Vervanger Aperture en iPhoto krijgt ook professionele functies

23 reacties

Afgelopen week kondigde Apple aan te stoppen met de ontwikkeling van iPhoto en Aperture. De twee fotoprogramma’s worden in de loop van 2015 vervangen door één applicatie genaamd Photos voor zowel OS X 10.10 Yosemite als iOS 8.

Door professionele gebruikers van Aperture werd gevreesd voor een kaalslag op het gebied van professionele functies. Toch krijgt de vervanger van iPhoto en Aperture ook de beschikking over features voor professionele fotografen. Dat meldt Ars Technica na een gesprek met een medewerker van Apple.

Het gaat onder andere om geavanceerde features voor het zoeken, bewerken en retoucheren van foto’s. Daarnaast is er ondersteuning voor extensies, oftewel plug-ins. Hierdoor kunnen functies die missen alsnog eenvoudig ontwikkeld en toegevoegd worden.

Photo's
Screenshot van Photos op OS X 10.10 Yosemite.

Er zijn weinig details bekend over de nieuwe applicatie. Op bovenstaand screenshot, dat door Apple is vrijgegeven, is af te leiden dat de Photos-app tussen iPhoto en Aperture in zit op het gebied van functionaliteit. De hoeveelheid sliders wijst op meer controle over bewerkingen en effecten dan momenteel in iPhoto mogelijk is.

Helemaal afgeserveerd is Aperture overigens nog niet. Zodra OS X 10.10 beschikbaar is, zal Apple een laatste update voor Aperture beschikbaar stellen die de applicatie compatibel maakt met de nieuwe versie van OS X.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  tomc

  Wordt het gratis?

 • Profielfoto
  Nora Nora

  En dan heeft Apple nog een jaar om de nieuwe foto-app door te ontwikkelen:)

  Dus in dat jaar veel tips doorgeven, dan kunnen ze deze verwerken en wordt de nieuwe app wellicht toch een goede vervanger voor Aperture:grin:

 • Profielfoto
  ART-hur

  Heb er de volste vertrouwen in dat er niet veel functies verloren zullen gaan…

 • Profielfoto
  koen

  Wordt het gratis?

  :o

 • Profielfoto
  Have a cigar

  goed idee van de nora’s, reacties vooral richting apple niet op een forum

 • Profielfoto
  MrHammond

  Ben benieuwd, Aperture is mij nu net iets te duur, iPhoto eigenlijk net iets te beperkt, dus wellicht… Maar afwachten:-)

 • Profielfoto
  exilim

  Veel belangrijker voor mij als Aperture gebruiker is het feit of het programma goed met RAW-bestanden overweg kan en beschikt over uitgebreide mogelijkheden om correcties enz. aan te brengen. Ik heb tzt bewust gekozen voor Aperture ipv Lightroom en nu wordt dat niet meer ondersteund!! Ik vind het een slechte ontwikkeling!

 • Profielfoto
  Jeffry

  DxO Optics recent aangeschaft… weinig beheerfunctionaliteit maar de verwerking en correcties leiden tot schitterende foto’s van bijv. RAW. Ook geweldige ruisonderdrukking waardoor hoge ISO foto’s mooi worden. En het werkt wel op een hoofdlettergevoelig volume (Lightroom niet). Zou mooi zijn als DxO ook als plugin met Photos draait.

  Btw: DxO heeft een actie tot 15 juli en nee ik heb geen aandelen….

 • Profielfoto
  exilim

  Ik heb een aantal onderdelen van de Nik Collection (o.a. Silver Efex Pro, HDR Efex Pro enz.) draaien en die werken ook geweldig en direct in Aperture

 • Profielfoto
  koen

  Ben benieuwd, Aperture is mij nu net iets te duur

  Aperture is al een tijdje gratis in de App Store.

 • Profielfoto
  exilim

  Aperture is al een tijdje gratis in de App Store.

  Oh? Dan weet jij meer dan ons?

  @koen…. Aperture is nog steeds € 69,99

 • Profielfoto
  Buzz

  ….it (appel) told TechCrunch that its developers are “working with Adobe to work on a transitionary workflow for users moving to Lightroom,”

  Ik ben blij dat ik de overstap naar Lightroom aan het voorbereiden ben…..

  Dat citaat heeft techcrunch uit haar artikel verwijderd, omdat het onjuist was. En als het citaat waar zou zijn, dan zou je juist beter kunnen wachten met het voorbereiden van de overstap, tot die officiële door Apple ondersteunde workflow er zou zijn.

 • Profielfoto
  ikra

  reactie Hollander: “is het gratis” “het is maar”
  zo moe wordt ik van deze reacties
  OMT kunnen jullie een OMT.BE maken dan zijn we van dat continue gezeur af!
  Merci beaucoup

 • Profielfoto
  AppelJuice

  http://www.insanelymac.com/forum/topic/293054-get-ilife-iwork-aperture-for-free/

  De benodigde Aperture Trial is op een “nette” manier nergens meer te vinden dus die procedure gaat hem niet meer worden. En daarbij als je zonodig wel met geavanceerde functies je foto’s wilt bewerken geef je twee weekenden geen rondjes in de kroeg en koop je daarna Aperture.

 • Profielfoto
  imathijs

  reactie Hollander: “is het gratis” “het is maar”
  zo moe wordt ik van deze reacties
  OMT kunnen jullie een OMT.BE maken dan zijn we van dat continue gezeur af!
  Merci beaucoup

  Eén van deze reacties is gemaakt door een landgenoot van je.

 • Profielfoto
  ming

  Plug-ins? Dat klinkt als in-app aankoop mogelijkheid.

 • Profielfoto
  Ir.Bob

  Veel belangrijker voor mij als Aperture gebruiker is het feit of het programma goed met RAW-bestanden overweg kan en beschikt over uitgebreide mogelijkheden om correcties enz. aan te brengen.

  Ik geloof niet dat dat het probleem zal zijn. De RAW decoding wordt namelijk afgehandeld door OS X en niet door Aperture. Alle schuifjes die jij nu in Aperture ziet, dat zijn eigenlijk schuifjes van OS X.

 • Profielfoto
  Ir.Bob

  De benodigde Aperture Trial is op een “nette” manier nergens meer te vinden […]

  Da’s niet helemaal waar. Hij staat nog steeds op een publiek toegankelijke server van Apple en Apple stuurt ook links uit naar die trail vanwege een bug in Aperture c.q. App Store bij het updaten naar een nieuwe versie.

 • Profielfoto
  exilim

  @Bento

  Dank je wel voor de les Nederlands! Je hebt helemaal gelijk!! Het forum van OMT is echt overal handig voor!!;-)

 • Profielfoto
  exilim

  @Ir.Bob

  Ik doel meer op het corrigeren van Lensvervorming en vignettering enz. waar de nodige plugins enz. voor beschikbaar zijn voor Aperture en die werken niet samen met iPhoto. Ik hoop dat deze tools straks ook in Photo’s kunnen worden gebruikt.

 • Profielfoto
  jamba

  Kijk is naar deze bron.
  https://developer.apple.com/videos/wwdc/2014/

  Ik heb goede hoop voor fotografie en Apple!

 • Profielfoto
  aa55

  Iemand al enig idee wanneer de photos app gaat komen