Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 16 juli 2014

iBook-prijsafspraak kost Apple $450 mln

Nederland heeft een vaste boekenprijs, die ervoor moet zorgen dat uitgevers de ruimte krijgen om boeken uit te geven waarvan het succes niet gegarandeerd is. In de VS kennen ze dat niet en moet Apple lappen, omdat ze een vaste boekenprijs hadden afgesproken.

De rechtszaak die het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft aangespannen tegen Apple en vijf grote uitgevers loopt al sinds april 2012. De aanklacht is dat de prijsafspraken hebben geleid tot hogere prijzen, waar de consument de dupe van is geworden. In juli 2013 vond U.S. Districtsrechter Denise Cote dat Apple aansprakelijk is voor het samenspannen met de e-bookuitgevers en vandaag maakt de rechtbank bekend dat Apple schikt voor 450 miljoen dollar.

Er loopt echter nog een hoger beroep bij een federale rechter in New York, waarmee de straf voor Apple verlaagd kan worden tot 70 miljoen dollar of zelfs helemaal kwijtgescholden kan worden. Met de schikking die vandaag bekend werd gemaakt koopt Apple het risico af dat een speciale schade-zitting, die in augustus gepland stond, zou kunnen leiden tot een schadepost van 840 miljoen dollar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iBook-prijsafspraak kost Apple $450 mln
Sluiten