Schermformaat belangrijkste reden om iPhone te dumpen

Door: Raymon Mens - 45 reacties

De iPhone wordt vaak geprezen om zijn handzaamheid en bescheiden schermformaat, maar voor het bekijken van video, surfen of gamen lonkt een groter scherm wel. Verwacht wordt dat de iPhone 6 in een 4,7- en 5,5-inch formaat op de markt zal komen.

Dat het nodig is om ook iPhones met een groter scherm te maken, blijkt uit onderzoek van Kantar Worldpanel onder Europese smartphone-bezitters. Consumenten die hun iPhone inruilen voor bijvoorbeeld een Samsung, noemen het grotere scherm als belangrijkste reden om over te stappen.

Hetzelfde onderzoek concludeert ook dat de iPhone 5s en iPhone 5c in mei van dit jaar de twee bestverkopende smartphones waren. Ondanks een sterke lanceringscampagne, moet de Samsung Galaxy S5 genoegen nemen met een derde plaats achter de iPhones. Ongeveer 17 procent van de consumenten die een Samsung Galaxy S5 kocht, had daarvoor een iPhone.

Dikke lijnen
iPhone 6 dummy naast een iPhone 5 en iPhone 4.

Apple introduceerde de iPhone in 2007, het 3,5-inch scherm van de telefoon werd destijds als groot gezien. Sinds de iPhone 5 in 2012 is het schermformaat opgerekt naar 4-inch. In september van jaar worden iPhones met een scherm van 4,7- en 5,5-inch verwacht. Is de tijd nu écht rijp voor een grotere iPhone?

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  nicolaas61

  Toch grappig om te zien hoe die meningen verdeelt zijn, de voornaamste reden dat ik geen iPhone 6 ga kopen is omdat het scherm waarschijnlijk groter gaat worden.

 • Profielfoto
  koolenboer

  Ik heb hem niet nodig. Pas nog een iphone 5s simlock vrij gekocht. Precies het juiste formaat (prima met een hand te bedienen)

 • Profielfoto
  html-junky

  Ik ook, moet er niet aan denken dat het scherm groter gaat worden. Zit je dan met een toestel dat niet in je broekzak past

 • Profielfoto
  Frenky-Apple

  Ben blij dat ik pas een iPhone 5s heb genomen, ik weet niet of ik nog een grotere zou willen.
  Maar het formaat van de 5s vind ik eigenlijk wel groot genoeg, nou past hij af en toe al niet meer in m’n broekzak.

 • Profielfoto
  neuerburg

  Helemaal eens, als het scherm groter wordt koop ik lekker een 5s in de uitverkoop

 • Profielfoto
  mymac

  ‘Men’ zegt dat iedereen een groter scherm wil. Vrijwel niemand gezien in de reacties hier die die mening deelt en hetzelfde geldt voor m’n kennissenkring‚Ķ Ik hoef zelf ook niks groters, maar volgens de geruchten hebben we met z’n allen geen keus als je bij wilt blijven.

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Ik heb nooit echt gesnapt waarom telefoons in de afgelopen jaren groter hebben moeten worden. Ik vind het scherm van m’n iPhone ook wel wat een de kleine kant, maar 5,5 inch is overdreven groot.

 • Profielfoto
  Qapla

  Ik vind een groter scherm toch ook wel aangenamer om bijv te browsen vooral daarvoor. Mijn iPhone 5s past wel veel beter in mijn zak dan mijn nexus 5, het heeft zo beide zijn voor en nadelen vind ik.
  één ding is zeker als de iPhone 6 een groter scherm krijgt zal ik niet aarzelen om mijn iPhone 5s te vervangen voor een 6. Conclusie ik verkies toch een iet wat groter scherm.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Mijn hand is niet heel veel gegroeid sinds 2007… Lijkt wel gemaakt voor dit formaat iPhone. Ik snap dat sommige mensen grotere schermen willen, zolang de optie voor keuze open blijft ben ik happy:-)

 • Profielfoto
  JohnHenry

  wrs denken de Amerikanen er anders over. Daar is met ong alles groter = beter, kijk naar hun autos, of blikjes cola. Beetje de cultuur daar.
  In azie is het iig n status symbool, n grote phone.

  Dusja wrs toch wel erg veel vraag naar.
  Persoonlijk vindt ik die 4 inch perfect, zou nog wel iets groter mogen, maar op deze foto hier is de iphone 6 toch echt te groot naar mijn smaak.

