iPhone 6 binnenkort door robots gemaakt

12 reacties

Het is inmiddels een bekend beeld, duizenden fabrieksarbeiders die in een grote hal iPhones in elkaar zetten. Mogelijk worden al deze werknemers binnenkort vervangen door robots. Apple’s vaste fabrikant Foxconn is vergevorderd met robotisering.

Tijdens een bijeenkomst maakte Terry Gou, CEO van de Aziatische fabriek, bekend dat de zogenaamde ‘Foxbots’ zich momenteel in de laatste fase van een test bevinden. Zodra deze afgerond is, zullen de robots ingezet worden in een van de fabrieken waar Apple-producten gemaakt worden.

Gou noemde Apple specifiek als partner die als eerst gebruik gaat maken van robots in plaats van mensenhanden. Iedere robot kan ongeveer 30.000 iPhones per jaar in elkaar zetten, wat neerkomt op 82 iPhones per uur. De Aziatische fabriek zou van plan zijn 10.000 robots in te zetten.

Mogelijk wordt jouw volgende iPhone door een robot gemaakt.
Mogelijk wordt jouw volgende iPhone door een robot gemaakt.

Het gebruik van robots is langzaam aan een opmars bezig. Zo wordt de Mac Pro al grotendeels door robots in elkaar gezet en ook iPhone-accu’s worden binnenkort door robots vervaardigd. In tegenstelling tot mensen, staken robots niet, hoeven ze geen loon en zijn ze nooit te jong om te werken. Ook is het aannemelijk dat er minder fouten tijdens de productie worden gemaakt, waardoor de kwaliteit van de iPhone zal toenemen.

[Via AppleInsider]

 

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  THX-1138

  Mooi. Dat wordt dus een iPhone van max 300 euro.

 • Profielfoto
  3dGuy

  Bovenstaand artikel suggereert dat 1 robot de hele iphone maakt of assembleert. Ik denk eerder dat dat er verschillende robots in verschillende productie fasen worden ingezet.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  “Gou noemde Apple specifiek als partner die als eerst gebruik gaat maken van robots in plaats van mensenhanden. Iedere robot kan ongeveer 30.000 iPhones per jaar in elkaar zetten, wat neerkomt op 82 iPhones per uur. De Aziatische fabriek zou van plan zijn 10.000 robots in te zetten.”

  Moet het niet 82 iPhones per dag zijn? 30.000 delen door 82 is 365.

  Zou anders ook wel een erg snelle robot zijn, minder dan een minuut per iPhone;)

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @3dGuy Klopt, maar wellicht is het zo geschreven om het inzichtelijker te maken:roll:

 • Profielfoto
  SvS

  Prima, mooi, kan nauwkeurig gedaan worden, maar… is er wel eens gedacht aan dat die mensen hun salaris hard nodig hebben? (ook al is die heel laag, ze hebben t nodig)

 • Profielfoto
  computer space

  Met robots kan het weer net zo goed in de VS plaatsvinden. Meteen een mooie reden om eens van die rare aardmetalen af te komen (waar China’s productiepolitiek nu 99% op drijft).

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Mensen zijn toch ook nooit te jong om te werken!?

 • Profielfoto
  Zakske

  Mooi. Dat wordt dus een iPhone van max 300 euro.

  Dat kun je helaas op je buik schrijven.

  In een iPhone zit voor ongeveer $200 aan onderdelen, de arbeidskosten bedragen naar schatting slechts tussen de $12,5 en $30 per telefoon. Als je alle andere kosten (opslag, transport, garantie, enz.) er nog eens bij optelt kom je op een kostprijs van rond de $295.

  In theorie zou Apple ze voor $400 kunnen verkopen en er nog steeds goed winst op maken, maar dat gaat helaas niet gebeuren. Bijna driekwart van de winst komt tegenwoordig van de iPhone, en Apple wil de brutowinstmarge van 55% per iPhone graag zo houden.

 • Profielfoto
  Di May

  ” … is er wel eens gedacht aan dat die mensen hun salaris hard nodig hebben ? ”

  Ik heb het al vaker aangehaald :
  Eén grondstof wordt stilaan, maar zeker, alsmaar
  zeldzamer, en dat is ‘werkgelegenheid’.

  Wat betekent dat onze huidige economische ‘wetmatigheiden’ sterk verouderd zijn.

  ‘Werkgelegenheid’, tenminste voor zolang daar inkomens aan gerelateerd zijn, zal alleszins moeten herverdeeld worden. Wat mijns inziens niet zo moeilijk kan zijn als men bereid is één en ander te beseffen.

 • Profielfoto
  Blackie

  Dat is ook een manier om de arbeidsomstandigheden te verbeteren….

 • Profielfoto
  dvischjager

  Misschien heb ik wat gemist, maar ik dacht laatst ergens te lezen dat Foxconn honderdduizend (!) mensen aannam?

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Robots worden gemaakt door…
  Robots worden onderhouden door…