Siri wordt véél slimmer, denkt Microsoft

Door: Koen van Tongeren - 9 reacties

Iedereen, nou ja, bijna iedereen heeft door dat Siri niet van vlees en bloed is, maar een op algoritmes en patronen gebaseerd spraakherkenningssysteem. Wellicht komt daar binnenkort verandering in en krijgt Siri een dosis kunstmatige intelligentie, geïnspireerd op het menselijk brein.

Techsite en -tijdschrift Wired sprak met onderzoekers van onder andere Microsoft die aan de basis staan van een nieuwe spraakherkenningstechniek die Siri binnenkort zou overnemen. Daarbij leert een kunstmatige intelligentie langzaam maar zeker woorden, zinnen en uitdrukkingen herkennen. Hiervoor wordt een digitaal netwerk gebruikt dat iets wegheeft van het neuronenpatroon dat het menselijk brein gebruikt voor het begrijpen en verwerken van taal.

Volgens Peter Lee, hoofd van Microsoft’s spraakherkeningsonderzoeksteam, wordt al sinds de jaren ’80 over deze alternatieve manier van spraakherkenning en -verwerking nagedacht maar wordt de techniek pas sinds kort gebruikt. Bedrijven als Google, Microsoft en IBM hebben al dergelijke systemen  draaiend gekregen, met succes: de stemherkenning blijkt 25% beter te zijn dan bij traditionele technieken (waar Apple nog gebruik van maakt).

In het afgelopen jaar heeft Apple al verschillende leidende stemherkenningsexperts weggelokt bij hun oude werkgever. Omdat er naast Managementfuncties inmiddels ook functies op team- onderzoeksniveau bij zijn gekomen denkt Peter Lee dat Apple werkt aan een eigen Siri-team dat de spraakassistent veel slimmer gaat maken dankzij de neuronenpatroontechniek.

Een van de ‘winkels’ waar Apple geshopt heeft voor talent is Nuance. Dit bedrijf is nu verantwoordelijk is voor de technologie achter Siri. Onlangs werd bekend dat het bedrijf te koop staat en wellicht door Samsung overgenomen gaat worden. Wellicht zal men daar nog eens goed moeten nadenken over die aankoop nu Nuance niet alleen een van zijn grootste klanten lijkt te gaan verliezen, maar het talent van het bedrijf door diezelfde klant ook van binnen uitgehold lijkt te worden.

Volgens de experts in het Wired-artikel duurt het nog een half jaar voordat Apple klaar is met de nieuwe, intelligentere Siri. Misschien wordt onderstaande commercial dan toch ooit werkelijkheid, maar of we daar blij mee moeten zijn..?

https://www.youtube.com/watch?v=5eLELOBuT-Q

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Noxa

  Ik stel voor dat we Siri dan ook omdopen in J.A.R.V.I.S.

 • Profielfoto
  Lonestar

  Van de week toevallig de film serie Terminator gezien…
  Een slimmer wordend stuk software klinkt dus niet erg vertrouwd;-)

 • Profielfoto
  VraagjeMacP

  Doet me denken aan de OS Samantha in de briljante film Her (2013).

 • Profielfoto
  Papjes

  Toch snap ik het niet, welke onnozelaar gaat nu tegen zijn telefoon aanpraten. Dat Siri kost bakken vol met geld en waarom?

 • Profielfoto
  koen

  welke onnozelaar gaat nu tegen zijn telefoon aanpraten.

  Inderdaad, die belfunctie moeten ze er gewoon weer uithalen. Wat een onzin.:evil:

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Misschien ben jij te ‘onnozel’ om te beseffen dat er ook mensen zijn met beperkingen die dankzij Siri sommige dingen wel kunnen!?

 • Profielfoto
  Ricardo Coleman

  Misschien ben jij te ‘onnozel’ om te beseffen dat er ook mensen zijn met beperkingen die dankzij Siri sommige dingen wel kunnen!?

  (y):smile: Precies en denk is wat verder dan alleen je telefoon. Denk is aan domotica en dergelijke, kan voor veel dingen een oplossing zijn. Kijk Iron man maar is en dan in het specifiek naar J.A.R.V.I.S. Kunstmatige intelligentie is iets waar we heen zullen gaan en veel profijt van zullen hebben.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik denk eigenlijk dat Apple ergens diep in het hoofdkwartier al heel druk bezig is met deze technieken en dat ze als het klaar is, alles in een keer naar buiten gooien, zodat de vooruitgang enorm is en de impact dus ook.