Chinese arbeidsomstandigheden bij Nederlandse iPhone-reparateur

31 reacties

De afgelopen jaren zijn er veel problemen geweest met de arbeidsomstandigheden in de Aziatische fabrieken waar onder andere de iPhone gemaakt wordt. Nu een van deze fabrieken ook een vestiging in Nederland heeft geopend, is het ook hier mis.

In Breda is sinds kort het reparatiecentrum van Apple-leverancier Pegatron gevestigd. Werknemers melden aan BN De Stem dat er sprake is van mensonterende werkomstandigheden. Vorige week vielen acht medewerkers flauw omdat er geen airco is en de medewerkers niet mogen luchten. Ook is er sprake van een spreekverbod.

In het reparatiecentrum van Pegatron worden iPhone-reparaties voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten gedaan door enkele honderden medewerkers. Allemaal uitzendkrachten die volgens FNV Bondgenoten op intimiderende wijze is gezegd dat ze op kunnen hoepelen als het niet bevalt.

Hal ....
Het van oorsprong Taiwanese Pegatron zit in een grote hal aan de rand van Breda [Google Maps]

Vakbond FNV Bondgenoten stapt naar de arbeidsinspectie en wil in gesprek met het bedrijf dat tot nu toe niet thuis gaf. Pegatron is een van Apple’s vaste leveranciers met fabrieken in Azië. Tijd voor een telefoontje vanuit Cupertino naar Breda?

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  H.deweg

  Toch wel een beetje ziek dat een bedrijf dat in al zijn reclame-uitingen een droomwereld schetst, waarin iedereen met ultra-human producten vrijelijk kan communiceren. Een reparatie afdeling heeft waar iedereen zijn bek moet houden en ze bij bosjes flauwvallen.
  De Apple wordt een beetje zuur, ze komen hier naar mijn smaak iets teveel mee in het nieuws.

 • Profielfoto
  wensink

  De Apple wordt een beetje zuur, ze komen hier naar mijn smaak iets teveel mee in het nieuws.

  Dat komt sowieso gewoon omdat Apple de grootste is, en grote bomen nou eenmaal veel wind vangen.
  Samsung, HP, Sony en vele anderen hebben vele malen slechtere werkomstandigheden dan Apple en daar hoor je nooit iets over.
  Daarbij is het niet dan Apple zuur ‘wordt’, ze verbeteren de omstandigheden in China heus wel. Ze worden alleen maar beter, aangezien vroeger, toen het nog niet aan het licht kwam, alles nog veel slechter was…
  Het wordt tijd dat ze overgaan op robots, zodat ze van dat gezeur over de werkomstandigheden af zijn.

 • Profielfoto
  Mark_Otte

  @H.deweg: Ik geloof dat je het voor geen ene meter snapt. Het gaat om een leverancier van Apple, niet Apple zelf. En zoals je maar al te graag over de tekst heen hebt gelezen “….fabrieken waar onder andere de iPhone gemaakt wordt.”.

  ONDER ANDERE..

  I rest my case.

 • Profielfoto
  H.deweg

  @Wensink

  Graag bronnen dat het bij alle anderen zo slecht is. (overigens wil ik dat best geloven) Maar je eigen straatje schoonvegen door te wijzen naar anderen die het ook doen, is een buitengewoon zwaktebod. En het is geen gezeur over werkomstandigheden, het is heel terecht dat daar ophef over wordt gemaakt. En ik vind het niet oneerlijk dat met name een bedrijf als Apple dat een clean en mensvriendelijk imago etaleert kritisch wordt gevolgd. Ze zijn prima instaat om hun verkoopafdeling te stroomlijnen, dus laten ze even veel inspanning stoppen in de productiekant.

  @Mark_otte
  Je leveranciers vormen een onderdeel van je product, daar ben je net zo goed verantwoordelijk voor. Ikea kan het zich ook niet permitteren om illegaal hardhout uit de Amazone in zijn producten verwerken. En ja je vindt het wellicht niet fijn om te horen, maar Apple is hier veel mee in het nieuws geweest, het is triest dat een bedrijf met miljarden op de balans met zulk soort praktijken geassocieerd moet worden.

 • Profielfoto
  puccini

  Het maakt geen ene …. uit voor wie het bedrijf repareert, zulke werkomstandigheden zijn niet aanvaardbaar, en die werkgevers/verandwoordelijke moeten dan ook snel worden aangepakt.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Laat ze lekker naar Oost-Europa verkassen. Er moet productie geleverd worden, daar is NL een verkeerd land voor met het Poldermodel.

