zeker niet het brandschone bedrijf is waar velen het voor aanzien

  ….hij die zonder zonde is werpe de eerste steen!!!…

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Waarom alleen maar in de titel Apple noemen en in zin 1 wel het hele rijtje “Apple, Adobe, Google en Intel moeten meer schadevergoeding betalen aan medewerkers.” Kortom niet alleen Apple maar ook de andere tech bedrijven moeten in de buidel tasten.

 • Profielfoto
  Zakske

  Waarom alleen maar in de titel Apple noemen en in zin 1 wel het hele rijtje “Apple, Adobe, Google en Intel moeten meer schadevergoeding betalen aan medewerkers.”

  Klopt; iedereen moet betalen, want iedereen is schuldig. Neemt niet weg dat Steve Jobs met dit programma is begonnen. Ik snap trouwens niet dat die bedrijven er zo goedkoop vanaf komen. Het bewijs is overweldigend, dus kom maar op met die $9 miljard.

 • Profielfoto
  Bento

  Die jops is, among other things, gewoon een misdadiger.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Helemaal waar @Bento, en had ie nog geleefd, dan had hij zich hier ook weer uitgeluld, ook al werd hij wel veroordeeld.

  Wat ik zo vreemd blijf vinden. De bedrijven moeten een boete betalen, maar de daders worden zelf niet gestraft. Gewoon eens een jaar of twee de cel in. Het is net zo goed stelen. Want nu blijft het voordeliger om dit soort trucs uit te halen. De kans dat je gepakt wordt is klein, en als je dan gepakt wordt hoef je vaak maar een fractie van het werkelijke bedrag te betalen. Alle betrokkenen bij deze duistere zaak zullen lovend beoordeeld worden. Ja, ze zijn gepakt, maar dat is dan het enige smetje, de opbrengst die hun deal heeft gegenereerd is lovenswaardig, in sommige kringen…..

 • Profielfoto
  Zakske

  Wat ik zo vreemd blijf vinden. De bedrijven moeten een boete betalen, maar de daders worden zelf niet gestraft.

  Apple en consorten hebben aangedrongen op een schikking, en de klagende partij heeft geen zin / geld om een jarenlange rechtszaak te voeren. Dit is een beproefde tactiek, die de afgelopen jaren ook regelmatig door foute banken is toegepast. Met andere woorden; je betaalt een berg geld, maar bekent geen schuld.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Ja, dat is als bedrijf, maar de personen die de beslissingen maken en de acties doen, die blijven ongestraft. Ze worden zelfs beloond, links om of rechtsom. Het enige dat ze verweten wordt is dat ze betrapt zijn, verder hebben ze een mooie winst behaald.

  Daar gaat het systeem mis, er is geen persoonlijke verantwoordelijkheid meer, alles wordt afgeschermd door het bedrijf. Maar zodra er eer te behalen valt, mede in de vorm van een leuke beloning, dan staan ze wel vooraan, persoonlijk.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ja, dat is als bedrijf, maar de personen die de beslissingen maken en de acties doen, die blijven ongestraft.

  Als je als bedrijf geen schuld hebt bekend is er volgens de wet niets strafbaars gebeurd, en kun je dus ook de top niet aanpakken. En waarom zou je? Met een beetje geluk dokken Apple & co $400 miljoen en is er geen rechtszaak meer. Als je dat afzet tegen de maximale boete ($9 miljard) hebben ze zojuist $8,6 miljard uitgespaard, en daarom krijgt de top een fijne bonus. Is dat eerlijk? Niet echt. Is het wettelijk correct? Yep!