Bankieren met je vingerafdruk en Touch ID

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Sinds vorig jaar is de iPhone uitgerust met een vingerafdrukscanner. In eerste instantie kon Touch ID alleen gebruikt kan worden voor het ontgrendelen van de telefoon en voor iTunes-aankopen. In iOS 8 kunnen ook andere apps gebruik maken van de vingerafdruk.

Omdat een vingerafdruk erg persoonlijk is, kan deze een prima vervanger zijn van een pincode. Geen random readers of sms met een TAN code meer nodig. De toekomst van mobiel betalen en bankieren op iOS wordt nu uitgevonden. Niet door Nederlandse banken, maar door Bitcoin-pioniers.

Ontwikkelaars van Chain.com hebben een app gemaakt die het mogelijk maakt om Bitcoin-betalingen door middel van een vingerafdruk op de Touch ID-sensor te verzenden en ontvangen. Er wordt gebruik gemaakt van iCloud Keychain, waarin een sleutel wordt gezet die alleen met een vingerafdruk door de app uitgelezen kan worden.

https://www.youtube.com/watch?v=DcdThwai2V0

Het decentrale karakter van Bitcoin maakt het makkelijk om nieuwe technologieën snel toe te passen. Waarschijnlijk duurt het nog even voordat banken Touch ID gaan integreren in hun apps. Aan de Chain-app zal het niet liggen, deze is open source en alle code is te vinden op Github. Hierdoor kunnen andere ontwikkelaars het kunstje simpelweg afkijken.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Nora Nora

  Mooi!!!!! Ik ben ook zo blij met Touch ID. Ik heb echter nog geen bitcoins, maar het is mooi te zien dat de mogelijkheden benut worden en er verdere ontwikkeling plaatsvindt.

 • Profielfoto
  knekkie

  Nu de Nederlandse Banken nog

 • Profielfoto
  Sander van Leeuwen

  De ABN AMRO heeft zowaar toegezegd dat ze dit met de introductie van iOS 8 ook in hun app geïmplementeerd hebben: https://twitter.com/abnamro/status/473735675721039872

 • Profielfoto
  THX-1138

  Misschien kunnen jullie ook is een inhoudelijk stuk wijden aan two-factor authentication, want ik zag reacties van mensen op dat stukje van jullie waaruit blijkt dat de meeste mensen er vooral geen hout van begrijpen.

 • Profielfoto
  Imade

  Mooi!!!!! Ik ben ook zo blij met Touch ID. Ik heb echter nog geen bitcoins, maar het is mooi te zien dat de mogelijkheden benut worden en er verdere ontwikkeling plaatsvindt.

  Daarna huilen omdat criminelen makkelijk toegang tot je bank gegevens hadden omdat wij overal onze vingerafdrukken achter laten.
  Met simpele kruidvat spullen kan je vingerafdrukken namaken.
  Ik heb natuurlijk ook contactloos betalen uitgeschakeld bij mijn pin pas.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Voor kleine bedragen zal dit zeker praktischer zijn! In Euro’s dan, ik lees dat de meningen over BitCoin nogal uiteenlopen.

 • Profielfoto
  Martink

  Hmm ik zou data uitwisselen via Bluetooth inplaats QR code. Al moet QR wel een optie blijven natuurlijk:)

 • Profielfoto
  ElsR

  Hier zit ik echt op te wachten! Geen driehonderd wachtwoorden meer die vanwege hun ingewikkeldheid niet te onthouden zijn. En vingerafdrukken kopiëren? Broodje aap verhaal?

 • Profielfoto
  ElsR
 • Profielfoto
  celie

  Leuke James Bond Gadget.
  Ook handig om je voordeur te openen of de auto te starten met je vingerafdruk