OMT Community: Koopadvies, Pro of Air

35 reacties

In de rubriek OMT Community staan projecten, vragen en ideeën van het OMT-forum centraal. Bijna wekelijks wordt er aan de community koopadvies gevraagd. Een MacBook Pro of een MacBook Air? Welke configuratie kan ik het beste kiezen? 

In deze OMT Community zijn de adviezen van de forumleden samengevat en aangevuld door de redactie. Een nieuwe MacBook gaat bijna twee keer zolang mee als een Windows-laptop. Van goede keuzes bij de aanschaf kun je dus nog lang plezier hebben. Het is dan ook handig om zorgvuldig de verschillende mogelijkheden te bekijken, OMT helpt je graag op weg.

MacBookProgrammas
Wat ga ik er mee doen?

Wat ga ik er mee doen?
De zoektocht naar een nieuwe MacBook start altijd met deze vraag: ‘Wat ga ik er mee doen?’. Door het toekomstig gebruik van je nieuwe MacBook in kaart te brengen, kun je eisen aan het systeem stellen. Een grafisch vormgever heeft bijvoorbeeld veel rekenkracht nodig, terwijl een student verpleegkunde meer heeft aan een lange accuduur. Het is voor veel mensen ingewikkeld om te bedenken wat ze met hun nieuwe MacBook gaan doen. Zeker omdat de levensduur van een MacBook tussen de vier en zes jaar is. Deze vragen kunnen daarbij helpen. 

 • Wat doe ik op dit moment het meeste op mijn laptop?
 • Ga ik in de toekomst nieuwe, zware software gebruiken? Denk hierbij aan audio-, foto- of videobewerking.
 • Wil ik mijn MacBook veel meenemen?
 • Wil ik mijn MacBook veel onderweg gebruiken?
 • Wil ik een hele snelle MacBook of is een normale snelheid ook goed?

Nu je een beeld hebt van het toekomstig gebruik, kun je dit gaan vertalen naar eisen aan de machine. Hoewel dit voor iedereen verschillend is, zijn er in grote lijnen twee soorten gebruikers te onderscheiden. Als je als weet dat je specifieke software gaat gebruik, kun je kijken naar de minimale systeemeisen. Deze staan vaak vermeld op de website of verpakking van de software. Namelijk de huis-tuin-en-keuken-gebruiker en de gebruiker met veel zware software.

htekgebruiker
De huis-tuin-en-keuken-gebruiker

De huis-tuin-en-keuken-gebruiker
Dit is de gebruiker die zijn MacBook gebruikt voor tekstverwerking, internet, mail en soms een foto bewerkt in Pixelmator. Voor deze gebruiker is de MacBook Air de ideale laptop. De dunste en lichtste MacBook heeft genoeg snelheid onder de motorkap voor vlotte bewerkingen in documenten en simpele fotosoftware. Daarbij openen apps razendsnel dankzij de standaard ingebouwde SSD.

Het instapmodel MacBook Air heeft 128GB opslagcapaciteit, maar deze kun je bij aankoop laten uitbreiden. Een andere optie is een Mini Drive voor de MacBook Air 13″. Ga je in de toekomst mogelijk zwaardere bewerkingen uitvoeren, dan is het verstandig om voor 8GB werkgeheugen te kiezen in plaats van de standaard 4GB. Het werkgeheugen is na aanschaf niet meer uit te breiden. De MacBook Air 13″ heeft de langste accuduur van alle MacBooks en is dus ideaal voor mensen die veel onderweg zijn. De 11″ MacBook Air heeft een kortere accuduur, maar kan nog steeds een werkdag mee. De schermgrootte is het beste te ervaren in de winkel.

Apple verkoopt nog steeds de MacBook Pro 13″ uit 2012. Deze bevat echter geen SSD, hetgeen enorm van invloed is op de snelheid van de MacBook. Apps en bestanden zullen veel minder snel openen in vergelijking met de MacBook Air. Daarbij ligt de prijs boven die van de de MacBook Air, terwijl deze voor de gemiddelde gebruiker geweldig dienst doet.

MBProRetina
De gebruiker met zware software.

