Pijn onderweg? App de vakantiedokter

Door: Maarten - 4 reacties

Veel vakantievierders trekken komende dagen richting het buitenland. Ziek worden is nooit leuk, maar ver van huis(arts) is het extra vervelend. Zilveren Kruis bedacht hiervoor een app en service: de Vakantiedokter. Gratis medisch advies op afstand, voor iedereen.

De iPhone-app biedt tips voor een veilige reis en ondersteunt bij de voorbereidingen. Mocht je onverhoopt toch last krijgen van een rommelige buik of jeukende bultjes, dan kun je live chatten met een medisch professional in Nederland. Deze beoordeelt je klachten en geeft advies. Hoewel de Vakantiedokter een initiatief is van verzekeraar Zilveren Kruis Achmea is de service ook voor mensen die geen klant zijn, gratis beschikbaar.

Op het moment dat je last hebt van een dik oog, vervelende insectenbeet of een ander niet-spoedeisend probleem, kun je de Vakantiedokter raadplegen. In een chat kun je de klacht omschrijven, een foto sturen en de locatiegegevens verzenden. Vervolgens gaat een Nederlandse verpleegkundige, eventueel samen met een medisch specialist jouw klacht beoordelen. Informatie en advies kun je binnen een uur verwachten.

Stuur een bericht naar de Vakantiedokter en zorg dat je 'vakantiedossier' klopt.
Stuur een bericht naar de Vakantiedokter en zorg dat je ‘vakantiedossier’ klopt.

Om gebruik te maken van de Vakantiedokter moet je eerst een account aanmaken. Er wordt een klein ‘vakantiedossier’ opgesteld met een aantal persoonlijke gegevens en informatie over jouw reis. Op basis hiervan krijg je specifieke tips en kan de medisch professional de situatie beter inschatten. Mocht de klacht zo ernstig zijn dat een ziekenhuisbezoek vereist is, dan zal de Vakantiedokter ook daarbij ondersteuning bieden.

Hoewel het een service van een zorgverzekeraar betreft, zit het verdienmodel niet in de service zelf. De gegevens over je klacht en overige zaken worden door een onafhankelijke partij verwerkt en Zilveren Kruis heeft hier geen toegang toe.

In het hoogseizoen is de Vakantiedokter op werkdagen van 07:00 tot 23:00 uur bereikbaar en in het weekend van 09:00 tot 21:00 uur. Voor chatten is een internetverbinding vereist. Let dus op met extra kosten voor mobiel internet in het buitenland. Naast chatten kun je ook bellen met de Vakantiedokter, het telefoonnummer is te vinden in de app. Deze is gratis te downloaden vanuit de App Store en te activeren na het aanmaken van een account.

Downloaden

App de Vakantiedokter is te downloaden vanuit de App Store en geschikt voor de iPhone. De app vereist minimaal iOS 6.0

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  nervus

  Goh, da’s leuk: deze tak van Achmea laat dus zien waar de ziektekostenverzekeraars uiteindelijk op uit zijn. Ze laten onder het mom van service een onduidelijk gecertificeerde zorgverlener adviezen geven op basis van chat-gegevens :( en scoren meteen data over hun eigen en potentiële klanten, waar ze anders veel moeilijker aan kunnen komen (reisgedrag etc.).
  Laten die dames en heren verzekeraars eerst maar eens wat meer en beter bereikbare verzekeringsartsen in dienst nemen, zodat de vragen van en voor hun klanten deskundig worden beantwoord worden. Zoals het nu gaat kom je immers nooit verder dan een telefoonMax/Miep die volgens een vast script afpoeiert:(

 • Profielfoto
  Maarten

  Ik zal het artikel nog even bijwerken @nervus. Ik heb het nog even nagekeken en Zilveren Kruis heeft geen toegang tot de gegevens. Deze worden door een onafhankelijke partij verwerkt en zijn vervolgens niet inzichtelijk voor de verzekeraar. Daarbij kan ik je vanuit mijn eigen achtergrond vertellen dat wij in Nederland hele strikte kwaliteitswetten en regels hebben wat betreft medische zorg/advies. Onder andere de wet BIG. Heb je geen BIG-registratie , dan mag je niet als arts of verpleegkundige werken.

 • Profielfoto
  Imade

  Maar hoe weet je zeker dat die 3de partij wel betrouwbaar is?
  Kijk maar naar andere landen hoe het dan gaat… met gemak op straat of je baas koopt die gegevens van die partij.
  Daarnaast vraag ik mij af hoe een arts iets kan bepalen aan een simpele foto en chat gesprekken.
  Om iemand te beoordelen moet je meer testen uitvoeren.
  Kwaliteitswetten? Sorry hoor, maar als jij jezelf een andere naam geeft… mag je weer wel adviezen geven.
  Als ik mijzelf opticien noem.. kan ik vandaag nog jouw ogen meten en zeggen dat je een leesbril nodig hebt bijvoorbeeld.
  Plastisch chirurgie is bijvoorbeeld geen beschermd beroep en iedereen mag dat dus uitvoeren, ook zonder BIG-register.

 • Profielfoto
  musicmaker

  Er bestaat al jaren een telefoonnummer voor medisch advies op afstand dus niks nieuws onder de zon.