Siri wordt véél slimmer, denkt Microsoft

Iedereen, nou ja, bijna iedereen heeft door dat Siri niet van vlees en bloed is, maar een op algoritmes en patronen gebaseerd spraakherkenningssysteem. Wellicht komt daar binnenkort verandering in en krijgt Siri een dosis kunstmatige intelligentie, geïnspireerd op het menselijk brein.

Techsite en -tijdschrift Wired sprak met onderzoekers van onder andere Microsoft die aan de basis staan van een nieuwe spraakherkenningstechniek die Siri binnenkort zou overnemen. Daarbij leert een kunstmatige intelligentie langzaam maar zeker woorden, zinnen en uitdrukkingen herkennen. Hiervoor wordt een digitaal netwerk gebruikt dat iets wegheeft van het neuronenpatroon dat het menselijk brein gebruikt voor het begrijpen en verwerken van taal.

Volgens Peter Lee, hoofd van Microsoft’s spraakherkeningsonderzoeksteam, wordt al sinds de jaren ’80 over deze alternatieve manier van spraakherkenning en -verwerking nagedacht maar wordt de techniek pas sinds kort gebruikt. Bedrijven als Google, Microsoft en IBM hebben al dergelijke systemen  draaiend gekregen, met succes: de stemherkenning blijkt 25% beter te zijn dan bij traditionele technieken (waar Apple nog gebruik van maakt).

In het afgelopen jaar heeft Apple al verschillende leidende stemherkenningsexperts weggelokt bij hun oude werkgever. Omdat er naast Managementfuncties inmiddels ook functies op team- onderzoeksniveau bij zijn gekomen denkt Peter Lee dat Apple werkt aan een eigen Siri-team dat de spraakassistent veel slimmer gaat maken dankzij de neuronenpatroontechniek.

Een van de ‘winkels’ waar Apple geshopt heeft voor talent is Nuance. Dit bedrijf is nu verantwoordelijk is voor de technologie achter Siri. Onlangs werd bekend dat het bedrijf te koop staat en wellicht door Samsung overgenomen gaat worden. Wellicht zal men daar nog eens goed moeten nadenken over die aankoop nu Nuance niet alleen een van zijn grootste klanten lijkt te gaan verliezen, maar het talent van het bedrijf door diezelfde klant ook van binnen uitgehold lijkt te worden.

Volgens de experts in het Wired-artikel duurt het nog een half jaar voordat Apple klaar is met de nieuwe, intelligentere Siri. Misschien wordt onderstaande commercial dan toch ooit werkelijkheid, maar of we daar blij mee moeten zijn..?

https://www.youtube.com/watch?v=5eLELOBuT-Q

Reageer op artikel:
Siri wordt véél slimmer, denkt Microsoft
Sluiten