Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 juli 2014

Chinese arbeidsomstandigheden bij Nederlandse iPhone-reparateur

De afgelopen jaren zijn er veel problemen geweest met de arbeidsomstandigheden in de Aziatische fabrieken waar onder andere de iPhone gemaakt wordt. Nu een van deze fabrieken ook een vestiging in Nederland heeft geopend, is het ook hier mis.

In Breda is sinds kort het reparatiecentrum van Apple-leverancier Pegatron gevestigd. Werknemers melden aan BN De Stem dat er sprake is van mensonterende werkomstandigheden. Vorige week vielen acht medewerkers flauw omdat er geen airco is en de medewerkers niet mogen luchten. Ook is er sprake van een spreekverbod.

In het reparatiecentrum van Pegatron worden iPhone-reparaties voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten gedaan door enkele honderden medewerkers. Allemaal uitzendkrachten die volgens FNV Bondgenoten op intimiderende wijze is gezegd dat ze op kunnen hoepelen als het niet bevalt.

Het van oorsprong Taiwanese Pegatron zit in een grote hal aan de rand van Breda [Google Maps]

Vakbond FNV Bondgenoten stapt naar de arbeidsinspectie en wil in gesprek met het bedrijf dat tot nu toe niet thuis gaf. Pegatron is een van Apple’s vaste leveranciers met fabrieken in Azië. Tijd voor een telefoontje vanuit Cupertino naar Breda?

Reageer op artikel:
Chinese arbeidsomstandigheden bij Nederlandse iPhone-reparateur
Sluiten