Twee-staps-verificatie iCloud/Apple ID nu ook in Benelux

Door: Koen van Tongeren - 22 reacties

‘Two-step verification’. Onder die titel introduceerde Apple vorig jaar een nieuwe manier om je iCloud-account of Apple ID beter te beveiligen. Wie het aanzet kan belangrijke accountwijzigingen alleen nog doorvoeren na een een tweede check via een mobiele telefoon of¬†iOS-apparaat. Het kraken van wachtwoorden¬†behoort¬†hiermee¬†tot het verleden.

Na een initieel handjevol landen waar¬†Twee-staps-verificatie¬†ondersteund werd door Apple, zijn vandaag Nederland, Belgi√ę en 46 andere landen toegevoegd aan het lijstje. Daarmee is de beveiligingsfunctie nu beschikbaar in 59 landen.

Twee-staps-verificatie zorgt ervoor dat elke belangrijke wijziging in je account, zoals creditcardgegevens, adresgegevens of je wachtwoord van je iCloud-account of Apple ID niet meer gewijzigd kunnen worden met alleen het invullen van je wachtwoord. Apple stuurt een code per SMS of via de Vind mijn iPhone-app naar een telefoonnummer of een specifiek iOS-apparaat dat jij vooraf als veilig hebt opgegeven. Pas nadat je die code hebt ingevuld kun je verder gaan met het wijzigen van je Apple ID- of iCloudgegevens.

Zo werkt twee-staps-verificatie
Zo werkt twee-staps-verificatie

Two-Step-verificatie is eenvoudig aan te zetten:

 1. Log in op je Apple ID-beheerpagina
 2. Kies voor ‘Wachtwoord en beveiliging’
 3. Klik¬†onder ‘Twee-staps-verificatie’ op¬†‘Aan de slag’

Nadat je een aantal informatieschermen hebt doorlopen wordt twee-staps-verficatie voor je aangemaakt door Apple. Denk overigens niet dat je het daarmee meteen kunt gebruiken. Apple bouwt drie dagen pauze in tussen de aanvraag en de activering, voor de veiligheid, uiteraard.

twostepverficiation2
Voordelen van en waarschuwingen voor twee-staps-verificatie

Nadat twee-staps-verificatie geactiveerd is krijg je van Apple een veertiencijferige herstelcode. Deze moet je ergens goed bewaren. Mocht je het door jou aangewezen veilige apparaat of het wachtwoord van je Apple -ID zijn kwijtgeraakt, dan kun je met deze herstelcode alsnog toegang krijgen tot je account. Je hebt dus altijd twee van de drie beveiligingslagen nodig. Dat is belangrijk, want mis je die dan kan zelfs Apple je geen toegang meer geven tot je account.

U bent gewaarschuwd.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  Dus ik weet pas over drie dagen of het werkt?

  hmm.. in de tussentijd een gouden tip voor iedereen die 2-staps inschakelt vanaf een Mac,
  wanneer je gevraagd wordt om de herstelcode te printen, kun je de print in plaats van hem fysiek te printen, op je Mac eerst met Voorvertoning te openen,
  en hem opslaan als PDF in je documenten map, met een extra wachtwoord/pincode:

 • Profielfoto
  THX-1138

  Al het echt werk: EIN – DE – LIJK !!!

  En ja.. of het werkt weet ik pas over 3 dagen.. Natuurlijk kan je wel inloggen op iCloud, maar over 3 dagen wordt het instellen van de dubbele authenticatie pas actief.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Zo, dat werd eens tijd.

 • Profielfoto
  Tuvok

  Bij mij was het direct actief. Wellicht omdat ik al eens maanden geleden dit ook geactiveerd had. Toen werd deze functionaliteit weer ingetrokken.

  Aankopen met TouchID bevestigen werkt dan niet meer goed, je krijgt ook nog altijd de bevestiging door de twee-staps-verificatie.

 • Profielfoto
  Thomas Bormans

  Niet beschikbaar… -_- Heb enkel beveiligingsvragen, reserve e-mailadres en geboortedatum onder ‘Wachtwoord en beveiliging’. Nog iemand hetzelfde probleem?

