Eerste details nieuwe Apple A8-chip gelekt

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Met de komst van een nieuwe iPhone later zit jaar, volgt ook een nieuwe chip. Met de A7-chip uit de iPhone 5s verraste Apple de wereld vorig jaar als eerste fabrikant die een 64-bit chip in een telefoon integreerde. Wat heeft Apple dit jaar met de A8-chip in petto?

Volgens Chinese Media zal de A8-chip voor in de iPhone 6 en iPad Air 2 een stuk sneller zijn dan de A7-chip. Waar de A7 op 1,3 GHz draait, doet de opvolger A8 zijn werk waarschijnlijk op 2 GHz. Volgens de Aziatische bronnen blijft Apple bij een dual core-procesor. Dankzij kleinere componenten zal de A8 zijn werk wel zuiniger kunnen doen.

Hoewel veel Android-fabrikanten inmiddels quad core processors in hun toestellen stoppen, lijkt het er niet op dat Apple vier in plaats van twee rekenkernen in de iPhone op gaat nemen. Het is ook niet nodig, de prestaties van de dual core A7-chip waren al vele malen beter dan die van de meeste quad core processors uit Android-toestellen.

De iPhone 6 zal als eerste Apple-apparaat de nieuwe A8-chip bevatten.
De iPhone 6 zal als eerste Apple-apparaat de nieuwe A8-chip bevatten.

De A7-chip bevatte interne componenten van 28 nanometer, waarschijnlijk worden deze bij de A8-processor verkleind naar 20 nanometer. Hoe kleiner deze semiconductors hoe zuiniger de chip. Waarschijnlijk kan Apple hierdoor met een relatief kleine en dunne accu toch een prima batterijduur in de iPhone 6 neerzetten.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  Hmm, zal mij benieuwen..

  Maar laten we niet vergeten dat het in feite al een quad-core chip is, namelijk dual-core CPU en dual-core GPU, SoC, ofwel System on a Chip.

 • Profielfoto
  Reintjuh1989

  Wat jullie zeggen klopt. Tot nu toe was de A73 chip sneller dan de meeste android toestellen. Het enige punt, is dat android telefoons nu ook op 64 bit gaan werken. En zij houden dan ook quad-core aan. Het klopt ook dat iOS minder resources nodig heeft dan android, maar ben benieuwd wat er gaat gebeuren, en of hetgeen hier genoemd ook klopt.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @DaveFlash: Klopt. Ik probeer artikelen doorgaans vrij te houden van ‘ingewikkelde’ termen als SoC en CPU/GPU en spreek daarom over processor en chip.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Ter info: De prestaties van de A7 chip waren niet beter. Android toestellen hebben soms slecht tot niet eens multi-core support in hun firmware. Hierdoor draait het iets zwaardere android OS alsnog langzamer. Het is niet de processor dat superieur is maar het hele toestel (hardware + software) dat een iPhone beter maakt. Een beetje misleidend zulke uitspraken.
  OT: Nu wel interessant om iPhone 5 te updaten, met 5s was dat niet het geval.

 • Profielfoto
  TomBD

  Het probleem is dat veel mensen bij het aantal processorkernen hetzelfde denken als bij het aantal megapixels van een camera. Het gaat uiteindelijk om de totale performance van een apparaat. Tot nu toe hebben Apple’s processor’s altijd erg goed gepresteerd.

  Mijn iPhone 4s (met een 1 GHz, geklokt op 800 MHz, dual-core A5-chip) draait iOS 8 beta 3 op dit moment moeiteloos. En die processor is toch alweer een paar jaar oud. Allemaal kwestie van samenwerking tussen hard- en software. Iets waar Apple enorm op vooruitloopt. Terwijl toestellen met Android veel meer moeite moeten doen om een vloeiende ervaring te bieden. Terwijl die vaak een quad-core processor hebben met een kloksnelheid van hier tot Tokio, plus ook nog eens een hoop RAM-geheugen hebben.

  Dan dus liever een smartphone met ‘in theorie gezien’ minder goed specs die de software vlekkeloos draait dan eentje met de duurste en beste hardware waar Android constant crasht of vastloopt.:P

 • Profielfoto
  Ce

  @TomBD
  Ik denk dat je een aantal zaken door elkaar haalt. Het zijn juist de toestellen met quad-core “van hier tot Tokia” en een hoop RAM geheugen die juist vlekkeloos Android draaien en gewoon heel erg snel zijn (S5, One, Z2 etc). Het zijn de goedkopere quad-core’s met weinig geheugen die stroperig draaien. Overigens is de opmerking ” de duurste en beste hardware waar Android constant crasht of vastloopt” gewoon nonsens.

 • Profielfoto
  steveb

  Het probleem is dat veel mensen bij het aantal processorkernen hetzelfde denken als bij het aantal megapixels van een camera. Het gaat uiteindelijk om de totale performance van een apparaat. Tot nu toe hebben Apple’s processor’s altijd erg goed gepresteerd.

  wat ik niet begrijp
  in een processor wordt er gesproken van 2 of 4 tot 12 cores
  waarom kan een gpu dan zo veel meer cores hebben? ik lees hier en daar dat er dat honderden kunnen zijn

  klopt mijn theorie 4 cores van 1 ghz zijn even snel als 1 core van 4 ghz maar hebben wel minder warmte verlies (energiezuiniger)

  ik ben ook benieuwd wat het effect van ios 8 zal zijn en dan vooral van metal op het dagelijkse gebruik van de gpu. en op de batterij

 • Profielfoto
  maconly

  Wat moet je met zoveel snelheid ?

  Ik ga toch niet photoshoppen op een iphone.

  Winst kan behaald worden op de batterijduur en bij een mooi design, ik heb een 5s maar vond de iphone 4 veel mooier.

  Het wachten is op een volledig lcd scherm die randen zijn lelijk.

 • Profielfoto
  ro_me

  Wat moet je met zoveel snelheid ?

  Ik ga toch niet photoshoppen op een iphone.

  Winst kan behaald worden op de batterijduur en bij een mooi design, ik heb een 5s maar vond de iphone 4 veel mooier.

  Het wachten is op een volledig lcd scherm die randen zijn lelijk.

  Inderdaad nonsens dat Apple een snellere iPhone maakt omdat JIJ niet gaat photoshoppen op je iPhone. Wat denken ze daar wel bij Apple?

 • Profielfoto
  Afroman

  We vragen meer van onze telefoons, Apps worden zwaarder. Hele os krijgt meer functies, camera wordt zwaarder. Ja niet echt gek dat we een flinke CPU erin krijgen.

 • Profielfoto
  bugboy

  @steveb: Een CPU core is veel complexer dan een GPU core. Een GPU kan maar een paar dingen (maar wel heel veel tegelijk) en een CPU is veel algemener.

  Verder moet je software ‘op te hakken’ zijn in meerdere taken die parallel kunnen worden uitgevoerd. Dat is lang niet altijd even eenvoudig.

 • Profielfoto
  wouwout

  ben bang dat we geen multitasking apps tegelijkertijd op het scherm (ipad en grote iphone) krijgen met deze specs. En geen widgets. Het is allemaal prima voor de relatief simpele manier waarop de iOS launcher werkt (start/stop apps), maar niet voor leuke extra’s. Jammer.
  Maar goed simpelheid is weer goed voor de batterijduur, ieder nadeel heb z’n voordeel.