 • Profielfoto
  KR1275

  De Apple wordt een beetje zuur, ze komen hier naar mijn smaak iets teveel mee in het nieuws.

  Dat komt sowieso gewoon omdat Apple de grootste is, en grote bomen nou eenmaal veel wind vangen.
  Samsung, HP, Sony en vele anderen hebben vele malen slechtere werkomstandigheden dan Apple en daar hoor je nooit iets over.

  Waar haal je die wijsheid vandaan??
  Ik denk dat Japanse bedrijven de omstandigheden beter voor elkaar hebben dan Amerikaanse. Sony heeft al vanaf het begin openheid van zaken gegeven aan consumentenorganisaties en mensenrechtenclubs. Apple had heeeeel veel druk nodig om enige informatie te verstrekken (en meerdere onderzoeken hebben de leugens, manipulaties en verzwijgingen al aangetoond). Amerikanen gaan over lijken!

  OT, dat dit in Nederland gebeurt, vraagt om politiek ingrijpen! Dit mag niet binnen de EU.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Dit mag niet binnen de EU? Tamelijk naieve opmerking, tenzij je nooit kranten leest.
  Is schering en inslag in de hele EU, hele volksstammen oost europeanen worden uitgebuit op deze manier, in veel takken van industrie en het transport……

  En vergeet nooit, als we allemaal bereid zijn om 50 euro meer te betalen voor je producten zijn dit soort praktijken niet meer nodig……maar alles moet zo goedkoop mogelijk en bij voorkeur gratis van de verwende westerse consument.
  (Ja, ik ben ook schuldig)

 • Profielfoto
  MvdM

  Als je de link volgt staat er in het artikel dat de airco nu wel werkt. Die was er dus al wel, maar deed het alleen niet. Ik denk dat Apple ook hier wel snel de boel op orde zal proberen te krijgen. De arbeidsomstandigheden hebben behoorlijk de focus, ook in de winkels.

 • Profielfoto
  defores

  Een bedrijf dat zo met zijn werknemers om gaat kan beter zelf ophoepelen:idea:
  Eigenlijk zou Apple zelf op dat idee moeten komen … dumpen dat soort bedrijven we don’t need them we don’t want them.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @Pete.Z Als we allemaal bereid zijn om 50€ meer te betalen, dan stopt het bedrijf dit in z’n zak hoor.

  Het ligt namelijk niet aan een te hoge kostprijs dat de omstandigheden zo zijn, maar wel aan het doorgeslagen principe van winstmaximalisatie;)

  We betalen genoeg voor de iPhone, dit is gewoon schurkerig gedrag van de managers e.d.:(

 • Profielfoto
  nebilem

  Waarom is het altijd Apple dat zo veel de mist in gaat? Het heeft altijd banden met Apple. Wat een vervelend bedrijf is het aan het worden.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Waarom is het altijd Apple dat zo veel de mist in gaat? Het heeft altijd banden met Apple. Wat een vervelend bedrijf is het aan het worden.

  Ik neem aan dat je niks meer van Apple gaat kopen?
  Wacht….je hebt waarschijnlijk tot nu toe niks gekocht van Apple
  Wacht…. laat maar…..

 • Profielfoto
  MEEUW

  Dit mag niet binnen de EU? Tamelijk naieve opmerking, tenzij je nooit kranten leest.
  Is schering en inslag in de hele EU, hele volksstammen oost europeanen worden uitgebuit op deze manier, in veel takken van industrie en het transport……

  En vergeet nooit, als we allemaal bereid zijn om 50 euro meer te betalen voor je producten zijn dit soort praktijken niet meer nodig……maar alles moet zo goedkoop mogelijk en bij voorkeur gratis van de verwende westerse consument.
  (Ja, ik ben ook schuldig)

  Nee dat is pas naief! hahaha 50 euro meer betalen voor een product. Oooow nee die 50 euro maakt een verschil, want ze maken er maar klein beetje winst op dat product. Hoeveel hadden ze ook alweer op de bank staan?

  Nee het moet zo goedkoop mogelijk van apple, 140 dollar koste het toch om toestel te maken….?
  Wie bepaald het dat zogoedkoop mogelijk moet? De consument of de aandeelhouders en CEO. Denk dat antwoord duidelijk is.
  Dit is niet alleen naïef antwoord, maar ook een domme opmerking.

 • Profielfoto
  WvB22

  Ik lees hier maar heel weinig zinnige reacties. Dit gaat niet om een leverancier van Apple maar om een bedrijf dat voor Apple reparaties uitvoert. Dit bedrijf is ook een leverancier van Apple onderdelen, maar in Breda staat geen fabriek. Die staan allemaal in het verre oosten.

  Dit is heel simpel: deze reparateur voert zijn werkzaamheden in Nederland uit en heeft zich dus gewoon te houden aan de Nederlandse regels omtrent arbeidsomstandigheden. Dat mensen bij bosjes flauw vallen van de warmte (of dat tenminste beweren) is NIET normaal in Nederland. Het is maar de vraag of Apple hier weet van had aangezien je dat niet verwacht in een westers land.

  Kortom arbeidsinspectie inschakelen en die gasten op hun falie geven als er iets echt mis is. Niet luisteren zijn hoge boetes. Nog niet luisteren is sluiten die toko. Er is veel te veel geïnvesteerd dus ze luisteren echt wel. Daarnaast flink stennis schoppen bij Apple want daar luistert Pegatron zeker naar. De tijden van zweetfabriekjes als in China hebben we lang achter ons gelaten.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Dank WvB22.
  Jouw reactie is inderdaad de enige zinnige.

 • Profielfoto
  defores

  WvB22 m.a.w. Apple hoeft geen bewuste keuze te maken op wat voor manier hun product geproduceerd wordt?

  Er bestaat nog iets als ‘Karma’ en onderschat nooit de kracht van Karma.

  Maar dit geld niet alleen voor Apple maar voor elk bedrijf.
  In feite moeten wij als consument ook een signaal afdwingen, ‘vuile’ producten … die willen we niet. Dan maar 50 of 100 euro duurder.

 • Profielfoto
  belfortmac

  Nee, dan maar Apple 50 euro minder.
  Heb je een plank voor je kop @defores.
  Weet je wel hoe lang dat Apple tuig al mensen oplicht en geld afhandig maakt.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Reparatie van mobiele apparaten hoort bij klein metaal en valt onder die cao. Waarschijnlijk vallen die mensen niet onder die voorwaarden.

 • Profielfoto
  The Jesus

  Laat ze lekker naar Oost-Europa verkassen. Er moet productie geleverd worden, daar is NL een verkeerd land voor met het Poldermodel.

  Oost-europa is ook Europese gemeenschap!
  Voor populistisch geschreeuw ga je je maar lekker bij de PVV uitleven.

 • Profielfoto
  klonic

  Dit bedrijf (waar het nu om gaat, dus deze vestiging) repareert alleen iPhones. Steeds wordt er geschreven ‘onder andere’ behalve bij de omschrijving van de taak van dit bedrijf dan wordt alleen de iPhone genoemd. Daar zou Apple dus een stokje voor moeten steken als je het mij vraagt.

  @ defores,
  Er bestaat nog iets als ‘Karma’” dat is nog maar de vraag. Bij zo een statement hoort een dito bewijs. Dat lever je niet, wat je zegt is zo ongelofelijk onzinnig!

  Karma? Waar was die BS tijdens… elke oorlog?

 • Profielfoto
  Kobes

  Apple moet zeker weten alle bedrijven die producten voor hen maken/repareren uit de leverancierslijst schrappen (er is overal wel iets mis). Dan is het probleem pas echt opgelost: geen Apple product meer te koop, 200000 Chinezen zonder werk en eindelijk een rechtvaardige wereld.

  Ik praat het niet goed hoor, maar het gemak waarmee sommige mensen hier stellen dat Apple gewoon de deur moet wijzen toont het absolute onbegrip voor een iets meer complexe wereld dan in sprookjes.

  Gelukkig hebben wij hier een arbeidsinspectie. Laat die inderdaad ingrijpen als het mis is. Zullen we hen dat werk laten doen, in plaats van zelf te oordelen?

 • Profielfoto
  sedikit

  “geen Apple product meer te koop, 200000 Chinezen zonder werk en eindelijk een rechtvaardige wereld.”

  @Kobes,
  Dit soort demagogische excuses zijn onderhand behoorlijk vervelend aan het worden. Deze in feite conservatieve argumenten, meestal ingegeven door eigenbelang, hoor je ook steeds over het milieu, de bank-bonussen, de doorgeschoten marktwerking, de klimaatverandering enz. Ze gaan ervan uit dat de critici naïef, zo niet dom zijn, terwijl het omgekeerde, het struisvogel-spelen, het geval is.
  Denk je nou echt dat critici verwachten dat alles van de ene dag op de andere dag verandert?! Men streeft naar verandering. En daar is niks mis mee!

 • Profielfoto
  Psmiles

  Toch wel schrijnend dat Apple zelf hun leveranciers dwingt tot straffe werkdruk. Apple deelt leveranciers boetes uit, als ze boven hun normen komen.

  “… we moeten wel de normen van Apple halen. Per shift moeten we 200 mobieltjes repareren. Een andere vestiging heeft Apple onlangs een half miljoen euro moeten betalen omdat de normen niet werden gehaald.’
  Bron Volkskrant,
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3690676/2014/07/17/Flauwvallen-met-de-ramen-dicht.dhtml

  Dus zo onschuldig is Apple nu ook weer niet. De winstmarges lijken me ruim voldoende om iets ruimhariger met werknemers buiten de VS om te gaan.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ongelooflijk dat dit bedrijf ook in Nederland slechte arbeidsomstandigheden heeft. Wellicht niet het gebouw, maar dus wel het gebrek aan airco en frisse lucht (je kunt ook de ramen open zetten of zo) en vooral de dreigementen en een spreekverbod. Dat zijn zaken die niet mogen voorkomen en ook helemaal niet slim zijn. Als er één manier is om je werknemers de demotiveren is het zo wel.

  Dat Apple in het nieuws altijd voorop lijkt te staan als het gaat om slechte werkomstandigheden (vooral in Azië) komt gewoon omdat het Apple is.
  De meeste bedrijven waar Apple producten worden gemaakt, maken telefoons en computers voor vrijwel alle andere merken en reken maar niet dat er dan iets anders is in de werkomstandigheden. Het zou inderdaad wel eens nog slechter kunnen zijn, omdat de meeste van die merken zelf ook Aziatisch zijn. Daar zijn ze meestal alleen maar slechte arbeidsomstandigheden gewend. Ik ben zelf vaak in Azië geweest en weet dat mensen in allerlei beroepen soms wel 100-120 uur per week werken. Dan is 80 of 70 uur voor een Apple assemblagebedrijf alweer een stuk minder.

  De media pakken gewoon Apple omdat dat veel meer aandacht trekt. Een kop als “Slechte arbeidsomstandigheden bij Apple” trekt veel meer aandacht dan “Slechte arbeidsomstandigheden bij Samsung”…of Huawei of welk ander merk dan ook. Ze hebben het focus gewoon op Apple. Wat niet wil zeggen dat er niet continue gewerkt moet worden om er iets ten positieve aan te veranderen.

 • Profielfoto
  sedikit

  MacAanZee:
  “De media pakken gewoon Apple omdat dat veel meer aandacht trekt. Een kop als “Slechte arbeidsomstandigheden bij Apple” trekt veel meer aandacht dan “Slechte arbeidsomstandigheden bij Samsung”…of Huawei of welk ander merk dan ook. Ze hebben het focus gewoon op Apple.”

  Alsjeblieft zeg, kan het iets minder kinderachtig en iets minder paranoïde. Hoe oud ben je?! Dus, “ze moeten Apple hebben”! Nee toch…wat ìn en ìn gemeen! Kom je weer op de proppen met het afgezaagde en “ijzersterke argument” (en daar gaan we weer)…: de concurrentie, dat verdomde Samsung! En natuurlijk, de media! (“Ze hebben het focus gewoon op Apple”)!!! “Meneer, zij doen het ook, en ze pesten me altijd!”

  MacAanZee:
  “Daar zijn ze meestal alleen maar slechte arbeidsomstandigheden gewend. Ik ben zelf vaak in Azië geweest en weet dat mensen in allerlei beroepen soms wel 100-120 uur per week werken. Dan is 80 of 70 uur voor een Apple assemblagebedrijf alweer een stuk minder.”

  Tja, het staat er echt…. MacAanZee, ik stel voor dat je een kamertje huurt in Appelscha, met wat oude spulletjes, géén computer, géén iDevices, dus zonder (ik citeer uit je profiel): PowerBook 150, PowerbooK G3 Series, Powebook G4, 20th Anniversary Mac, iBook 12 inch, iMac (intel), iMac G3 DV, iMac G5, iPhone 3GS, iPod 3G, iPod 4G photo, iPod shuffle 1G, iPod shuffle 2G, iPod toutch 1G, MacBook Pro 15 inch, Powerbook 150), je verplaatst je met een betjak en je neemt genoegen met € 100 per maand. Dan heb je helemaal niets te klagen: een leven als een luis op een zeer hoofd, vergeleken met die saté-verkoper uit de kampong bij Jakarta (“Je moet er geweest zijn om te kunnen oordelen”)

  Eigenlijk best grappig: MacAanZee pleegt z’n wisecracks te parachuteren, en verder hoor je hem niet. Aardige manier van “communiceren”(Beroep:
  journalist/ communicatie, PR & imagebuilding, trendwatching)

 • Profielfoto
  Hydræ

  Wel fijn om te weten dat mijn iPhone straks door uitzendkrachten met zweethandjes wordt gerepareerd in Breda.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Je kunt je terecht afvragen in hoeverre Apple hier verantwoordelijk kan worden gehouden.

  Je kunt wel je vraagtekens zetten bij het imago dat Apple probeert uit te dragen. Daarbij past mijns inziens ook dat je bij het selecteren van je opdrachtnemers ook zorgvuldig te werk gaat. Je moet niet alleen het straatje binnen je eigen kantoor schoonvegen, maar je ook bewust zijn van wat voor opdrachtnemers je inhuurt.

 • Profielfoto
  bartje

  Wij weten toch niet het hele verhaal hiervan. Er wordt link, rechts van alles aangenomen als feiten. Laten we ons hier nu niet te druk om maken.

  Tenslotte, het is mooi weer

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ongelooflijk dat dit bedrijf ook in Nederland slechte arbeidsomstandigheden heeft. Wellicht niet het gebouw, maar dus wel het gebrek aan airco en frisse lucht (je kunt ook de ramen open zetten of zo) en vooral de dreigementen en een spreekverbod. Dat zijn zaken die niet mogen voorkomen en ook helemaal niet slim zijn. Als er één manier is om je werknemers de demotiveren is het zo wel.

  Dat Apple in het nieuws altijd voorop lijkt te staan als het gaat om slechte werkomstandigheden (vooral in Azië) komt gewoon omdat het Apple is.
  De meeste bedrijven waar Apple producten worden gemaakt, maken telefoons en computers voor vrijwel alle andere merken en reken maar niet dat er dan iets anders is in de werkomstandigheden. Het zou inderdaad wel eens nog slechter kunnen zijn, omdat de meeste van die merken zelf ook Aziatisch zijn. Daar zijn ze meestal alleen maar slechte arbeidsomstandigheden gewend. Ik ben zelf vaak in Azië geweest en weet dat mensen in allerlei beroepen soms wel 100-120 uur per week werken. Dan is 80 of 70 uur voor een Apple assemblagebedrijf alweer een stuk minder.

  De media pakken gewoon Apple omdat dat veel meer aandacht trekt. Een kop als “Slechte arbeidsomstandigheden bij Apple” trekt veel meer aandacht dan “Slechte arbeidsomstandigheden bij Samsung”…of Huawei of welk ander merk dan ook. Ze hebben het focus gewoon op Apple. Wat niet wil zeggen dat er niet continue gewerkt moet worden om er iets ten positieve aan te veranderen.

  Bedoel je nou dat Apple deze aandacht niet verdient? Zo nee, dan heb ik geen idee waarom je dit verhaal plaatst. Het moet geen rol spelen dat dit al dan niet zou komen doordat Apple een spreekwoordelijke hoge boom is. Zulke zaken moeten gewoon opgelost worden, op het moment dat ze, om wat voor reden dan ook, aan het licht komen.

 • Profielfoto
  FilX

  Dat rechtse-vergoelijkte-toontje begint men weer een beetje tegen te staan zie ik:smile: Niet iedereen is meer blablabla-borrel-tijd-priet-praat dat het bedrijfsleven niet verantwoordelijk is want oh die verdelende media dit dat en die kritische rakkers daar, ooooohhhhh, die willen alleen maar geld uit mijn zuur verdiende zakje geld kloppen… Het lijkt weer te mogen, politiek-correct zijn en opkomen voor de mede mensen. Het kan zowaar weer, buiten de kaders kijken en zien dat dingen over rechts eigenlijk ook niet zo ‘dik voor elkaar’ zijn, dus je zou gewoon weer kunnen zeggen dat die bedrijven hun aandeelhoudertjes maar eens even de broekriem moeten gaan aantrekken door te stoppen met het vullen van diens veelste diepen colbert zakken en zich wellicht weer wat meer maatschappelijk betrokken kunnen gaan gedragen zodat 1984 Won’t Be Like…1984 want Simplicity is the Ultimate Sophistication, en we kunnen zeggen: “Apple blows minds, not budgets”.

  dus…

  Think different !!

  Hoezee !