Nieuw lek in Flash treft Apple-gebruikers

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Heb je flash op je Mac of computer met Windows of Linux? Update dan zo snel mogelijk naar de laatste versie van Flash Player. Adobe waarschuwt dat een bekende bug in de Flash Player actief misbruikt wordt om browsergegevens te stelen.

Door het opnemen van een gemanipuleerd flashbestand in een webpagina, kunnen kwaadwillenden zich voordoen als gebruiker en op deze manier gegevens van externe sites kapen. Denk hierbij aan sessies en cookies. Het lek was al langer in Flash Player aanwezig, maar wordt nu actief misbruikt.

Gebruikers van OS X die Flash Player 14.0.0.125 of eerder wordt aangeraden te upgraden naar de laatst beschikbare versie: Adobe Flash Player 14.0.0.145. Via Systeemvoorkeuren > Flash Player > Geavanceerd is te controleren welke versie van Flash momenteel geĂ¯nstalleerd is.

Schermafbeelding 2014-07-09 om 17.06.35

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  bvdabjorn

  Flash is echt rommel!
  Ik hoop dat ik het ooit van mijn Mac kan verwijderen!!!

 • Profielfoto
  Afroman

  Sinds ome Steve heeft lopen zeiken over flash is iedere Apple fanboy tegen flash. Maar ondertussen gebruiken we met z’n allen met veel plezier flash en zijn er een hoop sites die goed in flash gecodeerd zijn.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Precies wat afroman zegt. Daarbij waren de Apple mensen altijd jaloers hoe mooi en soepel flash draaide op een Windows machine met hele hoge framerates. Maar goed, geef Adobe eens ongelijk.

 • Profielfoto
  Di May

  @ Afroman & Bazzle :

  Er zijn totaal andere, gefundeerde meningen, die een minder rooskleurig
  verhaal van Flash ophangen. Zijn die dan zo verkeerd ? …

 • Profielfoto
  Kobes

  @bvdabjorn die dag is al gearriveerd hoor. Op geen van mijn Macs staat nog flash. Zelden een probleem. Indien wel: eenmalig een bezoekje met Chrome en het is opgelost.

 • Profielfoto
  GeenMorgenrood

  Er staat geen Flash op een enkele Mac die ik in beheer heb. Als ik al Youtube wil gebruiken, gebruik ik een Extension (Youtube5) om het om te zetten – Safari kan niet zoals Google Chrome gebruik maken van YouTube’s HTML5 capaciteit. Java heb ik alleen op de Mac staan die ik voor mijn werk gebruik omdat ik java absoluut nodig heb.

  Ook toen ik nog geen Apple producten gebruikte (maar andere Unix varianten) had ik al een gezonde afkeer voor Flash; heeft weinig te maken met fanboyisme of liefde voor Apple.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Flash is er bij mij al lang af. Als er een site gebruik maakt van flash.,.. Jammer dan voor die site, een bezoeker minder.

 • Profielfoto
  Jurr

  Geen Flash meer voor mij.

 • Profielfoto
  Eagle1972

  Ik draai al een tijdje geen Flash meer, ik mis het ook niet.

 • Profielfoto
  SvS

  Ik krijg er ook wat van, flash pfff updaten op 3 Macs.:roll: Vele muisklikken en password verder, dan update. Waarvoor? Goeie, dat het op chrome gewoon intern werkt. Dan kan ik het eraf halen. Hoe uninstalleren jullie het dan?

 • Profielfoto
  sally

  “Door het opnemen van een gemanipuleerd flashbestand in een webpagina, kunnen kwaadwillenden zich voordoen als gebruiker en op deze manier gegevens van externe sites kapen. Denk hierbij aan sessies en cookies.”

  Kan iemand dit even uitleggen? Of is dat al een uitleg?

 • Profielfoto
  mowat

  Ik zie hier enkelen zeggen : gebruik geen flash , kom niet op een site met flash. Dat is misschien mogelijk bij enkelen maar voor anderen wel een stuk naast de werkelijkheid. Als ik met mijn bank (en ik kan om bepaalde verplichtingen niet zomaar van bank wisselen) zaken doe op het internet dan moet ik de laatste versie van flash hebben. Als mijn kleindochter haar huiswerk en de schoolactiviteiten wil volgen ( verplicht) dan moet ik wel de laatste versie van flash en zelfs silverlight hebben. Dus zo eenvoudig ligt het niet.

  PS. @SvS : op de site van adobe kan je de uninstaller downloaden.
  http://helpx.adobe.com/nl/flash-player/kb/uninstall-flash-player-mac-os.html#main_10_4

 • Profielfoto
  Hydræ

  Hier eveneens een Mac gebruiker die Flash vaarwel heeft gezegd.

  En met volle tevredenheid, want sites lijken sneller te reageren en ik houd meer RAM over. En wat Swiftly zegt, jammer dan van die site die nog wel Flash wil.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Als mijn kleindochter haar huiswerk en de schoolactiviteiten wil volgen ( verplicht) dan moet ik wel de laatste versie van flash en zelfs silverlight…

  Zeker vanwege dat crappe k*tMagister. Dat is echt de meest stomme software die ooit vernaggeld is. In ‘mijn tijd’ werkte dat gewoon op HTML zonder enig probleem.

  Maja, dat is niet meer veilig genoeg, worden de cijferlijsten gehackt, dus maar naar Silverlight.
  RTL XL is laatste teruggegaan naar Flash, en dat is prima beveiligd. Dus het kan wel.

 • Profielfoto
  interFACE

  Huh? Ik zie de update niet op mijn nieuwe iPhone 5s?

 • Profielfoto
  GeenMorgenrood

  Flash wordt niet ondersteund op iOS.

 • Profielfoto
  bozz

  Flash heb ik ook enige tijd geleden vaarwel gezegd. Maar zoals ook door iemand anders opgemerkt ontkomt je er niet altijd aan. Ik ben een fanatieke kranten lezer via m’n 27″ scherm, wel dat daar flash voor nodig is… Kobes schreef het al: Chrome brengt dan uitkomst en na het lezen weer gauw over naar Safari!

 • Profielfoto
  SvS

  Dank @mowat ! Gelukt. Es kijken hoeveel ik het ga missen.

 • Profielfoto
  Macnido

  En over 2 weken blijkt dat deze de boel nĂ³g erger maakt.