Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 augustus 2014
Leestijd: 2 minuten

Apple en Samsung staken alle patentzaken buiten VS

Apple en Samsung begraven de strijdbijl beetje bij beetje. Nadat vorige week een hoger beroep in een langlopende patentzaak in de VS werd ingetrokken, maken de twee bedrijven vandaag bekend alle patentzaken buiten de VS te staken.

In een statement laten de bedrijven weten dat er geen licentiedeals of schikkingen zijn getroffen. De zaken worden alleen geseponeerd, dit wil zeggen dat er geen uitspraak wordt gedaan. De smartphone-fabrikanten gaan zich focussen op het afhandelen van de lopende rechtszaken in de Verenigde Staten, wat tevens de belangrijkste en grootste procedures zijn.

Concreet worden lopende rechtszaken in Australië, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland, Zuid-Korea en Japan geseponeerd. De twee bedrijven hebben elkaar in deze landen met wisselend succes aange­klaagd. Het ging daarbij om relatief kleine bedragen of zaken als een verkoop­verbod op de Galaxy Tab 10.1 omdat deze teveel op de iPad zou lijken.

Patentzaak op Nederlandse bodem
Ook in ons land liep een procedure tussen Apple en Samsung. Het ging hierbij om het bounce-back patent dat door Samsung gebruikt werd. In mei van dit jaar werd deze zaak in het voordeel van Apple beslist, dit leidde tot een verkoopverbod op de Samsung Galaxy S, SII en Samsung Galaxy Ace. Met het seponeren van de rechtszaken is het afdwingen van een verkoop­verbod in andere landen dan de VS niet langer mogelijk.

Patentzaken zijn een dure hobby
In een recente uitspraak in een Amerikaanse patentzaak werd Samsung schuldig bevonden aan het kopiëren van een drietal Apple-patenten. Hiervoor moest het bedrijf 120 miljoen dollar (85 miljoen euro) schade­vergoeding betalen. Dit kwam bovenop een eerder toegekende vergoeding van 960 miljoen dollar. Ook Apple kwam niet ongeschonden uit de vele procedures, het bedrijf uit Cupertino moest 158.000 dollar (114.000 euro) aan Samsung betalen voor het schenden van een patent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple en Samsung staken alle patentzaken buiten VS
Sluiten