Arbeidsinspectie eist snelle verbetering bij iPhone-reparateur Pegatron

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Enkele weken geleden kwam iPhone-reparateur Pegatron Breda in opspraak door de haast Chinese arbeidsomstandigheden waarin het bedrijf medewerkers liet werken. Medewerkers vielen flauw van de hitte in de bedrijfshal en moesten verplicht overwerken.

Nadat berichten over moderne slavernij bij het van oorsprong Taiwanese bedrijf in de media verschenen, startte de arbeidsinspectie een onderzoek. Er weren diverse overtredingen geconstateerd. Pegatron krijgt nu drie maandenĀ de tijd om de werkomstandigheden te verbeteren. Zo meldt Omroep Brabant.

Tijdens de inspectie werden veel klachten van medewerkers bevestigd; De temperatuur was te hoog, er was te weinig frisse lucht, een te hoge luchtvochtigheid en de werkplekken voldeden niet aan de wettelijke eisen. Uiterlijk half oktober moet Pegatron dit alles hebben opgelost. Er is geen boete uitgedeeld

Pegatron is een van Appleā€™s vaste leveranciers met fabrieken in AziĆ«. In Breda worden iPhone-reparaties voor Europa, het Midden-Oosten en AziĆ« uitgevoerd. De meeste van de 500 werknemers zijn uitzendkrachten.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  makasa

  Gemiste kans voor Apple om in het kader van MVO dit zelf goed te regelen. Keuze van leveranciers kan Apple zelf bepalen en eisen aan stellen. Schijnbaar is MVO meer voor de buitenkant en het imago. Als Apple gebruiker valt me dat tegen. Economische belangen winnen het toch weer.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ook de uitzendbureau’s zijn kennelijk niet echt geĆÆnteresseerd onder welke omstandigheden ze hun personeel werk laten doen. Ben best geĆÆnteresseerd welke uitzendbureau’s zaken doen met deze tent.

  Wie kan ze noemen?

 • Profielfoto
  Zakske

  Ben best geĆÆnteresseerd welke uitzendbureau’s zaken doen met deze tent.

  Je typt “pegatron breda” in bij Google en je krijgt meteen het antwoord. Hint: het zijn er twee.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Keuze van leveranciers kan Apple zelf bepalen en eisen aan stellen. Schijnbaar is MVO meer voor de buitenkant en het imago.

  Iets te kort door de bocht.
  Ik maak voor mijn bedrijf veel afspraken op basis van MVO en monitor ook met regelmaat of mijn leveranciers de afspraken nakomen maar dan toch heb ik geen 100% zekerheid dat het niet ergens eens misgaat.
  Sterker nog, het gaat wel eens mis.
  Gezien jou uitleg is het voor mij dus ook slechts een buitenkant en imago dingetje?

 • Profielfoto
  THX-1138

  @zakske ik zie inderdaad dat Adecco en Manpower zich niet zo druk maken over de werkomstandigheden van hun werknemers.

 • Profielfoto
  defores

  Kan me niet eens voorstellen er mensen zijn die daar willen werken? lijkt me meer van er is geen werk dus we moeten wel anders worden we gekort?

  Uitzendbureaus mogen ze ook wel afschaffen die vangen c.a. 2/3 van je inkomen. Matched je CV niet met geautomatiseerde programma’s gaat het meteen de prullenbak in. kans op vaste baan en verdere ontplooien komt amper aan de orde.
  Op deze manier blijf je een groep creĆ«ren die later buiten de boot vallen en vastroesten. Pegatron lijkt me daar een prima voorbeeld van …. geen ontwikkeling slechts geest dodend productie werk voor minimaal loontje met bizarre eisen.