Een dag met de iWatch en HealthKit

Door: Raymon Mens - 22 reacties

Mobile health is een van de markten waarin Apple zich met iOS 8 helemaal gaat storten. Met de Health-app en HealthKit voor ontwikkelaars moet de iPhone de centrale hub worden die je alles kan vertellen over je sportprestaties en gezondheid.

Leuk voor sportfanaten of wie extreem op zijn gezondheid let, maar is het ook in het dagelijks leven nuttig? Er blijken genoeg nuttige toepassingen. Om je een idee te geven van de mogelijkheden schetst OMT een dag met de iWatch om de pols en HealthKit op de iPhone. Van opstaan tot avondmaal.

Goedemorgen!
health-slaap-wide
Goed geslapen of tussendoor veel wakker geworden? Dat kan Sleep Cycle, maar ook de Fitbit of de toekomstige iWatch je vertellen. Tijd om je tanden te poetsen en daarna een workout van 7 minuten te doen. Snel even wat eten (en registeren wat en hoeveel je eet) en dan op naar je werk of eerste afspraak. Doordat de iWatch je bloeddruk al heeft gemeten, heeft HealthKit een prima beeld van je gesteldheid deze morgen.

Onderweg
health-fietsen-wide
Als je nu de fiets pakt of vanaf het station gaat lopen in plaats van de bus neemt, hoef je vanavond minder te sporten. Alle stappen die je nu zet, worden immers meegeteld door je stappenteller.

Eenmaal op kantoor
health-office-wide
Waarschijnlijk zit je op je werk achter een bureau. HealthKit houdt je bewegingen in de gaten en Break Time meldt je wanneer het tijd is om even op te staan om een loopje naar het koffie-apparaat of de kopieermachine te maken. Tijdens lunch natuurlijk registreren wat je eet, een wandeling maken helpt je om je dagelijkse hoeveelheid stappen te bereiken.

Home sweet home
health-thuis-wide
Eenmaal thuis kan HealthKit je vertellen hoe je lichamelijke gesteldheid is. Ben je moe, dan heb je misschien wat natuurlijke suikers nodig om op te peppen. Geen medicijnen vergeten vandaag? Dan is het tijd om het avondeten te gaan maken. Recepten-apps kunnen via HealthKit opvragen hoeveel calorieën je verband hebt en wat je allemaal al op hebt. Op basis daarvan krijg je een aantal passende recepten.

De sportschool
health-fitness-wide
Heb je in de ochtend de keuze gemaakt om naar je werk te fietsen of te lopen? Dan ben je snel klaar in de sportschool, want je stappenteller heeft aan HealtKit doorgegeven dat je al aardig wat beweging hebt gehad. Aan de hand van deze data staat je workout al klaar in de Sworkit-app en kan je meteen beginnen. De Fitbit of iWatch houden je vorderingen in de gaten.

Slaap lekker
health-night-wide
Terwijl HomeKit de thermostaat terugschroeft en de deuren op slot doet, helpt HealthKit je samen met pyjama’s voor je oren in slaap te komen. De koelkast stelt alvast een lijstje samen met wat je morgen moet kopen en Sleep Cycle maakt je, aan de hand van je slaappatroon dat in HealthKit is opgeslagen, op het juiste moment wakker.

Bijna alles is al mogelijk.
Bijna alle in dit artikel genoemde apps en apparaten zijn al verkrijgbaar. Het enige dat mist is een iWatch en de koppeling van de verschillende applicaties zodat data uitgewisseld kan worden. Voor dat laatste heeft Apple Health en HealthKit bedacht. Zodra iOS 8 en de iWatch beschikbaar zijn, wordt bovenstaande werkelijkheid. Zie jij een ‘mobile fit’ leefritme zitten?

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  MrHammond

  Eenmaal thuis kan HealtKit je vertellen of je lichamelijk moe bent.

  Goh, daar zou ik zelf nou nooit op kunnen komen…

 • Profielfoto
  AdriaanB

  Klinkt nou niet echt denderend als je het zou samenvat…

 • Profielfoto
  knekkie

  Complimenten voor het schetsen van een scenario met de iWatch.
  Ik begin bijna in te zien hoe dit een nuttig apparaat zou kunnen zijn.

  De integratie en communicatie tussen alle losse (reeds bestaande)apparaten en apps die elkaars data weer kunnen gebruiken om hun advies of statistiek weer op te baseren klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

  Als het werkelijk allemaal zo werkt is de noodzaak van een iWatch niet erg aanwezig. Gezien je iPhone met M7 processor in combinatie met de bestaande fitness trackers die zelfde data genereert. Zo is de iWatch slechts een display op je arm voor die zelfde informatie.