 • Profielfoto
  McZibit

  …het meest belangrijke is dat er straks keuze mogelijkheden zijn. Ieder zo z’n eigen voorkeur.
  Tot september as voor Apple begrippen
  ongekend. Het zou tijd worden. En let op!
  Deze release gaat een waanzinnig suc6 worden!

 • Profielfoto
  3dGuy

  Het valt toch nog wel mee hoeveel de iPhone 6 groter is dan de 4 of 5!

 • Profielfoto
  Vilscon

  Ik denk dat we heel gemakkelijk de stelling kunnen maken

  ‘iPhone gebruikers houden van hun 4″, terwijl switchers juist een groter schermformaat willen”. Het zou stom zijn om de 4″ versie te laten vallen, want daarmee laten ze ook de overgrote meerderheid van hun gebruikers laten vallen. Maar met het grotere scherm trekken ze juist de switchers weer terug.

  Ik zie het overal om mij heen. Al voor de lancering van de iPhone 5 had ik genoeg mensen in de buurt die zeiden “Komt er een groter formaat dan 4? Anders neem ik wel een Samsung”. Helaas moest ik vaak nee zeggen, maar gelukkig kon ik wel zeggen “Neem maar een Sony of HTC, betere kwaliteit;-) “.

  Dat zie ik bij mijzelf als fervent liefhebber van smart-tech ook. In feb.2012 overgestapt van een iPhone 4 naar een HTC One X (afloop abo) met het idee dat ik rond de lancering van de 5 m’n HTC One X zou verkopen voor de 5. Echter gezien de prijzen en de gewenning aan het grote scherm bleef ik vasthouden aan dit toestel/Android. Ondanks de wijze waarop ik Android gebruik geweldig is en uitstekend kan concurreren met iOS (zeker sinds de recent gelanceerde Android L(ime Pie)(5), ge√Įnstalleerd op m’n ondertussen Nexus 5), wil ik toch terug naar een iPhone. Niet omdat Android rot is, in grote tegenstelling zelfs, maar met name door het prachtig vormgegeven UI en de kwaliteits-3rd party apps, alsmede i.c.m. met m’n Mac en iPad.

  Ik durf met volledige zekerheid en trots te zeggen: Android biedt meer mogelijkheden. Maar waar Apple zo enorm goed in is, waarin iOS (of heel Apple eigenlijk) in excelleert en wat ze in de marketing ook zeggen: Het gaat om de experience. De totaalbelevenis van The Apple Environment is gewoon super.

  Maar ik moet er wel bij zeggen: Als Swiftkey (Android Keyboard) niet naar iOS(8) zou komen en Apple het scherm niet zou vergroten naar 4.7″ zou de keus moeilijk of zelfs niet haalbaar zijn denk ik zo.

  However, ik ben √≥√≥k van mening dat 4″ het perfecte formaat voor je handen is. Dat geldt alleen niet voor de multimediale ervaring op je scherm bij een dergelijk formaat..

  En nu maar hopen dat er geen azijnpissers hier zijn die durven te zeggen ‘De iPhone 4″ past al nauwelijks in m’n broek, laat staan een grotere’. Een iPad mini past (tot 3kwart) in de gemiddelde broekzak. Dus een 4.7″ en wellicht een 5.5″ moet gewoon lukken.

  Shit, die zijn er al, zie ik zo.

 • Profielfoto
  seek

  Er zijn enorme verschillen in het formaat van menselijke handen. Er is dus per definitie geen one-size-fits-all. Het huidige formaat past goed voor de meeste mensen, zowel mannen als vrouwen.

  Ik als Nederlandse man bijvoorbeeld heb relatief grote handen en lange vingers. Een iets bredere telefoon (en de 4.7″ iPhone 6 wordt maar een paar millimeter breder) zal nog even handzaam zijn en misschien zelfs wat prettiger zijn.

 • Profielfoto
  Jeroen3007

  Helemaal eens met de titel! Het grotere schermformaat betekend dat ik mijn iPhone 4 waarschijnlijk niet ga inwisselen voor een nieuwe iPhone…

 • Profielfoto
  GT1988

  Ik roep al twee jaar dat ik geen grotere iphone wil maar Apple en mezelf kennende sta ik eind september weer een lange nacht in de rij…:-(

 • Profielfoto
  ro_me

  Echt? Mogen we straks van Apple zelf kiezen? Zelf bepalen? Is Apple echt tot de conclusie gekomen dat niet iedereen het zelfde wilt?

