Apple stijgt naar 15 in Fortune Global 500

Door: Jan David Hanrath - 10 reacties

Er zijn veel lijstjes waarin bedrijven met elkaar worden vergeleken en Apple staat in veel van die lijstjes. Zo stonden ze de afgelopen drie jaar bovenaan het lijstje met waardevolste merken van marktonderzoeker Millward Brown, totdat Google er dit jaar overheen ging.

Op het lijstje met bedrijven met de grootste beurswaarde (het aantal aandelen x de waarde van het aandeel) staat Apple nog wel op de eerste plek, op de voet gevolgd door Exxon Mobil.  Maar hoe moeten we een vijftiende plek op de Fortune Global 500 lijst dan beoordelen en hoe kan het dat Samsung op de dertiende plek staat? Het gaat toch niet slecht met Apple?

Ondanks dat een marktverstorende ‘game changer’ van Apple dit jaar z’n opwachting nog niet heeft gemaakt, gaat het zeker niet slecht met Apple. Vooral niet wanneer je kijkt hoe de Fortune Global 500 tot stand komt. Het is namelijk een lijstje waarin het niet gaat om winst, maar om omzet. Daarom staat Wallmart ook al jaren op de eerste plek. Omdat Samsung naast een boel TV’s en telefoons ook huishoudelijke apparatuur en computeronderdelen maakt (de mammoettankers, hijskranen en windmolens van Samsung tellen in dit lijstje niet mee) zit het met de omzet van de koreanen wel goed.

De Fortune Global 500 standen van de afgelopen 20 jaar.
De Fortune Global 500 standen van de afgelopen 20 jaar.

Leuker wordt het wanneer we de Fortune Global 500 scores van Samsung en Apple van de laatste 19 jaar naast elkaar zetten. Zo word ik als Apple-fan toch nieuwsgierig naar die langverwachte game changer en de cijfers van 2015.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Apple verdiend onwijs veel geld aan iOS en de Appstore. En verder een beetje aan de Macs en een klein beetje aan iPods en de iTunes store en een beetje aan accessoires zoals Airports. Dat is het enige wat ze verkopen. Oh en een beetje software maar dat wordt ook allemaal langzamerhand gratis.

  Samsung daarintegen verkoopt telefoons, camera’s, beveiligingcamera’s, koelkasten, stofzuigers, auto’s, roltrappen etc.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @afroman: Klein beetje aan iTunes store? Maak daar maar miljarden omzet van. Het geld wordt eerst over gemaakt naar Apple (lees:omzet) en vervolgens naar de artiest/ontwikkelaar.

 • Profielfoto
  Afroman

  Ja maar volgens mij wordt er nou niet zoveel meer verdiend aan muziek/films als voorheen. Zeker als je alternatieven hebt zoals Deezer, Spotify, Pandora en Netflix. Denk dat de grootste omzet in de apps zit.

 • Profielfoto
  Niels

  Blijft toch erg bijzonder dat een electronica bedrijf met zo’n ‘beperkt’ keuze-aanbod aan elektronica zo hoog in het lijstje staat. Relatief heeft Apple toch een stuk minder diversiteit in aanbod dan haar concurrenten. Thumbs up voor Apple dus!

  Nb. de vergelijking met oa. de grote oliemaatschappijen gaat hier toch echt niet op, dat is toch echt een compleet ander deel van de markt. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor concurrenten als Samsung en LG. Ik zou wel eens willem zien hoe de cijfers van Apple zich verhouden tot de cijfers van computers, tablets en smartphones alleen van deze concurrenten.

 • Profielfoto
  polansky

  Thumbs Up voor Apple?

  Dat is misschien waar voor nu, maar het feit dat het grootste gedeelte van de omzet komt uit de verkoop van de iPhones maakt Apple ook heel, heel kwetsbaar.

  Zodra Apple geen ‘hip’ merk meer is heeft het dus ook veel te verliezen.

 • Profielfoto
  maconly

  Steve Jobs heeft iets moois achtergelaten.

 • Profielfoto
  iPadminiRemco

  Ze maken ongeveer een 420euro winst op een 5S en een 412euro op een 5C

 • Profielfoto
  mmww

  Zodra de iPhone niet meer verkoopt breekt de paniek uit!

  Als de geruchten waar zijn en de iPhone 6 gaat echt vanaf €800 pas verkocht worden dan zie ik het somber in! Veel mensen gaan echt geen €800 betalen voor een instap iPhone. Ik zeker niet.

  Steve Jobs had inderdaad iets moois achtergelaten. Helaas verouderd/veranderd alles zeer snel en breekt er nu weer een andere tijd aan, een tijd waarin voor Tim zal blijken of zijn visie de juiste is of niet.

  De smartphone is zeker niet meer hip.

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Het gaat over OMZET mensen, dus begin aub niet over winst of verdienen want dat heeft er niks mee te maken. Je kan miljoenen of miljarden omzet draaien en verlieslatend zijn!
  En zo besef ik plots dat zo’n Fortune 500 weinig te betekenen heeft ivm hoe goed een bedrijf bezig is:-)

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @afroman: Ik snap je wel maar deze ranklijst gaat om omzet. Ook al zou Apple maar enkele kleine miljoenen overhouden aan de miljarden omzet, zijn het de miljarden die tellen in deze lijst.
  @Tony smeT: Omzet is onderdeel van de kasstroom, winst niet. Je kan winst maken met een negatieve kasstroom of verlies draaien met een positieve kaststroom. In beide gevallen geven winst een vertekend beeld over de gezondheid van een bedrijf. Kasstromen daarentegen geven een goede indicatie van het welzijn van een bedrijf. Kaststromen zijn waarde bepalend, winsten (alleen) niet.