Anonieme mening via app verboden in Brazilië

11 reacties

De app Secret was enkele maanden geleden een enorme hype. Iedereen kan vanaf zijn telefoon ‘secrets’ posten die vrienden en landgenoten kunnen zien. Van berichten over familie-geheimen tot bekentenissen over seks met BN’ers, het werd anoniem gepost.

Die vrijheid om je anoniem uit te spreken is niet in alle delen van de wereld vanzelfsprekend. In Brazilië is anonieme vrijheid van meningsuiting bij wet verboden. Meningsuiting mag, maar niet anoniem. Dat is precies waar secret een platform voor biedt, de is app uit de Braziliaanse App Store gehaald.

Dit is het gevolg van een gerechtelijke uitspraak. Apple moet de App binnen tien dagen uit de App Store halen én van toestellen wissen. De iPhone-maker voldoet altijd aan lokale wetgeving, en vraagt app-makers expliciet hetzelfde te doen. Daarom is het bye bye Secret in Brazilië.

Uit de App Store Guidelines:

Apps must comply with all legal requirements in any location where they are made available to users. It is the developer’s obligation to understand and conform to all local laws.

Uit de Grondwet van Brazilië

IV. the expression of thought is free, and anonymity is forbidden;

secret-brazil
Afbeelding via 9to5Mac

Volgens berichtgeving uit het Zuid-Amerikaanse land heeft Apple de app nog niet van de iPhones van gebruikers verwijderd. Het zou de eerste keer zijn dat deze mogelijkheid actief door Apple gebruikt wordt.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  THX-1138

  Groot gelijk. Onemorething had ook al lang anonieme reacties moeten uitsluiten d.m.v. het koppelen van Facebook aan het forum. Je zal zien dat het de reacties een stuk genuanceerder zal maken. Nauurlijk is het heerlijk om af en toe anoniem helemaal los te kunnen gaan, maar eigenlijk leidt dit alleen maar tot agressieve, gepolariseerde discussies. Keerzijde is dat waarschijnlijk deelname aan de discussie flink terug zal lopen.

 • Profielfoto
  essiw

  ^Je zou het haast niet geloven, maar er zijn mensen (zoals ik) die geen facebook account hebben. Dus nee bedankt. Verder wil ik niet dat mensen mij gaan opzoeken in het echte leven, er hoeft maar 1 gek tussen te zitten die het doet (bijvoorbeeld als hij het totaal oneens is met mij). Dat ik anoniem ben betekend niet dat ik vreemde dingen ga posten. En een nieuwe facebook account aanmaken (dus anoniem) is ook zo gedaan voor trollen.

  Ik wist trouwens niet dat apple het vermogen heeft om apps van apparaten te wissen?

 • Profielfoto
  Gogol

  Facebook is gewoon ook anoniem hoor. Maar het is wel een interessante discussie of anonieme meningsuiting wel zo verstandig is.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Nagenoeg alle websites die anonieme reacties toestaan hebben te maken met agressieve, ongenuanceerde uitspraken. Oftewel: trolgedrag. Wanneer je bijvoorbeeld de reacties op een artikel ziet van nu.nl dan schrik je soms gewoon.

  Daarom vind ik het ook zo prettig een gewone krant te lezen. Deze is in elk geval verstoken van extreme meningen van een paar randdebielen.

  Blendle zoekt daar wat mij betreft mijn grens mee op.

  Stelling: anonieme reacties hebben een polariserende werking.

 • Profielfoto
  SvS

  “Facebook is gewoon ook anoniem”
  Hahah grap van de dag!:lol:

 • Profielfoto
  Zakske

  “Facebook is gewoon ook anoniem”
  Hahah grap van de dag!:lol:

  Niemand verplicht je om op Facebook je echte naam te gebruiken; met een fake naam, fake geboortedatum en fake locatie ben je klaar en kun je net zo hard trollen als hier nu mogelijk is.

 • Profielfoto
  Hydræ

  …maar eigenlijk leidt dit alleen maar tot agressieve, gepolariseerde discussies…

  Waaruit blijkt dat? Deze kunnen toch altijd worden gemodereerd?

 • Profielfoto
  THX-1138

  Kijk het OMT-forum en bijvoorbeeld de reacties op artikelen op nu.nl er maar op na.

 • Profielfoto
  SakuraNoMaeNi

  Hey,

  Jammer dat anonieme meningsuitingen niet meer mogen, vooral dan voor een land ‘zoals’ Brazilië. Lees het jaarboek van Amnesty International er maar op na, dit is geen land waar je gemakkelijk voor je mening uit kan komen.

  Alhoewel het op zich geen probleem is dat Apple een app kan verwijderen van je toestel vraag ik mij af in hoeverre je recht hebt op een re-fund wanneer ze dit doen (bij betalende Apps).

  THX-1138: In de VS wordt er sinds enige tijd regelmatig (http://www.seolawfirm.com/2011/08/new-internet-bill-targets-online-anonymity/) gepoogd om een ‘online identiteit’ te koppelen aan je ‘offline-identiteit’.
  Alhoewel dit voor bepaalde zaken zeker een voordeel zou opleveren, heeft dit ook nadelen.
  1. Wat is er zo erg aan extreme meningen?
  Een mening is niet meer of niet minder dan een mening. Hoe je met een ander zijn mening omgaat is jouw keuze.
  Oplossingen zoals je ziet op sites zoals tweakers zijn wel toe te juichen. Berichten worden ge-mod tot een bepaalde quotering, wens jij de info die je wil zien te filteren tot een bepaalde quotering is dat jouw goed recht. Je kiest dus voor een bepaald ‘troll-gehalte’ maar er wordt niet ‘gecensureerd’.

  2. Wat nu wettelijk mag/kan is niet altijd zo geweest.
  Wanneer je annoniem een mening kan uiten, kan je ook opzoek gaan naar een draagvlak om huidige regels of sociale structuren te veranderen. Als je dit niet meer anoniem kan wordt dit heel moeilijk.
  (In een poging goodwin’s law te omzeilen laat ik het aan ieder vrij om hier zelf een voorbeeld in te vullen over dingen waar vroeger een staf op stond/je vermoord werd omdat je ervoor uitkwam en welke nu maatschappelijk ‘aanvaard’ zijn).

 • Profielfoto
  csteelooper

  (…) d.m.v. het koppelen van Facebook aan het forum. (…)

  Alsjeblieft níet zeg… Ik heb weliswaar Facebook, maar voor sommige dingen wil ik absoluut geen koppeling met mijn FB account. Het is mooi als zoiets een mogelijkheid is, maar zodra het een verplichting wordt ben ik weg… Facebook hóeft niet alles te weten, net zo min als mijn (Facebook-)vrienden.

 • Profielfoto
  Sunshine

  Je kan toch ook een account openen bij een app store in een ander land.
  Dat heb ik ook. Dan kun je hem gewoon ergens anders downloaden.
  Niet dat ik voor anonimiteit ben hoor, maar ja dat is nou eenmaal met internet.
  Iedereen kan zijn wie hij wil.:twisted: