Modbook bouwt Retina MacBook Pro om tot grootste OS X-tablet

Door: Raymon Mens - 32 reacties

Leuk hoor een iPad en dat Tim Cook er 80 procent van zijn werk op gedaan krijgt, maar om ál het werk gedaan te krijgen is een MacBook vaak onmisbaar. Een tablet met OS X zou het beste van twee werelden verenigen. Dat is precies wat ModBook maakt.

Het bedrijf vormt sinds 2008 MacBooks om tot OS X-tablets. Tot nu toe werden componenten uit 13-inch MacBooks gehaald en opnieuw in een tablet-behuizing gezet. Voor de nieuwste Modbook Pro X wordt een 15-inch Retina MacBook Pro gebruikt en een aantal extra’s toegevoegd. Het bedrijf zoekt via Kickstarter financiering voor het (dure) project. 

Door de 15-inch Retina MacBook Pro te gebruiken ontstaat de grooste en krachtigste tablet tot nu toe. Naast bediening met pen wordt een dock met toetsenbord bijgeleverd, zodat de omgebouwde MacBook ook gewoon te gebruiken is als laptop. Op de achterkant van de Modbook Pro X bevinden zich een aantal knoppen –eyes-free keybars— die geprogrammeerd kunnen worden als sneltoetsen voor bijvoorbeeld kopiëren en plakken.

De combinatie van het drukgevoelig touchscreen en de pen wijzen erop dat de ModBook Pro X vooral voor grafici en andere creatieve doeleinden gemaakt wordt. Daarvoor moet wel stevig in de buidel getast worden. Voor € 1490 ($ 1999) wordt een bestaande 15-ich MacBook Pro Retina ongebouwd tot een Modbook Pro X. Een compleet nieuw exemplaar kost € 2990 ($ 3999).

Denk jij dat hier een markt voor is?

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  €2990 = $3999?

 • Profielfoto
  LT Barclay

  €2990 = $3999?

  Ja dat klopt tegen de huidige koers van de Dollar

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Siri is het er mee eens

 • Profielfoto
  sjoerdl
  wensink

  €2990 = $3999?

  Dat is de huidige Dollar koers, zie:
  https://www.google.nl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=%E2%82%AC2990%2C00+in+U.S.+dollars

  Ontopic:
  Een hoop geld voor een Macbook met touchscreen… Ik hoef het niet zo nodig. iPad voor op de bank & MacBook voor werk onderweg voldoet.

 • Profielfoto
  tomc

  Mag dit wel verkocht worden?

 • Profielfoto
  Rickje

  Ja tuurlijk. Waarom niet? Apple is niet heilig ofzo. Je mag toch ook een sticker op je Macbook plakken.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Denk jij dat hier een markt voor is?

  Net zozeer als er markt is voor een Surface.
  Zwaar, lomp, duur, stylus, om maar enkele kenmerken te noemen.

 • Profielfoto
  polansky

  Tim heeft gezegd dat de iPad iets nieuws gaat brengen.
  Om op te boksen tegen de Surface Pro, zou het mij eigenlijk helemaal niet verbazen als er binnenkort een iPad Pro wordt uitgebracht die iPad en MacBook Air verenigd in één apparaat.

  Overigens denk ik dat hier el degelijk een markt voor is.

 • Profielfoto
  klonic

  €2990 = $3999 klopt inderdaad niet, wel als je dit met contant geld doet (en zelfs dan heb je te maken met kosten voor het wisselen) maar een amerikaanse prijs is altijd zonder BTW (omdat die afhankelijk is van de staat waar je in bent. Dat betekend dat dit de prijs is zonder BTW maar ook zonder transportkosten en heffingen. Ga er maar van uit dat je na al die zooi zo op €4000 uit komt.

  80% van je werk kunnen doen op iets is dus eigenlijk vrij mager. Electrische autos kunnen ook 80% van de te rijden kilometers dekken maar voor die andere 20% moet je toch terug naar een conventionele verbrandingsmotor (of heel lang laden) of dus naar een Mac.

 • Profielfoto
  tomc

  Ja tuurlijk. Waarom niet? Apple is niet heilig ofzo. Je mag toch ook een sticker op je Macbook plakken.

  Apple heeft al niet graag dat gebruikers aan hun eigen macbook sleutelen, Ik denk niet dat ze zo’n een product graag zien komen gemaakt met onderdelen van hun producten met hun os erop.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Graag zien komen is 1 ding, maar mogen…
  waarom niet?
  Van je garantie moet je wel niet teveel meer verwachten :P

 • Profielfoto
  Soulshaker

  nah , dan liever een top of the line MS surface pro

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik zie een hele kleine flink verzadigde markt voor dit apparaat. Namelijk de Illustrators en animators die niet aan een vaste werkplek gebonden kunnen of willen zijn. Al denk ik dat de Modbook Pro X mosterd na de maaltijd is. Eerst waren ze de enige op de markt met zulks.

  Nu zijn er veel meer aanbieders van krachtige tablets met laptop hardware aan boord. De mensen die geïnteresseerd zijn deze formfactor hebben waarschijnlijk al een surface Pro of Wacom companion voor dit doeleinde gekocht. Op ergonomisch vlak zie ik niet direct voordelen in de ModBook Pro X ten opzichte van de Surface Pro of de wacom copanion apparaten. Specs is een ander verhaal. Maar dat kan je ook ondervangen met een desktop in de studio.

  En voor wie kijkt naar wat er nu al op de markt is ziet dat er beter betaalbare alternatieven zijn die je dezelfde mogelijkheden geven. Namelijk de Surface Pro 3 en de Wacom Cintiq Companion voor wie een apparaat wil met de zelfde pen nauwkeurigheid is er de Modbook Pro X.

  Allebei de apparaten hebben gunstigere prijs dan de modbook pro X, ze zijn een stuk ergonomische, ze hebben een multitouch scherm. (Of de Modbook Pro X die heeft weet ik niet)

  En misschien niet onbelangrijk voor de apple relevantie… allebei de apparaten laten zich prima hackintoshen. (Voor die gene niet met windows 8.1 opgescheept wil zitten… )

  Het beste alternatief op de Modbook Pro X momenteel is:
  De Wacom Companion

  Een degelijk alternatief: De surface Pro 3

  Met de nieuwe kicstand is dit het meest flexibele apparaat wat comfortabel tekenen betreft. Hij kan in elke hoek net als een tekentafel

  Soortgelijke tablets en hybrids die voor illustratie en 2D animatie doeleinden bruikbaar zijn kun je op deze website volgen.
  http://surfaceproartist.com En gezien het forum van die site aardig wat leden teld denk ik dat de doelgroep groter is dan men hier verwacht.
  Niet elke gebruiker is actief lied op het forum maar leest alleen namelijk.

  Kortom to little to late…

 • Profielfoto
  1984

  Nee, een markt is er niet voor, het is een beperkte doelgroep die dit gebruikt,
  Daarnaast 15″ is niet echt handig . 11″ voor onderweg daarna ga bij Wacom winkelen voor een groter formaat,

  1984 op 05 oktober 2013

  En jawel hoor : De MacPad pro : Ativ Pro 700t running OS X. (al is hij momenteel wel iets duurder als eerder vermeld)

  http://www.youtube.com/watch?v=DdqwiYHdGVA

  Running OS X 10.8.3 on the Ativ Pro 700t

 • Profielfoto
  knekkie

  Het staat vrij om een Apple Macbook Pro te kopen als bedrijf, deze aan te passen naar wens en deze opnieuw door te verkopen aan de klant. Ze passen alleen de hardware aan. MacOSX blijft gesupport en is update baar op dit apparaat.

  Ook al zou apple er tegen protesteren. ModBook’s afzetmarkt is te klein om ze uit de markt te suwen. Plus Ze vullen een gat in dat Apple niet in wil vullen.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Precies Knekkie , het enigste wat Apple kan doen (en reken maar van yes) is de garantie laten vervallen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ooh maak je over de garantie maar niet druk.

  ModBook neemt de lopende garantie termijn over voor ombouw apparaten en voor nieuwe complete pakketten bieden ze net als Apple naast de standaard garantie van een jaar de mogelijkheid om een Modbook Care promotion plan te kopen voor 3 jaar garantie ;)

  Dus dat voelt als thuis.:D

 • Profielfoto
  1984

  Met de nieuwe kicstand is dit het meest flexibele apparaat wat comfortabel tekenen betreft.

  Herinnerd u deze nog klik .minder gelikt , maar bied in mijn ogen veel meer mogelijkheden

 • Profielfoto
  knekkie

  Hahah ja die ken ik nog ja.:D Heel inventief en echt een toevoeging voor een tablet zonder standaard..

  Daar hebben ze bij wacom ook over nagedacht alleen iets te kort in mijn ogen. De uitwerking is een beetje half om half. Het geheel is wat lomp en kan niet in alle gewenste hoeken. maar 3 om precies te zijn

  Zeker wanneer je het vergelijkt met de Surface Pro 3

  Maar ik blijf er bij. als het zo mooi geintergreerd kan als bij de Surface Pro 3 dan heb ik liever dat.

  Maar ondanks verbeterde verkoop cijfers is de surface pro niet voor elke illustrator het droom apparaat. Penny arcade zwoor bij de eerste en tweede generatie surface pro Maar de derde generatie vind ie maar niks. Zowel softwarematig als hardware matig is hij teleurgesteld. Wie weet zit Penny arcade wel op de modbook Pro X te wachten. Hij zal vast wel een review exemplaar krijgen. Zijn oordeel is goede media aandacht.

  Geen idee of Apple zich ook op dit vlak gaat begeven met een doorontwikkeling van de iPad. Ze zouden kunnen ze laten zien wat Microsoft, Wacom en Modbook inc fout doen. Voorlopig zet Apple zijn paarden in op een steeds weer dunner zuiniger en lichtere iPad. wellicht is dat hun antwoord al. Koop maar gewoon en MacBook Pro of Air met een iPad met speciale stilus als je zo graag mobiel op een tablet wil kunnen tekenen.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Wat zou Apple voor Wacom moeten neerleggen? Is dat niet een leuke overname-kandidaat? Maken ze met die techniek een mooie Pro iPad,mis iedereen blij:)

 • Profielfoto
  knekkie

  Dat zou super gaaf zijn idd.:D

  Kunnen ze de schermen en tablets van wacom ook gelijk een Jonathan Ive behandeling geven. Die hebben super dikke bezels en zijn onnodig dik.

  Maarja het is goddelijk werken op een Wacom apparaat.;)

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Ja, maar Apple vond Beats interessanter:roll:

 • Profielfoto
  adsum

  Ik wil een 27 inch versie…

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  @polansky: ik geloof helemaal niet dat er markt voor zoiets is. Kijk maar naar de tegenvallende verkopen van de Surface Pro’s en de verliezen die MS lijdt op die dingen.
  Niet zo gek: ze hebben een te klein scherm om als echte laptop te dienen en zijn te ingewikkeld en zwaar om als tablet te dienen. Het is nét niks. Waarom zou je, als je werk gedaan wilt krijgen, een Surface aanschaffen, als je voor minder ook een Windows laptop met een 17 inch kunt kopen? Of als je lekker op de bank wilt zitten, of wilt lezen, niet gewoon een veel goedkopere tablet of iPad mini kopen?
  Niet voor niets betaalt Microsoft iPad gebruikers om hun iPad in te ruilen voor een Surface: http://appleinsider.com/articles/14/06/23/microsoft-offers-macbook-air-owners-up-to-650-in-store-credit-to-trade-up-to-surface-pro-3

 • Profielfoto
  knekkie

  @mvmaastricht
  Dit bericht is het niet geheel met je eens. Ze durven nog steeds geen aantallen te noemen maar toch…

  Het apparaat verkoopt juist beter dan de vorige modellen. Ze hoeven er in ieder geval geen geld meer op af net als bij de 1e generatie. het product zit in een stijgende lijn. Zowel de verkopen als de reviews. Maar een stijgende lijn valt natuurlijk altijd tegen bij aandeelhouders, biast pers en misgunners.:)

  Maar ondanks dat krijgt de Surface Pro 3 op steeds meer tech sites positieve reviews. Iets dat met de eerste twee generaties zeer zeldzaam was. Het product is een omkeer aan het maken. Het duurt altijd even voor dat men dat door heeft.

  Jouw argument dat MS desperate moet zijn met zon inlever achtie klopt helemaal vanuit apple perspectief. Maar vanuit MS perspectief is het een slimme manier om in het hoofd van de apple gebruiker te komen. De Lever je Macbook air inruil actie is puur als doel ter bewustwording dat de Surface Pro als Mac book air alternatief bestaat.

  Had jij als Apple gebruiker anders geweten van het bestaan van de Surface Pro? Die kans had dan een stuk kleiner geweest. Nu hebben ze je aandacht. er wordt op Apple sites gesproken over of het idd een goed alternatief voor de MBA is? Voors en tegens vliegen over en weer.

  Dus wat dat betreft heetf MS je al een deel waar ze je willen hebben. De laatste stap moet je zelf doen. Proberen om te ontdeken dat het lang zo gek nog niet is. en wie dan vervolgens zo gek is om over te stappen kan zijn MBA voor meer geld tweedehands kwijt op gazelle.com of craigslist.org . Vervolgens koop alsnog de Surface Pro 3.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik denk dat er een kleine professionele markt voor is, die er ook flink wat geld voor over heeft. En zoveel duurder dan een gewone MacBook Pro 15″ is het ook weer niet.
  Daarvoor heb je een tablet met touch screen. Erg handig voor mensen die visuele dingen aan klanten willen presenteren en ook direct contracten etc willen opmaken en versturen. Ik denk dat Apple zelf zoiets wel zal gaan maken. Ze hebben net de afspraak met IBM dat ze zich gezamenlijk willen gaan richten op de zakelijke markt, met speciale software en speciale voor bedrijven aangepaste business apps. Daar past een apparaat als dit prima in. En er zijn al langere tijd berichten dat Apple bezig is met een grote iPad PRO. Die zal dan 13″ of misschien wel 15″ kunnen worden en specificaties hebben die vergelijkbaar zijn met de MacBook Pro. Met name gespecialiseerde verkopers (bijvoorbeeld autoverkopers) en vertegenwoordigers die langs bedrijven gaan en verzekeringsagenten die bij klanten op bezoek gaan zouden dit volgens mij prima kunnen gebruiken. Naast grafische gebruikers.

 • Profielfoto
  knekkie

  Het is verder ook gewoon een dik aangeklede MacBook Pro die ModBook Pro X
  Dus daar kan je niet op haten.

  De formfactor is eigenaardig voor iemand die niks dot met illustratie en of animatie.
  voor hun zijn er normale computers met macOSX er op:D (als dat de vereiste is.)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Er worden natuurlijk meer consumer aanpassingen verricht aan MacBooks en iMacs, zoals bijvoorbeeld het kleuren van het apparaat. Erg duur, maar enorm hip!

  Zoals deze iMacs die in allerlei kleuren kunnen worden veranderd.

  En deze MacBooks – ook te krijgen in allerlei kleuren.

 • Profielfoto
  1984

  Het is verder ook gewoon een dik aangeklede MacBook Pro die ModBook Pro X
  Dus daar kan je niet op haten.

  Filmpje over de Modbook Pro X, zo krijg je mischien een betere indruk of je zoiets nodig hebt.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben al voorzien.;)

  Wat opvalt is dat ze zeggen dat de doelgroep iedereen is:D

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @1984: interessant filmpje. Ik dacht eerst dat er niks kwam, maar het werd gedownload in een Firefox browser. Afgezien van het feit dat de man die het presenteert erg slecht verstaanbaar Engels spreekt (met een raar Scandinavisch accent of iets dergelijks), vind ik de Modbook een echt mooi, handig en slim apparaat. Erg handig en een goede toevoeging vind ik de Key-strips – of hoe heten ze – op de achterkant, die volledig instelbaar zijn en waarmee je benodigde veelgebruikte functies kunt inschakelen terwijl je de Modbook vasthoudt. Handig en functioneel en (slim!) ook op het beeldscherm aan de voorkant tijdens het bedienen even zichtbaar. Hij ziet er ook erg mooi uit. Het wordt ook duidelijk wat de meerwaarde is ten opzichte van andere pro-tablets: een veel betere resolutie. Apple zou best zelf zoiets kunnen gaan maken vind ik. Ik teken en ontwerp niet en heb het geld niet om voor dit ontwerp zo’n meerbedrag te betalen. Als ik dat wel zou hebben, zou ik het misschien wel doen. Fraai apparaat!

 • Profielfoto
  Mensmetb

  Ik vind dit zo’n domme ontwikkeling. Gebruik gwn een macbook. Want je macbook tot tablet laten omtoveren om er vervolgens weer een toetsenbord voor te zetten vind ik simpelweg dom.