Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 7 juli 2014
Leestijd: 1 minuut

Apple stijgt naar 15 in Fortune Global 500

Er zijn veel lijstjes waarin bedrijven met elkaar worden vergeleken en Apple staat in veel van die lijstjes. Zo stonden ze de afgelopen drie jaar bovenaan het lijstje met waardevolste merken van marktonderzoeker Millward Brown, totdat Google er dit jaar overheen ging.

Op het lijstje met bedrijven met de grootste beurswaarde (het aantal aandelen x de waarde van het aandeel) staat Apple nog wel op de eerste plek, op de voet gevolgd door Exxon Mobil.  Maar hoe moeten we een vijftiende plek op de Fortune Global 500 lijst dan beoordelen en hoe kan het dat Samsung op de dertiende plek staat? Het gaat toch niet slecht met Apple?

Ondanks dat een marktverstorende ‘game changer’ van Apple dit jaar z’n opwachting nog niet heeft gemaakt, gaat het zeker niet slecht met Apple. Vooral niet wanneer je kijkt hoe de Fortune Global 500 tot stand komt. Het is namelijk een lijstje waarin het niet gaat om winst, maar om omzet. Daarom staat Wallmart ook al jaren op de eerste plek. Omdat Samsung naast een boel TV’s en telefoons ook huishoudelijke apparatuur en computeronderdelen maakt (de mammoettankers, hijskranen en windmolens van Samsung tellen in dit lijstje niet mee) zit het met de omzet van de koreanen wel goed.

De Fortune Global 500 standen van de afgelopen 20 jaar.

Leuker wordt het wanneer we de Fortune Global 500 scores van Samsung en Apple van de laatste 19 jaar naast elkaar zetten. Zo word ik als Apple-fan toch nieuwsgierig naar die langverwachte game changer en de cijfers van 2015.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple stijgt naar 15 in Fortune Global 500
Sluiten