De gebruiker met zware software
Deze gebruiker heeft een aantal specifieke programma’s die veel vragen van het systeem. Dit zijn bijvoorbeeld programma’s als Adobe Photoshop, Final Cut Pro en Adobe Audition. Een behoorlijke rekenkracht en een ruim grafisch vermogen is vereist. Dit maakt de MacBook Pro Retina tot de beste aankoop. Zware bewerkingen zullen op goede snelheid worden uitgevoerd en dankzij de SSD zullen apps en grote bestanden snel worden gevonden en geopend.

De accu moet voor deze kracht echter inleveren en gaat mee tot 9 uur voor het 13″ model en 8 uur voor het 15″ model. in realiteit zal accu echter sneller leeg zijn omdat de zware bewerkingen veel stroom vragen. Daarbij is de MacBook Pro Retina dikker en wat zwaarder dan de MacBook Air. Erg handzaam is deze dus niet, maar met een goede tas gaat de MacBook Pro Retina overal mee naar toe.

Het scherm; wel of geen Retina?
Een belangrijk verschil tussen de MacBook Air en de MacBook Pro Retina is vanzelfsprekend het Retina-display. Het Retina-display is een scherm met een hoge pixeldichtheid zodat deze met het oog niet meer te onderscheiden zijn en een betere kleurweergave in vergelijking met het scherm van de MacBook Air. Dit betekent dat tekst beter en ‘rustiger’ te lezen is en dat afbeeldingen mooier weergegeven worden. Vanuit je toekomstig gebruik en persoonlijke voorkeur kun je beredeneren of dit belangrijk voor jou is. 

De beslissing
Welke laptop het beste bij je past, blijft natuurlijk persoonlijk. Mogelijk heb je na het lezen van dit artikel je zoektocht wat kunnen stoomlijnen en werk je snel op een nieuwe MacBook. Veel plezier! Voor specifieker advies kun je natuurlijk altijd OMT Community raadplegen.

Dit artikel is op 15 juli 2014 bijgewerkt naar feedback vanuit de community. 

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  Midge3803

  Bij de harde stelling of dat een nieuwe Mac twee maal zolang meegaat als een Windows kunnen mogen vragen gesteld worden. https://discussions.apple.com/thread/4766577?tstart=0

 • Profielfoto
  Targaryen

  Misschien niet geheel onbelangrijk: de prijs…

 • Profielfoto
  Ledda

  @Midge3803 Inderdaad, 2 maal langer dan een windows is volkomen onjuist. Zeg maar gerust 3x !!

  Mijn macbook 2008 doet het nog altijd stukken beter dan menig windows laptop van die tijd. Om nog maar te zwijgen van de old faithful imac 2008 die bij mijn ouders staat te draaien of de macbook 2008 van mijn vriendin die nog iedere dag nog dienst doet als echt werkpaard.

  Sinds ik naar mac ben overgestapt is dat na al die jaren eigenlijk het meest opmerkelijke dat ik heb ondervonden. De enorm goede bouwkwaliteit en de duurzaamheid van die toestellen! Dat heb ik nooit ervaren met een dell of acer, …

 • Profielfoto
  Midge3803

  @Ledda; ik ben blij dat dat je mac’s aan je verwachtingen voldoen en begrijp mij niet verkeerd ik ben een erg tevreden Apple gebruiker. Het design is wmbt onovertroffen en het ecosysteem heeft mij alleen nog maar plezier gebracht. Echter Apple stelt zichzelf op het standpunt dat de gevolgen de fabricagefout in dit model, het gebruik van verkeerd soldeersel, niet door hen zou moeten worden opgepakt daar de levensduur van een MBP 3 jaar bedraagt. Lijkt mij net zo lang als een Windows. (Of deze moet nog korter zijn…

 • Profielfoto
  MrHammond

  Hoe lang je ermee doet, is inderdaad gewoon ook een kwestie van wat je ermee wil… Ik ben nog steeds erg tevreden over mijn 17″ Early 2009, Mavericks loopt super, het enige probleem waartegen ik ooit ben aangelopen is dat de standaard 4 GB geheugen op een gegeven moment (Lion?) gewoon te weinig was, nu er 8 GB in zit loopt alles soepel. En natuurlijk schijfruimte, als iemand die veel met foto’s bezig is. Met een 128 GB SSD zal ik nooit kunnen leven…
  Verder om negatieven te scannen hier nog een ASUS laptopje uit 2003 (die scanner werkt alleen op PPC of hoogstens WinXP), doet het ook nog prima, maar is natuurlijk weinig mee gesleept…

 • Profielfoto
  Niels

  Allereerst, complimenten en fijn dat jullie eindelijk een stuk over de keuze opties hebben geschreven, we zien hier wekelijks vragen over terugkomen. Wel een aantal opmerkingen:

  – je splitsing tussen ‘huis-tuin’ en ‘pro’ is redelijk, echter de 13′ Air en 13′ retina ontlopen elkaar niet heel veel (beiden hebben Intel HD5*** integrated graphics, waarbij de pro iets beter presteert in de benchmarks).

  Ik had dus een splitsing gemaakt tussen 11′, 13′ en 15′ (dit is toch de eerste afweging die je voor jezelf moet maken).

  – het advies voor de standaard MacBook Pro zou moeten zijn: NIET KOPEN! Dit is verouderde hardware en een basis model. Voor hetzelfde geld heb je ook het basismodel met Retina display of een hoger model Air.

  – je hebt niets beschreven over systeemvereisten van (met name) zware software.
  – je hebt geen rekening gehouden met de opslagcapaciteit en RAM geheugen, met name aangezien deze niet upgradebaar zijn (alleen in het oude model MBP kun je nog de HDD/SSD en RAM verwisselen).

  Dan nog een paar ‘foutjes’:
  “Zeker omdat de levensduur van een MacBook tussen de vier en zes jaar is”
  Dit is niet geheel accuraat, de levensduur van een MacBook is in eerste instantie natuurlijk afhankelijk van het feit hoe iemand zijn MacBook gebruikt en onderhoud. Daarnaast houdt Apple zich volgens mij aan een gemiddelde levensduur van 3 jaar (dit is namelijk ook de levensduur waarvoor je een Apple Care kunt aanschaffen, daarna wordt het risico en de kosten voor Apple te duur in verhouding tot de inkomsten die Apple maakt met Apple Care).

  ”accu moet voor deze kracht echter inleveren en gaat mee tot 9 uur voor het 13″ model en 8 uur voor het 15″ model. in realiteit zal accu echter sneller leeg zijn omdat de zware bewerkingen veel stroom vragen.”
  – ja, als je continue zware bewerkingen uitvoert wel, maar dat geld ook voor de MacBook air. Bovendien gaat mijn MBPr in dagelijks gebruik langer mee dan de voorgeschreven accutijd (meestal 10-12 uur).

  ”Daarbij is de MacBook Pro Retina dikker en wat zwaarder dan de MacBook Air. Erg handzaam is deze dus niet, maar met een goede tas gaat de MacBook Pro Retina overal mee naar toe.”
  – qua dimensies en gewicht ontlopen de 13′ Air en 13′ MBPr elkaar niet echt veel. Je doet hier net alsof je voor de MBPr een bodybuilder,etc. moet zijn om de MBPr met je mee te kunnen dragen. Ik zou zeggen, ga eens langs de winkel en vergelijk ze.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Volgens mij is het allemaal heel makkelijk. Als je twijfelt of je een Air of Pro moet halen, haal een air. Echte professionals weten precies dat ze een Pro moeten, als je er geen verstand van hebt haal dan de Air. Weet je daar het verschil niet tussen, haal dan een iPad (mini)

 • Profielfoto
  penseel

  Koop ze alle 2 als je het kan veroorloven.

 • Profielfoto
  Imade

  Mijn Macbook Pro early 2011 heeft nu al een accu die vervangen moet worden, maar vind dat persoonlijk het geld niet waard.
  Heb daarom een Windows Laptop als back-up laptop aangeschaft omdat de prijs van Apple toch gigantisch hoog is.
  Mensen gaan ook naar de prijzen kijken, vooral omdat er nu 10.000 mensen voor elke vacature beschikbaar is.

 • Profielfoto
  Pepperonie

  De Air is in mijn ogen de beste laptop die je maar kan wensen. Snel, licht en super makkelijk te gebruiken met het grote touchpad.

 • Profielfoto
  maconly

  Als je eenmaal met een air werkt dan is de pro maar een lomp ding.

  Ik heb ook een pro gehad maar was er niet van onder de indruk.

