Apple-ontwikkelaars bloggen over Swift

Door: Jan David Hanrath - 2 reacties

Apple wil het zo makkelijk mogelijk te maken voor ontwikkelaars om de nieuwe programmeertaal Swift in de vingers te krijgen. Naast een gratis Swift iBook, de Xcode 6 beta en alle documentatie die daarbij hoort zijn ze daarom een blog gestart.

Op het blog gaan de makers van Swift een kijkje achter de schermen van Swift geven. Je leest er het laatste nieuws en je krijgt tips die de overstap naar Swift moeten vereenvoudigen.

Het is niet de eerste keer dat Apple blogt over ontwikkelzaken, want voor Webkit, de motor van Safari, hadden ze jaren geleden al iets vergelijkbaars genaamd Surfin’ Safari, met het verschil dat Webkit een min of meer open source-product is.

De openheid rond Swift lijkt te passen in een nieuwe meer transparante koers die door Tim Cook is ingezet. Zo geeft Cook meer speeches en interviews, is de NDA voor iOS 8 en OS X Yosemite versoepeld, waardoor iedereen nu de video’s van WWDC kan bekijken en liep Apple afgelopen week mee met de Pride in San Francisco.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Het is niet de eerste keer dat Apple blogt over ontwikkelzaken, want voor Webkit, de motor van Safari, hadden ze jaren geleden al iets vergelijkbaars, met het verschil dat Webkit een min of meer open source-product is.

  Wat niet meer dan logisch is omdat Apple webkit niet vanaf nul heeft geschreven maar begonnen is als een port van KHTML. KHTML is de html render engine van de KDE ontwikkelaars (lees:open source). Eerst bleef Apple ontwikkelen samen met de KDE ontwikkelaars maar door slechte samenwerking heeft Apple besloten een zijsprong te maken en daarmee kwam http://www.webkit.org tot leven. Hierdoor is de samenwerking tussen de KDE ontwikkelaars en Apple verbeterd en konden er vernieuwingen tussen beide partijen makkelijker in hun eigen projecten worden ingevoerd. Het zou dan ook raar zijn dat KHTML open source bleef en webite dit niet zou zijn. Naast dat webkit door KDE en Apple is ontwikkeld, hebben Google en Adobe ook in inbreng gehad in de ontwikkeling.

 • Profielfoto
  koen

  Die Webkit blog heet trouwens Surfin’ Safari.