 • Profielfoto
  Tuvok

  Niet beschikbaar‚Ķ -_- Heb enkel beveiligingsvragen, reserve e-mailadres en geboortedatum onder ‚ÄėWachtwoord en beveiliging‚Äô. Nog iemand hetzelfde probleem?

  Onder ‘Wachtwoord en beveiliging’ moet je het kunnen vinden.

 • Profielfoto
  Rob De ruiter

  “Wachtwoord behoort hiermee tot het verleden” is dus geen juiste beschrijving. Immers die blijf je gewoon nodig hebben. Je krijgt er alleen bovenop een extra variabele code bij bv via SMS (en feitelijk als nood ook een 14-cijferige herstelcode). Net zoals met Google account dus een goede stap tot betere beveiliging en daarmee terugwinnen vertrouwen consumenten en dus ook door met de digitalisering.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @Tuvok Dat zou wel net het fijne van TouchID wegnemen!

  Die aankopen van een paar euro, daar hoef je toch geen twee staps verificatie voor te hebben:roll:

  In het artikel wordt gesproken van dat het alleen maar bij de essenti√ęle gegevensveranderingen wordt toegepast, maar jouw ervaring is blijkbaar anders. Of begrijp ik je verkeerd:)

 • Profielfoto
  Tuvok

  Er wordt gesproken over een 14-cijferige herstelcode. Dit is niet juist, er zitten ook letters in.

 • Profielfoto
  Jurr

  @Nora Nora

  Then, any time you sign in to manage your Apple ID at My Apple ID or make an iTunes, App Store, or iBooks Store purchase from a new device, you’ll need to verify your identity by entering both your password and a 4-digit verification code, as shown below.

 • Profielfoto
  Thomas Bormans

  Onder ‚ÄėWachtwoord en beveiliging‚Äô moet je het kunnen vinden.

  Dit heb ik: http://i.imgur.com/yGBhEaI.png

 • Profielfoto
  tav

  dit hoef je niet te doen neem ik aan ?? , je kanook nog werken op de “oude huidige manier” ?? .

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @Jurr Dank je:)

  Het is dus alleen bij de eerste keer gebruik van een nieuw device, daarna gaat het neem ik aan gewoon op de oude manier met Touch ID, of wanneer je gegevens wilt veranderen.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Het is vooral van belang als je bv. inlogt op bv. een openbare PC op je iCloud/Apple-ID omgeving. Als er aan zo’n PC een keylogger hangt, zou het een koud kunstje zijn je wachtwoord te achterhalen door kwaadwillenden. Doordat je nu een extra beveiliging hebt d.m.v. een SMS heb je niet zoveel aan alleen het wachtwoord.

 • Profielfoto
  Flemmy

  Bij mij is de optie ook niet aanwezig, helaas.

 • Profielfoto
  Ree

  “Denk overigens niet dat je het daarmee meteen kunt gebruiken. Apple bouwt drie dagen pauze in tussen de aanvraag en de activering, voor de veiligheid, uiteraard.”

  welke drie dagen pauze???

  Ik heb zojuist 2-step verification aangezet, mijn devices bevestigd en bij (her-)inloggen 5 minuten later werd keurig gevraagd om een veiligheidscode.

 • Profielfoto
  Di May

  Ik weet dat het aan mij ligt, maar ik kan er ook niet aan doe dat ik de ‘rittepetie’ krijg van dat alomwezige wachtwoord gedoe. Is er uiteraard voor de veiligheid, maar zorgt anderzijds voor veel hinder, tot bijna kleine drama’s toe. Ik kan er over meespreken.

  De mensen zijn zo paranoia aan ’t woorden dat ze in kort kunnen eigen woorden niet meer zullen geloven.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ten eerste hoef je het niet in te stellen. Ten tweede kan je het zo instellen dat je de extra beveiliging niet hebt bij je trusted devices. In beide gevallen heb je geen ‘last’ van de extra beveiliging.

 • Profielfoto
  berni

  Terddzztfztty

 • Profielfoto
  Di May

  @ Berni : Inderdaad …

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @Di May en @berni Ik begrijp amper waar jullie het over hebben:confused:

 • Profielfoto
  Di May

  Geheimtaal dat zo geheim is dat we het zelf niet begrijpen.
  U mist dus niets …