 • Profielfoto
  jwveld

  En wat dan de aankomende 12″ retina Air?? Of zal dat een sprookje blijken???

 • Profielfoto
  Ce

  Ik heb onlangs weer voor een Macbook Air gekozen, na 6 jaar Macbook Pro. Ik kan me wel redelijk vinden in de adviezen die gegeven worden…behalve de opmerking over de duurzaamheid tegenover Windows machines.
  Mijn 1500 euro Macbook Pro heeft in die 6 jaar 2 nieuwe accu’s gehad (de eerste al na 14 maanden, geen garantie en ook geen coulance van Apple) 2 nieuwe opladers en toen onlangs de grafische kaart stuk ging (zit op mainboard vast, reparatie volgens Apple rond de 500 euro) ben ik er maar mee gestopt.
  Zou ik al mijn kosten samen rekenen, aanschaf en reparatie, ben ik rond de 2500 euro kwijt. Daar zou ik ook zomaar 4 hele redelijke Windows machines voor kunnen kopen. Maar ja…Windows is gewoon geen optie meer voor mij, zeker niet na de update naar 8.

 • Profielfoto
  Tuvok

  Ik gebruik naast mijn iMac, MacBook en IOS apparaten ook nog steeds een PC met Pentium 4 uit 2002 en een HP laptop uit 2005. Ze draaien nog steeds prima met Windows 7. Volgens mij als je er goed mee omgaat gaan alle computers lang mee.

  Met alle systemen nog nooit problemen gehad, mijn mijn voorkeur gaat uit naar Apple producten omdat ik ze veel gebruikersvriendelijker vind in gebruik.

 • Profielfoto
  Imade

  Mijn voorkeur gaat tegenwoordig naar Windows systemen omdat je daarvan de HDD/Geheugen kan vervangen.
  Bij de nieuwe Macbook Pro’s kan dat voor geen meter.

 • Profielfoto
  AppelJuice

  Mis in het hele verhaaltje nog wel een beetje de huis-tuin-en-keuken-gebruiker die ook graag een vet spel (grafisch) speelt! Nu lijkt het een beetje alsof de Pro’s alleen maar nodig zijn bij Pro toepassingen.

 • Profielfoto
  Appleflep

  Gister mijn Macbook Air (i7) verkocht (sorry Niels Dam, toevallig je hier tegen te komen) en ook gister een Macbook Pro Retina 13″ (i5) gekocht, het verschil is aanzienlijk! Ik merk dat bepaalde handelingen veel vlotter gaan maar de beeldkwaliteit is vele malen beter dan bij de Air. Ik heb een 4s en een iPad Mini Retina en daar raak je op een gegeven moment erg gewend aan. Nu is ook mijn laptop Retina dus ik ben erg tevreden. Ik gebruik ook een extern scherm bij mijn laptop, die is 24″ en Full HD maar dat is nu het minste scherm in mijn woning (hoe verwend klinkt dat), om maar even aan te geven hoe de technologie zich over de jaren verbeterd. Het kost wat, maar dan heb je ook wat! Je kunt er in ieder geval wel een aantal jaren uitstekend mee vooruit.

 • Profielfoto
  Victor96

  – het advies voor de standaard MacBook Pro zou moeten zijn: NIET KOPEN! Dit is verouderde hardware en een basis model. Voor hetzelfde geld heb je ook het basismodel met Retina display of een hoger model Air.

  Hier ben ik het niet mee eens. Voor veel minder geld dan een MacBook Pro retina heb je een computer waar een betere I/O opzit (Superdrive, infrarood voor presentaties), qua prestaties van processor ongeveer gelijk, grafisch erg goed maar iets minder.
  Zelf werk ik bij een APR in Nederland. Ik kan je erbij zeggen dat de MacBook Pro zonder retina net zo goed verkoopt als de MacBook Pro Retina en MacBook air, simpelweg omdat de MacBook Pro zonder retina betere I/O heeft, (zelf) te upgraden is (voor veel minder geld dan Apple rekent voor een upgrade bij een MacBook Pro retina), en een degelijker scherm, omdat er bij de MacBook Pro zonder retina nog een beschermende glasplaat op het scherm zit, en bij de MacBook Pro retina niet (waardoor kwetsbaarder qua putjes, krassen en breuken).

