Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 juli 2014

Hoera! De App Store is 6 jaar geworden

Het is waarschijnlijk het meest essentiële onderdeel van de iPhone en iPad, de App Store. Wat moet je nog zonder externe apps? Vandaag is de App Store 6 jaar geworden. Waar het op 11 juli 2008 begon met 500 apps, zijn het er inmiddels 1,2 miljoen.. and counting.

Toch is een App Store niet altijd zo vanzelfsprekend geweest. Sterker nog, toen iPhone in 2007 gelanceerd werd had deze helemaal geen App Store. Steve Jobs geloofde er niet in en vond dat ontwikkelaars prima gebruik konden maken van web-apps die in Safari draaien. Zat hij er even naast.

Video: Steve Jobs vertelt ontwikkelaars web-apps te gaan maken
https://www.youtube.com/watch?v=C8bqlyTA5yw&t=1h12m55s
Een App Store was volgens Steve Jobs niet nodig omdat web-apps er hetzelfde uit konden zien als echte apps, ze makkelijker te updaten zijn, in een sandbox draaien en ook bij functies van de iPhone kunnen zoals bellen of kaarten tonen op Google Maps. Een nieuwe programmeertaal leren was niet nodig, het was allemaal html, javascript en css.

Video: Steve had het fout. Toch wel een App Store
http://youtu.be/2dODtKBl8L4?t=1h2m43s
De beslissing om geen native apps aan te bieden leidde bij ontwikkelaars tot teleurstelling. Ook Apple zag dit in en had niet stilgezeten, op 6 maart 2008 kondigde Steve Jobs de App Store aan. Vanaf dat moment kon iedere ontwikkelaar applicaties voor de iPhone aanbieden. De App Store ging op 11 juli 2008 live in iOS 2.0, destijds nog iPhone OS 2.0 geheten.

2011: App Store ook voor OS X

Een centraal platform voor applicaties, makkelijk betalen en updaten. Dat smaakte naar meer. Zo maakte de App Store op 6 januari 2011 ook overstap naar OS X. Door middel van een update voor OS X 10.6 Snow Leopard kregen Mac-gebruikers de beschikking over een Mac App Store die hetzelfde gemak biedt als de iOS App Store.

2014: De meest actuele cijfers

Tijdens WWDC 2014 maakte Apple bekend meer dan 1,2 miljoen apps in de App Store aan te bieden. Deze zijn totaal meer dan 75 miljard keer gedownload. Volgens recent onderzoek van Nielsen hebben iPhone-gebruikers gemiddeld 26 apps op hun apparaat geïnstalleerd. Voor apps die zich richten op fotografie winnen volgens het onderzoek aan populariteit.

Reageer op artikel:
Hoera! De App Store is 6 jaar geworden
Sluiten