  Ik hoop dat de combinatie van healthkit en home kit werkelijk zo uitpakt. Vaak zijn de mogelijkheden in potentie hoger dan waar Apple uiteindelijk meer op de markt komt.

  Maar zo word je wel geleefd door je horloge:D

 • Profielfoto
  Verwijderen

  In fantasie is alles een stuk mooier dan in het echt.

 • Profielfoto
  Tuvok

  Er zal vast ook een AppStore komen voor de iWatch.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  De meeste koppelingen bestaan al via MyFitnessPal en Withings etc. . Je vergat nog even snachts de lichtkleur aanpassen, de CO2 te meten en op de weegschaal je gewicht en vetpercentage meten met de Withings Smart Body Analyzer.

 • Profielfoto
  knekkie

  Zou Apple zelf ook met een lijn Slimme lampen, weegschalen, deurknoppen/huisalarmen, rookmelders en dergelijke komen?

  Of houden ze het bij healtkit en homekit zodat de makers van deze apparatuur kunnen inhaken. Allebei is een grote gok. Kan mij voorstellen dat een hoop merken liever zelf een dergelijk hard en software platform neer zetten.

  Maar als ze allemaal samenwerken kan het best wat gaan worden.
  Ik ben benieuwd wat voor een scenario er geschetst kan worden voor de gewone man/vrouw die liever lui is dan moe en dus niks te maken wil hebben met healt tracking maar misschien wel de Homekit mogelijkheden wil benutten.

  Maar goed zoals swiftly al zei. de fantasie zal waarschijnlijk een stuk mooier zijn dan de werkelijkheid straks.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik zie het al, als je niet veel verder kunt komen dan een digitale stappenteller en pauzemelder, dan gaat het geen succes worden. De vraag is maar of dat horloge je op ‘jouw’ tijd gaat wakker maken. Meestal moet je eerder uit bed dan je lijf aangeeft. Puur omdat je op tijd op je werk moet zijn en je s’ avonds ook nog wat vrije tijd wil hebben.

  Succesvol gaat het imho toch niet worden, behalve bij wat echte applefreaks die alles van Apple als heilig zien en wat gezondheidsfanaten….

  Daarnaast hoeft een computer mij niet te vertellen wat ik wel en niet mag eten.
  Ik ben graag baas over eigen buik. Een betuttelend horloge als hij mij gaat vertellen wat goed is en wat niet. Bleh…

  Apple hoeft ook geen gezondheidsgegevens over mij te verzamelen die vervolgens verkocht worden aan de verzekeraar die daarna bepaalt dat ik in risicogroep C zit en daarmee extra premie moet betalen, omdat ik niet voldoe aan hun ideale levenspatroon.

  En voor wat betreft ‘homekit’ doe ik dat allemaal liever via mijn telefoon dan via een sullig horloge.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik wordt er niet warm of koud van. Ik laat deze even passeren.

  Hoezeer ik de Google Glas ook haat, ik vind dat eerlijk gezegd veel interessanter dan dit hele health/fitness gebeuren.

 • Profielfoto
  Zakske

  Mijn god, wat een deprimerend verhaal. Geleefd worden door een apparaat. Als dit de toekomst is vrees ik dat het aantal suïcides de hoogte in zal schieten. Eindelijk vrijheid!

 • Profielfoto
  Meneerkaka

  Opzich is dit een ideaal beeld van wat ik heb over de iwatch en health, gwn zonder teveel problemen iedere sportapp kunnen openen wat al gesynchroniseerd is met healt, het enigste wat ik niet zie zitten is om iedere keer aan te geven wat je eet, lijkt mij teveel gedoe een heel boekwerk doorspitten voordat je een gerecht hebt gevonden

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @polansky Waarom toch telkens die verzekeringsmaatschappij erbij halen? Apple heeft nog nooit gegevens verkocht en zal die ook heus niet gaan doen opeens;)

  Verder bepaalt het horloge niets, het adviseert alleen. Het is heus niet zo dat het je dwingt iets niet te eten of te gaan sporten, maar het confronteert je wel jet je gedrag en geeft advies betreffende wat de meer gezonde optie is. Jij bepaalt altijd nog zelf wat je doet hoor;)

