Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 juli 2014

Vervanger Aperture en iPhoto krijgt ook professionele functies

Afgelopen week kondigde Apple aan te stoppen met de ontwikkeling van iPhoto en Aperture. De twee fotoprogramma’s worden in de loop van 2015 vervangen door één applicatie genaamd Photos voor zowel OS X 10.10 Yosemite als iOS 8.

Door professionele gebruikers van Aperture werd gevreesd voor een kaalslag op het gebied van professionele functies. Toch krijgt de vervanger van iPhoto en Aperture ook de beschikking over features voor professionele fotografen. Dat meldt Ars Technica na een gesprek met een medewerker van Apple.

Het gaat onder andere om geavanceerde features voor het zoeken, bewerken en retoucheren van foto’s. Daarnaast is er ondersteuning voor extensies, oftewel plug-ins. Hierdoor kunnen functies die missen alsnog eenvoudig ontwikkeld en toegevoegd worden.

Screenshot van Photos op OS X 10.10 Yosemite.

Er zijn weinig details bekend over de nieuwe applicatie. Op bovenstaand screenshot, dat door Apple is vrijgegeven, is af te leiden dat de Photos-app tussen iPhoto en Aperture in zit op het gebied van functionaliteit. De hoeveelheid sliders wijst op meer controle over bewerkingen en effecten dan momenteel in iPhoto mogelijk is.

Helemaal afgeserveerd is Aperture overigens nog niet. Zodra OS X 10.10 beschikbaar is, zal Apple een laatste update voor Aperture beschikbaar stellen die de applicatie compatibel maakt met de nieuwe versie van OS X.

Reageer op artikel:
Vervanger Aperture en iPhoto krijgt ook professionele functies
Sluiten