Gaan we vooral tegen onze iWatch praten?

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Over de geruchtmakende iWatch is nog weinig concreets bekend. We weten niet hoe Apple’s toekomstige wearable eruit gaat zien, welk schermformaat deze zal hebben en welke sensoren aanwezig zijn. De laatste geruchten spreken over een release in oktober.

Nieuwe informatie wijst erop dat stembediening een belangrijk onderdeel gaat worden van de iWatch. Analist Steve Milunovich meldt dit na een gesprek met Apple CEO Tim Cook aan Fortune. Het gaat niet alleen om Siri. In China reageren mensen tegenwoordig vooral door middel van gesproken berichten op notificaties. Dit is Tim Cook opgevallen na een bezoek aan China.

Waar andere smartwatches nu beperkt zijn tot het tonen van de notificaties, kan Apple door het omzetten van gesproken bericht naar tekst een stuk verder gaan. Een klein touchscreen heeft geen mogelijkheid tot snel typen en in een horloge praten is een stuk makkelijk dan telkens een iPhone uit je broekzak halen.

Burberry Style.
iWatch-concept in Burberry Style.

Volgens de analist zijn gesproken berichten niet alleen handig, maar zal het ook helpen om de iWatch aan de man te brengen in China. Zoals eerder omschreven loopt het halve land al tegen zijn smartphone te praten. Apple heeft de techniek al in huis, de iPhone-maker heeft inmiddels een compleet team dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van spraakherkenning en spraak-naar-tekst.

In iOS 8 kan al tekst gedicteerd worden in het Nederlands, volgens de eerste ervaringen werkt deze functie prima. Ook in de berichten-app van de nieuwe iOS-versie wordt de mogelijkheid opgenomen om spraakberichten te verzenden. Een opmaat naar de iWatch?

 

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  zepkleiker

  Gewoon zoals horloges met Android Wear dus? Waarmee je overigens in het Nederlands teksten kunt dicteren … ben benieuwd wanneer Apple daar nu eens mee gaat komen.

 • Profielfoto
  Reintjuh1989

  @Franklin: als je het artikel doorleest, staat er ook in dat het in iOS 8 al kan, en het tot nog toe goed lijkt te werken. Uit eigen ervaring kan ik dit beamen.

 • Profielfoto
  Xcode

  Voor de grap heb ik laatst ook maar eens ‘call …’ tegen mijn iPhone gezegd toen ik iemand wou bellen. Tot mijn verbazing kreeg ik de juiste persoon aan de lijn.:-)

  Het is misschien nu een beetje gek, maar waarschijnlijk slechts een kwestie van gewenning.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  Ik ben altijd een aardige apple adept geweest, vanaf mijn eerste lime groene iMac erg tevreden, maar een smartwatch gaat mij echt wat ver, zeker als ik er tegen moet praten.
  Vanwege mn werk heb ik ongeveer een half jaar geen bereik met mijn mobiele telefoon en dat bevalt me nog steeds prima.. de eerste week is het altijd weer even wennen en daarna is het heerlijk om “off the grid” te leven, en op dat moment heb ik meer aan mijn automaat horloge;)

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @Franklin: als je het artikel doorleest, staat er ook in dat het in iOS 8 al kan, en het tot nog toe goed lijkt te werken. Uit eigen ervaring kan ik dit beamen.

  Sorry, ik bedoelde dicteren waarbij je álles met de stem doet. In iOS8 moet je gewoon een knop indrukken waarna je kunt dicteren toch? Is met Android Wear niet nodig, en binnen vermoedelijk enkele weken werkt dat ook op telefoons volledig met stem, zonder dat je het met de hand moet activeren.

  In het Nederlands dicteren zoals dat in iOS8 komt kan al een jaar of 2 met Android denk ik?

 • Profielfoto
  ldb

  Yes, yes, yes….. nu nog de koppeling naar m’n auto. Waren er geen gesprekken met Tesla?…..

 • Profielfoto
  ozzie X

  Het zal best gaan werken en een flinke doelgroep bedienen, maar nooit in dezelfde mate als de smartphone en tablet. Veel mensen dragen geen horloge en zullen ook geen smartwatch gaan dragen, ik ook niet.
  Het zal zeker niet zo’n impact hebben als de smartphone/tablet revolutie, maar een aardige toevoeging daarop zijn voor degenen die daar behoefte aan hebben.

 • Profielfoto
  Jenner2006

  Het kan wel een aardige toevoeging zijn als steeds meer mensen home automation gaan gebruiken. Je wil daarvoor geen telefoon gebruiken. Kan je bijna beter naar de lichtknopjes lopen.

  Bij Google legde ze het mooi uit. Vooral die korte/snelle dingetjes waar je alleen hoeft te lezen of één enkele handeling uit te voeren en verder gewoon met je werk wil verder gaan. Daarvoor is zo’n smartwatch/iWatch goed voor.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Allemaal heel cool en handig natuurlijk, zo praten tegen je pols. Maar als je al ziet wat voor blikken omstaanders trekken wanneer ik tegen Siri spreek, dan wil ik niet weten wat men van mij gaat denken als ik tegen mijn horloge loop te praten. In Amerika is dit soort technologie al veel verder ingeburgerd, maar hier in België bijvoorbeeld, vind ik het enorm gênant, zeker als iedereen je aanstaart. En bovendien: als we binnenkort zoekopdrachten en berichtjes gaan dicteren, dan hoort iedereen wel waar je mee bezig bent op je “smartwatch”, dat vind ik allesbehalve aangenaam.

 • Profielfoto
  SvS

  Nee, dank je wel. Om twee redenen:
  1) Datgene wat door NoPlasticPhones is aangegeven
  2) Er is een groep mensen die slecht praten, dus taak wordt niet goed uitgevoerd.

  Zou dus fijn zijn om mogelijkheid te krijgen om te kiezen hoe je wilt communiceren met het horloge. Wat zeg ik nu; Communicatie met je horloge! Ha, ondenkbaar in 1970:D

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @NoPlasticPhones Weet je nog hoe vreemd het was om mensen over straat te zien lopen terwijl ze aan het bellen waren, de komieken in het land konden er niet over stoppen:) En hoe vreemd het later was dat mensen niet eens meer een telefoon in hun hand hadden, maar dus via hun oortjes aan het bellen waren.

  Alles gaat wennen hoor.

  En voor het kleine percentage mensen dat niet zo goed spreekt, die doen het dan gewoon nog via de knoppen;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik ga echt niet de hele tijd tegen een iWatch praten hoor. Als Siri het wel behoorlijk zou doen, zou ik het ook alleen doen als ik in de auto zit of om een andere reden mijn iPhone niet kan bedienen. Het is geen Startrek:shock: