Apple’s nieuwe CDN versnelt iCloud, downloads en software-updates

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Bij het downloaden van apps, uitvoeren van software-updates of gebruik maken van iCloud maakt een Mac of iPhone verbinding met een server van Apple. Om te zorgen dat dit wereldwijd snel gaat, wordt gebruik gemaakt van een Content Delivery Network (CDN).

Zo’n netwerk zorgt ervoor dat gebruikers een kopie van een app of download van een snelle server dichtbij hun fysieke locatie kunnen downloaden. Voorheen schakelde Apple hier externe partijen voor in, maar volgens Dan Rayburn van Streaming Media.com is het eigen CDN van de iPhone-maker inmiddels online en wordt het gefaseerd in gebruik genomen.

Volgens Rayburn heeft Apple ruim 100 miljoen dollar in het CDN geïnvesteerd. Hierdoor beschikt het over tien keer meer capaciteit om apps, updates, downloads en iCloud naar eindgebruikers te transporteren. Er zijn directe verbindingen met grote providers, waardoor de content zonder omwegen afgeleverd kan worden.

Het is nog niet duidelijk welke diensten al over zijn naar Apple’s eigen CDN. Later dit jaar worden iOS 8 en OS X 10.10 Yosemite verwacht. Apple kan zijn eigen CDN niet alleen inzetten voor snellere downloads van deze nieuwe versies, maar ook om nieuwe diensten als iCloud Drive en iCloud Photo Library van optimale snelheid te voorzien.

Niet alleen updates
Niet alleen updates worden sneller dankzij het CDN.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  tomc

  Later dit jaar worden iOS 8 en OS X 10.10 Mavericks verwacht

  Heet OS X 10.10 niet Yosemite;)

 • Profielfoto
  Usain

  Raymon je bent de referal link in het woord iphone-maker vergeten. Niet dat ik dat erg vind ofzo.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Staat al in de intro. Referrals worden door een script gemaakt en maar 1x op hetzelfde woord, ik zit niet elk woordje handmatig te linken hoor;-)

 • Profielfoto
  Usain

  Please sloop dat hele script eruit, die ref links leveren vast geen drol op en ik met nog vele andere vinden het gewoon irritant.

 • Profielfoto
  Rickje

  @Usain

  AMEN

 • Profielfoto
  Zakske

  Apple’s nieuwe CDN versnelt iCloud, downloads en software-updates

  Er valt geen enkele reden te bedenken waarom het nu sneller zal werken. Hiervoor maakte Apple gebruik van het CDN van Akamai, dat is de grootste speler te wereld. Microsoft gebruikt ze om software te verdelen, net zoals Nintendo, SAP, Adobe en IBM. Airbnb maakt gebruik van hun netwerk, maar ook YouTube, Facebook, Twitter, Yahoo, FedEx, alle grote televisiestations op aarde, Blizzard, EA en het Witte Huis. Als je een groot evenement hebt – bijvoorbeeld de Olympische Spelen – zorgen zij ervoor dat de video niet hapert. Ik denk dat een bedrijf dat al jaren leeft van het verstrekken van CDN’s voor externe partijen iets meer expertise in huis heeft dan Apple.

 • Profielfoto
  Tim95

  Apple’s nieuwe CDN versnelt iCloud, downloads en software-updates

  Er valt geen enkele reden te bedenken waarom het nu sneller zal werken. Hiervoor maakte Apple gebruik van het CDN van Akamai, dat is de grootste speler te wereld. Microsoft gebruikt ze om software te verdelen, net zoals Nintendo, SAP, Adobe en IBM. Airbnb maakt gebruik van hun netwerk, maar ook Netflix, Facebook, Twitter, Yahoo, FedEx, alle grote televisiestations op aarde, Blizzard, EA en het Witte Huis. Als je een groot evenement hebt – bijvoorbeeld de Olympische Spelen – zorgen zij ervoor dat de video niet hapert. Ik denk dat een bedrijf dat al jaren leeft van het verstrekken van CDN’s voor externe partijen iets meer expertise in huis heeft dan Apple.

  Precies mijn gedachten, grote onzin, het zal er alleen maar trager op worden. Apple kan immers nooit beter zijn dan een specialist op het gebied met jaren ervaring. (Niet dat je het verschil merkt, zowel Akamai als Apple zullen bloedje snel zijn) Het enige voordeel is dat het op termijn minder kost en dat er meer controle is over het geheel.

  Bovendien wordt er geen woord gerapt in het genoemde artikel dat Apple’s CDN sneller zou zijn, beetje sensatie artikel OMT, jammer.

 • Profielfoto
  Zakske

  Bovendien wordt er geen woord gerapt in het genoemde artikel dat Apple’s CDN sneller zou zijn.

  In het artikel staat dat ze tien keer meer capaciteit hebben dan ze nu gebruiken, maar je kunt natuurlijk ook tien keer meer capaciteit huren bij Akamai of Level 3.

 • Profielfoto
  iMad

  Bovendien wordt er geen woord gerapt in het genoemde artikel dat Apple’s CDN sneller zou zijn.

  In het artikel staat dat ze tien keer meer capaciteit hebben dan ze nu gebruiken, maar je kunt natuurlijk ook tien keer meer capaciteit huren bij Akamai of Level 3.

  Ze zullen een goede reden hebben om het zelf te doen en te regelen.

 • Profielfoto
  croonenv

  Geen woord “gerapt”. Leuke spelfout of moderne spelling?

 • Profielfoto
  macpro

  @Zakske: Apple heeft de durf en de visie om dit soort stappen te zetten. Denk maar eens aan de iPhone. Daar had je ook de nodige fabrikanten die al jaren telefoons maakten. Hoe zou Apple daar met de iPhone daar nou iets aan toe kunnen voegen?
  Kortom: iets niet doen omdat andere het al doen is geen reden. Iets doen omdat je weet dat je het kunt verbeteren wel. En dat is de drijvende kracht achter Apple.

 • Profielfoto
  macoky

  @macpro bedankt ! En daarbij komt vanzelf de innovatie om de hoek kijken als je aan de grenzen van het mogelijke stuit. Zo denken ze bij Apple: zo willen we dat het werkt, kan het nu nog niet dan maken we het !

 • Profielfoto
  Zakske

  @Zakske: Apple heeft de durf en de visie om dit soort stappen te zetten. Denk maar eens aan de iPhone.

  Ik vind dat een beetje vreemde vergelijking; consumentenelektronica is Apple’s core business, daar zijn ze beroemd mee geworden. Het bouwen en onderhouden van een cloud service of een CDN is iets totaal anders. Amazon weet hoe je een cloud dienst moet uitbouwen en onderhouden, in vergelijking daarmee is iCloud van Apple niet erg snel of stabiel. Iets vergelijkbaars geldt voor de ‪iTunes Store‬. Het mag dan de grootste winkel voor muziek en dergelijke op deze aardkloot zijn, qua architectuur is het hopeloos verouderd. Apple probeert al jaren om de iTS over te zetten naar een moderner systeem, maar ook vandaag draait het nog lekker op WebObjects (= Java).

  Ik zeg niet dat Apple er niet in zal slagen om een eigen CDN succesvol uit te rollen, maar het zal niet eenvoudig zijn. Bijkomend probleem is dat Apple maar een paar datacenters heeft, die dan ook nog allemaal in de USA staan. De definitie van een CDN is nu juist een groot aantal servers die verspreid over de hele wereld staan. Zolang Apple dat niet heeft moeten ze nog steeds overal ruimte huren en op piekmomenten zullen ze nog steeds bij Akamai of Level 3 aankloppen.

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Hou toch eens op met dat gemekker over referrals. Betaal je voor de content op deze site? Nee, dan mond houden en laat OMT proberen geld te genereren om deze site voor jou beschikbaar te houden, als je je daar al aan stoort ga dan onder een steen leven.