‘EU Internet’ nieuwe roamingoptie iOS 8

Door: Maarten - 12 reacties

De langgekoesterde wens van Neelie Kroes is onlangs werkelijkheid geworden. In 2015 verdwijnen binnen de EU de extra kosten voor het gebruik van mobiel internet in het buitenland (roaming). Apple houdt er alvast rekening mee in iOS 8.

Sinds de opkomst van mobiel internet is het veranderen van data instellingen bij veel mensen een heus vakantieritueel geworden. In 2015 zal dit binnen de Europese Unie verleden tijd zijn. Let daarbij op dat niet heel Europa lid is van de Europese Unie. Dit verschil kan verwarrend zijn en om vergissingen te voorkomen introduceert Apple in iOS 8 de instelling: ‘EU Internet’. 

De optie EU Internet is beschikbaar vanaf de laatste iOS 8 beta.
De optie EU Internet is beschikbaar vanaf de laatste iOS 8 beta. – Foto: Cult of Mac

Met deze nieuwe functie is het mogelijk om tijdens een reis automatisch mobiele data te laten (de)activeren. Ben je binnen de EU en staat ‘EU Internet’ aan, dan is er verbinding via dataroaming. Verlaat je vervolgens de EU en staat ‘Data Roaming’ uit, dan wordt de verbinding verbroken. Hoe de kosten voor data binnen de EU er precies uit gaan zien en of dit uit je eigen bundel gaat is nog niet volledig duidelijk.

De optie is te vinden vanaf iOS 8 beta 4 die sinds gisterenavond voor geregistreerde ontwikkelaars te downloaden is. Het schuifje is toegevoegd bij de instellingen van het mobiele netwerk, onder de huidige knop voor ‘Data Roaming’.

Verwarrend is dat op dit moment ‘EU Internet’ alleen geactiveerd kan worden als ‘Data Roaming’ ook is ingeschakeld. Zo lijkt de nieuwe optie zijn doel voorbij te gaan, maar naar verwachting zal dit nog worden aangepast. Vergeet niet dat het om een beta-versie van iOS gaat. De software is dus nog volop in ontwikkeling.

[Via: Cult of Mac]

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Vincentbosch

  Neem aan dat we wel gewoon moeten wachten tot 2015 voordat we ook echt gratis kunnen roamen. Providers zullen tot het laatst mogelijke moment geld uit je zakken willen kloppen.

 • Profielfoto
  Robberto

  Uiteraard zul je daar gewoon op moeten wachten, Apple heeft daar geen verdere invloed op.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  EU dataroaming heeft alleen echt zin als de prijs het zélfde is als in het binnenland en dus gewoon uit je bundel komt. Zo bedoelde Neelie het, maar of het nu al zo voordelig wordt, vraag ik me sterk af. Volgens mij nog niet. Zou wel moeten. Ook heel vreemd: wij zitten met een abonnement in een piepklein landje, terwijl Duitsers, Fransen en Engelsen zo 1000 of 1500 km kunnen rijden en nóg in eigen land zitten!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Ook heel vreemd: wij zitten met een abonnement in een piepklein landje, terwijl Duitsers, Fransen en Engelsen zo 1000 of 1500 km kunnen rijden…

  .
  Yep, en daarom ook de afschaffing van die roaming-kosten.

 • Profielfoto
  computer space

  Wat ik in 2015 ga doen: abo in Letland afsluiten. DIe zijn maar 10€/maand, meestal met onbeperkt internet. En dan permanent Roamen in heel de EU.
  Of gaat dit niet werken?
  Telefoonnummer boeit niet, ik VOIP alles wel.

 • Profielfoto
  Usain

  @computer space meestal moet je inwoner van dat land zijn om daar een abbonement af te sluiten. Buitenlandse bankrekening etc etc.

 • Profielfoto
  computer space

  Maar dan is er morgen een bedrijf dat dit voor je regelt.

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Buitenlandse bankrekening etc etc.

  IBAN;)

 • Profielfoto
  throttlemeister

  EU dataroaming heeft alleen echt zin als de prijs het zélfde is als in het binnenland en dus gewoon uit je bundel komt. Zo bedoelde Neelie het, maar of het nu al zo voordelig wordt, vraag ik me sterk af. Volgens mij nog niet. Zou wel moeten. Ook heel vreemd: wij zitten met een abonnement in een piepklein landje, terwijl Duitsers, Fransen en Engelsen zo 1000 of 1500 km kunnen rijden en nóg in eigen land zitten!

  Reken er maar niet op… De telco’s zullen de NL tarieven voor gebruik buiten bundel apart en buiten je bundel in rekening gaan brengen. Daarmee betaal je weliswaar dezelfde tarieven als in NL, maar wel extra en bovenop je bundel en dus nog steeds extra inkomsten voor roaming.

  Het zal wachten zijn op een grote Europese telco die 1 abonnement voor heel europa gaat aanbieden in alle landen om de boel hier in beweging te brengen ben ik bang.

 • Profielfoto
  pruus

  Klein land en eigen identiteit, kost wat….maar, in Nederland hoeven geen dure spullen geplaatst te geworden op bergen, door rotsbodem heen en meer ongein…. Lekker vlak. Ik vind dat dit as cheap as can moet worden, voor allen. Zo, punt gemaakt.

 • Profielfoto
  Odie

  “EU internet” zet niet roaming data uit of aan. De functie is op papier bedoeld om met je NL SIM data te kunnen afnemen bij de aanbieder in het land waar je bent. Dit gebeurd door als APN “EUinternet” te configureren, deze APN zal door de lokale aanbieder op zijn eigen platform worden afgehandeld, in tegenstelling tot de normale APN van je eigen aanbieder…

  Ik vermoed dat deze functie in iOS8 dus de APN automatisch op ‘EUinternet’ zal zetten. Je maakt hierdoor geen kosten op je eigen abonnement. Je zult bij het openen van je browser dan waarschijnlijk worden doorgesluisd naar een landing page van de operator waar je op dat moment op zit. Daar kun je dan een databundel op het lokale netwerk afsluiten.

  Dit verklaart ook waarom EUinternet alleen aan kan als dataroaming ook aan staat, zonder roaming kun je niet dataroamen op het lokale netwerk.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Het lijkt erop dat Odiebla gelijk heeft, deze functie heeft te maken met de LBO functie die sinds deze zomer actief is op alle Europese mobiele netwerken.

  LBO staat voor Local Breakout en maakt het mogelijk om in een EU land een prepaid kaart te kopen voor je mobiel, zonder dat je een andere sim hoeft te plaatsen. Om LBO te laten werken moet je APN ingesteld zijn op ‘EUINTERNET’.

  Ongeveer zo dus: je gaat naar Duitsland met je mobiel, koopt daar een prepaid tegoed (geschikt voor LBO), koppelt die aan je telefoonnummer en zet de APN op EUINTERNET. Vanaf dat moment wordt je datagebruik afgerekend van je Duitse prepaid kaart en niet door je mobiele operator.

  Vermoedelijk forceert de EU Internet switch de APN naar ‘EUINTERNET’.

  LBO is net nieuw en ik heb nog geen aanbieders gezien die in welk land dan ook een prepaid kaart aanbieden voor LBO.