Maarten
Maarten OMT Specials 24 juli 2014
Leestijd: 4 minuten

Publieke beta OS X Yosemite; zes tips voor optimaal gebruik

De publieke beta van OS X Yosemite is vanaf nu te downloaden voor geregistreerde testers. Dit is natuurlijk hartstikke gaaf, maar vergeet niet dat betasoftware bepaalde risico’s met zich mee brengt. Zes tips die je moet weten voordat je de OS X Yosemite beta installeert.

Het is belangrijk te realiseren dat ook publieke betasoftware nog vol fouten kan zitten. Het is dus niet handig de beta te installeren op een computer voor dagelijks gebruik. Mocht je niet over een tweede machine beschikken, dan is het verstandig om de beta te installeren op een nieuwe partitie. Hoe je dit doet en vijf andere tips lees je na de break. Om de inwisselcode voor de betasoftware te krijgen, kunnen deelnemers hier inloggen.

Tip 1: Een schijfpartitie maken 

Waarschuwing voor gebruikers van Boot Camp.
Gebruikers van Boot Camp ondervinden problemen met de Boot Camp partitie na het aanmaken van een nieuwe partitie en installatie van de beta. Het advies voor gebruikers van Boot Camp is op dit moment om de beta niet op een nieuwe schijfpartitie te installeren. Een externe schijf met Thunderbolt of USB 3.0 is een mogelijk alternatief.

Installeer je de beta op een computer voor dagelijks gebruik, dan is dit de belangrijkste tip. Om problemen met je huidige bestanden te voorkomen is het aan te raden de beta te installeren op een eigen partitie. Door een partitie te maken ‘splits’ je de harde schijf (of SSD) van de Mac op in twee delen. Zo staat de betasoftware helemaal los van je huidige systeem. Een partitie maak je aan via Schijfhulpprogramma, dit is standaard op de Mac geïnstalleerd. Volg de volgende stappen om een partitie aan te maken voor de beta:

  1. Start Schijfhulpprogramma.
  2. Selecteer het bovenste opslagmedium in de lijst.
  3. Klik linksonder ‘Partitie-indeling’ op +
  4. Geef de partitie een naam.
  5. Geef de partitie een grootte. Wij raden minimaal 40GB aan.
  6. Klik rechtsonder op Pas toe en wacht tot de partitie is aangemaakt.
Maak een partitie aan met Schijfhulpprogramma.

Tip 2: De beta downloaden en de installatieschijf kiezen
Apple heeft naar alle deelnemers van het publieke betaprogramma een e-mail gestuurd met een redeemcode voor de Mac App Store. Deze kun je kopiëren en via de knop ‘Wissel in’ onder ‘Snelkoppelingen’ verzilveren voor de betaversie van OS X Yosemite. De beta is vervolgens te downloaden en installeren. Voorafgaand aan de installatie zal OS X je vragen op welke schijf (partitie) je de beta wilt installeren. Kies hier de partitie die je hebt aangemaakt.

Kies de juiste partitie

Tip 3: Opstartschijf kiezen
Als het maken van een partitie en het installeren van de beta gelukt is, zul je de Mac opnieuw moeten opstarten. De Mac zal echter vanaf je partitie met de beta moeten opstarten en dit moet je handmatig instellen. Houdt hiervoor tijdens het opstarten de -alt- (option, ⌥ ) knop ingedrukt en klik op de partitie als deze in beeld verschijnt. Je Mac zal verder opstarten vanaf de partitie met de beta van OS X Yosemite. Wil je terug naar je vertrouwde systeem, voer dan dezelfde stappen uit maar kies voor de andere partitie.

Kies de opstartschijf door de -alt- toets in te drukken tijdens het opstarten.

Ook is het mogelijk via Systeemvoorkeuren de juiste opstartschijf te selecteren. Ga naar Systeemvoorkeuren en kies ‘Opstartschijf’. Selecteer de partitie met de beta en kies ‘Herstart’.

Verander de opstartschijf via Systeemvoorkeuren.

Tip 4: iCloud Drive, garant voor kopzorgen.
Hoewel het leuk is om alle nieuwe features van OS X Yosemite te ontdekken, kun je iCloud Drive beter links laten liggen. Veel apps die niet door Apple zelf ontwikkeld zijn, werken op dit moment nog niet met iCloud Drive. Ook documenten gemaakt in Pages, Keynote en Numbers zullen nadat ze geïmporteerd zijn in iCloud Drive niet meer werken met het oude (huidige) iCloud. Denk dus goed na of je iCloud Drive echt wilt activeren, dit hoeft namelijk nog niet.

Tip 5: Handoff & Continuity vereisen iOS 8
Naast iCloud Drive hoef je je ook nog niet te verheugen op Handoff en Continuity. Beide features die het samenwerken van iDevices met de Mac efficiënter maken, vereisen naast OS X Yosemite ook iOS 8. Helaas is van iOS 8 geen publieke beta beschikbaar en zijn deze functies nog niet te testen.

Tip 6: Apps van derden kunnen stotteren
Dit is de laatste beperking waarmee je als betatester te maken kunt krijgen. Er zijn nog veel apps van ontwikkelaars buiten Apple, niet geoptimaliseerd voor OS X Yosemite. Hierdoor kunnen apps mogelijk slecht of helemaal niet werken. Dit onderstreept nog eens dat het geen goed idee is om de beta op een machine voor dagelijks gebruik te installeren.

Hou je rekening met deze zes tips, dan moet het goed gaan komen met het testen van Apple’s eerste publieke beta. Laat hieronder, of op het forum je bevindingen achter en deel je ervaringen met OMT!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Publieke beta OS X Yosemite; zes tips voor optimaal gebruik
Sluiten