Maarten
Maarten Nieuws 8 juli 2014
Leestijd: 4 minuten

OMT Community: Koopadvies, Pro of Air

In de rubriek OMT Community staan projecten, vragen en ideeën van het OMT-forum centraal. Bijna wekelijks wordt er aan de community koopadvies gevraagd. Een MacBook Pro of een MacBook Air? Welke configuratie kan ik het beste kiezen? 

In deze OMT Community zijn de adviezen van de forumleden samengevat en aangevuld door de redactie. Een nieuwe MacBook gaat bijna twee keer zolang mee als een Windows-laptop. Van goede keuzes bij de aanschaf kun je dus nog lang plezier hebben. Het is dan ook handig om zorgvuldig de verschillende mogelijkheden te bekijken, OMT helpt je graag op weg.

Wat ga ik er mee doen?

Wat ga ik er mee doen?
De zoektocht naar een nieuwe MacBook start altijd met deze vraag: ‘Wat ga ik er mee doen?’. Door het toekomstig gebruik van je nieuwe MacBook in kaart te brengen, kun je eisen aan het systeem stellen. Een grafisch vormgever heeft bijvoorbeeld veel rekenkracht nodig, terwijl een student verpleegkunde meer heeft aan een lange accuduur. Het is voor veel mensen ingewikkeld om te bedenken wat ze met hun nieuwe MacBook gaan doen. Zeker omdat de levensduur van een MacBook tussen de vier en zes jaar is. Deze vragen kunnen daarbij helpen. 

  • Wat doe ik op dit moment het meeste op mijn laptop?
  • Ga ik in de toekomst nieuwe, zware software gebruiken? Denk hierbij aan audio-, foto- of videobewerking.
  • Wil ik mijn MacBook veel meenemen?
  • Wil ik mijn MacBook veel onderweg gebruiken?
  • Wil ik een hele snelle MacBook of is een normale snelheid ook goed?

Nu je een beeld hebt van het toekomstig gebruik, kun je dit gaan vertalen naar eisen aan de machine. Hoewel dit voor iedereen verschillend is, zijn er in grote lijnen twee soorten gebruikers te onderscheiden. Als je als weet dat je specifieke software gaat gebruik, kun je kijken naar de minimale systeemeisen. Deze staan vaak vermeld op de website of verpakking van de software. Namelijk de huis-tuin-en-keuken-gebruiker en de gebruiker met veel zware software.

De huis-tuin-en-keuken-gebruiker

De huis-tuin-en-keuken-gebruiker
Dit is de gebruiker die zijn MacBook gebruikt voor tekstverwerking, internet, mail en soms een foto bewerkt in Pixelmator. Voor deze gebruiker is de MacBook Air de ideale laptop. De dunste en lichtste MacBook heeft genoeg snelheid onder de motorkap voor vlotte bewerkingen in documenten en simpele fotosoftware. Daarbij openen apps razendsnel dankzij de standaard ingebouwde SSD.

Het instapmodel MacBook Air heeft 128GB opslagcapaciteit, maar deze kun je bij aankoop laten uitbreiden. Een andere optie is een Mini Drive voor de MacBook Air 13″. Ga je in de toekomst mogelijk zwaardere bewerkingen uitvoeren, dan is het verstandig om voor 8GB werkgeheugen te kiezen in plaats van de standaard 4GB. Het werkgeheugen is na aanschaf niet meer uit te breiden. De MacBook Air 13″ heeft de langste accuduur van alle MacBooks en is dus ideaal voor mensen die veel onderweg zijn. De 11″ MacBook Air heeft een kortere accuduur, maar kan nog steeds een werkdag mee. De schermgrootte is het beste te ervaren in de winkel.

Apple verkoopt nog steeds de MacBook Pro 13″ uit 2012. Deze bevat echter geen SSD, hetgeen enorm van invloed is op de snelheid van de MacBook. Apps en bestanden zullen veel minder snel openen in vergelijking met de MacBook Air. Daarbij ligt de prijs boven die van de de MacBook Air, terwijl deze voor de gemiddelde gebruiker geweldig dienst doet.

De gebruiker met zware software.

De gebruiker met zware software
Deze gebruiker heeft een aantal specifieke programma’s die veel vragen van het systeem. Dit zijn bijvoorbeeld programma’s als Adobe Photoshop, Final Cut Pro en Adobe Audition. Een behoorlijke rekenkracht en een ruim grafisch vermogen is vereist. Dit maakt de MacBook Pro Retina tot de beste aankoop. Zware bewerkingen zullen op goede snelheid worden uitgevoerd en dankzij de SSD zullen apps en grote bestanden snel worden gevonden en geopend.

De accu moet voor deze kracht echter inleveren en gaat mee tot 9 uur voor het 13″ model en 8 uur voor het 15″ model. in realiteit zal accu echter sneller leeg zijn omdat de zware bewerkingen veel stroom vragen. Daarbij is de MacBook Pro Retina dikker en wat zwaarder dan de MacBook Air. Erg handzaam is deze dus niet, maar met een goede tas gaat de MacBook Pro Retina overal mee naar toe.

Het scherm; wel of geen Retina?
Een belangrijk verschil tussen de MacBook Air en de MacBook Pro Retina is vanzelfsprekend het Retina-display. Het Retina-display is een scherm met een hoge pixeldichtheid zodat deze met het oog niet meer te onderscheiden zijn en een betere kleurweergave in vergelijking met het scherm van de MacBook Air. Dit betekent dat tekst beter en ‘rustiger’ te lezen is en dat afbeeldingen mooier weergegeven worden. Vanuit je toekomstig gebruik en persoonlijke voorkeur kun je beredeneren of dit belangrijk voor jou is. 

De beslissing
Welke laptop het beste bij je past, blijft natuurlijk persoonlijk. Mogelijk heb je na het lezen van dit artikel je zoektocht wat kunnen stoomlijnen en werk je snel op een nieuwe MacBook. Veel plezier! Voor specifieker advies kun je natuurlijk altijd OMT Community raadplegen.

Dit artikel is op 15 juli 2014 bijgewerkt naar feedback vanuit de community. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
OMT Community: Koopadvies, Pro of Air
Sluiten