 • Profielfoto
  Dydefox

  Hey Apple, zet die interface mogelijkheid eens open voor de koppeling van je phone met IEDER formaat beeldscherm! Dus ook beamers, dan kan iedereen bediend worden. Zoals Confucius al zei: het maakt niet uit hoe groot ie is, maar waar je hem in stopt…

 • Profielfoto
  Ree

  “Schermformaat belangrijkste reden om iPhone te dumpen”
  Correct. Als de iPhone 6 en volgenden alleen in grotere schermen verkrijgbaar gaat zijn (lees: groter dan de 5S) dan dump ik inderdaad de iPhone.

 • Profielfoto
  evkruining

  Grappig. Stiekem hoop ik, tegen beter weten in, dat Apple weer een 3.5″ formaat gaat maken. Ik heb sinds december vorig jaar een iPhone 5c en kan nog steeds niet wennen aan het formaat. Voor mij is ie net te groot. Bediening gaat me minder makkelijk af dan met alle voorgaande generaties.
  Een grotere iPhone zal ik zeker nooit kopen. Niet dat Apple daarvan zal schrikken…

 • Profielfoto
  draugminaion

  “Schermformaat belangrijkste reden om iPhone te dumpen”
  Correct. Als de iPhone 6 en volgenden alleen in grotere schermen verkrijgbaar gaat zijn (lees: groter dan de 5S) dan dump ik inderdaad de iPhone.

  Maar wat koop je dan? Er zijn geen iPhone5s formaat Android’s (of Lumia’s) met vergelijkbare prestaties.
  iPhone formaat is te moeilijk voor Android.

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik ben erg blij met mijn iPhone 5 en het formaat van het scherm. Maar langszaamaan snak ik ook naar een groter scherm. Voornamelijk om makkelijker te typen, te gamen en surfen.

  Maar wel in kleine stapjes, ik hoef zeker geen phablet.;-)

 • Profielfoto
  sunapple

  Ik heb twee jaar met een iPhone 5 gelopen, maar nu ik een 6″ telefoon heb wil ik liever een maat daartussen. 4,7″ lijkt mij erg handzaam en daarom het beste formaat. Even in de winkel uitproberen is het beste.

 • Profielfoto
  Di May

  Er komt een iPhone-versie met verstelbare grootte.
  Gezien van horen zeggen …

 • Profielfoto
  TomBD

  Als er een grotere iPhone komt die niet met een 4-inch variant komt, dan ga ik mooi voor de iPhone 5s. Heb ik toch een nieuwe iPhone met een niet al te groot scherm. 3,5 inch vind ik eerlijk gezegd al perfect. Mijn 4s kan ik overal bij, wat ik met m’n iPod touch 5G die ik een half jaar terug nog had bijna niet kon. xD

 • Profielfoto
  Nora Nora

  3,5″ vind ik ook nog steeds het perfecte formaat, maar om nu nog een 4s te kopen zag ik niet zitten met het oog op de toekomst, dus maar voor de 5s gegaan, 32GB.

  Maar was de 5S er geweest in 3,5″ formaat, dan had ik zeker die genomen;)

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Voor amerikanen is groot groter grootst blijkbaar altijd goed. Ik vind 3,5″ echter nog steeds prima. Past goed in de hand en in je broekzak. Prima formaat voor een telefoon. Ik hoef echt niet groter dan dat en daarom heb ik nog steeds een 4s.
  Als Apple straks alleen maar grote toestellen maakt is dat voor mij een reden om iPhone te dumpen.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Ik heb een iPhone 4 (3.5″), daarna een Galaxy Nexus (4.5″), daarna een Galaxy Note 2 (5.5″) en nu een iPhone 5s (4″) en ik denk dat voor mij 4-4.5″ de sweet spot is. Groter is voor mij echt te groot en 3.5″ vind ik echt te klein.

 • Profielfoto
  Qapla

  Het is simpel , iedereen heeft een andere voorkeur dus Apple moet maar met verschillende formaten moet komen. Voor ieder wat.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik snap niet hoe klein de broekzakken zijn van sommigen als ze roepen dat een iPhone 5s al nauwelijks in hun broekzak past. Bij mij past er altijd minstens 1,5 x een iPhone 5s in … en ik draag toch geen vreemde broeken voor zover ik weet.

  Als ik m’n iPhone 5s naast mijn Nexus 5 leg, moet ik toch zeggen dat ik het scherm van de Nexus 5 fijner vind. Nadeel is wel inderdaad dat ik soms 2 handen nodig heb voor bepaalde zaken, maar ik kan nou niet zeggen dat ik me daar ooit aan heb gestoord. Typen met 1 hand gaat op de Nexus 5 dan weer erg makkelijk dankzij het typen dmv swipen.