  Ik zie het wel zitten, ik ben nu toevallig best bezig om weer wat bij te komen fysiek van twee zwangerschappen en bevallingen. Ik hou nu sportgegevens bij in een Numbers-sheet en hartslag in een aparte app. Bij het eten weet ik een beetje wat ik eet en hoe dat qua calorieën zit. Maar wanneer er een app zou zijn die dit makkelijk doet en verbindt met mijn overige activiteiten, dan kan ik mijn herstel beter plannen en regelen en afstemmen op wat er dan nodig is. Wellicht even een dag wat minder sport, of juist minder eten, enz. Het invullen van het eten gaat heel snel zodra je eenmaal een lijstje hebt van dat wat je geregeld eet, andere dingen moet je dan inderdaad even opzoeken, maar dat is een kleine moeite:)

  Mij lijkt het wel wat, nu, maar zodra ik weer tevreden ben en me helemaal goed voel, dan zal ik ‘m wellicht alleen voor sproten gebruiken, of er moet nog meer andere handige functionaliteit zijn. Ik ben benieuwd:)

 • Profielfoto
  Di May

  Eén fundamenteel probleem, althans in mijn geval toch :

  Ik heb mijn uurwerk, de voorloper van de iWatch dus, enkel op als ik deftig het huis uit moet. En al zeker niet tijdens het wandelen.

  Zoals ik al eerder suggereerde : een ring, dat zou pas revolutionair zijn.
  Uiteraard verzamelt dat ding uw gegevens die, desgevallend, pas later overgedragen worden naar een Apple-device, of beter nog, meteen de Cloud ingaan.

 • Profielfoto
  Zakske

  Waarom toch telkens die verzekeringsmaatschappij erbij halen? Apple heeft nog nooit gegevens verkocht en zal die ook heus niet gaan doen opeens.

  Er was een paar dagen geleden een interview van Vinod Khosla met de twee oprichters van Google waar deze kwestie werd behandeld. De rekening voor gezondheidszorg in de Verenigde Staten is ±$1,3 biljoen, waarvan $300 miljard naar diabeteszorg en nog eens $300 miljard naar hart- en vaatziekten gaat. Die knakkers van Google vertelden dat door datamining op die data los te laten je ongeveer 10.000 doden per jaar zou kunnen vermijden. Dat lijkt dus een erg interessante markt, maar helaas. De regels zijn zo rigide dat je als bedrijf geen data mag analyseren, zelfs niet als deze geanonimiseerd is. Dat is de reden waarom Google er niet in wil stappen, en Apple er dus ook weinig mee kan.

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Nog even en we kunnen helemaal niks meer zelf.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @Zakske Dat ze geanonimiseerde bulkgegevens zouden gebruiken om bepaalde behandelingen e.d. te bevorderen zou ik persoonlijk geen enkel probleem vinden. In dergelijke projecten zit deels de toekomstige ‘vooruitgang’;)

  Maar waar @polansky volgens mij op doelt is dat Apple, of een ander bedrijf, gepersonifieerde data doorstuurt aan een verzekeringsmaatschappij en dat deze je dan kan weigeren of eisen kan gaan stellen aan je leefgedrag. Dat is natuurlijk niet wenselijk, vanuit het perspectief van waaruit wij momenteel kijken.

  Maar wanneer je je huis verzekert, dan moet je ook aan bepaalde eisen voldoen, toch? Dat op den duur ook ziektekostenverzekeringen eenzelfde structuur krijgen zou mij niet verbazen. Of het wenselijk is en of het eerlijk is en of het moreel (brrrr) kan, dat kunnen we nu alleen vanuit ons huidige beperkte perspectief bekijken. Hoe volgende generaties zich gaan ontwikkelen kunnen we slechts rustig afwachten;)

 • Profielfoto
  THX-1138

  k zie het wel zitten, ik ben nu toevallig best bezig om weer wat bij te komen fysiek van twee zwangerschappen en bevallingen. Ik hou nu sportgegevens bij in een Numbers-sheet en hartslag in een aparte app. Bij het eten weet ik een beetje wat ik eet en hoe dat qua calorieën zit. Maar wanneer er een app zou zijn die dit makkelijk doet en verbindt met mijn overige activiteiten, dan kan ik mijn herstel beter plannen en regelen en afstemmen op wat er dan nodig is. Wellicht even een dag wat minder sport, of juist minder eten, enz. Het invullen van het eten gaat heel snel zodra je eenmaal een lijstje hebt van dat wat je geregeld eet, andere dingen moet je dan inderdaad even opzoeken, maar dat is een kleine moeite:)