  Zelf heb ik een MacBook Pro retina 13″ ultimate (16GB) en een MacBook Pro non-retina 2012 met zelf geüpgraded 500GB Samsung ssd, en 16 GB werkgeheugen voor slechts €350, en die is bijna net zo snel als de MacBook Pro retina 13″.

  Zelf gebruik ik de MacBook Pro zonder retina veel meer dan de MacBook Pro retina, vanwege z’n I/O, nagenoeg dezelfde snelheid en een veel robuuster gevoel.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Toch bijzonder dat er altijd geadverteerd wordt met “8uur batterij” terwijl wanneer ik zelfs alleen Facebook of simpele dingen doe niet verder kom dan 5uur, al sinds aankoop af.. (MBP15″nonRetina) – En dat is ondertussen helaas met een 93% health batterij gereduceerd tot maximaal 3 en half uur..

 • Profielfoto
  streeff

  Voor mij is schermgrootte doorslaggevend – maar als je op 2 vaste locaties werkt, kun je voor weinig geld 2 grote beeldschermen kopen, en alleen een Air heen en weer sjouwen.

 • Profielfoto
  Edwin

  Maar wie gebruikt zijn MacBook Pro Retina nu ook echt in Retina mode, maw de native resolutie 1280×800 (13″) of 1440×900 (15″). Ik schakel op mijn 15″ over naar 1680×1050 en de jongere garde gebruikt vaak zelfs 1920×1200. De Retina scherpte gaat hier toch deels door verloren (al merk ik dat zelf niet meer).

 • Profielfoto
  iep

  Ik mis in het verhaal het meest belangrijke aspect van wat een MacBook Pro Retina nou een Retina maakt: het scherm. De Retina modellen zijn de enige Mac notebooks met een IPS scherm. Voor fotografen erg belangrijk maar voor gewone gebruikers ook. Doordat de kleuren beter worden weergegeven is het ook een heel stuk prettiger kijken. Door de hoge pixeldichtheid zijn letters ook ontzettend goed en makkelijk te lezen. Zelfs zo goed dat niet draaien in retina modus er nog steeds haarscherp uit ziet,

  Voor de rest zijn de verschillen tegenwoordig erg klein en zijn de meesten voor wie dat van belang is beter af bij een iMac of een Mac Pro. Het performance verschil tussen notebooks onderling is zeer klein vandaag de dag. Het verschil zit hem vooral tussen notebooks en desktops en dan met name op gebied van videokaart en het langer op hoge snelheid kunnen rekenen (notebooks kunnen dat niet omdat ze vrij snel te warm worden en de cpu dan terugschakelt).

 • Profielfoto
  jedege

  Mijn MBP mid 2009 2,66 Ghz werkt nog super, met Mountain Lion, 8Gb en uiteraard een ingebouwde SSD. Ik werk vooral met XCode, FCP en soms PS. Ook heb ik een paar Linux distributies draaien onder VMWare.
  Beste keuze ooit.

  Ik meen dat ik nog jaren vooruit kan, de accu ga ik komende winter vervangen met deze: http://www.newertech.com/products/macbook_pro_15_2009_2010_battery.php

  Jammer voor Apple… dat dan weer wel.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  De omtrek van de 13″ Air is groter dan die van de 13″ MBPr, wanneer je ze op elkaar legt. De MBPr past dus in een kleinere tas. Het scheelt niet veel, maar is toch echt anders dan dat er beweerd wordt in het artikel, waarin het idee wordt gegeven dat de MBPr vele malen groter en zwaarder is.

  Qua volume zal de 13″ Air het heus winnen, maar qua omtrek niet. Verder is de MBPr 2 of 300 gram zwaarder, toch? Heb even geen zin om de exacte getallen erbij te zoeken, maar dit verschil is wel anders dan dat het artikel doet vermoeden.

  Bij de 15″ gaat het misschien meer op, maar dat staat er dan weer niet echt duidelijk bij.

 • Profielfoto
  ieperlingetje

  Bij aanschaf van nieuwe apple hardware is het altijd best de buyersguide van MacRumors checken om niet na 2 weken met een oud model te zitten: http://buyersguide.macrumors.com/#Mac .

 • Profielfoto
  steveb

  @maarten
  mb air 11 inch of ipad + keyboard?

 • Profielfoto
  computer space

  In veel gevallen is een oude MacBookPro (17 inch 1920×1200 en/of betere videokaarten dan het nog steeds lamlendige Iris Pro graphics) of een Mini (als het puur om heen en weer gesleep gaat tussen 2 werkplekken) een betere keuze.

 • Profielfoto
  jan jansen

  Net wederom 2 MacBook Pro 13″ gekocht. Daar een 500 GB Samsung SSD drive ingezet. Die dingen kosten nu zo’n € 250 dus blijft het allemaal betaalbaar. In vergelijking tot de air heb ik dan een enorme opslagmogelijkheid voor mijn vele films, foto’s en muziek. Iedere andere oplossing bij Apple kost me een veelvoud voor hetzelfde. En ook de cd/dvd lees/schrijf blijft mogelijk. Voor mij heeft Apple dus nog niets beters op de markt gebracht dan de oude MacBook Pro 13″. Het is natuurlijk niet voor niets dat ze hem na al die jaren nog steeds in het programma houden.

 • Profielfoto
  Imade

  Net wederom 2 MacBook Pro 13″ gekocht. Daar een 500 GB Samsung SSD drive ingezet. Die dingen kosten nu zo’n € 250 dus blijft het allemaal betaalbaar. In vergelijking tot de air heb ik dan een enorme opslagmogelijkheid voor mijn vele films, foto’s en muziek. Iedere andere oplossing bij Apple kost me een veelvoud voor hetzelfde. En ook de cd/dvd lees/schrijf blijft mogelijk. Voor mij heeft Apple dus nog niets beters op de markt gebracht dan de oude MacBook Pro 13″. Het is natuurlijk niet voor niets dat ze hem na al die jaren nog steeds in het programma houden.

  Apple is verre van betaalbaar… 1 apparaat (Macbook Pro) kost al meer dan €1000,-… dat is voor steeds minder mensen in Nederland op te brengen omdat er steeds minder banen beschikbaar zijn en elke dag vele ontslagen vallen.
  Laten we bij jouw uitgaan op 2 maal € 1.229,00 + 2 maal €500,- maakt als totaalsom: €2958,- … dat is echt een dure grap.
  Dus om met het woord betaalbaar te komen is echt verkeerd gekozen.

 • Profielfoto
  jan jansen

  Ik bedoelde betaalbaar t.o.v. de nieuwere Apple modellen incl. de Air. Maar wat is het alternatief? Bij Apple is alles duurder. Een windows bak is een ramp betreffende bediening en kwaliteit zeker de software. Lees je dan dat een Apple 2 maal langer meegaat dan heb je het over een laptop van 600 euro. Een vriend van mij heeft net een Volkswagen golfje gekocht voor 42.000 euro. Kun jij mij vertellen wat er niet duur is vandaag de dag?

 • Profielfoto
  ocramarco

  Vind het niet echt een pro, de nieuwe macbook pro. Geen DVD-speler meer, weinig in en uitgangen, glanzend scherm, kleine HD (en verschrikkelijk duur) niets zelf meer te vervangen. Wat is hier nog Pro aan?

 • Profielfoto
  Facundo

  Een nieuwe MacBook gaat bijna twee keer zolang mee als een Windows-laptop.

  Wat nou “een” Windows laptop? Welke laptop? Typisch omt: Uit de heup geschoten chauvinistische onzin.

 • Profielfoto
  jan jansen

  Facundo, even verder kijken dan je neus lang is. Daar is echt wel gedegen onderzoek naar gedaan. En het klopt als een bus.

 • Profielfoto
  Imade

  Facundo, even verder kijken dan je neus lang is. Daar is echt wel gedegen onderzoek naar gedaan. En het klopt als een bus.

  Mijn Macbook ging na aankoop 5 uur mee en heb Windows laptops gezien die het langer vol hielden.
  Daarnaast moet jij je maar af vragen wat er nu nog goed is aan een Macbook Pro.
  Je kan niets vervangen zoals HDD/Geheugen, geen DD speler/brander.
  Dus wat is er nog handig aan wat de prijs rechtvaardigt?

 • Profielfoto
  knekkie

  Gaan jullie dit soort koop adviezen nog verder uitbreiden voor de andere mac producten ?