 • Profielfoto
  Aerea

  En terecht. Ik heb alle iPhones gehad, maar als de volgende nog steeds dezelfde resolutie zou hebben als de huidige, dan zou ik ook overstappen. HTC One M8 bijvoorbeeld. <3

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Vooral in Azi√ę zijn ze gek op grote schermformaten. Dus als die grote er komt zal hij het vooral daar goed doen. Maar ik zie een maatje groter ook wel zitten, trouwens. Zit alleen voorlopig nog anderhalf jaar vast aan mijn 5s.

 • Profielfoto
  soulutions

  Ik zit nergens aan vast. Het heet niet voor niets ‘mobiel’;-) En daarbij, dit is allemaal speculatie en fantasie. Gewoon eerst afwachten waar Apple mee komt. En als ze het goed presenteren, gaan de mensen met de kleinste broekzakken ook gewoon overstag… #feit

 • Profielfoto
  mcyalle

  nou mensen die bang zijn dat hun grotere iphone niet in de broekzak zou passen, ik heb een xperia z1 en zelfs in mijn strakste skinny jeans past ie nog. Dus nogmaals, wees maar niet bang:p

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik wil graag een groter scherm. Dus ik neem zeker de iPhone 6 4,7.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik denk dat de 4,7 beter gebruik maakt van de body. Of te wel, de telefoon wordt niet 0,7 inch groter (=ca. 2cm). Ik denk dat de diagonaal ongeveer 1,3 tot 1,5 cm groter zal zijn. Lijkt mij prima.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Sorry 0,7 inch is 1,78 cm. Dus dan zal het rond de 1 tot 1,2 cm zijn.

 • Profielfoto
  oempfff

  en ik ben overgestapt van m’n 5S naar een HTC one M8 (gerooted), superdegelijk, zuinig en mooi toestel met schitterend scherm, en ik ben echt een apple fanaat, mijn eerste apple was een 2C, daarna Mac plus tot aan mijn macbook pro retina waar ik dit nu op typ

 • Profielfoto
  evkruining

  Ik blijf het een raar verhaal vinden: vanwege surfen, gamen en video kijken willen sommigen een grotere telefoon?
  Zonde om voor die zaken zulke concessies te doen v.w.b. draagbaarheid, stijl en cool.

  Volgens mij zijn surfen en video’s kijken op een 5.5″ scherm net zo onhandig als op een 3.5″ scherm. Zelfs een 7″ ipad mini is nog niet groot genoeg om lekker te kunnen browsen. Bij 10″ gaat het prima. Dat is denk ik de “perfect wave” om op te surfen. Dat is tenminste mijn eigen ervaring.

  En games? Is het echt nodig om een 2 millimeter grotere pacman te hebben?

  Of zou iedereen die zo’n grote telefoon wil hebben gewoon slechte ogen hebben?

 • Profielfoto
  Have a cigar

  size matters… ook voor de cigar

 • Profielfoto
  wouwout

  d√© fout van Apple is dat ze geen keuzevrijheid hebben geboden. We moesten allemaal hetzelfde formaat scherm. Iedereen gebruikt z’n telefoon anders en dus wil je ook andere afmetingen voor het scherm, net als bij de macbook en imac.

  Goed dat Apple nu de inhaalslag maakt.

 • Profielfoto
  mmww

  Tijden zijn veranderd. Men gebruikt de smartphone nu intensiever, en voor meer taken dan 5 jaar geleden. Dus kom maar op met een grotere iPhone.

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  Dat is interessant, ik ben juist van een HTC One naar een iPhone 5s gegaan omdat het scherm te groot was…

 • Profielfoto
  Pjotr

  Zou graag de functionaliteit van een 5S (of 6S) willen in het formaat van een 4S.
  Die lightning connector is inderdaad fijner dan die stekkers met een voor en achterkant. Dus: een 4S met superspeed.

  Voor een groter display gebruik ik een iPad mini. Gebruik dat de iphone voor netwerk on the go en een los toetsenbordje van logitec. Kan desgewenst ook bellen met die iPad mini via Skype en zo.

  (gegeven die iPad mini, die iphone 6 mini mag eigenlijk nog wel kleiner, dan wel met een leesbril erbij)

 • Profielfoto
  ReusVRotterdam

  3.5, 4, 4.7 of 5.5 inch. Ik koop het toch wel.