  Een mens die zich bewust is van het feit dat hij/zij gezond is, wil helemaal geen lijstjes bijhouden. Iemand wil dan gewoon ontspannen, onbezorgd en vooral vrij van al de dingen die jij idealiseert, leven. En wat bedoel je met “mijn herstel beter plannen”?? Een herstelproces laat zich niet echt plannen. Ik kan wel lezen dat je nooit is wat gemankeerd heb. Weer een beetje onnozel verhaal van je, Noor.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Ik ben echt niet de enige die het leuk vindt om de vooruitgang die je maakt te zien. Dit kan je onder andere doen door je prestaties bij te houden. Verder plan ik nu mijn herstel, mijn trainingen, zo dat ik kracht, duur, rust, interval, conditie, rust, etc. afwissel en tracht ik in te schatten waar mijn lichaam op welk moment behoefte aan heeft.

  Dat je herstel niet kan plannen is natuurlijk een beetje larie. Nee, je weet niet wanneer je hersteld bent, maar je kunt wel verschillende stadia en stappen plannen en een eerste inschatting maken waar je doelen liggen. Deze kan je natuurlijk weer bijstellen;)

  Dat mijn verhaal onnozel zou zijn, daar ben ik het toch echt niet mee eens. Voor jou is het misschien onnozel, prima, maar de wereld bestaat niet slechts uit mensen zoals jij;)

 • Profielfoto
  Caszz

  Hmm, ik weet t nog niet hoor. Er ligt hier ook een fitbit in de la te verstoffen.
  Het is leuk voor een weekje.
  Aangezien ik een staan/lopend beroep heb en veel met m’n handen werk. Had ik die ‘moeilijk’ te behalen 10.000 stappen, om 11:00u s’ochtends al lang en breed gehaald.
  Na een dag,15 km gelopen, dus ik hoef nooit te sporten.
  Eten invoeren is veel teveel gedoe (kan wel een leukere activiteit verzinnen)
  En een leuk diagram van hoe ik geslapen heb, tja, wat moet je ermee?
  Ik denk dat dit soort dingen nog teveel in de kinderschoenen staan om er echt wat aan te hebben.
  Of Apple moet met iets revolutionairs komen.
  Ik ben benieuwd…

 • Profielfoto
  Jurien73

  Het klinkt idd erg goed, alleen het is best een gedoe om tussen alle hectiek door, in de app’s aan te geven wat en hoeveel je hebt gegeten. Ook is vaak het probleem dat niet alle producten van alle winkels worden weergegeven.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Ik zie het ook niet als een dagelijkse bezigheid voor altijd, maar nu helpt het me wel:)

  Met het invoeren van eten, ik eet redelijk hetzelfde en voer het in de avond in enkele minuten in. Wanneer je inzicht hebt in 9 van de 10 producten die je geregeld eet, dan is het allemaal niet meer zo’n groot probleem hoor.

  Maar goed, hoe het een product kan worden dat ook in het dagelijkse leven, wanneer je niet een bepaald doel hebt qua sport, gewicht, etc., gebruikt blijft worden, dat weet ik niet.

  Ook zal de eerste versie volgens mij niet echt de meest interessante zijn. Ik verwacht dat, net zoals met de iPad, versie 2 pas echt ontwikkeld zal zijn en versie 1 nog veel kinderziektes zal hebben en meer op een beta-product zal lijken.

  Edit: het kan ook nog een iWatch icm een borstband worden, dit naar aanleiding van de OMT-Live uitzending van 9/7/2014.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  Ik voorspel dat dit alles een succes gaat worden, want er zijn genoeg mensen met een ongezonde levensstijl en een schuldgevoel. Maar niemand hoeft op een apparaat te lezen of hij goed geslapen heeft, en wie gezond eet en lekker beweegt heeft die andere metertjes ook niet nodig. Een uitzondering zijn topsporters die alles exact moeten weten, maar voor de rest van ons is het veel belangrijker om zelf te voelen wat je nodig hebt. Vergeet niet, het vermogen om dat te voelen raak je langzaam kwijt als je je teveel op electronica focust. Neem bij je volgende boswandelingen maar eens een GPS mee, geheid dat je na een paar maanden al een afname in je gevoel voor richting bemerkt. Het is leuk speelgoed, dat wel, en Apple zal vast tientallen miljoenen iWatches verkopen, maar dus niet aan mij.